Last news in Fakti

26 Ноември, 2020 20:25 8 067 55

Хиляди ученици са без достъп до онлайн уроците

  • онлайн уроци-
  • ученици

От понеделник всички училища в страната превключват в дистанционна среда

Хиляди ученици са без достъп до онлайн уроците - 1
Снимка: Shutterstock/Илюстративна

Много ученици ще са без достъп до онлайн обучение и през тази учебна година. От понеделник всички училища в страната превключват в дистанционна среда. Не всички деца, обаче имат нужните устройства, за да участват в уроците, признават от просветното министерство. През миналата учебна година техният брой е бил близо 40 хиляди.

В началото на тази учебна година на училищата са били отпуснати средства за закупуването на нови 19 000 устройства за учениците. Поръчките обаче са се забавили и така много от тях не са доставени, заяви вчера образователният министър. Следващата седмица се очаква да бъдат гласувани 15 милиона лева за училищните бюджети.

От понеделник учениците в основното училище в село Поликраище ще трябва да решават задачи по математика не на сметалото, а на клавиатурата. Част от децата обаче нямат компютър вкъщи.

„За около 10 деца не успяха да стигнат таблети”, споделя Ани Нейкова, директор на ОУ "Св. св. Кирил и Методий".

Това принуждава един от учителите да отправи апел във Facebook - за спешно търсене на стари, но работещи устройства. “Tаблети, телефони, карти с интернет. Това ни трябва, за да можем поне да осигурим на децата нужните средства за осъществяване на онлайн обучение”, разказва началният учител Инна Василева.

Само за часове доброволци откликват на молбата и всичко необходимо вече е набавено.

„В събота и неделя с колегите ще сме по домовете на децата да инсталираме устройствата”, заяви директорката на училището. „Трябва да им покажем как работи платформата, къде трябва да натиснат, за да пуснат звук и камера, но става бавно - за съжаление нямахме много време да реагираме”, категорична е и Инна Василева.

Неправителствени организации също се включват в търсенето и даряването на техника за учениците.

„В момента работим с 300 училища, от 138 имаме заявка за устройства като са необходими над 6 хиляди”, заяви Нели Николова от ЦМЕДТ "Амалипе". „До този момент сме изпратили 35 устройства, които вече са в училищата и са предадени на децата”, посочва Деница Иванова.

„Сериозен ръст в продажбите има на уебкамери, принтери, съответно всички други компютърни аксесоари”, заяви управителят на магазин за техника Йордан Вакъвчиев. По думите му най-много се купуват лаптопи: „Търси се лаптопът да има инсталирана операционна система Windows, за да се отварят някои таблици, приложения, да се обработват текстове. Обръщат внимание повече на характеристиките и на по-средния към високия клас машини, тъй като подобен уред се използва няколко години”.

В магазина откриваме и Йордан, заедно с двете му деца - първокласничка и шестокласник. Вече са набавили всичко необходимо и дори имат програма за понеделник. “Малката учи на таблет в хола, докато баткото в детската стая на лаптопа. И аз на служебен лаптоп”, описва ситуацията в дома си Йордан.

Въпреки че през пролетта между 35 и 40 хиляди ученици се оказаха без устройства за онлайн уроците, от образователното министерство отчитат, че страната ни е била сред тези с най-висок обхват в електронното обучение. Макар че мерките са в сила до 21 декември, от МОН удължиха коледната ваканция и реално децата трябав да се върнат в клас през януари. От министерството прогнозират, че и след Нова година, когато децата се върнат в класните стаи, може отново да се стигне до частично затваряне на училища или редуване на онлайн и присъствени занятия.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДУхльовци

    53 9 Отговор
    нали ревахте за затваряне бе платени планикьори и герберасти?! аре ся на ви! радвайте се!

    Коментиран от #9

  • 2 дистанций

    43 5 Отговор
    госпожата: Ученици, как да чувам по-добре? - Alt-F4... и часът свършил...

    Коментиран от #4

  • 3 дух

    5 28 Отговор
    Децата трябва да ползват Апъл устройства.

    Коментиран от #27, #40

  • 4 НАЛИ ТАКА

    21 4 Отговор

    До коментар #2 от "дистанций":

    класика брат, даже и под линукс действа - толкова им е и обучението в "дистанцията"
  • 5 КОТарАК

    3 8 Отговор
    учениците са лесни сравнително ,и детски ясли и градини..взема си един родител отпуск да ги гледа и тва е . 24 л на ден. те може да се съберат и двамата родители щото всичко затваря
  • 6 Жак Фреско

    23 7 Отговор
    Учителката по природо казва бог създаде и слънцето,а по физика учителката казва слънцето е една звезда като всички останали в космоса......децата питат коя учителка лъже ние си обичаме и двете!Пародия опростачваме си децата от малки!

    Коментиран от #11

  • 7 да за

    38 2 Отговор
    Крайно време е орките от столипиново, максуда, факултета вместо да дават пари за пиршества, кебапчета и кючеци да си пуснат легално интернет.

    Така няма да има "Хиляди ученици са без достъп до онлайн"
  • 8 1520

    55 3 Отговор
    необразовните по лесно се управляват при ТОДОР ЖИВКОВ образованието беше много много ама на много по високо ниво

    Коментиран от #37

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гледам

    26 0 Отговор
    по националната в новините как с един съветски МАЗ група хора от Топлофикация защитават правото си на работа в една страна от ЕС, оправяйки и кърпейки тръбите, които Тошо им е построил....КАКВА ДЕГРАДАЦИЯ НА ВСИЧКО....И ЕС И НАТО И ДЪРЖАВАТА.....
  • 11 Hoho Boho

    7 17 Отговор

    До коментар #6 от "Жак Фреско":

    Правилният отговор е, че
    Бог създаде слънцето с помощта на съветски специалисти
    /нещо подобно учихме по време на соца/
  • 12 Venturа

    38 3 Отговор
    Важно е поръчките за асфалта да не спитат! Иначе спира притока към шкафчето. А офцете, ще ги затвориме в кошарите и да зобат сено. Това им стига.
  • 13 чекмедже оод

    45 0 Отговор
    Представям си в малките населени места каква техническа обезпеченост имат учениците. А как ще работят първокласниците, които са неграмотни на практика? И защо осигуряването на техника трябва да е грижа на учитилите, нали се тупаха по гърдите колко милиони са отпуснати за електтронни у-ва.
  • 14 Асанчо

    10 2 Отговор
    А за мене нема ли анжаклама. С кво ще гледам Азис - значи другите гледат Азис, аз не.....

    Коментиран от #15

  • 15 Hoho Boho

    17 0 Отговор

    До коментар #14 от "Асанчо":

    Ще учиш дистанционно без онлайн достъп...

    Коментиран от #41

  • 16 Те и без

    18 1 Отговор
    това нищо не учат. Ще си чатат у фейса.
  • 17 Др. Бил

    16 0 Отговор
    Всичко върви по план 🤤
  • 18 БПФ

    43 6 Отговор
    Айде бе, и телефони ли нямат? Като преподавател зная, че много ученици учат през телефона !!! С него могат да влизат във виртуалните класни стаи, имат си учебници, домашните и контролните си ги пишат на тетрадка, снимат и изпращат на учителя... има ли желание, има и начин !!! Отделно компютър втора ръка в съвсем добро състояние, може да се купи и за 130-150 лева !!!
    А да напомням ли как до тия "без достъп" пролетта им бяха раздавани таблети, които още същия ден се озоваха в заложните къщи?

    Има ли желание, намира се и начин, няма ли желание, винаги се намират и оправдания !!!

    Коментиран от #42

  • 19 Дедо МраЗ

    2 1 Отговор
    Ну дет мароз ще раздава на децата подаръци хихи
  • 20 Курумпе

    8 2 Отговор
    Мноооу важнУ!Те така вече имат голиеми шансове да достигнат до върховна тъпота..., която е задължителна за да станат примерно..министри или Вождове на пУемето!Оти ..тука е така - колко по-тъпигьоЗ си - толкоз по високо те тургаат...нали Баце!
  • 21 Трол

    17 3 Отговор
    Тъжно е но това е целенасочено защото много лесно се управлява прост народ. Целта на дистанционното обучение е такава да затъпяват поколенията а хората си мислят,че в тях е надеждата
  • 22 ми да

    19 1 Отговор
    роми нали,айде пак да да ги спонсорираме със лаптопи и таблети,за да могат да си гледат и слушат кючеците.
  • 23 PSG FR

    22 4 Отговор
    Ами няма да имат достъп, така ще е, защото някои се направиха на много хитри и си продадоха таблетите, които през пролетта държавата им подсигури с нашите пари!
  • 24 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 2 Отговор
    мръсни
    герберасти
  • 25 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 6 Отговор
    правителството не желаят
    да има
    учени
    грамотни
    ХОРА
    защото мало грамотните са лесни за
    манипулиране
  • 26 Бурди Хорцев

    13 0 Отговор
    Мобилните оператори кога ще дадат своята ДАН за обществото в ситуацията с Ковид 19 ? Не казвайте, че и те играят на 60/ 40 кризисни!? Безплатните мобилни устройства с 2 лева договор към държавата къде са? Министъро на събщенията къде го и с какво допринася мойто хлапе в Чичипръчене да се образова онлайн?

    Коментиран от #29

  • 27 Ахам

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "дух":

    Няма да се плашиш, поръчани са Windows, ама на цената на Apple.
  • 28 Вуте

    14 5 Отговор
    Значи мама и тате му купуват телефон за 600 лева, ама реновиран лаптоп за 250 не могат? Защо ли? Защото отрочето НЕ ИСКА! С лаптоп не може да ходи на дискотека, нито да си го мушне в джоба! И сега писъци кански! Няма лаптоп- няма да учи!И надува ГолфО с мацките из общината.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Пенчо

    5 0 Отговор
    На упрсвляващите не са нужни оразовани хора. Колко са по тъпи толко по добре.
  • 32 Дъ Мозък

    10 0 Отговор
    Нямахте много време да реагираме , верно от март до ноември нямахте много време да реагирате, въпро са е колко пъти си правихте епилация на вулвите през периода от март до ноември-
  • 33 Глупости

    6 4 Отговор
    Всеки с последен модел АйФон но нямали 50лв за прост 8 инчов таблет. Знаем ги тези номера ....
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Бъди човек

    3 3 Отговор
    И да негодувате под статиите полза няма. Беше ясно че всичко ще затвори, не беше ясно кога. Още в началото на годината подсигурих по надежден лаптоп . Имам няколко таблета с дефекти ще бъдат отремонтирани и дадени на вече набелязани деца които наистина се нуждаят.

    Коментиран от #43

  • 36 иванко

    9 0 Отговор
    как да уча онлайн като са ни спряли интернета че не е плащан
  • 37 Добър ден

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "1520":

    Ами това, за сега, е голямото постижение на българската демокрация - тотално опростачване на нацията! Той не знае да чете - обаче си има таблет! Кой не скача...
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Тишо

    3 0 Отговор
    Пълна идиотщина😡
  • 40 qnek

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "дух":

    Става ли с mac book
  • 41 Дрът пръч

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Hoho Boho":

    Те така си учат по принцип.
  • 42 Дрът пръч

    4 4 Отговор

    До коментар #18 от "БПФ":

    Къде са тия лаптопи втора употреба по 150 лева, бе? Сигурно са некви под DOS.

    Коментиран от #45, #47

  • 43 Дрът пръч

    2 2 Отговор

    До коментар #35 от "Бъди човек":

    Имаш-даваш.
  • 44 Манги

    5 0 Отговор
    Ако някъде нема Интернет, ББтко ще построи асфалтиран път да мине и скоростта да муй висока. По черно била по-низка. Тъй му казали екзпертите
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Дрът пръч

    4 2 Отговор

    До коментар #47 от "Не се научихте":

    Какво значи идеални работещи? Аз зная къде се предлагат, но това са боклуци. Стар хардуер не носи нов софтуер. Това е също да качиш млад състезател на стара бричка и да го питаш, защо изостава и колата се чупи. Освен това, новите апове искат и нова ОС, а тя от своя страна пък иска нов и мощен хардуер. Така че, купувайки такъв идеално работещ дарак, си вкарваш автогол отвсякъде.
  • 51 АЛООО

    2 0 Отговор
    АЛООО, БИГ БРАДЪРА! Как пък не ви притеснява, че се нарушава конституцията с тези КАМЕРИ-свинщини! ОНЛАЙНЯНО ОБРАЗОВАНИЕ ЗА ДЕЦАТА НИ!
  • 52 АЛООО

    1 0 Отговор
    АЛООО, БИГ БРАДЪРА! Как пък не ви притеснява, че се нарушава конституцията с тези КАМЕРИ-свинщини! ОНЛАЙНЯНО ОБРАЗОВАНИЕ ЗА ДЕЦАТА НИ!
  • 53 Fate

    0 0 Отговор
    Напълно безсмислено занимание
  • 54 ПРЕДАТЕЛИ

    1 0 Отговор
    ВАЖНО Е ДА ИМАТ ПЪТИЩА , ЗА ЧИЙ СА ИМ ОНЛАЙН ГЛУПОСТИ !В ПЪТЯ КЪМ ЧУЖБИНА Е ТЯХНОТО БЪДЕЩЕ ........... ТУК БОЙКО И ГЕРБ САМО ГИ ГРАБЯТ И ПРОДАВАТ !
  • 55 АРЕ У ЛЕВООО

    1 0 Отговор
    ПРОЧИТАТ ВИНЕТУ И НЯМА НУЖДА ОТ ПОВЕЧЕ , Я БОЙКО КАК МОЖЕ А ТИЯ СЕГА НЕ МОГАТ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове