25 Ноември, 2020 20:43 6 061 57

Моловете с искания към Борисов и Ангелов

  • молове-
  • търговци-
  • искания-
  • мерки

Според тях спазването на мерките в малките квартални магазини е на ниво много по-ниско от това, което се осигурява в търговските центрове

Моловете с искания към Борисов и Ангелов - 1

Ограничението на дейността на голяма част от търговците на дребно, които оперират в търговските центрове, е напълно непропорционално и необосновано. Това се чете в позиция на Българска асоциация на ритейл центровете (сдружение на търговските центрове в България), изпратена до Министерския съвет, премиерът Бойко Борисов и министрите на здравеопазването и икономиката.

"Със съжаление отбелязваме, че нашето писмо от дата 23.11.2020 г. и негативните ефекти върху нашата дейност не са взети предвид при одобряване на новите мерки. Разочаровани сме също, че новите ограничения не са съпътствани с никакви икономически мерки, които ще подпомогнат бизнеса", пишат в позицията от търговските центрове.

"Задаваме си логичния въпрос по какъв начин търговският център представлява по-рисково място от големите търговски монобранд магазини, които оперират самостоятелно извън територията на търговските центрове. Факт е, че предвид голямата квадратура на тези обекти те също биха могли да бъдат средище, което концентрира голям брой хора по едно и също време.

С оглед на това, че всички големи хипермаркети в страната продължават да функционират, следва единственият възможен извод, че правителството счита, че те успяват да установят противоепидемични мерки съгласно изискванията на компетентните органи, успяват да контролират изпълнението им и получават доверието на правителството. Търговските центрове прилагат като минимум мерките, осигурени от хипермарките. Това означава, че нашата дейност не носи по-голям риск и гарантира в същата степен здравето на посетителите", се чете още в позицията.

От Българска асоциация на ритейл центровете отбелязват, че в рамките на последните месеци всички търговски центрове са били обект на десетки проверки от РЗИ и другите компетентни мерки по прилагане на противоепидемиологичните мерки. "В рамките на тези проверки ние винаги сме оказвали пълно съдействие. Трябва да се има предвид, че нито една от тези проверки не установи съществени нарушения от страна на търговските центрове", пишат в своята позиция търговските центрове.

Според тях спазването на мерките в малките квартални магазини е на ниво много по-ниско от това, което се осигурява в търговските центрове.

"За пореден път посочваме, че ние сме имплементирали в ежедневната си работа редица иновации, които гарантират обезпечаване на сигурността на посетителите ни – редовна дезинфекция на всички контактни повърхности, информационни табели, контролиран достъп до търговските центрове, осигурен от професионални охранители. На фона на всички усилия, които полагаме, новообявените мерки изглеждат абсурдни", смятат още търговците и продължават:

"Не на последно място, следва да се отбележи, че търговските центрове са едни от най-големите данъкоплатци и осигуряват хиляди работни места. С оглед на това, считаме, че беше редно преди да се одобрят подобни мерки да се иницират дискусии със заинтересованите лица и да се обсъдят с тях последиците, както и възможните варианти за намаляване на негативните ефекти. За съжаление всичките ни опити за срещи и комуникация с Вас до този момент не бяха взети предвид".

В писмото от търговските центрове изразяват надежда за промяна на мерките, свързани с работата на търговските центрове.

"В случай че все пак мерките обявени тази сутрин бъдат приложени на практика, считаме, че е необходимо незабавно да се обявят конкретни мерки за икономическа подкрепа, които ще бъдат на разположение на търговските центрове. Като минимум тези мерки следва да включват:

1. Директно поемане от държавата на част (определен процент) от наемите и разходите, дължими от наемателите на наемодателите за периода на затваряне.

2. Данъчни облекчения под формата на намаляване на корпоративен данък.

3. Временно освобождаване (за периода на действие на мерките) на собствениците на недвижими имоти от данък недвижими имоти и таксата за битови отпадъци за 2020 г.

4. Подходящо уреждане на въпроса с дължимия ДДС за времето на действие на мерките".


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    32 2 Отговор
    В моята баничарница се влиза по един и е най сигурно

    Коментиран от #10

  • 2 Фютка

    10 3 Отговор
    Не е вярно
  • 3 Те пък

    24 1 Отговор
    намерили кого да питат ?! Послушниците !

    Коментиран от #29

  • 4 Тодор Живков

    27 1 Отговор
    Заменям трикрилен гардероб за салам и хляб!

    Коментиран от #7

  • 5 РЪМПЕЗИ

    53 6 Отговор
    КАК БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ ДА ИМАТ ВЯРА НА БОРИСОВ, КОЙТО НЕ СЕ ИЗПРАВИ ПРЕД НАРОДА И КАЖЕ ОТ КЪДЕ СА ПАРИТЕ И КЮЛЧЕТАТА ЗЛАТО В ЧЕКМЕДЖЕТО..И В ТАЯ КРИЗА ТЕ ДЕЙСТВАТ НА ИНАТ...ТОВА НЕ Е ДЪРЖАВА...ХОРАТА ДОБРИ, НЯМА ДЪРЖАВА...
  • 6 🐷 Боко ТИКВАТА

    45 5 Отговор
    МРЕТЕ, и пак гласувайте за мен...ТУЛУПИ. :-)
  • 7 СЪДРАН Ганьо

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Тодор Живков":

    А аз го заменям само за 'леб.от салама щели да ми се напукат петите...хахаха.
  • 8 Цеци

    27 2 Отговор
    Положението на тази богата територия е трагично защото се управлява от прости и неуки бездушни хора, а какви личности е имала в миналото ханове, царе и др. колко богатства затриха и фабрики и низнеси.
  • 9 когато измрем

    24 5 Отговор
    кой ще ви прави оборот и ще ви спасява бизнеса?
  • 10 Лидия

    27 11 Отговор

    До коментар #1 от "Жоро":

    Жоро, това затваряне на мол е пълна простотия. В търговска зала на хипермаркет с пъти по-малко пространство да не би да е по-безопасно? Тоя министерски котлет премиеро не мисли, а само слуша сульо и пульо какво му казват.

    Коментиран от #16, #17, #21

  • 11 факт

    29 5 Отговор
    ДНЕС БЯХ В МОЛ ЛЮЛИН НЯМАШЕ ПОВЕЧЕ ОТ 30-40 ЧОВЕКА, НА В МЕТРОТО- НАЙ-ГОЛЯМИЯ БАЦИЛНИК СИ БЕШЕ ГМЕЧ!!!
  • 12 Охо Бохо

    22 2 Отговор
    Няма превод на български на ритейл както клъстър, презентация и много други английски думи. Колко сме е нтелигентни говорим по английкому

    Коментиран от #32

  • 13 Оставчо

    20 4 Отговор
    Дано пукнат мръсните ГЕРБЕРУГИ !
    Проклинам ги от цялото си сърце !!!
  • 14 до тъпите мутри

    17 1 Отговор
    затваряш, не затваряш трябва да има на кого да продаваш.
  • 15 КО НЕ

    29 11 Отговор
    Защо целият свят затваря първо моловете , защото са люпилни за бацили зимата , в малките магазини влизат по 2-3 и се спазва това в мола 500 ......вчера по тв даваха натъпкани в моловете в София като сърдели............
  • 16 гост

    24 5 Отговор

    До коментар #10 от "Лидия":

    Я не се обаждай неподготвена.Едното продава стока от първа необходимост, храна се нарича,ако не знаеш.Парцалите и китайските боклуци в МОЛа не са жизнено важни .

    Коментиран от #20, #38, #39, #46

  • 17 Акъл не се набива набива се онуй нещо.

    21 3 Отговор

    До коментар #10 от "Лидия":

    Скъпа Лидия никой няма да умре ако затворят моловете но без хранителни магазини били дори и с големина четири квадрата нестава трябва да се яде.

    Коментиран от #31

  • 18 Приканващ

    22 4 Отговор
    Излизайте бе хора! Докога бе!
  • 19 егати тъпите мут.и

    8 3 Отговор
    такова е искат да гепат
  • 20 Брендолета

    10 7 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Много си умен. Прочети Законите. Обувки и дрехи също са от първа необходимост. Записано е ясно и точно, водят се несеквестируеми вещи, когато човек дължи пари не могат да му ги вземат. Кой е неподготвения сега?
  • 21 пълна простотия е

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Лидия":

    твоето раждане.

    Коментиран от #34

  • 22 Centurion

    27 7 Отговор
    Не намирам някаква разлика между мол и Кауфланд по отношение на струпване на хора.Същото е и със заводи и фабрики.Май не им стиска да им посегнат.А и тези мерки нищо няма да решат.Фазата на заболеваемост е доста напреднала,и прехвърля половината от гражданите Късно е за каквото и да било.Мерки се вземат не да ограничат а да предотвратят.По добре да бяха акцентирали по отношение на здравината система за неиното обезпечаване със всички необходими ресурси.Загуби се ценно време за това..До месец два всеки ще е минал през вируса.С всичко до тук управлението и щаба разкриха пред очите на обществото пълното си безхаберие и липса на адекватност.Те не са за тези места,нямат необходимите качества,но не им липсва нахалство и арогантност да се натискат и да продължават да упорстват с което подлагат на риск живота на хиляди граждани.Резултатите са категорични,България е с най много починали на глава от населението в целият свят!
  • 23 ПОМПЕЙ

    14 1 Отговор
    Тези герберасти прости така ще си го
    отнесат,като 🐔 🍅 !
  • 24 11111

    30 2 Отговор
    А като продавате китайски боклуци с 900% печалба сте големи бабаити , а малките магазини работят с 50 % печалба и едвам карат , защото им взимате всички клиенти с измислени промоции хубаво ли е ..........всички търговци в моловете сте тъпкани с мангизи , ще изкарате 20 дена , сега е момента даже да докажете , че не сте само кожудери , като платите тези 20 не работни дни на служителите си.....

    Коментиран от #45

  • 25 Ако продължава така

    15 5 Отговор
    Ще има гражданска война !
    Който оцелее, оцелее !!!
    Аз съм готов и не ми пука !
  • 26 Другия с коня

    16 1 Отговор
    Мария Атанасова,възможно ли е Неодушевен предмет да има Искания.МОЛа според теб Индивид ли е,Субекст ли е....Или сграда....Как може една сграда да има Искания....Иди на Психиатър,моля ти се....За твое добро е....МОЛовете имали Искания...направо Падам,бате....смени си Дилъра,Мария.....
  • 27 Хайде да започнем да

    8 2 Отговор
    Бием герберите по тиквите и кухите
    Кратуни!Па дано им дойде ума ?!
    Ама не е сигурно !...
  • 28 948464282

    11 8 Отговор
    Няма никакъв смисъл да затварят молове,изобщо не са претъпкани,широко ,просторно,дистанцията се спазва ,защото има възможност, и навсякъде спазват мерките.Единствено вътрешните кафенета да се затворят за да не се събират хора задълго,но за магазините вътре е безмислено.Може да се контролира потока.Хората влизат да разгледат,да купят,единствения контакт е с продавача,Нали условието е маски,дезинфекция,дистанция.Е няма проблем.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ливърпулчо

    13 2 Отговор
    Оставка до Коледа.
    За да празнуваме една весела и щастлива Нова година.Без тиква на трапезата.
  • 31 Лидия

    9 7 Отговор

    До коментар #17 от "Акъл не се набива набива се онуй нещо.":

    Анонимен набивате нещо, но няма значение ще ви отговоря. Първо по идиотщината ковид. Представете си една къща на 2 етажа с по 4 стаи и с 3 семейства в нея. Може ли всеки да бъде отделно в стая? Като ни затворят по домовете спират вируса или какво? В ЕС е пълно с кретени, принципно съм против тоя съюз, защото това са колонизатори. България колко колонии е имала и кога? Както човек има съдба, така и държавите (човеци, не краставици и домати, живеят в тях). България в тоя съюз, ами освен чрез кредити (това им е политиката основно. Типично робовладелческо мислене. В тоя строй живеят) и енергийно ни бутат на дъното. Има и още какво да напиша, но има ли смисъл?
  • 32 Гост

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Охо Бохо":

    Хубаво казано и изцяло подкрепям чистотата на езика ни, без да искам натиснах минуса. Да не се брои.
  • 33 до 1

    11 0 Отговор
    В баничарницата за по сигурно не трябва да се влиза,защото е тясно,а да се подават закуските от рафт на прозореца.

    Коментиран от #44

  • 34 Лидия

    6 6 Отговор

    До коментар #21 от "пълна простотия е":

    И това ми казва анонимен? Аз излизам с ник Името си, защото барета ме е правил. Очевидно съм наследила нещо от този МЪЖ. Сега ми обясни, защо е простотия точно моето раждане?
  • 35 Нетърпеливко

    8 3 Отговор
    Омръзна ми да чакам !...
    Оставката на Бочко Бибочко Тиквочко!
    Хайде де,по бързо подай я веднага.
  • 36 до 29

    8 1 Отговор
    Коридорите за възрастни ги смениха по настояване на бизнеса,и защото овците не могат да се настроят и все неразбрали ,че има зелен коридор в определен часови пояс след обяд.А със сутрешните коридори свикнаха от време на извънредното положение,първосигнално запаметяване.В настоящата ситуация нищо не може да бъде окончателно,навсякъде е така и в другите страни.

    Коментиран от #37, #50

  • 37 Лидия

    8 3 Отговор

    До коментар #36 от "до 29":

    А с тия прозрачни пластмасови маски и шлемовр какво точно пазят? На смешници приличаме. Няма ли мислещи и подготвени хора да управляват. Държавата се разпада. И Борисов да свалят, ще се изтрепят кой да седне. Столът е един, а те са много и по-алчни в пъти от него
  • 38 Лидия

    0 3 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Като четете коментар с ник Брендолета, знайте че съм аз
  • 39 Бачо Киро

    7 3 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Не си разбрал. Същият тип магазин, но самостоятелен навън, може да работи. Ако ще да е за цвички и цървули. Да затваряш магазините е мол, но същите такива навън да оперират определено е простотия. Няма разлика. Боклуците в Джъмбо също не ти трябват, но тях забраната не ги лови, защото не са в мол.

    Коментиран от #40

  • 40 Лидия

    4 2 Отговор

    До коментар #39 от "Бачо Киро":

    Благодаря. Не съм му обидена, но то и логически храна и облекло са от първа необходимост. Не си представям да се разхождаме нахранени и голи. Страшно ще да е подобно нещо
  • 41 еми така де,най

    5 0 Отговор
    накрая ще затворят всички малки магазинчета и ще могат си работят западните вериги спокойно!В Лидл в Германия стоките са по-евтини- а за някои стоки разликата е около 30 %

    Коментиран от #43

  • 42 Чики-Рики

    3 0 Отговор
    Няма страшно бе!Сега в ,, денонощния,, ще се продават и детски играчки, вместо в ,Хипо...д,, в МОЛ-а!
  • 43 Лидия

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "еми така де,най":

    А вие знаете ли, че с Указ 56 от 09.01.1987 се дава възможност на физически лица да извършват стопанска дейност. И ако не са ме излъгали Тодор Живков го е направил лично.
  • 44 Лидия

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "до 1":

    Струва ми се, че добре го нахранихте. Явно се познавате
  • 45 Лидия

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "11111":

    За това положение вина има некачественото демократично мислене?! на сбирщината от партии пт 1989. Ако един обикновен човек получава нормални доходи ще пазарува нашето българското, а не евтинджосите, защото с оскъдните си средства трябва и да се храни, а и други разходи има...
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Алфа Ромео

    6 1 Отговор
    За всички служители които работим в МОЛ-ове нямаше никакви икономически мерки на предното затваряне, няма и сега, ние невидими ли сме, призраци ли сме! А забравих, кредити предлагат, много щедро...
  • 48 дидо

    6 0 Отговор
    И хората са с искания към Борисов и Ангелов!
    Моля, наложете мораториум на банките по кредитите, както и на частните фирми, за бързи кредити докато трае извънредната епидемиологична обстановка физическите и юридическите лица да спрат да ги плащат, като не дължат лихва за времето! Просто да се удължат договорите след края на кризата и нека това да е валидно за всички!
  • 49 Ха ха

    8 0 Отговор
    Днес бях извън София и се отбих в едно селско магазинче/кръчма да купя вода. Вътре се бяха набутали без никаква дистанция, пушат, пият бира, замезват разни боклуци, не носят маски, крещят и не им дреме...
  • 50 до 36

    2 1 Отговор

    До коментар #36 от "до 29":

    Овците са стадо овце, спор няма, но също така е факт че управляващите през ден сменят коридорите и възрастта, преди беше 60, сега решиха 65, един ден коридорите са сутрин, на другия ден следобед, на следващия и сутрин и следобед, на още по следващия само в хранителните магазини но не и в аптеките, но се опитват да ни убедят че всичко върви по план и "колегите" питат Тулупа как успява така добре да се справи.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 До 36

    3 2 Отговор
    Ситуацията е динамична ,няма как без периодично промени.Проблема нарастна от безоотговорността на различни групи и разни платени площадници които поддържат заръката да са наобратно на всичко,без да ги интересува обществото,неговото здраве,а напротив ,да са в телевизора ,че правят нещо,а то едно голямо нищо,но има хора се връзват.
  • 53 Лидия

    1 1 Отговор

    До коментар #51 от "До 37":

    За едни тъпа, за други остра. Коментарът за "марковата" маска и как да я нося, считай че не съм го прочела
  • 54 Верно

    3 3 Отговор
    МОЛОВЕТЕ - това е икономиката на България !
  • 55 Цветанов

    9 0 Отговор
    СТИГА СТЕ РЕВАЛИ МИЛИОНЕРЧЕТА НЕКА ЖИВНАТ И МАЛКИТЕ МАГАЗИНЧЕТА КОЙТО ВИЕ СМАЗАХТЕ!!!АМАН ОТ РЕВЛЬОВЦИ МИЛИОНЕРИ!!!
  • 56 ЖОРО

    2 0 Отговор
    НЕ СТЕ НАПЪЛНИЛИ ЧЕКМЕДЖЕТО НА БОКО ТИКВОЧО..БИЛАТА И КАУФЛАНД СЕ ОТЧЕТОХА...ДАЖЕ ТИКВАТА НАКАРА ШКЕМБЕТО ДА СТАНЕ ЖИВА РЕКЛАМА НА БИЛЛА У АМЕРИКА...ОСТАВКА....
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове