7 307 55

Хиляди ученици са без достъп до онлайн уроците

От понеделник всички училища в страната превключват в дистанционна среда

Хиляди ученици са без достъп до онлайн уроците
Снимка: Shutterstock/Илюстративна

Много ученици ще са без достъп до онлайн обучение и през тази учебна година. От понеделник всички училища в страната превключват в дистанционна среда. Не всички деца, обаче имат нужните устройства, за да участват в уроците, признават от просветното министерство. През миналата учебна година техният брой е бил близо 40 хиляди.

В началото на тази учебна година на училищата са били отпуснати средства за закупуването на нови 19 000 устройства за учениците. Поръчките обаче са се забавили и така много от тях не са доставени, заяви вчера образователният министър. Следващата седмица се очаква да бъдат гласувани 15 милиона лева за училищните бюджети.

От понеделник учениците в основното училище в село Поликраище ще трябва да решават задачи по математика не на сметалото, а на клавиатурата. Част от децата обаче нямат компютър вкъщи.

„За около 10 деца не успяха да стигнат таблети”, споделя Ани Нейкова, директор на ОУ "Св. св. Кирил и Методий".

Това принуждава един от учителите да отправи апел във Facebook - за спешно търсене на стари, но работещи устройства. “Tаблети, телефони, карти с интернет. Това ни трябва, за да можем поне да осигурим на децата нужните средства за осъществяване на онлайн обучение”, разказва началният учител Инна Василева.

Само за часове доброволци откликват на молбата и всичко необходимо вече е набавено.

„В събота и неделя с колегите ще сме по домовете на децата да инсталираме устройствата”, заяви директорката на училището. „Трябва да им покажем как работи платформата, къде трябва да натиснат, за да пуснат звук и камера, но става бавно - за съжаление нямахме много време да реагираме”, категорична е и Инна Василева.

Неправителствени организации също се включват в търсенето и даряването на техника за учениците.

„В момента работим с 300 училища, от 138 имаме заявка за устройства като са необходими над 6 хиляди”, заяви Нели Николова от ЦМЕДТ "Амалипе". „До този момент сме изпратили 35 устройства, които вече са в училищата и са предадени на децата”, посочва Деница Иванова.

„Сериозен ръст в продажбите има на уебкамери, принтери, съответно всички други компютърни аксесоари”, заяви управителят на магазин за техника Йордан Вакъвчиев. По думите му най-много се купуват лаптопи: „Търси се лаптопът да има инсталирана операционна система Windows, за да се отварят някои таблици, приложения, да се обработват текстове. Обръщат внимание повече на характеристиките и на по-средния към високия клас машини, тъй като подобен уред се използва няколко години”.

В магазина откриваме и Йордан, заедно с двете му деца - първокласничка и шестокласник. Вече са набавили всичко необходимо и дори имат програма за понеделник. “Малката учи на таблет в хола, докато баткото в детската стая на лаптопа. И аз на служебен лаптоп”, описва ситуацията в дома си Йордан.

Въпреки че през пролетта между 35 и 40 хиляди ученици се оказаха без устройства за онлайн уроците, от образователното министерство отчитат, че страната ни е била сред тези с най-висок обхват в електронното обучение. Макар че мерките са в сила до 21 декември, от МОН удължиха коледната ваканция и реално децата трябав да се върнат в клас през януари. От министерството прогнозират, че и след Нова година, когато децата се върнат в класните стаи, може отново да се стигне до частично затваряне на училища или редуване на онлайн и присъствени занятия.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 13 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 ДУхльовци

  53 9 Отговор
  нали ревахте за затваряне бе платени планикьори и герберасти?! аре ся на ви! радвайте се!

  Коментиран от #9

 • 2 дистанций

  43 5 Отговор
  госпожата: Ученици, как да чувам по-добре? - Alt-F4... и часът свършил...

  Коментиран от #4

 • 3 дух

  5 28 Отговор
  Децата трябва да ползват Апъл устройства.

  Коментиран от #27, #40

 • 4 НАЛИ ТАКА

  21 4 Отговор

  До коментар #2 от "дистанций":

  класика брат, даже и под линукс действа - толкова им е и обучението в "дистанцията"
 • 5 КОТарАК

  3 8 Отговор
  учениците са лесни сравнително ,и детски ясли и градини..взема си един родител отпуск да ги гледа и тва е . 24 л на ден. те може да се съберат и двамата родители щото всичко затваря
 • 6 Жак Фреско

  23 7 Отговор
  Учителката по природо казва бог създаде и слънцето,а по физика учителката казва слънцето е една звезда като всички останали в космоса......децата питат коя учителка лъже ние си обичаме и двете!Пародия опростачваме си децата от малки!

  Коментиран от #11


 • 7 да за

  38 2 Отговор
  Крайно време е орките от столипиново, максуда, факултета вместо да дават пари за пиршества, кебапчета и кючеци да си пуснат легално интернет. Така няма да има "Хиляди ученици са без достъп до онлайн"
 • 8 1520

  55 3 Отговор
  необразовните по лесно се управляват при ТОДОР ЖИВКОВ образованието беше много много ама на много по високо ниво

  Коментиран от #37

 • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 10 Гледам

  26 0 Отговор
  по националната в новините как с един съветски МАЗ група хора от Топлофикация защитават правото си на работа в една страна от ЕС, оправяйки и кърпейки тръбите, които Тошо им е построил....КАКВА ДЕГРАДАЦИЯ НА ВСИЧКО....И ЕС И НАТО И ДЪРЖАВАТА.....
 • 11 Hoho Boho

  7 17 Отговор

  До коментар #6 от "Жак Фреско":

  Правилният отговор е, че Бог създаде слънцето с помощта на съветски специалисти /нещо подобно учихме по време на соца/
 • 12 Venturа

  38 3 Отговор
  Важно е поръчките за асфалта да не спитат! Иначе спира притока към шкафчето. А офцете, ще ги затвориме в кошарите и да зобат сено. Това им стига.
 • 13 чекмедже оод

  45 0 Отговор
  Представям си в малките населени места каква техническа обезпеченост имат учениците. А как ще работят първокласниците, които са неграмотни на практика? И защо осигуряването на техника трябва да е грижа на учитилите, нали се тупаха по гърдите колко милиони са отпуснати за електтронни у-ва.
 • 14 Асанчо

  10 2 Отговор
  А за мене нема ли анжаклама. С кво ще гледам Азис - значи другите гледат Азис, аз не.....

  Коментиран от #15

 • 15 Hoho Boho

  17 0 Отговор

  До коментар #14 от "Асанчо":

  Ще учиш дистанционно без онлайн достъп...

  Коментиран от #41

 • 16 Те и без

  18 1 Отговор
  това нищо не учат. Ще си чатат у фейса.
 • 17 Др. Бил

  16 0 Отговор
  Всичко върви по план 🤤
 • 18 БПФ

  43 6 Отговор
  Айде бе, и телефони ли нямат? Като преподавател зная, че много ученици учат през телефона !!! С него могат да влизат във виртуалните класни стаи, имат си учебници, домашните и контролните си ги пишат на тетрадка, снимат и изпращат на учителя... има ли желание, има и начин !!! Отделно компютър втора ръка в съвсем добро състояние, може да се купи и за 130-150 лева !!! А да напомням ли как до тия "без достъп" пролетта им бяха раздавани таблети, които още същия ден се озоваха в заложните къщи? Има ли желание, намира се и начин, няма ли желание, винаги се намират и оправдания !!!

  Коментиран от #42

 • 19 Дедо МраЗ

  2 1 Отговор
  Ну дет мароз ще раздава на децата подаръци хихи
 • 20 Курумпе

  8 2 Отговор
  Мноооу важнУ!Те така вече имат голиеми шансове да достигнат до върховна тъпота..., която е задължителна за да станат примерно..министри или Вождове на пУемето!Оти ..тука е така - колко по-тъпигьоЗ си - толкоз по високо те тургаат...нали Баце!
 • 21 Трол

  17 3 Отговор
  Тъжно е но това е целенасочено защото много лесно се управлява прост народ. Целта на дистанционното обучение е такава да затъпяват поколенията а хората си мислят,че в тях е надеждата
 • 22 ми да

  19 1 Отговор
  роми нали,айде пак да да ги спонсорираме със лаптопи и таблети,за да могат да си гледат и слушат кючеците.
 • 23 PSG FR

  22 4 Отговор
  Ами няма да имат достъп, така ще е, защото някои се направиха на много хитри и си продадоха таблетите, които през пролетта държавата им подсигури с нашите пари!
 • 24 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  14 2 Отговор
  мръсни герберасти
 • 25 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  11 6 Отговор
  правителството не желаят да има учени грамотни ХОРА защото мало грамотните са лесни за манипулиране
 • 26 Бурди Хорцев

  13 0 Отговор
  Мобилните оператори кога ще дадат своята ДАН за обществото в ситуацията с Ковид 19 ? Не казвайте, че и те играят на 60/ 40 кризисни!? Безплатните мобилни устройства с 2 лева договор към държавата къде са? Министъро на събщенията къде го и с какво допринася мойто хлапе в Чичипръчене да се образова онлайн?

  Коментиран от #29

 • 27 Ахам

  12 0 Отговор

  До коментар #3 от "дух":

  Няма да се плашиш, поръчани са Windows, ама на цената на Apple.
 • 28 Вуте

  14 5 Отговор
  Значи мама и тате му купуват телефон за 600 лева, ама реновиран лаптоп за 250 не могат? Защо ли? Защото отрочето НЕ ИСКА! С лаптоп не може да ходи на дискотека, нито да си го мушне в джоба! И сега писъци кански! Няма лаптоп- няма да учи!И надува ГолфО с мацките из общината.
 • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 31 Пенчо

  5 0 Отговор
  На упрсвляващите не са нужни оразовани хора. Колко са по тъпи толко по добре.
 • 32 Дъ Мозък

  10 0 Отговор
  Нямахте много време да реагираме , верно от март до ноември нямахте много време да реагирате, въпро са е колко пъти си правихте епилация на вулвите през периода от март до ноември-
 • 33 Глупости

  6 4 Отговор
  Всеки с последен модел АйФон но нямали 50лв за прост 8 инчов таблет. Знаем ги тези номера ....
 • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 35 Бъди човек

  3 3 Отговор
  И да негодувате под статиите полза няма. Беше ясно че всичко ще затвори, не беше ясно кога. Още в началото на годината подсигурих по надежден лаптоп . Имам няколко таблета с дефекти ще бъдат отремонтирани и дадени на вече набелязани деца които наистина се нуждаят.

  Коментиран от #43

 • 36 иванко

  9 0 Отговор
  как да уча онлайн като са ни спряли интернета че не е плащан
 • 37 Добър ден

  6 0 Отговор

  До коментар #8 от "1520":

  Ами това, за сега, е голямото постижение на българската демокрация - тотално опростачване на нацията! Той не знае да чете - обаче си има таблет! Кой не скача...
 • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 39 Тишо

  3 0 Отговор
  Пълна идиотщина😡
 • 40 qnek

  0 0 Отговор

  До коментар #3 от "дух":

  Става ли с mac book
 • 41 Дрът пръч

  3 0 Отговор

  До коментар #15 от "Hoho Boho":

  Те така си учат по принцип.
 • 42 Дрът пръч

  4 4 Отговор

  До коментар #18 от "БПФ":

  Къде са тия лаптопи втора употреба по 150 лева, бе? Сигурно са некви под DOS.

  Коментиран от #45, #47

 • 43 Дрът пръч

  2 2 Отговор

  До коментар #35 от "Бъди човек":

  Имаш-даваш.
 • 44 Манги

  5 0 Отговор
  Ако някъде нема Интернет, ББтко ще построи асфалтиран път да мине и скоростта да муй висока. По черно била по-низка. Тъй му казали екзпертите
 • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 47 Този коментар е премахнат от модератор.


 • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 50 Дрът пръч

  4 2 Отговор

  До коментар #47 от "Не се научихте":

  Какво значи идеални работещи? Аз зная къде се предлагат, но това са боклуци. Стар хардуер не носи нов софтуер. Това е също да качиш млад състезател на стара бричка и да го питаш, защо изостава и колата се чупи. Освен това, новите апове искат и нова ОС, а тя от своя страна пък иска нов и мощен хардуер. Така че, купувайки такъв идеално работещ дарак, си вкарваш автогол отвсякъде.
 • 51 АЛООО

  2 0 Отговор
  АЛООО, БИГ БРАДЪРА! Как пък не ви притеснява, че се нарушава конституцията с тези КАМЕРИ-свинщини! ОНЛАЙНЯНО ОБРАЗОВАНИЕ ЗА ДЕЦАТА НИ!
 • 52 АЛООО

  1 0 Отговор
  АЛООО, БИГ БРАДЪРА! Как пък не ви притеснява, че се нарушава конституцията с тези КАМЕРИ-свинщини! ОНЛАЙНЯНО ОБРАЗОВАНИЕ ЗА ДЕЦАТА НИ!
 • 53 Fate

  0 0 Отговор
  Напълно безсмислено занимание
 • 54 ПРЕДАТЕЛИ

  1 0 Отговор
  ВАЖНО Е ДА ИМАТ ПЪТИЩА , ЗА ЧИЙ СА ИМ ОНЛАЙН ГЛУПОСТИ !В ПЪТЯ КЪМ ЧУЖБИНА Е ТЯХНОТО БЪДЕЩЕ ........... ТУК БОЙКО И ГЕРБ САМО ГИ ГРАБЯТ И ПРОДАВАТ !
 • 55 АРЕ У ЛЕВООО

  1 0 Отговор
  ПРОЧИТАТ ВИНЕТУ И НЯМА НУЖДА ОТ ПОВЕЧЕ , Я БОЙКО КАК МОЖЕ А ТИЯ СЕГА НЕ МОГАТ !

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.