26 Ноември, 2020 07:04 4 636 46

Локдаунът тръгва в петък от 23:30 часа

  • локдаун-
  • забрана-
  • коронавирус

Новите мерки срещу пандемията

Локдаунът тръгва в петък от 23:30 часа - 1
Снимка: БГНЕС

Здравният министър Костадин Ангелов издаде заповедта, с която частичната блокада на страната влиза в сила от петък 27 ноември от 23:30 часа.

Тя е в 28 точки, с които с отбелязани всички мерки. Ето най-важните.

1. Преустановяват се присъствените учебни занятия (в т.ч. учебни практики, стажове, изнесени учебни часове, изпити, дуална система на обучение и др.) в училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие.

2. Преустановява се провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда за всички възрастови групи.

3. Преустановява се присъственият учебен процес във висшите училища. Допуска се само провеждането на държавните изпити за придобиване на специалност в системата на здравеопазването.

4. Преустановяват се присъствените групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица.

5. Преустановяват се посещенията в детски градини и детски ясли, както и в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.

6. Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.

7. Преустановява се провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия (кина, музеи, галерии, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство и други). Изключение се допуска по отношение на театрите, при заетост на местата до 30 % от общия им капацитет, спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м. и задължително поставяне на защитни маски за лице.

8. Не се допуска организирането и провеждането на събирания и тържества от частен характер (сватби, кръщенета, погребения и други) с присъствие на повече от 15 човека.

9. Преустановяват се всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18 годишна възраст, с изключение на международните спортни състезания, които са започнали към датата на влизане в сила на тази заповед. Всички спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица над 18 годишна възраст и международните спортни състезания за лица до 18 годишна възраст се провеждат без публика.

10. Преустановяват се посещенията на фитнес центровете и залите за групови занимания към тях.

12. Преустановяват се посещенията в игралните зали и казина.

13. Преустановяват се посещенията на търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и търговските центрове тип МОЛ, с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори и други доставчици на съобщителни услуги в тях.

14. Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания (екскурзии) с организиран транспорт в страната и в чужбина и групови посещения на туристически обекти в страната.

16. На всички пазари, тържища и базари се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от най-малко 1,5 м. между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.

17. Работодателите и органите по назначаване да организират работния процес на работниците/служителите в дистанционна форма (работа от разстояние/надомна работа), където е възможно, като допускат присъствена работа на най-много 50% от персонала.

18. Магазините за хранителни стоки организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 8.30 и 10.30 часа.

19. Преустановява се провеждането на планов прием и планова оперативна дейност в лечебните заведения за болнична медицинска помощ и комплексните онкологични центрове, с изключение на дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

20. Забраняват се посещения на външни лица/свиждания в лечебни заведения за болнична помощ, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий. Забраната не се отнася за контролните органи при осъществяване на контролната им дейност.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Б

    42 5 Отговор
    ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!

    Коментиран от #28

  • 2 Ковидянец

    25 4 Отговор
    Беее, честито, бееее...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 От 27

    20 2 Отговор
    но до кога ?

    Коментиран от #40

  • 5 Така

    39 7 Отговор
    Герб си играят с търпението на хората....заради едно чекмедже ни направиха на маймуни
  • 6 вашето мнение

    33 5 Отговор
    Както е тръгнал този хомосексуалист ще забрани и изборите.
  • 7 Петър

    43 1 Отговор
    Факти,помолих ви най учтиво да спрете да ползвате тая простотия наречена ЛОКДАУН,защо го правите?

    Коментиран от #9

  • 8 Под 18 г

    13 2 Отговор
    никакъв спорт! А кръчмите?
  • 9 Щото

    25 1 Отговор

    До коментар #7 от "Петър":

    инструкциите са на Инглиш.

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Smooth Jazz

    34 2 Отговор
    "локдаун"? - ето за това македонците ще ни крадат езика и писмеността, ние самите се стремим да не използваме родния си език.

    Коментиран от #13

  • 12 Петър

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Щото":

    Да си ги преведат на български.

    Коментиран от #17

  • 13 Петър

    15 1 Отговор

    До коментар #11 от "Smooth Jazz":

    И аз като теб бая същото от три дена,писах и на НОВА тв. защото и те са фенове на думата ЛОКДАУН.

    Коментиран от #23

  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 2 Отговор
    БОЙКО и КОСТА са дерибей
  • 15 Фактология

    5 1 Отговор
    Никъде не прочетох супермаркетите да си изпразнят рафтовете с не хранителни стоки.
  • 16 Очертава се

    25 1 Отговор
    Борисовата зима да бъде по люта от Виденовата.
  • 17 На модерен

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "Петър":

    български - "капалъ" -)))
  • 18 Не видях

    11 2 Отговор
    За ресторантите и кафетата нищо не видях? Продължават си така ли?

    Коментиран от #21, #22

  • 19 84жцд15

    18 2 Отговор
    Значи сватба с повече от 15 човека не може, а в синагогите и джамиите може по 50 надупени амуджи да викат "вай, Аллах" и с брадите си да метат пода?!
    В училище неможе да се провеждат учебни часове, но банките, данъчното и прочее, може да седим и чакаме редът си един до друг по 50 човека?!
    Затваряте моловете, за да не се събират там келеметорите, ама това че висят пред нонстоповете по 15-20 човек и се друсат, това може, нали?
    Тояга, тоягаааа за вас! Тояга, дебела и некастрена!

    Коментиран от #41

  • 20 сърт

    6 4 Отговор
    разстрел.веднага.
  • 21 Аве Адолф Хайл

    4 4 Отговор

    До коментар #18 от "Не видях":

    Пропуснали са ги нещо ресторантьорите , изглежда ще си работят на празни маси , за да не мрънкат много .....
  • 22 Да така е

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "Не видях":

    бачкат, но само кафе без захар и ракии без салата !
  • 23 8д5ф4

    18 2 Отговор

    До коментар #13 от "Петър":

    Защото, Петре, т. нар. журналисти, до един са възпитаници на сороските вузове. Там се влиза лесно и завъшва още по-лесно. Единстеното условие там не е да учиш, а да научиш как да се дупиш на колонизаторите, сиреч наглосаксонците и още по-сиреч на евреите.
    Най-лесният начин да направиш това е да популиаризираш езикът на поробителя си. Локдаун, Инфлуенсър, Влогър/Блогър, Кейс, Дивайс и мнооого много думиички такива. След това, младите оджендърени и неграмотни келеши, които слушат и четат как говорят батковците и каките журналисти, започват да повтарят като папагали тия думички и по тоя начин това се налага като стил и начин на разговор. А, ако направиш забележка, ведна ти казват ,че си нафтали, комунист, промит мозъки прочее.
    Жална и майка на майка България.

    Коментиран от #27

  • 24 един от многото

    11 1 Отговор
    Локдауна от петък , а нокдауните и нокаута , кога?
  • 25 Лелее

    12 0 Отговор
    Кантарджийски тази сутрин :Наясно сме , че не можем да СПРЕМ вируса - той се предава по въздушно капков път и вече е НАВСЯКЪДЕ????
    А защо тогава обрекохте половината население на студ и глад ?????
    Думите ти са документирани , надявам се един ден на справедлива присъда за ГЕНОЦИТ !!!
  • 26 Asdfg

    6 0 Отговор
    Тръгва...От коя гара и на кой перон?
  • 27 Петър

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "8д5ф4":

    Добър ти е коментара,ще го ползвам за отговор кън феновете на ЛОКДАУН.
  • 28 Годт

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Бойко Б":

    Айде сакразъм няма нужда! Всичко ще отвори преди коледа и ще може да се блъскате като за последно пазаруване като всяка друга коледа!

    Коментиран от #30

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Лелее

    11 1 Отговор

    До коментар #28 от "Годт":

    Ние не взимаме по 7 бона като господата , генерали , професори , академици ...
    А срещу усмивка - стоки НЕ дават ...
    Та ще трябва “геройски “ да се преборим “заедно “ , едни в студ и глад , други на топло , на СПА и Ботокс процедури , с хайвер и пълен хладилник !
  • 31 Цървулино

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "Производител":

    Лягай и се потапяй
  • 32 Ха ха ха

    8 0 Отговор
    Катаджията като ме спре ми диша през джама. Министър Ангелов няма ли да ги забраните?
  • 33 Дидо

    3 0 Отговор
    Браво, а за нас, които не сме на държавна хранилка , от понеделник започва локаут-ът😡
  • 34 Гошо

    4 0 Отговор
    Тва локдаун няква македонска дума ли е? Нямаме ли български език а трябва да копираме от макетата?
    Кой ще извършва мониториг и превенция при диференциацията в условия на локдаун?
  • 35 Данъкоплатец

    3 1 Отговор
    Няма ли кой в тая държава да спре това разточителство, изразяващо се в раздаването на бонуси и ДМС на държавните чиновници и съдебната система ???? Вместо да им бъдат намалени заплатите в периодите на т. Нар. “Лолдаун”, същите харчат безразборно пари ма данъкоплатеца за ДМС за допълнителния си отпуск и почивка!!!!

    Коментиран от #39

  • 36 ДО ФАКТИ !!!

    3 0 Отговор
    Точка 7
    А Театрите не са ли културни мероприятия?
    Защо вашата медия не се поразрови малко?
    Докажете, че сте нещо повече от платена медия.
    Как точно ще репетират артистите на сцена...РЕПЕТИРАТ ???
    А сега да поговорим за ОПЕРИТЕ където на сцена има около 140 човека на разстояние 20см.един от друг.
    Как се осъществява там противоепидимичните мерки по време на репетиция ?
    Говоря за здравето и живота на оперните артисти,а НЕ затова на публиката.
    Заповядайте понеделник от 10:00 в сградата на русенска филхармония за да видите как 80 човека оркестър свирят на разстоятие 20-на см.един от друг.
    Без маски или каквито и да е други предпазни средства.

    Коментиран от #44

  • 37 Проф Балтов, какво те свързва с Банкя,

    3 0 Отговор
    Освен возенето в джипката????
  • 38 До автора !

    3 0 Отговор
    Венци,
    Каня те понеделник от 10 в сградата на русенска филхармония Русе за да видиш мерките на министъра и локдауна в екшън и да им се насладиш.
    Гаргарата със здравето и живота на работещите там с гаранцията и подкрепата на ръководството на Русенска Опера !!!
  • 39 Ха ха ха ха ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Данъкоплатец":

    Е кой да го спре това ?
    Тия дето бъркат в кацата с меда ?
    Само едни могат да го спрат:народа.
    Но народа си бърка на свой ред в....ДА !
    ТОЧНО ТАМ с ръце наврени до лактите.
  • 40 хахахах

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "От 27":

    ми то си пише само трябвя някой да го прочете
  • 41 Анонимен

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "84жцд15":

    Услужливо затварят след черния петък, когато всички ще се набутат по моловете и магазините. След дъжд- качулка ще е работата...малоумници
  • 42 лошо

    0 1 Отговор
    Няма как, измиранията са много вече. Втората седмица на ноември са 1800 души умрели повече в сравнение с 2019 г. Има от вируса, регистрирани, нерегистрирани, неполучили помощ и за друи болести, срива се здравната система, ако продължим с тези хиляди заразени...
  • 43 ДжафДжаф

    0 0 Отговор
    Гледам данните за Беларус, която подобно на Швеция нито пролетта нито пък сега има намерение да пуска кепенците! По населие са 1,5 пъти колкото нас, а с увеличението от последните седмици имат по 1000-1200 случая официално! Очевидно, че с парадите на Лукашенко и протестите, повечето лека по лека са го прекарали! Самият Лукашенко на скоро обясняваше, че го е прекарал на крак! Това очевидно е най-рационалния подход на този етап. Нито е толкова тежко нито толкова страшно.Минахме го, така, че на кой каквото му е писано! Иде зима- студ, сняг, лед И да се овардиш от Ковидр нема гаранция, че някой леден караконджур нема да те тресне по тиквата!!
  • 44 Абсурдистанска реалност

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "ДО ФАКТИ !!!":

    Човешкият живот е със стойност -0,00000.... в абсурдистан.
  • 45 Хайл

    0 0 Отговор
    какво означава локдаун,тимбилдинг???????? БЪЛГАРСКИ ДУМИ НЯМА ЛИ???????
  • 46 Васил

    0 0 Отговор
    Многооооооооо ама многоооо закъсняхте колкото по скоро си отидете толкова по добре. Щели да ми овладяват пандемия с разтягане легла що не викнете и някой екзорсист може и пък да ви се получи и без това сте гении на тъпите идеи.