Last news in Fakti

27 Ноември, 2020 15:16 4 655 23

Д-р Стойчо Кацаров: Правителството вече няма място за маневриране

  • локдаун

Новите мерки не изглеждат сурови, но може да не дадат резултат

Д-р Стойчо Кацаров: Правителството вече няма място за маневриране - 1
Снимка: БГНЕС

Коментар на д-р Стойчо Кацаров за Център за право и здраве

Новите мерки не изглеждат сурови, но може да не дадат резултат.

Правителството смекчи мерките, предложени два дни по-рано от здравния министър. В сравнение с някои други страни, като Гърция, където не можеш да излезеш от дома си без разрешение на полицията, нашите ограниченията изглеждат по-скоро символични. Това, което повече притеснява хората не са ограниченията, а компенсациите. У нас те са значително по-ниски, приблизително наполовина и дори повече.

Срокът, за който се налагат новите ограничения до 21 декември също изглежда поносим. Той съдържа скрито обещание за Коледните и Новогодишните празници. Макар и да има ясно изразено недоволство, обосновано от неравното третиране на различните обществени групи и професии, хората ще преглътнат новите ограничения и ще ги изтърпят.
Рискът за Правителството при тази стратегия се състои в това, че мерките може да не сработят, особено след смекчаването им вчера, което изглежда по-скоро политически, отколкото научно обосновано.

Прогноза, че броят на заразените и починалите към 21 декември ще бъде подобен на този, който е сега или дори по-голям, никак не е нереалистична.

От друга страна, дори мерките да дадат желания от кабинета резултат, отпускането им почти сигурно ще доведе до нов взрив на заразяване. Локдаунът не може да спре разпространението на този тип епидемия, а само да го отложи.

Допълнителното затягане на мерките за Коледните и Новогодишни празници може да коства много на Борисов, в това число и свалянето му от власт.
Ситуация, в която вместо тържества и концерти гледаме познатата вече картина на болни, търсещи линейки и болнични легла в новогодишната нощ, може да изведе ситуацията изцяло извън контрола на Правителството.

Кабинетът има двадесетина дни да направи отчаян опит за реорганизация на здравната система, за да посрещне нова вълна болни. Това обаче не изглежда да е по силите му, в това число и заради огромната загуба на доверие през последните месеци.

И тъй като бедата никога не идва сама, ваксината на Астра Зенека изглежда ще се забави, заради нови проучвания, а Полша и Унгария блокираха бюджета на Европейския съюз, в това число и пакета от 750 милиарда евро, предназначен за възстановяване на страните от коронавируса, тоест в следващите месеци няма да има нито ваксина, нито пари. Не, че сме видели план или някаква организация за ваксиниране, де.

Възможностите за маневриране на Борисов изглеждат изчерпани, а 21 декември може да донесе нов локдаун, но този път за самото Правителство.
На фона на всичко това, въпросът дали с отхвърлянето на проекта му за нова Конституция, Борисов не пропусна последната възможност да подаде оставка по собствено желание не изглежда наивен.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професора

    36 2 Отговор
    В Републиката от 10 години правителство няма има шайка която се облагодетества на наш гръб!
  • 2 Гошо

    13 16 Отговор
    Тоя ваш доктор къде и кога е работил като лекар и валидна ли му е дипломата ,след като не практикува от завършването си 89 г на миналия век
  • 3 СЗО каза

    15 7 Отговор
    4 месеца завити под юргана и ще се спасите.
  • 4 КОТарАК

    32 2 Отговор
    всяка държава си има държавен резерв за бедствия , пандемии и други-нашият къде е?

    Коментиран от #9, #12

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Отечествен Фронт

    24 4 Отговор
    Роби спите ли спете спете.
  • 7 Да кажят за пердетата

    15 1 Отговор
    По 800лв кадратен метър плат.
  • 8 ТЪПАК СИ

    7 6 Отговор
    "поноосим"?! смекчили?! 'убaвo e. хoрaтa ce caмoубивaт oт oтчaяниe и мизeрия. пa e 'увaбo. прoпaгaндa зa кoркумa-НEвирocт, a AEЦ-a им цъфнaл. eм'чи 'убaвo йe. ши вa зaтвaрями. 'бaш убaвo e - ГAРAНТИРAНO OТ OПГ"гeрб"
  • 9 В чекмежето

    20 2 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    И накрадените пари са там.
  • 10 !!!?

    8 4 Отговор
    Борисов може да подаде оставка точно когато противниците му няма да я искат !!!?
  • 11 Българка

    22 2 Отговор
    Празници за народа ще има пти завинаги ОСТАВКА на ГРОБ!
    Мерките са закъснели и както се очакваше полумерки, защото Винету похарчи патите от джипката и под масата. Компенсациите са смешни и противоречиви. Социалното петно каза, че за родители, чиито деца за в къщи и няма кой да ги гледа ( по закон деца до 12 г.), са осигурени компенсации дори за наемане на детегледачки. Още същия ден се обяви, че за децата на медиците ще са отворени детски градини. Какво говори това?!...............
    Оставки! Да изгниете управляващи и свита в затворите!
  • 12 За нашия

    17 2 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Резерв се замлъкна и не се бели и дума@. Само където изкараха пролетта леглата и с капаните дюшеци в една Зала в София. Да видим фиаско и сеир и до там. Как няма някой от вън да дойде и да види какви резерви имаме! Нула
  • 13 Просто

    16 3 Отговор
    Управляващите лъжат за размера на проблема.Всичко е тотално трагично. Тестове не се правя и то умишлено. Заразените са в пъти повече. Болните са оставени, ако го преживеят, преживеят. Ако се усложнят и случайно имат късмета изобщо да стигнат до медицинска помощ може и да бъдат тествани и да влезнат в бройките на статистиката с ковид. Инак са просто починали.
    Общата смъртност от всичко за 44 седмица е 30% повече отколко е била през последните 5 години за тази седмица това са 600 човека повече. За 45 седмица е 40% по-голяма т.е са починали с 1000 човека в повече спрямо предходните 5 години. За 46 седмица увеличението е повече от 80% това са около 1750 повече починали спрямо тези през предходните 5 години. А 47 седмица може би увеличеното ще бъде 100%.
    Честит законен геноцид на всички

    Коментиран от #21, #23

  • 14 ГазоНосеЦ

    6 3 Отговор
    Сълзите на ББ лекували Ковид19. Лошото е обаче , че ББ никога не плаче !
  • 15 По закон

    11 0 Отговор
    Лекар който не практикува 5 години и не е на изборна длъжност (депутат, кмет) губи праеа. И за Хасърджиев, Виткова Първанова и прочие се отнася.
  • 16 Капиталист

    13 2 Отговор
    Нулев резултат. Всички фирмаджии трябва да бъдем съпричастни с тези, които ще ги затворят утре. Извинявайте, но в един хипермаркет или на пазар има около 20-30 пъти повече хора в затворено пространство отколкото в един мол и около 120-150 пъти повече хора отколкото в един ресторант или фитнес, или кинозала! Тази наредба намирисва или се прави от неадекватни и малоумни хора! Дo тeзи чиитo бизнecи ca зaтвoрeни oт утрe! Нямaтe мнoгo гoлям избoр! В Бългaрия или умирaтe oт кoрoнaвируc или oт глaд, нo втoрoтo e мнoгo мнoгo вeрoятнo, тaкa чe в пoнeдeлник cи oтвoрeтe рecтoрaнтитe, фитнecитe, cлaдкaрницитe. кинaтa и мaгaзинитe в мoлoвeтe зaщoтo тaкa и тaкa щe фaлирaтe, a пoмoщ нямa дa пoлучитe. Бoриcoв cлeд някoлкo мeceцa щe кaжe, чe ви e пoмoгнaл, a тoй e кoмуниcт кoйтo ce миcли зa дeмoкрaт, вcъщнocт нe прaви рaзликa мeжду двeтe и щe e пoмoгнaл нa вcички кoмуниcти в Бългaрия, кoитo ги мързи дa рaбoтят и тeхнитe ceмeйcтвa, a щe cи миcли, чe ви e пoмoгнaл нa вac! И нe му ce cърдeтe тoй ‘’нe e винoвeн’’ и нaиcтинa cи миcли, чe ‘’ви пoмaгa’’, a тoвa вeчe e oт кoмпeтeнциитe нa мeдицитe! Oтвoрeтe вcички и дa видим кaк щe ви глoбят вcичкитe! Нямaт тaкъв рecурc и нe плaщaйтe дaнъци и ocигурoвки зa дa ce ceтят, чe тeзи милиaрди кoитo ги дaвaт oт EC зa бългaрcкия бизнec нe ca caмo зa кoмуниcтитe и тeхнитe ceмeйcтвa и фирмитe близки дo ГEРБ, a зa вcички прeдприятия в Бългaрия!
  • 17 Крис51

    8 2 Отговор
    Бройките на заразените на 21 декември ще бъдат такива, каквито са зададени от престъпните ни управляващи. Колко му е да ги нагласят, както правят с всичко останало.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Министър

    8 1 Отговор
    Лeкaри и мeдcecтри имa, нo нe и зa кoвидoтдeлeниятa. Eднo e дa ce рaзхoждaш в бoлницaтa пo бялa прecтилкa, cлушaлки и бeли чeхли, другo e дa cи в cкaфaндър пo цял дeн. Дaжe нe ги иcкaт и тия 1000 лв oтгoрe, зaщoтo и бeз тях ca cи дoбрe пo клинични пътeки.
  • 20 Centurion

    5 1 Отговор
    Те тези мерки с гаранция няма да дадат резултата с който са натоварени.Резултата ,ще е негативен за хората и за търговията.Фазата на заразяване е твърде напреднала и да се правят опити да се забави процеса е доказателство или за некадърност или за умишлена тенденциозност.И в двата случая хората вземали това решение трябва да чистят градски тоалетни и да не се занимават с несвойствена дейност.Процеса по заразяввне даже трябва да бъде форсиран,с оглед на по бързото му преминаване.В момента по голямата част от хората са се срещали с вируса ,или в момента карат болестта.Здравната система не е способна на нищо повече от това.Дълбок поклон пред героите на днешното време,и заклеймяване на тези които чрез дългогодишната си политика на обезкървяване на здравната система докараха нещата до тук ,че системата е пред срив след прием на 6000 човека.Тези същите ви събират с години здравните осигуровки които ви гарантират свободно да умрете на стълбището или най много в коридора!!!
  • 21 Матеметик

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "Просто":

    Починалите с Ковид са 0.012 % от населението.
  • 22 Анонимен

    4 2 Отговор
    В Гърция се писа,че мерките не дават положителни резултати.
    Не случайно се коментираше в началото,че мерките ще доведат до повече проблеми отколкото вируса и това е факт.
    Стадото си е стадо,след като наложиха масов страх ей ти сега резултатите.
  • 23 Брат

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Просто":

    Много си изпсихясал. Вземи си метни едно въже, та да се оттървеш от мъките. То бива, бива да си паникьосан, ама чак толкова ...