26 Ноември, 2020 11:19 7 903 33

700 лева пожизнена пенсия за Астор

  • астор-
  • пожизнена пенсия

Решение на правителството

700 лева пожизнена пенсия за Астор - 1
Снимка: БГНЕС

700 лева от държавата вече ще получават всеки месец илюзионистът Антраник Арабаджиян-Астор, писателят Димитър Коруджиев, поетът Ивайло Балабанов и пианистът Янко Миладинов, реши Министерският съвет. Отпуснатите средства отиват към бюджета на Министерството на културата. Творците са удостоени с финикийските знаци заради цялостния си принос към арта на България.

Астор, който е роден през 1943 г. в Шумен, е единственият илюзионист в Европа, награден със "Златният Оскар" от Международното братство на маговете през 1981 г. В магичния театър "Астор", където се намира и къщата на мистер Сенко, както и по света Астор е направил над 16 000 представления. Има и "Икар" в категорията "Вариететно изкуство" за номера си "Али Баба" (2008). Писателят Димитър Коруджиев, който е роден в София през 1941 г., е бил редактор във вестници и списания, автор е и на пиесите "Омагьосаният кръг" и "Стаята", поставени в Театър "София" (1979 – 1981), постоянен председател на журито на наградата за къс разказ "Рашко Сугарев".

Ивайло Балабанов, който е роден през 1945 г. в село Хухла, Ивайловградско, в ранната си младост работи в "Кремиковци" и язовир "Ивайловград", после живее в Хасково, а през последните години в Свиленград. Автор е на музикално-поетичен спектакъл "Съзвездие – наречено "Любов", посветен на 25 април 2005 г. – деня, в който е подписан Договорът за присъединяване на България към ЕС. Сред по-значимите му творби са поемите "Сила" и "Мост", както и стихотворенията "България", "Допиване на последната чаша", "Тежък хляб", "Ивайловградски въпрос", "Сутрешна закуска" и "Принос към европейската история". Има множество награди, сред които "Южна пролет", "Изворът на Белоногата".

Пианистът Янко Миладинов през 1947 г. започва да учи пиано с брат си и сестрите си при италианката Монтани. 10 години е ученик на професор Жени Ковачева. След като завършва гимназия, се отдава на поп и джаз музиката, участва в концерти на Стефан Воронов, пътува с комбо състав до Германия и прави аранжименти за оркестъра на Никола Чалашканов. През 1969 г. постъпва като пианист в Биг Бенда на Българското национално радио. С оркестъра записва голям брой концерти в страната и чужбина, включително участия на "Мелодия на годината", "Златният Орфей" и "Златният кос". Назначен е за диригент на Биг Бенда на БНР. Миладинов се занимава с композиране от 70-те години. Дебютната му песен е "Вечерен бряг" в изпълнение на Мими Иванова. Създава над 250 песни и оркестрови пиеси. Автор е също на над 300 аранжименти. Негови песни са издавани в България, ГДР, Куба, СССР и други страни. През 2008 г. е отличен с голямата награда на БНР "Сирак Скитник".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нане

    58 12 Отговор
    Къв е тоя Астор бе, че ще има пожизнена пенсия?
    Да не е повече от бай Дончо огняра с 300лв пенция и 50 години трудов стаж?
  • 2 Asdfg

    46 6 Отговор
    Абсолютна простотия!
  • 3 попчето

    29 11 Отговор
    Тоя Астор, да не е некой пастор... че да зима такава пара?
  • 4 16000 представления минимум по

    50 7 Отговор
    1000 лева....... Тоа е милионер ама ША земат от нашти баби дет са орали копали строили пари да му дадат на него......

    Коментиран от #18

  • 5 Пешо

    42 6 Отговор
    16 000 хонорара взел, дано е платил данъците си, че сега от нашите данъци ще лапа!
  • 6 астрал

    35 3 Отговор
    Как може правителството в тези тежки времена да се занимава с пожизнената пенсия на Астор, вместо да вложи труд и усилие в решението на проблема с корона кризата и масовите фалити на физически и юридически лица? Хвала на такова правителство ... явно Астор е най-големия приоритет в момента - жалки сте!
  • 7 чичо

    14 1 Отговор
    НЕКА ДРУГИ АРТИСТИ ГИНАТС 300 ЛВ. ПЕНСИЯ ЗА ЦЯЛОСТНИЯ СИ ПРИНОС И ДОСТОЙНИ СЦЕНИ ОСТАВИЛИ ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ СПОМЕНИ НА БЪЛГАРСКАТА ПУБЛИКА,КАТО ФИЛИП ТРИФОНОВ И ДР. КАТО НЕГО !!!
  • 8 работодател

    16 1 Отговор
    Астор е пич бих му давал и 20000лв пенсия на месец но само ако с магията си направи аз да взимам 1 000 000 евра на месец!
  • 9 чичо

    6 2 Отговор
    НЕКА ДРУГИ АРТИСТИ ГИНАТС 300 ЛВ. ПЕНСИЯ ЗА ЦЯЛОСТНИЯ СИ ПРИНОС И ДОСТОЙНИ СЦЕНИ ОСТАВИЛИ ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ СПОМЕНИ НА БЪЛГАРСКАТА ПУБЛИКА,КАТО ФИЛИП ТРИФОНОВ И ДР. КАТО НЕГО !!!
  • 10 100

    7 1 Отговор
    Ще си махна главата.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 unknom

    37 4 Отговор
    Може и да заслужават отличия, но защо не са си внасяли осигуровки както всички хора а дохода им е бил висок. Това май е редовна практика и с други артисти - живот ден за ден после ревът.
  • 13 баба яга

    18 5 Отговор
    Ще получи 7000лв. месечна пенсия, ако накара правителството да изчезне!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 1234

    10 2 Отговор
    Астор по спектаклите парите ги вадеше от въздуха. Да ги вади и сега.
  • 16 ГЕРБ=БСП

    29 1 Отговор
    Съгласен съм, че всеки стар човек у нас над 62 или 65 години трябва да получва пенсия. Но не см съгасен, че Астор и останалите споменати са "по залужили" и "залужават 700 лева месечно". Когато в същото време над 1 млн. други български пенсионери, мизеруват и получават 250 лева месечно и то хора, които имат над 40 години трудов стаж. Тези над 1 млн. хора/с минималните пенсии/ явно спред управляващи и опозиция са 250/700 = 2,8 пъти по-малко заслужили от Астор. Нека Астор получи минималната пенсия или ако е внасял осигуровки тази, която заслужава спрамо осигуровките които е внасял.
  • 17 ГЕРБ=БСП

    26 1 Отговор
    Правилата трябва да са еднакви за всички. Не трябва да има привилегии. Писна ми и при комунизма и сега все има привилегировани, и няма справедливост.

    Коментиран от #20

  • 18 ГЕРБ=БСП

    8 4 Отговор

    До коментар #4 от "16000 представления минимум по":

    По комунизма до 1990 г. нямаше данъци и осигуровки, тогава държавата експлоатираше работниците и им плащаше мизерни заплатаи. Сега държавата и бизнесмените дружно експлоатират работниците. Хем бизнесмените плащат мизерни заплати, хем държавата ни облага с данъци. затова Астор нищо не е платил.

    Коментиран от #21, #23

  • 19 айде бе

    12 2 Отговор
    На Митьо Пищова дават ли, щот и той го раздава шоумен.....
  • 20 Тъй де!

    10 1 Отговор

    До коментар #17 от "ГЕРБ=БСП":

    Скачаше се за лудо едно време по площадите.Като "Голямата измама" ще се окачестви този период в българската история!
  • 21 Специално астор бе

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "ГЕРБ=БСП":

    90 процента на вьн за зелено. Майка ми бе с наденица в строителството 6.5 лева... Тоя не е бил в НИККЬВ случай на 6 лева наденица...

    Коментиран от #22

  • 22 И бах тии роботите

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "Специално астор бе":

    Пишеш надница то го изкривява на Наденица....

    Коментиран от #24, #27

  • 23 Абе т и в час ли си и даньци

    11 1 Отговор

    До коментар #18 от "ГЕРБ=БСП":

    И осогуровки имаше. Само че някои не плащаха и Никой не ги търсеше за разлика от Сега..
  • 24 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "И бах тии роботите":

    Разкарай си от настройките на телефона ,, клавиатура по подразбиране при въвеждане" или ,,умно писане" на различни модели е различно написано.
  • 25 Перо

    9 0 Отговор
    Нямам нищо против удостоените,но защо се продължава практиката на бай Тошо за разделение на творците и опростачване на творчеството. Няма ли други начини за стимулиране,награди и изява?До колкото ми е известно,никъде другаде няма такава практика.
  • 26 безпартиен

    7 0 Отговор
    И никой не пита от къде ще дойдат парите за повишаване на заплатите на заетите в бюджета,пенсии,тринадесети заплати и каквито се сетите повишавания на доходите!!!Ако е от повишаване на данъците,то пак частният сектор ще го отнесе!Ако е от заеми-също,защото бюджета се пълни само и единствено от частния сектор!ОТ КЪДЕ ЩЕ ДОЙДАТ ПАРИТЕ!!!За нивото на журналистите няма и да се говори-нито един не пита,нито един не задава такива въпроси!А опозицията?Тя пък изобщо не мисли да задава въпроси!
  • 27 Д. Петров

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "И бах тии роботите":

    На Бойко тел., го изкривява на суджук.
  • 28 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    ПРЕДСТАВЕТЕ СИ : " КОЙ Е АСТОР -А КОЙ СЪМ АЗ- ТА В ПЕНСИЯТА -ДА СЪМ -АСТОР И ПОЛОВИНА " !?!?!?!? ТОВА ,КОЕТО ТОЙ ИМА - АЗ НЕ СЪМ И ПОЖЕЛАВАЛ , НО ТАКА И ТАКА ДЕЦА ЩЕ МЕ ПОКРИВАТ- КАТО "СКАПАН ПЕНШЪН " -А АЗ ЩЕ ДАВАМ -КОЛКОТО МОГА НА ТОЗИ И ОНЗИ !!??!!??
  • 29 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ЗАЩО ВСИЧКИТЕ СА РОДИНИ ПОД1950 -ТА ГОДИНА ---КАТО НАЙ-ИЗМЪЧЕНИТЕ ФИНАНСОВО ТАЛАНТИ НА БЪЛГАРИЯ -ДНЕС СА РОДЕНИТЕ М/У 1955-1965 ГОДИНИ !!!!!!!!!!!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Ghru

    2 1 Отговор
    Тези 700 лв. са отгоре върху личната им пенсия на изброените. Така сумата става над 1000... При Янко Миладинов - над 1400!
  • 32 Селчо

    1 0 Отговор
    Колко осигуровки е внесъл в държавата
  • 33 СЪРДИТ

    2 0 Отговор
    Вероятно, не се знае, че в групата на привилигированите получатели на пожизнена пенсия от 700 ,лв е и "бедната" Лили Иванова !! И тива ако не е гавра с милионите бедстващи бедни пенсионери, рабитили по над 40г, и мизерстващи на фона на сегашни милионери, каквато е и тази Лили Иванова !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове