Last news in Fakti

28 Ноември, 2020 13:44 2 520 22

Идея: На купон само с антитела от COVID-19

  • дискотека-
  • купон-
  • мерки

Компанията продължава да обмисля дали входният билет за преболедувалите може да е документът, че са дарили кръвна плазма

Идея: На купон само с антитела от COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС

Нова авангардна идея предлага празненства само за хора с антитела. Марио Аврамов и компанията му стоят спокойно един до друг на маса и без маски. Имат антитела – някои са дарявали и кръвна плазма. От приказка на приказка стигат до въпроса как ще посрещнат Новата година. Така се появява и пост във Facebook с текст: „Моля, всички, прекарали вируса, да се концентрират върху обсъждането на Новогодишната вечер! Чакам предложенията ви! Да потърсим DJ и персонал, прекарали вируса, за партито, другото е лесно”, разказва "Нова телевизия".

„Идеята е малко провокативна и става въпрос за това, че всички хора, които са преминали вируса и притежават антитела, освен да дарят плазма, могат да се включат по някакъв начин в стартирането наново на живота”, обясни Марио Аврамов.

В социалните мрежи Марио е намерил съмишленици. Оказало се, че и други хора вече развиват идеята.

„Пример за това е фирма с около 300 човека. От тях приблизително 120-130 са изкарали вируса и очакват до Нова година да го преболедуват евентуално около 200. Вече са започнали организация за празника. Ако тези хора по някакъв начин декларират и покажат, че имат антитела, могат да отидат на купон”, обясни мъжът.
Цялата организация обаче е започнала преди държавата да ограничи събиранията на много хора на едно място, независимо дали са болни, или доказано здрави. Така, въпросът за контрола на евентуалните партита остава отворен.

„Говорих с познат адвокат, който каза, че всеки един участник в това парти може да изготви декларация към РЗИ, в която да декларира, че притежава антитела и че е изкарал вируса. Тази декларация ще бъде вид основание след това и ако някой е излъгал, ще му се търси отговорност”, разясни Аврамов.

Това е чл. 313 от Наказателния кодекс, според който ако някой изпрати декларация с невярно съдържание по писмен или електронен път до институция, то той се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба от сто до 300 лева.

„Това е в идейна форма. С мен се свързаха хора, които приемат идеята да се организира такова мероприятие. Въпросът е, че ако няма някакво становище от официалните органи за това дали изобщо е възможно да се направи, ние не можем да го организираме по никакъв начин”, категоричен е Марио Аврамов.

Идеята преболедували да се събират не се отнася само за купони и излизания в заведения. Според Марио и компанията му методът може да се приложи във всяка една сфера на обществения живот - в театри, кина и на обучения. Основната цел е да се минимизират щетите за бизнеса и психиката на хората от пълен локдаун.

„Имаше авиокомпании, които обявиха, че ако имаш доказателство, че вече си изкарал вируса и си с отрицателен тест, може да пътуваш в определени страни. Може би, по същия начин трябва да се организира този бранш. Ако искаш да се забавляваш и да ходиш на кино или театър, защо да нямаш някакъв сертификат, че имаш правомощията да го направиш”, смята Иван Стоичков.

„Дори в най-тежките си времена световната история показва, че хората са мислели за това какво следва. В момента всички сме в такова време и е хубаво да помислим как трябва да стартира системата. Дали ще възобнови работа в средата на декември, или средата на януари, системата трябва да се стартира от някъде”, коментира още Аврамов.

Компанията продължава да обмисля дали входният билет за преболедувалите може да е документът, че са дарили кръвна плазма. Той се явява сигурно доказателство, че имат антитела.

„Все пак сме в 21 век и бих измислил нещо по-технологично. QR код или регистрационен режим”, каза собственикът на нощни заведения Стоян Радулов.

В световен план все още няма категорично становище колко време след преболедуване човек има антитела и имунитет. Сега науката се е съсредоточила в изследване на коронавируса, затова новата година може да донесе ново знание, нови решения и ново начало. На този етап идеята на Марио обаче остава само повод за размисъл.

„Това е една провокация към обществото - да помисли как може да стартират наново бизнесът и взаимоотношенията между хората и да живеем по-добре”, заключи Марио Аврамов.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Идея

    27 1 Отговор
    Марио Аврамов и компанията задължително да се ваксинират, няма да липсват на никой!
  • 2 Пак за пари

    24 0 Отговор
    И колко ще струва едно менте удостоверение че имам антитела?

    Коментиран от #13

  • 3 123

    23 1 Отговор
    Състезание по иди0тизъм.
  • 4 пройчо

    13 1 Отговор
    Дурак !!!
  • 5 Къв е тоа зор да се ходи на кръчма

    18 1 Отговор
    И да се показват там?чесно не го проумявам това...зор на нова година да си на кръчма....тук изобщо не отразявам ковето и ситуацията покрай него
  • 6 Тарикатлъци

    12 1 Отговор
    Знаем за фалшивите тестове представяни на границата с Гърция,знаем също и,че българите са царе на подобни селски тарикатлъци.
    Какво пречи на повечето "заможни тарикати" да хитруват,абсолютно нищо,с оглед на царуващата корупция повсеместно никак няма да е трудно сдобиването с такива документи.
    Аман от тарикатлъци и пишман иноватори,как пък никой в света не се сети за това ?!?!? Само бай Ганьовците,ама те хората прости бе...
  • 7 Рошко

    6 5 Отговор
    Ковид глупости без край, аз пък си мечтая да се заразя

    Коментиран от #9

  • 8 И перверзативи

    10 0 Отговор
    Да не забравите
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Аз пък...

    7 5 Отговор
    Предлагам на такива "купонджии" да им бъде отнемано правото на безплатно лечение и да им бъде търсена наказателна отговорност за подстрекателство.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гост

    6 4 Отговор
    Антитела значи 100% имунитет? Не мисля !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Всъщност това е идея

    5 2 Отговор
    Българинът е прост и все си гледа кефа, сякаш е най-важното нещо в живота. Ами ето стимул да идеш да си гледаш кефа - дари плазма, спаси 3 живота, и иди се напивай в бара за награда.
    Със сигурност има хора които могат да дарят, но не са, защото така са решили по някакви лични причини. Е, сега имат нов стимул.

    Коментиран от #20

  • 15 ТОМКА БИКОВА

    6 0 Отговор
    Ние с ДЕНИС САЧЕВ купонясваме с ТЕЛА не с антитела, не че нашите Тела не са Антитела.

    Коментиран от #16, #17

  • 16 Бъзла

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "ТОМКА БИКОВА":

    Страх те е да напишеш имената им.
  • 17 Ти си държавен служител

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "ТОМКА БИКОВА":

    Засрами се.
  • 18 някой

    7 0 Отговор
    Тия са уникални тъ...ци. Гледах ги сутринта как разясняваха плода на едногънковите си мозъци. И естествено оная журналистка не си направи труда да им обясни че може и да си прекарал ...........19, но да не ставаш за дарител на плазма по ред медицински причини. Ама карай,така е по тия земи.
  • 19 българин

    6 0 Отговор
    Цинично е. Никой не ги пита, затова не ни информирайте.
  • 20 Крум

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Всъщност това е идея":

    Брей,ти направи предложение за Нобелова награда...Ето нещо по добро,ти например за да излезеш въобще от вкъщи ,трябва да покажеш,че си дарил кръв!
  • 21 Парти

    1 1 Отговор
    За "безсмъртни" ! Голямото антитяло Боко няма ли да поканят ??
  • 22 6262

    0 0 Отговор
    В целия свят хората престанаха да правят експерименти с кръвна плазма, защото разбраха, че не работи и нищо не може да се направи с нея, наще тука още "даряват". Да не би дарението да се плаща от здравната каса ли какво ли. Пък антителата както казват УМНИТЕ хора, не тези дето ще ходят на купона, са КАЧЕСТВЕН, а НЕ КОЛИЧЕСТВЕН анализ. Ако има нужда от разяснение какво означава това, значи няма смисъл да си напъваш мозъка.