2 885 55

Проф. Иво Христов: COVID-19 докара пълзяща диктатура навсякъде

Вървим към регионализация, а не към глобализация

Проф. Иво Христов: COVID-19 докара пълзяща диктатура навсякъде
Снимка: Архив

Вирусът бе едно редство за индуциране на света. Четирите зони – Европа, Китай Русия и САЩ – са затворени, защото в момента това са военни лагери. Тази пандемия дойде като дюшеш за всички правителства по света, защото в условията на обсада се осъществява легитимен и нелегитимен контрол. Наблюдаваме само началoто на такъв тип техники. Това заяви в предаването "Лице в лице" по bTV проф. Иво Христов, социолог, юрист и депутат от гражданската квота на БСП.

,,Пълзящата диктатура върви с всички възможни средства навсякъде по света. Очерта се ясно, че свободното движение на хора, стоки и капитали е просто една фикция. Освен това пандемията ясно показа, че ЕС приключи, защото не демонстрира обединение'', обясни проф. Христов.

Сред сериозните анализатори общото становище е, че никой не се е справил. Европейската бюрокрация ни най-малко не се справи с това предизвикателство, категоричен бе още той.

По отношение на бъдещата политика на Джо Байдън проф. Христов отбеляза, че Байдън няма интерес към нас, колкото интерес към Русия и то в негативен план.

За съжаление в нашия регион ще става много горещо, предупреди той.

На въпрос за членството на Република Северна Македония в ЕС проф. Иво Христов посочи да бъде следена позицията на Франция по този въпрос, припомняйки, че преди време от Париж заявиха, че бъдещо разширяване на ЕС би било прибързано на този етап.

Вървим към регионализация, а не към глобализация. COVID-19 беше използван като средство за връщане към големите регионални блокове, коментира в заключение проф. Христов.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 40 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Тоя нещо май

  12 83 Отговор
  се опитва да се определя като млад меринджей 24...

  Коментиран от #11

 • 2 ИСТИНА

  83 7 Отговор
  ИСТИНАТА ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ ,НЕУДОБНА ЗА ТЕРОРИСТИЧНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ МЕДИИ ,ПОЛИТИЦИ ,ПОЛИЦИЯ,СЪДИИ,ПРОКУРОРИ,МЕСТНА ВЛАСТ И ВСЯКА ДРУГА ПРЕСТЪПНА СГАН НЕНАВИЖДАЩА НАРОДА СИ!

  Коментиран от #32

 • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  52 12 Отговор
  пълзящата диктатура е герб

  Коментиран от #13

 • 4 Жак Фреско

  27 4 Отговор
  Пълзяща диктатура е все едно да ближеш захар през стъкло,и полека лека забравяш вкусът!
 • 5 Мацква

  13 58 Отговор
  Друго си е при император путя. Нали, Иво?
 • 6 глад факултето

  21 8 Отговор
  COVID-19 такова дживотно нема, ако имаш досега чех да го изям.

 • 7 !!!?

  17 66 Отговор
  Този е пълзящ носталгик и черногледец като Фигуранта - костататор на негативното и ретроградното !!!?

  Коментиран от #14

 • 8 Sabaton

  23 1 Отговор
  Спряха тока в половин София
 • 9 !!!?

  16 43 Отговор
  Професоре, иде ли Потопа и кой ще оцелее освен Русия и Северна Корея !!!?
 • 10 Бацо

  14 3 Отговор
  Мен ми напълни лилавия шкаф
 • 11 Мнение

  29 3 Отговор

  До коментар #1 от "Тоя нещо май":

  Ти да не си от онези 80%, а?

  Коментиран от #22, #36

 • 12 Десен

  36 13 Отговор
  Иво Христов е наистина много умен човек! Казвам го сериозно! Само не разбирам какво прави в БСП!

  Коментиран от #15, #21, #50, #54

 • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 14 Просветен илюминат

  22 5 Отговор

  До коментар #7 от "!!!?":

  Преди много години нещата са написани и казани,сега просто всичко върви като по книга. С това да правиш анализи или да говориш неща за които вече се знае,не те прави различен от останалите щом само затвърждаваш,а не променяш или говориш как ти избягваш това да не се случи. Явно всеки е съучастник в тази игра,която се играе от доста време,а някой отдавна я е измислил и фактите говорят много в каква виртуална реалност живеем.

  Коментиран от #16, #26

 • 15 Просветен илюминат

  10 5 Отговор

  До коментар #12 от "Десен":

  Умът е ограничен,той няма реална концепция за реалността и съм съгласен с мнението ти относно ограниченият ум. А какво прави човек,който по принцип умее да говори умно и правилно според аудиторията?

  Коментиран от #18, #19

 • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 17 Дълбоко виждащ

  14 1 Отговор
  В сравнение с локална ядрена война в региона около Крим...НЕЩОТО ще е приспивна песен....Не съм убеден,че ....бай дън ще стъпи на мостика........
 • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 19 Абе гандом

  5 9 Отговор

  До коментар #15 от "Просветен илюминат":

  Щ тъ иииииибем в илюминату

  Коментиран от #23

 • 20 Свинчо

  6 35 Отговор
  Тоя ако не се дипломирал в Русия няма как да стане професор малко е тъпичък за тая титла
 • 21 ТОЧКАТА

  36 7 Отговор

  До коментар #12 от "Десен":

  понеже,,илюминат,, говори на хора с УМ, ще ти преведа....УМНИЯТ Професор ИВО ХРИСТОВ НЕ е от бсп!!!!!Той просто е УМЕН преподавател и анализатор....и е удоволствие да научиш нещо от него.

  Коментиран от #27

 • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 24 Хаджиментов

  9 42 Отговор
  Този професор е май един от онези 80%. Няма ли кой да му каже да не се излага, още повече че го прави с особено самодоволна физиономия. За какво става въпрос: 1. "Очерта се ясно, че свободното движение на хора, стоки и капитали е просто една фикция." - Не драги, не е фикция, а факт. Благодарение на това движение Китай стана това, което е, "азиатските тигри" се надигнаха и ЕС е тук вече десетки години. Каква фикция те гони?!!? 2."...пандемията ясно показа, че ЕС приключи..." - ами ЕС не е приключил, професорче. За твое съжаление. Не представяй желаното за действителност. 3. Бърбори за някаква "пълзяща диктатура" И къде я видя?!?! Я напиши определението за диктатура и кажи в коя държава те са изпълнени. 4. Непрекъснато тика Русия навсякъе. Ами тя не е центъра на вселената, бе. Америка си има много по-важни неща от това, непрекъснато да се занимава с нея. Изобщо, един истински приофесор никога не би натворил такива достойни за четвъртокласник глупости. Не зная откъде го черпи това самочувствие, но е много зле горкия. Заради такива девалвираха научните звания. Вече и професори няма като едно време.

  Коментиран от #33, #37

 • 25 Странджата

  11 2 Отговор
  Една английска статия пишеше абсолютно същото+че тези които спонсорират джендър вълната са същите дето навремето са заклеймявали гейовете и имат пръст във спин/просто след втората е имало нужда да се засили популацията,а сега да се редуцира/само,че явно става бавно та забиха и тоя психотерор.
 • 26 един от стадото

  8 11 Отговор

  До коментар #14 от "Просветен илюминат":

  точно. ''Анализатори'' и пророци на готовите Факти и малко академичен език като на този не знам кога станал професор, колко му трябва на раята. Върви винаги след събитията, но внимава винаги какво говори, следи си приказката, да е актуална, харесвана и винаги приличаща на лозунг. Никога няма да чуеш от него Ще, ще направим, ще стане, ще видите.. Тоя е от типа хора, които умишлено и нарочно, за да създават впечатление , че са загрижени, а всъщност мислят само за своето его. Следя го отдавна, поредния ''месия'' на свършен факт.. Не ми харесва

  Коментиран от #31, #45

 • 27 Десен

  3 6 Отговор

  До коментар #21 от "ТОЧКАТА":

  Като човек с УМ те питам: Като депутат от БСП И.Христов симпатизант ли е на ГЕРБ, СДС, ВМРО и фен на Б.Борисов,Р.Христов К.Каракачанов?
 • 28 ТОЧКАТА

  5 0 Отговор
  мдаааа,всеки със своето ниво на компетентност....УМЪТ не може да бъде ,,фен,, симпатизант,,, ЗАТОВА Е ...УМ...,,,умът обхваща ПОЗНАВАТЕЛНИТЕ И АНАЛИТИЧНИ способности,,!!!!/просто УИКИПЕДИЯ/...да не говорим за философски категории.....надявам се просто да съм бил ПОЛЕЗЕН.....

  Коментиран от #52

 • 29 Анти Борисов

  20 7 Отговор
  Ерудит,високо образован интелектуалец, който е космически безкрайно над примитивно мислещия бмб!!!!
 • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 31 Стадото няма решителния водач

  7 2 Отговор

  До коментар #26 от "един от стадото":

  Секи са бори за ина заплата и за нея и майка си ша продаде. Има едно стихотворение на П Пенев - Когато цъфнат теменугите. Моля прочететего и ще видите коооолко е истинско а е написано преди 55 години...

  Коментиран от #34

 • 32 ЧеГерадев

  1 0 Отговор

  До коментар #2 от "ИСТИНА":

  Така е. Това е истината.
 • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 34 един от стадото

  2 2 Отговор

  До коментар #31 от "Стадото няма решителния водач":

  поетът с ватенката. И как умира, и защо... Всяко общество си създава кумири, ако няма те не закъсняват да се явят.. Плебея тачи Спартак, Спартак един роб дори не извоювал свободата си законно, а е имал това право по римските закони, тачи онази свобода дето никой не може да му даде по закон, дори римски. Пеньо Пенев, дори димитровските награди не успяват да го вкарат в ''правия път''. Та и сега, месиите са на килограм, радваме се или на Банкянската реч щото е народна и сякаш ние говорим с устата на оня, или някой по- намерил струната дрънка на нея.. Тоя да се самоубие за идеята, никога, и не е нужно, не е поет, и какво става в душата му не интересува никой, защото там нищо не става, само вас заблуждава, поне мен не..
 • 35 Анонимен

  4 6 Отговор
  Дали е ляв или десен, кво ни еня. Умен е. Не значи, че подвежда десните избирстели. Казва си професора неговата гледна точка. За което простолюбието от дясно му благодарим. Може да съм овчар, но джоба ми е пълен. Анадънму булгар сенде

  Коментиран от #38

 • 36 нашия

  1 1 Отговор

  До коментар #11 от "Мнение":

  не от 96-те процента е тоя

  Коментиран от #40

 • 37 нашия

  1 2 Отговор

  До коментар #24 от "Хаджиментов":

  ясно става че не си еазбрал за какво се говори-а говориш много -все спорни неща от краткосрочното ни ежедневие-ако те вълнува само как даси поминеш твоя си животец имаш доста верни неща-но нищо не започва от теб и не свършва с теб

  Коментиран от #41

 • 38 нашия

  3 0 Отговор

  До коментар #35 от "Анонимен":

  никой не казва че като си овчар трябва да си беден-а че и овчаря не трябва да е прос ст-което май ти е трудно да го схванеш
 • 39 Полюции

  2 6 Отговор
  Мечтай си Христов че с ЕС е свършено и че ще "припълзиш" в БГ парламента. Даже не звучиш смислено. С колко го "редуцира света" този вирус, уж за това направен? Я сметни процента че Бил Гейтс да направи рекламация, или който там го е поръчал вируса - извънземните навярно, едва ли не, може би .... Толкова струвате всички 'конспиратори'.
 • 40 Тоя

  2 1 Отговор

  До коментар #36 от "нашия":

  Прав си от 96-те процента съм защото меките китки сте останалите 4.

  Коментиран от #42

 • 41 Хаджиментов

  4 6 Отговор

  До коментар #37 от "нашия":

  Ти явно никога не си стъпвал в университет за да видиш как разни измислени професори дълбокоумно и засукано не казват нищо. Този също е такъв. Той не анализира фактите, а се опитва да си прокара негови теории и натъкмява факти към тях. Европа му е под носа и се разширява, а той бълнува че светът вървял към регионализация. Да се разходи към Китай, Малайзия, Тайван, Сингапур, Виетнам, Индия, Африка. Да види каква "регионализация" върви.

  Коментиран от #44, #46, #47, #48

 • 42 нашия

  0 0 Отговор

  До коментар #40 от "Тоя":

  неадекватно е това което казваш
 • 43 ЧУКЧИ

  8 2 Отговор
  ЕС е приключил. Пролича се по време на пандемията.Отделно раздори, скандали. ЕС изсмука каквото можа от бившите соц . страни и каквото можа затвори и унищожи за да нема конкуренция и да завладява пазари.
 • 44 нашия

  2 1 Отговор

  До коментар #41 от "Хаджиментов":

  аз в такиви университети не искам и да ходя-аз съм ходил само в такива където не само казваш а и доказваш и показваш т.е. твоя труд има материялно изражение,а не само теоретично такова-принципа е КАЗАЛ-ДОКАЗАЛ-ПОКАЗАЛ-но не отричам хората със здрав смисъл в това което казват
 • 45 Просветен илюминат

  1 0 Отговор

  До коментар #26 от "един от стадото":

  Благодаря!
 • 46 нашия

  4 1 Отговор

  До коментар #41 от "Хаджиментов":

  това че Европа се разширява не означава по никакъв начин че не е регион нали?
 • 47 нашия

  2 1 Отговор

  До коментар #41 от "Хаджиментов":

  нещо за мащаби да си чувал случайно-микро и макро региони

 • 48 нашия

  4 1 Отговор

  До коментар #41 от "Хаджиментов":

  едно нещо не може да му се отрче на професора -винаги е казвал че сме със дребнаво и провинциално мислене-поправи си погледа и мащаба

  Коментиран от #49, #51

 • 49 Просветен илюминат

  3 0 Отговор

  До коментар #48 от "нашия":

  Той говори за себе си,ако беше такъв какъвто явно се имаше няма са дава мнение какви са хората,защото други няма за подсъзнанието,т.е. Той вижда себе си.През годините се научих да не се засягам какво ми говорят другите за мен,защото те виждат себе си и неслучайно има една приказка-Не приемай нещата твърде лично.
 • 50 Доуточнение

  2 1 Отговор

  До коментар #12 от "Десен":

  И аз . Да се навреш в БСП , значи да станеш част от проблема , а не част за решаването на проблема . Има много хубав филм в Тубата за възхода на "КРУП" в момента не си спомням името на филма , но там точно е обяснено взаимовръзките между бизнеса и политиката .
 • 51 Хаджиментов

  1 1 Отговор

  До коментар #48 от "нашия":

  Игра на думи - регионално, мащаби и бла-бла. Нещата са други - светът се е отворил и се отваря. Това е глобализацията. Отварят се границите не само за "хора, стоки и пари", отварят се за идеи за глобално, общо сътрудничество. Примери - бол. Като почнеш с космическите програми, минеш през съвместната борба с вируса, разработки на ваксини, съвместни научни проекти, та стигнеш до междубародния културен обмен и обмяната на технологии, инвестиции в други страни, които намаляват изостаналостта и безработицата (да и които носят печалби), та стигнеш до хуманитарните помощи в Африка, борбата с глобалното затопляне, решаване на проблемите със свръхнаселеността и др. Русия е на другия полюс, защото беше до голяма степен изолирана заради анекса на Крим и агресивната си политика срещу съседите. За да е под силния контрол на Путин тя се и самоизолира. И тук идват приказките, че видиш ли това била тенденцията, че света вървял към регионализация, затваряне на държавите и бла-бла. Глупости на търкалета, които се прокарват у нас от един абсолютен русофил (което само по себе си не е осъдително) и безспорен петоколонник, което вече граничи с национално предателство. Човек трябва да глада малко зад костюма и маниера на говорене и да вникне в това, което се казва, да го разбере и анализира. След което да го сравни с фактите и чак тогава да си изгради мнението за съответния човек. Защото много от тях разчитат именно на титли (които днес са евтини), безупречен вид и сладък кул
 • 52 Десен

  0 0 Отговор

  До коментар #28 от "ТОЧКАТА":

  УМЪТ е най-сложното нещо на Земята, може би дори в Космоса! Затова МОЖЕ ВСИЧКО!
 • 53 аз съм Веска

  0 0 Отговор
  ЯВНО ТРЯБВА ДА ИМА НЯКАКВА СЪЩЕСТВЕНА ПЪРВОПРИЧИНА , ЗА ДА СТИГНЕМ ДО " НОВ СВЕТОВЕН РЕД" .НЯМА ЗАЩО ДА ПЛАЧЕМ- НИЕ СМЕ ПЕЧЕЛИВШИ ОТ ВСИЧКО , КОЕТО ПРЕДСТОИ ДА СЕ СЛУЧИ . ЩЕ ИМАМЕ ИДЕАЛНО ЧИСТА ДЪРЖАВА. ЧИСТ ВЪЗДУХ И ВОДИ . НОВ ПОЛИТИЧЕСКИ МОДЕЛ , С ПРОИЗТИЧАЩИ КАТО СЛЕДСТВИЕ ПОЗИТИВИ . И ЛИЦЕМЕРИЕТО НА СОЦИАЛИСТИТЕ ЗА СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА , НАЙ - НАКРАЯ ЩЕ СЕ СЛУЧИ . ЕЙ , АКО НЕ БЯХА ТЕ ДА ЛИЦЕМЕРСТВАТ ,МОЖЕШЕ И ДА ГО ПРОПУСНЕМ .....

  Коментиран от #55

 • 54 Диамантената ръка

  0 0 Отговор

  До коментар #12 от "Десен":

  Цоца кинти, ко да прави...
 • 55 Яверт

  0 0 Отговор

  До коментар #53 от "аз съм Веска":

  Май не си разбрала че ние сме ресурсът с който да се изгради социализъм във други държави. От някои трябва да се вземе за да се даде на друг. Огледай се! Всичко от което се печели вече не е Българско.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.