Last news in Fakti

30 Ноември, 2020 14:43 2 701 14

Икономист: Философията на мерките е сгрешена, ''някои хвърлят бензин в пожара''

  • противоепидемични мерки-
  • икономика-
  • здравна криза-
  • икономическа криза-
  • кузман илиев

Според Кузман Илиев е необходимо на бизнеса да се оставят пари чрез отсрочване на осигурителни вноски или чрез отсрочване на данъци

Икономист: Философията на мерките е сгрешена, ''някои хвърлят бензин в пожара'' - 1
Кузман Илиев, Снимка: Личен архив

„Каквото и да се направи сега, ще е крайно недостатъчно. Философията на мерките е сгрешена, тя се опитва да гаси силно разгорял се пожар. Някои мерки дори са като хвърляне на бензин в пожара. Трудно може да бъде подпомогнат затворен бизнес. На икономическата система се гледа механично, все едно можеш да натиснеш копче, да спреш част от нея, а другата да продължи да работа, след това пак да я пуснеш. Нещата обаче не стоят така. Когато спреш ресторантьорския бизнес, хотелите, удряш цяла верига на производство, удряш цяла система от хора. Опити за вадене на пари са сбъркана философия“. Коментарът направи пред БНР Кузман Илиев, икономист и журналист.

Според него е необходимо на бизнеса да се оставят пари чрез отсрочване на осигурителни вноски или чрез отсрочване на данъци.

„Една част от обещания ресурс за малкия и среден бизнес в първия удар на кризата все още не е стигнал до бизнеса. Има една счупена трансмисия от администрация, от банкова система, една трансмисия, която като пробит водопровод не донася парите, където трябва“.

В предаването „12+3“ Илиев допълни:

„Трябва да сме консервативни и да работим внимателно с ресурса, който е оскъден... Буфери в бюджета за догодина са заложени, но прогнозите са леко по-оптимистични, отколкото трябва. Кризата ще е по-тежка от прогнозирането. Най-трудното е управлението на икономическите очаквания. Когато се вижда, че няма много яснота каква е нашата философия към финансовото управление на кризата, настава системна несигурност и предприемачите, които първия път може да са имали устрем и очакване, че ще инвестират, сега ще са по-наплашени“.

По думите на икономиста най-важното е мерките в здравната сфера да не изострят и окрупнят икономическата, „защото тя е свирепа“.

„Проблемът е тази здравна, обострена в много тежка икономическа криза да не се превърне във финансова“.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нищо нема сгрешено

    14 3 Отговор
    Ковето е бизнес и правилните хора правят милиарди от това а народа както винаги и при всяко управление псета го яли
  • 2 гола вода

    6 2 Отговор
    пъ си оригинален бре
  • 3 Българка

    14 4 Отговор
    Тези,които получават на калпак най-много пари, изобщо не са потърпевшите от коронакризата. Държавна, общинска администрация(калинките) не произвежда нищо , не е затваряна да не работи, нито е на първа линия в борбата с ковид, но получи най-щедрите предизборни подаръци- подкупи ( Някои 40% ) с наши, български пари
    Мутри вън! Оставки и затвор за виновниците за колапса на държавата!

    Коментиран от #8

  • 4 нтгнтг

    7 2 Отговор
    Този вместо да дрънка глупости, нека да помисли защо го свалиха от ефир
  • 5 То тъй, ама...

    9 0 Отговор
    Според този икономист, основният бизнес в България е ресторантьорството и хотелиерството. Явно, българина си купува жилище, за да му плаща данъка, а живее и се храни по хотелите и ресторантите.
  • 6 !!!?

    3 1 Отговор
    Този икономист си мисли, че като са затворени ресторантите българите не ядат и не пият точно толкова колкото и кгато са отворени..., а може би повече !!!?
  • 7 Шопа

    4 1 Отговор
    Къв е тоа таласъм?
  • 8 !!!?

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Забравяш и Фигуранта с цялата му кохорта, че принадлежи към тунеядците които визираш !!!?
  • 9 8888

    1 1 Отговор
    От къде го извадихте този пенкелеер- или е икономист, или е журналист?!
    Като икономист къде, какво у на каква позиция работи, или е работил?
    Или е един журналист с икономическо образование?
    Друг е въпроса какво му е образованието и къде го е придобил?!
  • 10 равносметка

    2 0 Отговор
    След пандемната криза има нужда от пълна равносметка кой с какво помогна и кой с какво навреди в преодоляването и'? И тъй като всичко е пари да смятаме в пари, например журналистиката, с колко навреди на страната с разпалването на всякакви небивалици от всякакъв род за вируса, за мерките, маски и т.н., политиците заедно анаЛизатори, също и др. Може да се окаже, че сами сме си навредили повече от вируса.
  • 11 Просто

    2 2 Отговор
    Не може да се субсидира не работеща икономика. А при епидемична обстановка няма как да има нормално работеща икономика.Това, че бизнесите са отворени се оказва вредно за всички дори и за собствениците им защото клиенти няма и се повече няма има и ще реват за помощи. Затова по-добрият подход е Китайски. Тотално ограничаване и затваряне на всичко за да се елиминира вътрешното разпространение на вируса,на цената на пълно спиране на цялата икономика, но за кратко. След това рестартиране с ограничения за международните пътувания. Китайската икономика вече работи на пълни обороти, а в почети целия свят всичко тепърва потъва. За съжаление никой другаде не иска да предприеми крути мерки и да изкорени болестта, а всички искат само да управляват епидемията за да може да трупат дивиденти и да отклоняват и крадат средства, да разпределят помощи по ”целесъобразен” начин да раздават кредити на правилните през правилните банки. Да теглят международни заеми и т.н и всичко това на цената на загубени човешки животи и такива които ще бъдат загубени от огромната икономическа рецесия която вече настъпва с пална сила, на гърба всички хора които ще изтърпят последствията на икономическата рецесия и които ще изплащат през целия си живот изтеглените международни заеми.
  • 12 VVV

    1 0 Отговор
    Заеми има не бойти са .
  • 13 Пешо

    0 0 Отговор
    Във заведенията всеки влиза доброволно,но там където работи е задължение.Е къде е логиката в тези мерки ?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове