26 Ноември, 2020 09:02 4 357 31

Близки на пациент не могат да го открият, намират го починал

  • коронавирус-
  • мерки

Чрез познати, след часове, семейството разбира в коя болница е настанен

Близки на пациент не могат да го открият, намират го починал - 1
Снимка: БГНЕС

Часове наред близките на пациент не могат да открият в коя столична болница е настанен. Когато най-накрая разбират, се оказва, че той вече е починал. В нощта на 12-ти срещу 13-ти ноември 69-годишният Стефчо Стойков не се чувства добре - има проблеми с дишането и сърцето. В 3:30 ч семейството позвънило на 112, линейка обаче не дошла, предава БНТ.

"За съжаление се бави твърде много. В 6:30 ч на същата сутрин ние се чухме с него за последен път в този живот, баща ми каза, че той разчита и вярва на линейката, на спешните медици и ще си изчака", споделя дъщеря му Ива.

Линейка идва в ранния следобед на следващия ден - близо 12 часа след първоначалното повикване. Къде е баща ми, започва да пита Ива и се оказва, че няма кой да отговори.

"При позвъняване на 112 те отказват да дадат такава информация. Отидохме в Спешна помощ, за да изискаме оттам някаква следа къде е баща ми.Те казаха, че за да получим такава информация трябва да подадем писмена молба, това се случва в късния следобед в петък. Предстоят събота и неделя, вероятно такава информация можехме да получим едва следващата седмица", опасява се Ива.

Чрез познати, след часове, семейството разбира в коя болница е настанен. Минути след това става ясно, че Стефчо Стойков е починал.

От Окръжна болница отказаха коментар пред камера, но обясниха, че са направили всичко по силите си да спасят Стойков. Потърсили са семейството, когато мъжът е починал.

От пресцентъра на телефон 112 заявиха, че те само подават сигнала към Спешна помощ и нямат задължение да уведомяват близките къде е настанен пациентът.

Спешна помощ и здравното министерство не отговориха на въпросите ни. Назначена е проверка, която да установи защо линейката е закъсняла и защо близките разбират в коя болница е Стойков едва след смъртта му.

"Това за мен е усещането за хаос. За липса на подреденост при положение, че има всякакви начини това да бъде организирано", коментира още дъщерята на починалия.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кнаус 485

    94 2 Отговор
    Тъжно.... А министъра казва, че държавата се справя.... Пълни боклуци....

    Коментиран от #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гост

    60 0 Отговор
    Абе аман от тая здравна система бази Боже колкото може по-малко сънародници да се нуждаят от нея!!!!
  • 4 Българка

    57 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Спешна помощ и здравното министерство не отговориха на въпросите ни." Правителството не отговаря на конкретни въпроси и отказва да поеме каквото и да е вина. Типично за социопатите
    Мафиотското управление се крие зад опорки "горене на маски", Подготвяхме се ....и т.н. Здравният смешник вместо да работи ка здравен министър, обикаля студия и се опитва да замазва и замита геноцида, на който е подложено населението
    Главни виновници за опокалипсиса са Б.М Борисов, Ангелов , Вълчев и свитата им
    Оставки и затвор!!!!!!!
  • 5 гост

    10 25 Отговор
    Бог да го прости човека и продължавайте да саботирате мерките !
  • 6 Зара

    38 3 Отговор
    Нима има вярващи на лекари и здравна система?!
  • 7 НАТО ВЕЦ

    41 1 Отговор
    Ми то е ясно, защо е закъсняла линейката. Просто няма хора за комплектоване на екипите, а наличните физически не смогват. А "усещането за хаус" е резултат от съществуващия такъв.
  • 8 Дед

    34 2 Отговор
    За такива неща здравния министър е сляп и не се вземат мерки. За непотребни те им мерки със забраните, само ни показват превъзходството си спрямо нас.
  • 9 Азззззззззз

    23 3 Отговор
    Не се вързвайте на пропагандата. Всеки инфаркт го публикуват в медиите за да плашат хората. Инфаркти е имало и преди.

    Коментиран от #11

  • 10 Criminal

    21 2 Отговор

    До коментар #1 от "Кнаус 485":

    Дано и на тея от НС им се случи, ама да са в ролята на търсещите.........
  • 11 НАТО ВЕЦ

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "Азззззззззз":

    Така е, но сега, заради "кралската" болест, много от потенциално спасените няма да оцелеят.
  • 12 Де й

    13 0 Отговор
    го министъра с пършивата коса по главата ? По пътищата го разхождат с джипа !
  • 13 PcR измама

    20 1 Отговор
    Ее тоз здравен мошеник е по голям наглец и от лумпена ананиев! Обяснява на хората как сами са си виновни за фалитите и бедността! Маджаров защо не е с отнети права???
  • 14 34718

    19 2 Отговор
    Геноцид е думата!!!Цъфна истината в зимно време.

    Коментиран от #17

  • 15 Умен по цялата глава

    5 14 Отговор
    Едно такси до болницата е десет лева - що е чакал толкова...Кви хора сте ,ми грижете се за себе си и за близките си...

    Коментиран от #18

  • 16 Behemoth

    16 2 Отговор
    Герберистан.....хаос и безразличие...
  • 17 НАТО ВЕЦ

    10 1 Отговор

    До коментар #14 от "34718":

    "Най-хубавото" тепърва предстои.
  • 18 НАТО ВЕЦ

    13 0 Отговор

    До коментар #15 от "Умен по цялата глава":

    Е нали такситата протестират, а и като идеш в "спешното", само теб "няма" да те има ....

    Коментиран от #20

  • 19 681

    12 0 Отговор
    Много народ умори тази окръжна болница
  • 20 Умен по цялата глава

    2 7 Отговор

    До коментар #18 от "НАТО ВЕЦ":

    Изразили са мнение таксиметровите,това не означава,че не работят...Ама се филмирате само да всявате паника...И болниците извън Ковид потока си работят... В ИСУЛ се справят чудесно,онзи ден бях там по спешнос за мой близък- организация и загриженост от лекарите и всичко....
  • 21 мда

    2 2 Отговор
    Това е истината, затова и ни затварят, за да не умират вкъщи и по улиците масово.
  • 22 глупости

    1 5 Отговор

    До коментар #2 от "Мите":

    Е хайде, чак пък клетви, може би искаш в Индия или Африка да си. Много сте специални всички, искате да се в най-добрите страни.
  • 23 Чипът

    9 2 Отговор
    Явно много хора за първи път се сблъскват със здравеопазването. Никога спешна помощ не е давала инфо. Винаги с молба писменна. Няма никакъв хаос. Тя системата така си работи. Винаги в болниците е имало легла по коридорите. И не са достигали места. Просто за първи път ви трябва помощ. Сега поне сте наясно.
  • 24 Мангъров

    1 5 Отговор
    Лъжат! Грипчето е леко! Трябваше чайче и вкъщи за два дни е готов!
  • 25 Тодоров

    10 0 Отговор
    Дядо ми казваше, че на двама учени им трябва един прост човек, за да им дава акъл. От ден на ден ПРОФЕСОРИТЕ от НОЩ и МЗ създават все по-голям батак. Да се разходят по улиците, по хранителните вериги, да поконтактуват с хората, може и чуят някоя полезна идея и мнение. От много мислене за "спасението" от коронавируса бълват само бюрократични недомислици.
  • 26 боклуци

    3 0 Отговор
    боклуциииии
  • 27 111111122222

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Мите":

    Мислиш се за прасе така ли ? Как пишеш с копитцата?
  • 28 Птрумптуня

    5 0 Отговор
    Смотана държава която се равнява със страни от третия свят, изтръпнали мозъци в следствие на дълги години диктатура, простащина и не адекватност педеращина и развратност, това е положението.
  • 29 Много интересно

    5 0 Отговор
    защо спешна помощ няма регистър в коя болница настанява пациентите, които взима от адреса - и в коя болница ги оставя и колко време е от взимането до оставянето на пациента?! Колко време го разнасят и защо не се документират отказите на болниците да приемат пациент дошъл с линейка, за който фелдшерът е преценил, че трябва да бъде настанен в болница
  • 30 не така

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мите":

    Защо проклинаш майка си !? Проклинай некадърните и корумпирани управници и простотията на народа към който принадлежим, че ги избира.
  • 31 Някой

    0 0 Отговор
    Колко да са "близки" - човека й е баща и е зле, а тя почнала да го търси не се знае кога ... То недай Боже да се случва на някого, но това е родител, което значи, че ставаш и тръгваш, къде ще да си !