Last news in Fakti

29 Ноември, 2020 15:18 5 733 45

Аспирин и чай не са достатъчни срещу COVID-19

  • коронавирус-
  • мерки

Основните оплаквания за COVID-19 са болки в кръста, гърдите, плешките, гръдния кош, главоболие, задух и конюнктивит

Аспирин и чай не са достатъчни срещу COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС

Само аспирин и чай срещу коронавируса не е достатъчно. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия д-р Бруск Халил, завеждащ отделението на COVID болните във Втора градска болница в София.

По думите му има хора, които подценяват вируса, но трябва да разберат, че нещата са сериозни. Ако след 5-6 ден няма положителен резултат от симптоми за коронавирус, хората трябва да потърсят лекарска помощ, защото само с аспирин и чай лечението не е достатъчно, категоричен беше д-р Халил.

Според него частичната блокада, въведена в петък вечерта, ще помогне и той се надява след Коледа и Нова година нещата със заболеваемостта и смъртността от COVID-19 да утихнат. Той се надява всеки месец след празниците заболеваемостта да намалее с по 50% и евентуално трета вълна да има през лятото.

Той посочи, че няма нито едно празно легло във Втора градска болница, а лечебното заведение няма капацитета да приема повече болни, защото няма персонал. Доброволци във Втора градска болница няма, 9 медици са заразени в нея.

В момента болницата има всички необходими медикаменти благодарение на общината. Втора градска болница има "Ремдесивир" и са започнали лечението на четирима-петима пациенти с него. По-леките пациенти се лекуват в зависимост от състоянието на пациента - с два антибиотика. Най-голямата грешка, която се прави извън болницата, е, че лекарите дават кръвоспиращи лекарства при болни пациенти с коронавирус, подчерта д-р Халил.

"Без лекарската помощ не става, потъват нещата и после при пациентите е трудно", предупреди лекарят.

Основните оплаквания за COVID-19 са болки в кръста, гърдите, плешките, гръдния кош, главоболие, задух и конюнктивит. Най-важното, според него е, че няма друг вирус освен коронавируса в момента.

Д-р Халил смята, че ваксината срещу коронавируса няма да промени нещата, тъй като изградените антитела остават 5-6 месеца и тогава би се наложила допълнителна ваксинация. Имунитетът на децата е по-различен и изграден от възрастните. Децата имат съпротивителни сили, посочи той и добави, че подрастващите могат да бъдат преносител на вируса, въпреки че го прекарват много леко.

Той бе категоричен, че училищата на настоящия етап трябва да бъдат затворени. Трябва хубаво лечение с парацетамол при децата и малко да им се вдигне естественият имунитет с хубава храна и спортуване. Лекарства не препоръчваме, каза д-р Бруск Халил.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Народния лечител БМБ

    7 1 Отговор
    Пийте фервекс.

    Коментиран от #3

  • 2 Поне не убиват

    18 0 Отговор
    За разлика от интубирането!
  • 3 БМБ

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Народния лечител БМБ":

    И лапайте чесън с филията мас :))))
  • 4 Четник

    9 1 Отговор
    Венци,дърт мъж си,нормално е да имаш такива болежки.Но ние ,читателите ,ти благодарим за споделянето(шерването) на твоите симптоми.
  • 5 Последния Софиянец

    23 2 Отговор
    ,,Няма друг вирус в момента,,А сезонния грип къде отиде?
  • 6 КУПОН

    7 0 Отговор
    Остро отравяне
    Излагането на високи нива на азотен диоксид може да доведе до възпаление на лигавицата и долните или горните дихателни пътища.[11] Симптомите на остро отравяне с азотен диоксид са неспецифични и са сходни със симптомите на отравяне с амоняк, хлор или въглероден оксид. Симптомите наподобяват тези на пневмония или на вирусна инфекция и други наранявания при вдишване, но честите симптоми включват ринитни хрипове или кашлица, конюнктивит, главоболие, дразнене на гърлото и затруднено дишане, което може да доведе до носни фисури, язви или перфорация.[12] Пациентът обикновено изглежда болен, като се наблюдават хипоксемия, съчетана с плитко бързо дишане. Лечението е подпомагащо и включва отстраняване от по-нататъшното излагане на азотен диоксид. Системните симптоми включват повишена температура и анорексия. Електрокардиограмата и рентгенографията на гръдния кош могат да помогнат за откриването на дифузни, двустранни алвеоларни инфилтрати.

    Рентгенографията на гръдния кош може да се използва за диагностициране, a базовата линия може да бъде установена с пулмологичен тест.[13][14] Няма специфичен лабораторен диагностичен тест за остро отравяне с азотен диоксид, но анализът на нивото на артериалния кръвен газ, нивото на метхемоглобина, пълната кръвна картина, глюкозния тест, измерването на лактатния праг и периферната кръвна намазка могат да помогнат при диагностицирането на азотен диоксид.[15] Определянето на азотен диоксид в урината или тъканите н
  • 7 КУПОН КОВ 2

    2 0 Отговор
    Хронично отравяне
    Продължителното излагане на много високо ниво на азотен диоксид в микрометровия размер може да има възпалителен ефект, който главно обхваща дихателните пътища, водещо до хронично отравяне с азотен диоксид, което може да настъпи в рамките на дни или седмици след прекомерно превишаване на праговата стойност.[17]

    Това състояние причинява треска, бързо дишане, съчетано с бърз сърдечен ритъм и тежки дихателни пристъпи. Други състояния включват диафореза, болка в гърдите и постоянна суха кашлица, като всички те могат да доведат до загуба на тегло, анорексия, които от своят страна могат да доведат до разширяване на сърцето откъм дясната страна и сърдечно заболяване при по-сериозни случаи. Продължителното излагане на относително ниски нива на азотен диоксид може да причини постоянно главоболие и гадене.[18] Подобно на отравянето с хлор, симптомите обикновено се появяват при отстраняването на по-нататъшното излагане на азотен диоксид, освен ако не е имало епизод на остро отравяне.[19] Лечението и поддържането варират. Пациентите често се наблюдават за хипоксемия в продължение на минимум 12 часа, ако няма първоначални симптоми, а ако пациентът е хипоксемичен, може да се приложи кислород, но високи дози стероиди се препоръчват за пациенти с белодробни прояви. Пациентите могат да бъдат хоспитализирани за период от 12 до 24 часа или по-дълго за наблюдение, ако обменът на газове е нарушен. В случай, че е нарушена газовата обмяна, може да е необходи
  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 1 Отговор
    При Грип симптоматиката е ....Същата на 99,99%

    Коментиран от #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Учуден

    14 3 Отговор
    Трябвa хубaвo лeчeниe c пaрaцeтaмoл при дeцaтa. Лeкaрcтвa нe прeпoръчвaмe, пocъвeтвa д-р Бруcк Хaлил...не съм лекар, но все си мисля, че парацетамола е лекарство. Щом тоя ревльо е шеф на отделение смятай какви са подчинениете му.
  • 11 Рошко

    13 1 Отговор
    Не са, щот са евтини пък джинджифил мед и лимон са направо вредни, веднага да ги спрете и да не ги продавате
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Да ама не

    6 5 Отговор

    До коментар #8 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Има голяма разлика между двете - при грипа всички имаме симптоми, при ковиднастинката 80% нямат никакви, 19% кашлят, 1% имат пневмония

    Коментиран от #39

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Fate

    14 1 Отговор
    Проблемът е че аспирина и чаят са прекалено евтини
  • 16 Стоянов

    15 3 Отговор
    Абе дофтуре, как да няма друг вирус в момента бе? А грипни вируси няма ли? А настинки няма ли?

    Точно сега изключително лесно се изстива и при такива симптоми е настинка в повечето случаи!

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Д р Халил

    12 1 Отговор

    До коментар #16 от "Стоянов":

    Няма настинка,само корона.За настинки не дават 1200 лв.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 🐷 Боко ТИКВАТА

    5 2 Отговор
    Отивам санитар.Само за това ставам.
  • 21 Centurion

    7 2 Отговор
    Сигурно не са достатъчни,но в комплекс от мерки може да се смекчи значително боледуването.Тежката фаза може да се избегне.Решението на сложните на пръв поглед проблеми е простите неща.
  • 22 Интересно

    11 5 Отговор
    Уж лекарите били на края на силите си, изнемогвали, нямали време да се хранят, но имат време по цял ден да обикалят медиите и да се оплакват
  • 23 Centurion

    9 0 Отговор
    Ще споделя моя опит с болестта която почти си отива от мен.Сода Бикарбонат,ежедневни инхалации,2/3 дневно ,чаена лъжичка сода 20/30 мин .след хранене,и няколко изцедени лимона на ден.Ако има възпалено гърло гаргара със разтвор със сода.Успоредно с това подходящи чайове с мед,и почивка.В никакъв случай не бързайте с Антибиотиците,дори и да ви ги предписва личният лекар.Антибиотик само след доказана бактериална инфекция.Но да се върна на содата.Според мен инхалациите със сода не пускат вируса да се развива в долните дихателни пътища ,което е основният проблем. Не съм лекар,но се надявам моят опит да е полезен на някой и да му помогне да премине по лесно през болестта.Упоредно с това си вземайте Антистенокардин 3х2 таблетки .

    Коментиран от #25, #32

  • 24 Практиката

    3 1 Отговор
    от испанският грип показва, че имено третата вълна през лятото е взела най много жертви, над 100 милиона.

    Коментиран от #27

  • 25 Хихи

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "Centurion":

    А как точно правиш инхалациите със сода?

    Коментиран от #26

  • 26 Centurion

    8 0 Отговор

    До коментар #25 от "Хихи":

    Две,три супени лъжици сода в 500/700 милилитра вода и на котлона.Когато заври дишам парата,в продължение на 2 минути,и няколко вдишвания през носа,но основно през устата. Правят се дълбоки вдишвания от разстояние 20/30 см над съдчето.Макар и в малки количества,содата попада с парата в б.дроб и там кондензира,по лигавицата.Това е най общо.

    Коментиран от #28

  • 27 Centurion

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Практиката":

    Испанският грип е убил много хора защото са нямали антибиотици.Ако имаха пеницилин,и стрептомицин тогава картината е щяла да бъде друга.
  • 28 Хихи

    8 1 Отговор

    До коментар #26 от "Centurion":

    Благодаря много! Жив и здрав!
  • 29 Мангъров

    3 0 Отговор
    Аспирин и чай е най - доброто не ми обяснявай! Излекувал съм милиони по света...
  • 30 Нали

    5 1 Отговор
    Още малко и Баце ще ни излекува.
  • 31 Вирусолог

    4 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: според него е, че няма друг вирус освен коронавируса в момента

    Голямя рябата тази вирус бе - той успя да унищожи всички други вируси тормозили човечеството от сас съществува.

    Имунитетът на децата е по-различен и изграден от възрастните.

    И това го казва ужким доктор.
  • 32 ТОЧНО!

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Centurion":

    100% си прав. И аз правих няколко пъти тая година инхалации със сода, като усещах че ме сваля. Да добавя и джинджифил, витамин B12 (метилкобаламин подезично), цинк и вит. D са другите доказани щитове срещу инфекция. Но най-важното - инхалации! Да не слиза надолу. Тамянът знам, че дезинфекцира въздуха. И да ви кажа още нещо любопитно. Поинтересувайте се - в историята овчар, болен от туберкулоза няма. Причината е в сярата в изпражненията на животните. Чувал съм на село са лекували с инхалации с такова нещо. Като няма антибиотик какво, да мрат ли? Човечеството е оцеляло преди медицината хиляди години. Не е ли така?

    Коментиран от #36

  • 33 7936

    1 0 Отговор
    Децата са с пресни ваксини за туберкулоза. Възрастните са ваксинирани за туберкулоза преди 30-40 год.
  • 34 7936

    2 7 Отговор
    Д-р Халил се е объркал нещо. Любимецът на Факти, д-р Мънгаров, каза, че грипът минавал с чайче и супичка.
    Днес няма ли да има снимка на Мънгаров?
    Тука всички са ревностните последователи на Мънгаров. Той е гуруто им, само нему вярват.

    Коментиран от #41, #42

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Корона глад

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "ТОЧНО!":

    Ми тя днешната медицина ни убива повече отколкото помага :)
  • 37 big

    2 0 Отговор
    Разбира се, че не са достатъчни за 1200 лв. клинична пътека! Не знам дали имах К19, не си правих тест, но се карантинирах и самолекувах: парацетамол, аспирин и колдрекс за темпретурата и витамин Ц с цинк - за около 6 дни температурата падна и за всеки случай взех един евтин антибиотик за 4 дни и съм тип-топ! Къде са тези 1200 лв. и най-важното не ме умориха експериментаторите в болницата!
  • 38 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор
    АСпирин,Чай Липов и Парацетамол при температура до 38градуса са достатъчни за всяка вирусна инфекция!
  • 39 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Да ама не":

    Пневмонии е имало и преди Ковид ще има и след него!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Бачо Киро

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "7936":

    Доктор ти Халил е и.д.и.о.т. Нямало било други вируси... Не, бе, въобще... Що за олиго.френ ....
  • 43 волен сидеров

    1 0 Отговор
    ХАЛИЛЧО СКЪСАЙ СИ ДИПЛОМАТА
  • 44 АВЕ ДОФТОРЕЕЕ ДОФТОРЕЕ

    1 0 Отговор
    И КАК СТИГНА ДО ТОЗИ УМОПОМРАЧИТЕУЕН ИЗВОД ЧЕ НЯМАЛО ДРУГИ ВИРУСИ В МОМЕНТА??? И ДЕЦАТА ЗНАЯТ ЧЕ ИМА ГРИП В МОМЕНТА И БОГ ЗНАЕ КОЛКО ОЩЕ ДРУГИ ВИРОСИ И НАСТИНКИ....ГОВОРИШ ПЪЛНИ ПРОСТОТИИ...ПОНЕ СЕ ИНФОРМИРАЙ КАТО НЕ ЗНАЕШ ПРЕДИ ДА СЕ ИЗХОДИШ ПО ТЕМАТА ДОФТОРЕ...
  • 45 Българин

    0 0 Отговор
    Това означава че трябва да вземам аспирин и пия чай. Благодаря доктор ли си поробител ли си, не те знам.