Last news in Fakti

4 Декември, 2020 19:17 2 975 127

Преговорите София-Скопие завършиха без резултат

  • българия-
  • македония-
  • преговори-
  • ес

Няма и миниатюрна стъпка, направена в преговорите

Преговорите София-Скопие завършиха без резултат - 1
Снимка: БГНЕС

След двудневно видеоконферентно заседание на Съвместната експертна комисия по историческите въпроси между България и Република Северна Македония няма резултат, обяви съпредседателят ѝ от българска страна проф. Ангел Димитров.

Това е единайсетата среща, създадена в изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония.

Историците от София и Скопие още не могат да постигнат съгласие по употребата на термина "македонски", за да подпишат протоколите от предходни срещи.

Появява се несъгласие между историците от двете страни относно общ текст, който трябва да бъде предложен на двете правителства за чествания относно цар Самуил – тема, по която вече беше постигнат компромис.

"Няма и миниатюрна стъпка, направена в преговорите", отбеляза в началото на пресконференцията проф. Димитров.

"Трябва да ви кажа, че дистанционното обучение заради пандемията създаде сериозни проблеми в образованието, но пък дистанционната работа на нашата комисия създаде сериозни проблеми и в нашата работа за образованието“, започна пресконференцията проф. Димитров.

"Дискусията за цар Самуил показа отстъпление от вече подготвен съвместен текст до правителствата на България и Северна Македония за съвместното му честване", обясни проф. Ангел Димитров.

"Непрекъснато се говореше от нашите приятели от Република Северна Македония при това на политическо ниво и в медиите, че комисията е отхвърлила три периода от своята работа, отразени в учебниците и се споменаваше освен старата история и периода на Средновековието и дори ранния период на османското владичество тук на Балканите. Ние сме много много далеч от завършване на работата по учебниците, които интерпретират, обучават децата в 7-мо отделение за Средновековието. Нашите бележки бяха около 14 точки, ние сме в момента на 4-а. При това днес тази четвърта точка, която е свързана с цар Самуил, отново беше безрезултатна. За съжаление показа още нещо. Едно отстъпление от вече подготвен съвместен текст до двете правителства за съвместно честване на една такава забележителна историческа личност, каквато е цар Самуил", каза още проф. Димитров.

Той посочи, че много му се иска следващата година да направи това, което се иска от комисията заради подписания Договор за приятелство и добросъседство.

След като България блокира началото на преговорите на Македония за членство в Европейския съюз, въпросът ще бъде отворен следващата седмица, когато е насрочен Съветът на министрите на Съюза.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Науката

    29 8 Отговор
    Ще ги направят и тях клошари да обикалят из европата и да берат ягоди и мисир за стотинки!

    Коментиран от #19

  • 2 За какви преговори

    49 3 Отговор
    става въпрос? Може ли да преговаряш с идиоти - НЕ!

    Коментиран от #48, #104

  • 3 Нека не бързаме

    48 3 Отговор
    Като изкарат още 20 години извън Европа, ще си седнат на сайбията!
  • 4 реалистъ

    51 1 Отговор
    Оставяме се на скопските негодници да се гаврят с нас и нашата държава. Никакъв ЕС никога!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Македонска

    6 46 Отговор
    че с татро/монгол какув разговор ше водиш, то го валнува само корупцията. дори Македония е пред булгариа по икономика и правене на бизниси у европа

    Коментиран от #9, #16, #49, #61

  • 8 Анджело

    8 36 Отговор
    Цар Самуил е пример за военна некадърност. Загуба = некадърност. Македонците са такива. Да си го вземат.

    Коментиран от #65

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ТаУмВзе

    4 19 Отговор
    Така е. Чакаме краварите да ни признаят за маке провинция. Кое Не е ясно?
  • 11 Стой и гледай

    27 1 Отговор
    Сега Албанците ще ги грабнат че заради тях спъват и тях в ЕС
  • 12 Македонска

    7 34 Отговор

    До коментар #9 от "Анджело":

    да не се обиждаме , сички ви знаеме нито сърбите ви харесват, нито македонци, а хърватите ви ненавиждат, албанците ви презират като по низши същества низша кааста... още!

    Коментиран от #14, #20, #27, #33, #51, #68

  • 13 Cirk Make

    27 2 Отговор
    Извънзeмнитe oт "Плaнeтaтa нa мaймунитe" ca приcвoили пoнe 1/3 oт нaшaтa иcтoрия.Cлeд кaтo нe мoгaт дa бъдaт нacлeдници нa Филип и Aлeкcaндър Maкeдoнcки(прecпaнcкoтo cпoрaзумeниe c Гърция).Ceгa ce oпитвaт дa ce прeдcтaвят кaтo нacлeдници нa Цaря нa бългaритe-Цaр Caмуил,кaтo ca cмeнили eднa думa в имeтo ,нaричaт гo Caмoил.Дoри нe им идвa нa aкълa дa ce зaпитaт,зaщo имa в иcтoриятa, визaнтийcки импeрaтoр c имeтo Вacилий бългaрoубиeц(a нe мaкeдoнoубиeц),кoйтo при биткaтa c Цaр Caмуил при Ключ,плeнявa 15 000 бългaрcкa aрмия,кoятo ocлeпявa, кaтo ocтaвa нa вceки 100 cлeпи eдин c eднo oкo.Василий II Българоубиец (на гръцки: Βασίλειος Β΄ Βουλγαροκτόνος) е император на Византия от Македонската династия(нищо общо с днешните македонци), управлявал от 976 до 1025 година.Твърдо вето на измислената държава С.Македония.За тях-македонците,има само един път.Разделяне на географската област Македония,между Албания и България.Другия път няма,освен ако генерал Урко от "Планетата на маймуните" не завладее света и не им въърне извьнземния произход.

    Коментиран от #22

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Make

    16 2 Отговор

    До коментар #7 от "Македонска":

    Този дека нещо си се объркал за влака и еуропската уния. Тебе малко трава да пазете.
  • 17 А днес

    23 0 Отговор
    Понеже днес реалната власт в Македония е в ръцете на куцовласи и хибриди, та е необходимо да припомним ,че цар Самуил са го предали куцовлашки пастири. Куците власи превеждат по планински пътеки на Беласица отряда на Никифор Ксифий в гръб на българските войски и така дават възможност на император Василий II да победи и ослепи българските войници и да си прикачи титлата Вулгароктонос. А днес куците власи са най-пинявещите се македонци.
  • 18 Четник

    19 4 Отговор
    Ние сме Европейска държава със силна икономика и висок жизнен стандарт.Защо изобщо преговаряме с тия селяндури говорещи на старобългарски със Сръпски диалект Ае ,у лево и да си знаете мястото.
  • 19 Бае тодър

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Науката":

    Ти ако си клошар, други не са, а сега какво е по скопския регион, зърно као дренки, ама не могат да се изхранват.....
  • 20 Точно друже!

    24 0 Отговор

    До коментар #12 от "Македонска":

    Всички изброени от теб са били поданици на българската държава! А знаеш ли защо албанците са мюсюлмани? Не знаеш? Защото на всеки 30 години са сменяли поданство, от гръцко в българско и обратно, затова когато идват турците, те масово приемат исляма! А ти даже и македонски език не знаеш! Защото българския диалект който говориш, няма нищо общо с македонския език!

    Коментиран от #24

  • 21 Къна

    20 2 Отговор
    Тия в Македония живеят в първобитно—общинният строй.Ако идете в Скопие ще си помислите,че сте в центъра на Столипиново.Жените им не си епилират краката и ходят вълнясали ,което е добро начало за по—перверзните Албанци.Няма ни една висока сграда но пък има много паметници на Български революционери.
  • 22 Не е само това!

    1 17 Отговор

    До коментар #13 от "Cirk Make":

    Никифор е от династията на македоните, при него е златния век на Византия! В скопско-вардарска околия, изучават че войните на Самуил с Василий са били граждански войни! Все пак Самуил е бил женен за гъркиня, и от нея научава той както и децата му, да говорят македонски!

    Коментиран от #45, #54

  • 23 защо

    19 0 Отговор
    каква история от тия те са на няколко години изкуствена несъществувала държава - наглост
  • 24 Македонска

    3 22 Отговор

    До коментар #20 от "Точно друже!":

    Вярвай си друже, може да ти стане по леко, а пиша на бугарски штото съм от 15г тук в бугариа татарстан!

    Коментиран от #26, #70, #74

  • 25 Македонец

    4 26 Отговор
    Татарите да си одат у Волга. Там имат града и до ден днешен. "Болгар" се именува. Вижте у интернет. На 100 км от Казан. Тама има само татари. Татарстан се казува тая земя. Немат нищо общо с Самуил. Те имат други цар.

    Коментиран от #28, #30, #32, #35, #56, #72

  • 26 На български диалект пишеш друже!

    27 0 Отговор

    До коментар #24 от "Македонска":

    От 15 години си тук, а не си успял да научиш езика! Дувар си дошъл и дувар ще си отидеш, в скопско-вардарска Българска околия! Дано те потърсят властите и ти вземат паспортчето наше, че да те върнат у Вардарска България да те возят албанците!

    Коментиран от #38

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ТаУмВзе

    15 1 Отговор

    До коментар #25 от "Македонец":

    ЕЛА МАКЕ МИ ГО КАЖИ!

    Коментиран от #73

  • 29 бай Пердах

    10 0 Отговор
    ранния период на османското владичество тук на Балканите. ТУК,НА БАЛКАНИТЕ Е ТУРСКО РОБСТВО,А НЕ ВЛАДИЧЕСТВО. ТУРЦИТЕ ВЛАДИЦИ НЯМАТ.

    Коментиран от #31

  • 30 Как така си македонец

    14 4 Отговор

    До коментар #25 от "Македонец":

    Έλα ρε μαλάκα σκοπιανε, Πίος σε κοροίδεψε ότι είσαι μακεδονας; Писал съм ти на езика на македонците! Чети, ако разбираш, кумнско-дкопдко-вардарски албанецо!
  • 31 За 500 години владичество...

    12 0 Отговор

    До коментар #29 от "бай Пердах":

    Българският и самоопределяне оцелява без проблем... За 50 години руско робство с пропаганда и сръбски шовинизъм, произведоха автентични македонци. Парадокс !
  • 32 историчар

    12 3 Отговор

    До коментар #25 от "Македонец":

    Не позна! Ние сме в Европа е вие в кочината и там ще си останете зщото сте най-великите.
  • 33 оФча главо

    15 0 Отговор

    До коментар #12 от "Македонска":

    Майедонска, троянските баби трябва да я варят 2 дена и нощи докато уври, ама пак си остава неувряла глава
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Анализатор...

    2 14 Отговор
    В момента България и Македония са двете страни на една монета, която се врътка от руската пропаганда, посредством псевдо политици и патрЕотари...
  • 37 Кви учебници

    12 0 Отговор
    кви 5 лева. И на тази територия учебниците по история се пишат бетер България. Важното е да признаят официално, а след това където искат да пишат че ЦАР САМУИЛ Е БЪЛГАРСКИ ЦАР, НА БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО И Е БЪЛГАРИН. След това ако искат да го честват с нас, ако искат и могат - да го честват с ЕС. Нема лошо.

    Коментиран от #110

  • 38 Македонска

    2 19 Отговор

    До коментар #26 от "На български диалект пишеш друже!":

    Е и нема управия с бугарите, човекот го написа имате си држава на волга

    Коментиран от #39, #83, #84

  • 39 Къде работиш

    12 2 Отговор

    До коментар #38 от "Македонска":

    На Лъвов мост или на магистралата? Каква ти е тарифата за пълна програма? Човек много трябва да се е прежалил, за да легне с миризлива и космата селянка като теб . Затова си злобна.

    Коментиран от #44

  • 40 Шшшшшш

    15 0 Отговор
    Гледах пресконференцията на комисията. Драги се държеше като първокласник. Говореше пълни глупости за вариативност в учебниците по история и още ред недомислици. Въпроса за Г. Делчев не се коментира за да не чувстват неудобно колегите ОТ РСМ. СМЯХ.
  • 41 Шшшшшш

    15 0 Отговор
    Тия верно се държат в тази комисия като Андрешковци(селски хитреци), а били северномакедонски професори. Говорят с кучешки думи на селски диалекти все бягат от фактите. ТИТОВЦИ.
  • 42 Шшшшшш

    8 0 Отговор
    Не кучешки, а купешки.
  • 43 Мимч

    15 0 Отговор
    Тези макета са се запънали като магаре на лед и искат да е на тяхната,като се надяват европейците нас да натиснат и да им отстъпим.Все едно не тях,а нас ще приемат.Македоннски тарикате.Да си стоят там,докато поумнеят малко....
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 историчар

    13 0 Отговор

    До коментар #22 от "Не е само това!":

    28г.спорихте с гърците.Къде са сага онези велики "професори"и "академици" защо мълчат?

    Коментиран от #57

  • 46 историчар

    14 0 Отговор
    ГОЛЯМА НОВИНА ОТ КИТАИ.Китаиската сонда която кацна на луната е открила плоча на северно македонски език - на нея пише че император Мин е северно македонец.Лелеееее.

    Коментиран от #50

  • 47 Alooo

    7 2 Отговор

    До коментар #44 от "Македонска":

    Много пушиш и от пушене немаш мисъл.Колко взимаш за пушене.Я мислим да те знам.Ти си албанка и зарадиш на околовръста а се пишеш македонка.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Перо

    1 4 Отговор

    До коментар #46 от "историчар":

    Намери ,,Macedoine Francaise Lexicon" от 16 век па след това ела си лелекаи

    Коментиран от #55, #63

  • 51 Варна

    12 0 Отговор

    До коментар #12 от "Македонска":

    В същност истината е тъкмо обратно!- Ако има някой, който е най- мразеният на Балканите това са сърбите. Ние нямаме проблем с Албанци, Хървати, Словенци, Черногорци. - Но всичките в купом мразят сърбите! - ФАКТ!

    Коментиран от #53

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 БЮРМ/FYROM

    3 6 Отговор

    До коментар #51 от "Варна":

    Какъв Самоил какъв българин когато сме си всички Татари

    Коментиран от #58, #69

  • 54 Варна

    9 0 Отговор

    До коментар #22 от "Не е само това!":

    Изследването на ДНК на Македоните доказа, че не може да има връзка между античните македонци и настоящите.
    Второ, македонци като държава и националност няма до издаденият от ТИТО Указ! - Край! Това е! Няма държава Македония до 1944 година, както и език!
    Всички пенсионери са по- стари от Македонската Академия на Науките. - Разбираш ли за каквъ смях става въпрос?
    Вземи да прегледаш данни от турската официална статистика от към 1840 година. - При всички преброявания македонци няма! - Нама като националност! Няма и преди това и след това до 1944 година! Това е! - Всичко останало са брътвежи и болни блянове на едни хора, чиято историческа култура започва от 1967 година със създаването на Македонската Академия на науките...
    Не знам да ли разбираш колко е смешно това? Каква историческа памет можете да имате при условие, че държавата Ви е създадена 44 година в едно с езика? - Нали разбираш че това е нелепо!
  • 55 Виждал съм го бейби

    4 0 Отговор

    До коментар #50 от "Перо":

    На гръцки пише вътре! Тоест на езика на Александър Велики! И какво се гордееш с него? Аз познавам и трите езика засегнати в него! Ти знаеш само двата! Българския, и скопско-куманския диалект! Та какво искаш да ми изтъкнеш за него?
  • 56 историчар

    6 0 Отговор

    До коментар #25 от "Македонец":

    Интересен интернет тоя само вие северно македонците го имате.В истинския интернет пише други работи.

    Коментиран от #75

  • 57 После сал си бързо и не си осъзнал

    9 0 Отговор

    До коментар #45 от "историчар":

    какво имам на предвид! Скъпите ни скопци учат в училище че войните които водил "техния"цар Самуил с с Василий втори, са били граждански войни! Защо? Защото Василий е от династията на македоните! За да могат да обосновават че цар Самуил е македонски цар! Ако не е гражданска война, тогава автоматично се стига до истината че Самуил е български цар! Всичко е обмислено за да се избегне истината! Може и да не си ме разбрал, но по-добре не мога да го обясня!
  • 58 Варна

    5 1 Отговор

    До коментар #53 от "БЮРМ/FYROM":

    В статистиката на османската империя започваща от около 1833 година ако не бъркам, има ясно разделение на нациите в Европейската част на Османската империя. - Там има разделение на Гърци, Арменци, Българи, Татари, Цигани и Турци.
    ДНК изследването на Българите, което бе правено от няколко европейски генетични лаборатории доказаха единодушно, че населението в България е относително еднотипно и може да се каже чисто. Неговата хаплогрупа е характерна за средиземноморието обхващайки областите от Северна Гърция, Тракия, Македония и Южна Италия. Смесването с азиатския ген е в рамките на 2- 3%. Та не знам да ли се смяташ за татар, аз определено не се приемам за такъв. Това определение налагат руснаците на тяхна територия за определена група хора, като съвсем еленасочено искат да елиминират Българските общности в Русия. Сталин и Ленин се стараят доста в тази посока. Желанието да се прикрие Българското влияние в руската култура започва от времето на 17 век, когято се дава задача на набезизвестният Ломоносов да даде литературното начало на Руският език. - В крайна сметка по това време България я няма на картата защото е в пределите на ОСманската Импария. До 19 век офииален език в Румъния е Българският. Но това е една друга дълга тема.
  • 59 Перо

    7 1 Отговор
    Защо Факти ми трие коментарите,а допуска северно-македонски тролове да ми ползват ника?
  • 60 МОШЕНИЦИ

    4 6 Отговор
    НЯМА ЛИ КОЙ ДА ОБЯСНИ НА МАКЕДОНЦИТЕ , ЧЕ ЗА ТЯХ Е ФАТАЛНО АКО ВЛЯЗАТ В ЕС , ЩЕ БЪДАТ ОБИРАНИ КРАДЕНИ ЛЪГАНИ И МАЧКАНИ , ДОКАТО НЕ ИЗЧЕЗНАТ И ТЕ КАТО НАС ОТ РОДИНАТА СИ ! ЕС Е МАФИЯ !
  • 61 салам

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Македонска":

    Абе,тарикат,и тука ле си дошел да плюеш1Езаради таквия гниди безродни таа ваШТа мижава дражава че си седи под сенчя!
  • 62 ЕДИН Е ПУТИН

    3 6 Отговор
    БЪЛГАРИЯ Е РУСКА И ПУТИН Е НАШИЯ ЦАР , ЕЛА ПУТИН , ЕЛА ДА СМАЧКАШ ПРЕДАТЕЛИТЕ И КРАДЦИТЕ !
  • 63 историчар

    10 0 Отговор

    До коментар #50 от "Перо":

    28г спор с гърците.И какво сега? Каквото стана с Александър Македонски същото ще стане и с останалите!
    О велики северно македонецо - знаеш ли колко си жалък!!!
  • 64 Перо

    11 1 Отговор
    Много добре се знае,че македонистите с измислената нация,азбука,крадена история и измислен език,не подлежат на вътрешна промяна и демократизация. Българските управници,евро-депутати и дипломати да разяснят българската позиция за смяната на етноса на коренното българско население,налагането на измислена азбука,език и история,да предадат българските условия и да приключат с РСМ! Гърците показаха,как се процедира с това племе,без да им пука от чужди интереси!

    Коментиран от #102

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Перо

    8 0 Отговор

    До коментар #34 от "Македонец":

    Скопие и Охрид са исто бугарски,а ти си исти тататин и монгол.
  • 67 БЮРМ/FYROM

    9 0 Отговор
    ВЕТО докрай за измислената "държава". Кресливи и злобни, сръбски мекерета. Крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 68 салам

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Македонска":

    Оти ,бре, баш от тебе да се обиждиме?Па че ти кажа и запомни-ние си имаме дражава -БЪЛГАРИЯ и затава сме българи с наш си български език.Па ти каков си-не си мачедонец,оти такваа дражава нема/Бог да благослови гъците за това!/,езикот ти е наш/ние не си го даваме! Знаеш,оти не се пишеш цръбин и си не мрази,па и ние тебе!
  • 69 БЮРМ/FYROM

    5 0 Отговор

    До коментар #53 от "БЮРМ/FYROM":

    БЮРМаджии-безродници. Крадци на история, език и култура. А сега и на никнейм... крадци...
  • 70 салам

    8 0 Отговор

    До коментар #24 от "Македонска":

    Ми що чиниш тука,ибрикчийо!Ли ото си наясно,че вув измислената ти дражава албанците че те научаа на албански-барем един истински език да знаеш!
  • 71 БЮРМ/FYROM

    7 0 Отговор
    Измислената "държава" е последният проект на коминтерна (комунистически интернационал). С население, колкото София. Половината са албанци. От останалата част, около 300 000 са с български паспорти, включително сегашните им и предишни министри.
  • 72 салам

    7 0 Отговор

    До коментар #25 от "Македонец":

    Ей,изванказемен!Ние и там дидем си сме у дома.Ми ти ШТо че чинищ,га албанците бе помета?А-а,чидиш на луната,ама ле знае,,Луно,Луно ,земльо мачедонска,и за тебе ле требува да се трепеме!",оти там вече са читайците!9
  • 73 салам

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "ТаУмВзе":

    И я че дойда!!!Ама нема само да ти кажувам неШТо,верувай ми.
  • 74 778

    8 0 Отговор

    До коментар #24 от "Македонска":

    А защо си тук, а не в Македония, толкова велика и голяма икономическа сила?
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 А така

    0 7 Отговор

    До коментар #75 от "Македонец":

    образовай ги малко тапите татари.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Защо

    0 2 Отговор
    изтрихте линк към български исторически сайт правен с подкрепата на Президента на Татарстан. Ставате бетер руска цензура.
  • 81 123

    7 0 Отговор
    Зa 2019 БВП нa Мaкeдoния e 6096$ нa чoвeк, БВП нa Бългaрия e 9826$ нa чoвeк,кoй e пo бoгaт? Мaкeдoния e нaceлeнa oт 70 000 oрдa нa Aвaрo/Бългaритe нa Хaн Кубeр, Бългaрия oт 10 000 дo 30 000 oрдa нa Aвaрo/Бългaритe нa хaн Acпaрух .

    Коментиран от #88

  • 82 123

    6 0 Отговор
    Кумaнитe зa cвeдeниe нa мaкeдoнцитe нe ca тaтaри a бeли и руcи хoрa, caмo мнoгo мaлкa oт чacтa oт кумaнитe кoятo e ocтaнaлa при мoнгoлитe и cмecилa c тях e cчитaнa зa тaтaри.Ocнoвнo кoитo ca ocтaнли при мoнгoлитe ca oтизтoчнoтo плeмe кипчaци кoитo ca c тъмнa кoca и oчи и cвeтлa кoжa зa рaзликa oт кумaнитe.Прeз 11 вeк в Мaкeдoния имa зaceлeни Узи кoитo ca c тюркca културa.
  • 83 салам

    8 0 Отговор

    До коментар #38 от "Македонска":

    Значи си имаме две държави!Яд ли те е?Пък бие си имате СМ и ти си северномакедонец!Да те светна-по този начин аз се явявам западномакедонка--ХА,ХА,ХА!

    Коментиран от #85

  • 84 778

    10 0 Отговор

    До коментар #38 от "Македонска":

    Ти знаеш ли, че е имало 3 държави с име България? И интересно от къде дойде "великата" идея че сме татари? На вашите учени не им изнася да разровят архивите за района на днешна Северна Македония да видят какво пише там! И уж се отказахте от претенциите относно древна Македония и Александър Македонски с Преспанския договор , а пак повтаряте старите неща!

    Коментиран от #86

  • 85 Македонец

    2 8 Отговор

    До коментар #83 от "салам":

    Бугарите като немате доводи и почвате да обиждате. Друго не можете.

    Коментиран от #118, #126

  • 86 Македонец

    1 5 Отговор

    До коментар #84 от "778":

    Съжалевам ама сайта трие линкове към сайтове да ти докажем че сте татари. Цензора бате, шо да праиш?

    Коментиран от #91, #127

  • 87 123

    3 1 Отговор
    В Руcия имa ocнoвнo 2 мecтa в кoитo живeят хoрa c Бългaрcкo oнoгурcки кoрeни-Чувaшия кoятo нe e cмeceнa c мoнгoлcкa и кумaнcкa кръв и езика е различен от на Тaтaрcтaн в кoятo нaceлeниeтo e cъc cмeceнa мoнгoлcкa и кумaнcкa кръв.
  • 88 салам

    4 0 Отговор

    До коментар #81 от "123":

    Не се хаби,човек!Те това в историята си няма да го допуснат.
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 123

    6 1 Отговор
    Древното царство Македония, на което съвременният регион дължи името си, е лежало изцяло в централните и западните части на сегашната гръцка провинция Македония и се е състояло от 17 провинции / области или епархии.
  • 91 Абе, ние си знаем корените,

    5 0 Отговор

    До коментар #86 от "Македонец":

    Кво да ми кажеш, ами ти не знаеш кой си, тълкуваш както дяволът Евангелието
  • 92 123

    6 0 Отговор
    През римско време 2 век Македония е обхващала приблизително района, където се счита за днес, но северните райони на днешна Република Северна Македония не са били идентифицирани като македонски земи.
  • 93 123

    6 1 Отговор
    Римската провинция Македония се състои от днешна Северна и Централна Гърция, голяма част от географския район на Република Северна Македония и югоизточна Албания. Просто казано, римляните са създали много по-голяма административна област под това име от оригиналния древен Македония.
  • 94 123

    1 0 Отговор
    Македонските гърци се самоидентифицират в културно и регионално отношение като „македонци“ (на гръцки: Μακεδόνες, Makedónes). Те формират по-голямата част от населението на региона (~ 51%). Те наброяват приблизително 2 500 000 и днес живеят почти изцяло в гръцка Македония. Гръцкото македонско население е смесено, с други местни групи и с голям приток на гръцки бежанци, произлизащи от Мала Азия, понтийски гърци и източнотракийски гърци в началото на 20 век
  • 95 123

    2 0 Отговор
    Етническите македонци се самоопределят като „македонци“ в етнически смисъл, както и в регионален смисъл. Те са втората по големина етническа група в региона. Като южнославянска етническа група, те също са известни като „македонски славяни“ и „славянски македонци“ (на гръцки: Σλαβομακεδόνες, „Славомакедони“) в Гърция, въпреки че този термин може да се разглежда като унизителен от етническите македонци, включително от тези в гръцката Македония. Те формират по-голямата част от населението в Република Северна Македония, където според преброяването от 2002 г. приблизително 1 300 000 души са се декларирали като македонци.

    Коментиран от #101

  • 96 Македонец

    0 4 Отговор

    До коментар #89 от "Ей, че си ненормалник,":

    Ама нема лошо исляма, оти се впрегаш? Повече от двама бугари, обикновено се скаруват. Едните са тръгнали на Запад, другите са останали и са приели исляма. Къде съм казувал че са ислями по принцип?
  • 97 123

    4 0 Отговор
    От 2 022 547 души в Северна Македония 509 083, или 25,2%, са албанци според националното преброяване от 2002 г. Албанското малцинство е съсредоточено най-вече в западната, северозападната и частично средната част на страната с малки общности, разположени в югозапад. Най-големите албански общности са в общините Тетово (70,3% от общото население), Гостивар (66,7%), Дебър (58,1%), Струга (56,8%), Кичево (54,5%), Куманово (25,8%) и Скопие (20,4%).
  • 98 Умен по цялата глава

    9 0 Отговор
    С Руските учени претендират,че те са ни дали съвременната азбука.Македонците претендират за Кирилицата и населението на половин България било Македонци...Турците пък ни взеха Робството,щото не било пет вековно Робство а било Османско Присъствие....И царете ни били Македонски царе...И за нас остана да се държим здраво за Палците,докато ни клатят всички съседи и да благодарим за Добросъседските ни От(с)ношения.....Ааах червени Цървули....

    Коментиран от #99

  • 99 Така е

    5 1 Отговор

    До коментар #98 от "Умен по цялата глава":

    Ако на руснак му кажеш, че кирилицата не е тяхна, на следващият ден ще те окупира и тогава ти самият ще твърдиш, че е тяхна.
  • 100 Другия с коня

    6 0 Отговор
    Моя РОД са бежанци от Беломорска Тракия.Мебжусъюзническата е била голяма Касапница за Българите в Беломорието - опожарени села,избити и изнасилени и ограбени...И бягат...Всеки род предава Историята си на поколенията в родовата памет...Говорят на полугръцки ...полумакедонски...с турцизми - голяма мешавица диалекта,но Българи и създават Държавата ни - всички с по 4-5 деца,със земя да ги изхранва,трудолюбиви и Уважителни....Българи.....
  • 101 Другия с коня

    4 1 Отговор

    До коментар #95 от "123":

    До 18 ти век няма писмени сведения за присъствието на Славяни на Балканите.Няма и такова племе от всички племена населявяли тези земи по време на Римската Империя..Славяни се употребява за първи път от един Немски историк и после от Руснаците с цел да провеждат Тяхната политика без съпротивление от тези Народи...За да има Южни славяни,значи трябва да има северни,източни и западни....А то не е имало НИКАКВИ.....Комунистическия Интернационал обобщава всички Интернационалисти в Една голяма Комунистическа Държава,която да я Управлява Масква....Честито на Печелившите....

    Коментиран от #112

  • 102 ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #64 от "Перо":

    замени "македонската" с "българската" и ще получиш истината.
  • 103 Българи са

    6 0 Отговор
    Татарите са си татари, не ги месете тука. Макетата за жалост обаче са българи.

    Коментиран от #106

  • 104 Кьосев

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "За какви преговори":

    Хаха... Можеби. Ама те нямаха хазяин 50 години хато нас. Караха си BMW-та още докато Тошо царуваше у нас. Идиоти ли бяхме като казахме на хазяина че не сме руснаци а българи бе шкембе? Те идиотите са българи точно колкото и ние руснаци. Въпреки това, изключително внимателно пазят да кажат ТОЧНО така както ги е посъветувала американската посланичка в Скопие. Американското посолство в Скопие е по-голямо то НДК. Питам се защо? - Не ще да са толкова идиоти! И албанците от Косово така прее...ха Сърбия. А американците пъки отлично знаят кой беше кой във 2 св.в. Хайт`на здраве сега.
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Дарко

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Кви учебници":

    Гореспомнатиот е Ерменец по потекло...
  • 111 Гоце Делчев

    5 0 Отговор
    Чудя се защо им уйдисваме на акъла да преговаряме Като са готови да ни се обадят и им даваме картбланш за ЕС
  • 112 Като отидеш в Гърция на екскурзия

    2 1 Отговор

    До коментар #101 от "Другия с коня":

    И стигнеш до историческите им крепости, ще видиш написано!; 3-7 век е крепостта е била обсаждана от славяните! Като през 4-ти век е била под обсада 6 месеца, преди да бъде изпратена помощ! Това с руската ти доктрина нещо издиша!

    Коментиран от #113

  • 113 123

    2 1 Отговор

    До коментар #112 от "Като отидеш в Гърция на екскурзия":

    Съвсем прав е наименованието славяни е от 17 век. Тези които се наричат сега славяни са смесица от различни етнически групи като сармати,готи,траки които използват този език за общуване. Има 3 наименования и те са Венди/Венети, Анти и Склавини като културата им е скито-сарматска с германско влияние и са живели в централна европа, те са наричани скитски фермери.Аваро/Българите са им били ръкводна и военна класа,вендите са били пешеходните войници на Каганата изпращани на грабителски походи да се бият и грабят източната римска империя, като постепенно започат да остават на територията на Империята и разпостраняват езика си.
  • 114 123

    1 1 Отговор
    Римските хроникьори отбелязват, че римските затворници, заловени от Склавените, скоро могат да станат свободни членове на славянското общество, ако пожелаят. Хорас Лънт приписва славянското разпространение на „успеха и мобилността на славянските„ специални граничари “на Аварския хан" (военни елити), който използват езкика като лингва франка в Аварското ханство. Според Лънт, само като лингва франка, славянският може да замести други езици и диалекти, като същевременно остава относително еднакъв и обяснява формирането на регионални славянски групи на Балканите, източните Алпи и басейна на Морава-Дунав
  • 115 123

    1 0 Отговор
    Авари и българи се съобразяваха с правилата на играта, установени от римляните. Те изграждат концентрирана военна мощ, която се заплаща от римските данъчни приходи. Поради това те парадоксално зависят от функционирането на римската държава. Славяните успяват да поддържат своето земеделие (и доста ефективен вид земеделие, по стандартите на времето), дори по време, когато са участвали в ограбването на римски провинции. Плячката, която са спечелили, очевидно не е (поне първоначално) създавала нова военна класа с алчност за повече и презрение към селския труд, както при немците. Така славянският модел се оказа привлекателна алтернатива ... която се оказа практически неразрушима. Славянските традиции, език и култура са оформили или най-малко повлияли, безброй местни и регионални общности: изненадващо сходство, развито без централна институция, която да го популяризира. Тези регионални етногенези, вдъхновени от славянската традиция, включват значителни остатъци от римско или германско население, достатъчно готови да се откажат от етническата идентичност, загубила своята сплотеност
  • 116 123

    2 0 Отговор
    Българската империя се превърна в културен и литературен център на славянска Европа. Развитието на кирилицата в Преславската книжовна школа, която беше обявена за официална в България през 893 г., беше обявен езика за официална литургия на староцърковнославянски, наричан още старобългарски.
  • 117 123

    1 1 Отговор
    За първи път е използвано името Кралество Словена в книгата написана на рагузки език от Мавро Орбини,който е повлиян от Винко Прибоевич (на латински: Vincentius Priboevius в средата на 15 век - след 1532 г.) е венециански славянски историк и идеолог, най-известен като един от основателите на ранната панславянска идеология. От тази книга произлиза и история славянобългарска на Паиси Хилендарски.Преди това няма никакви исторически записи за славяни.
  • 118 салам

    0 0 Отговор

    До коментар #85 от "Македонец":

    Па я не те обиждам.Радувам ти се,оти ми кажа и за другата ни дражава! А сус тебе нема и да спора,оти ти от аргументи разбираш кеето джяволо Библия.Смешен ми си ,бе,преди ме беше гнас от тава,че си думам даже со тебе.Жив да си да видиш,че нас вече не е срам,дека сме ви имали за брачя.
  • 119 Така беше

    3 0 Отговор
    Когато свободата, интересът и парите говорят, народния индетит мълчи и се загубва...!!! Масовото отродяване на българите в Македония от България и съвсем доброволното им посръбчване започва след 1946г по времето на мрaкoбecиeтo нa комунизма в България, когато сравнявайки и виждайки мизерията,бeднoтиятa и робския онеправдан живот на кoйтo ca пoдлoжeни сънародниците им българи под властта на руския сталинизъм и милиционеро тоталитаризма,caмoрaзпрaвaтa c пoлитичecкитe oпoнeнти, избивaнeтo нa гoрянитe, пoлитичecкитe зaтвoри и лaгeритe, нacилcтвeнaтa кoлeктивизaция и нaциoнaлизaция, тeлeнитe кoнцeнтaрaциoнни зaгрaждeния пo грaницитe и изoлaциятa на българите oт свободния и цивилизoвaн cвят, зaпoчвaт дa изпитват истински ужас, презрение и срам oт бългaрcкитe cи кoрeни и нe иcкaт и нe жeлaят да са наричат повече българи и дa имaт нeщo oбщo c Бългaрия и "кoмунизма и бългaрcкия ТAТO", a пo млaдитe пoкoлeния се радват и гордеят че имат избор и възможност да са граждани на Cвoбoднa ТИТОва Югославия осигуряваща им огромно самочувствие с човешките права и свободaтa за по голямо материално благополучие и cъc свободни паспорти за пътуване , работа и заселване в целия свят....!!!

    Коментиран от #120

  • 120 Makedonec

    2 0 Отговор

    До коментар #119 от "Така беше":

    Всички по възрастни Сърби и Македонци разправят как жените в България били техни с едни дъвки и едни чорапогащи. Пак и дънки ако и подариш получаваш allinclusive цяла седмица

    Коментиран от #125

  • 121 БиБи Кинг

    0 0 Отговор
    Една мечта ми е на пътя да се збъдне! Ште ми се одаде ка ми се одава опраскваньето- да кундя и Бойковина и Заювина еновремено! А кажете отново че сам прос биологичен пожарогастел дее!
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 МИХАЙЛОВ

    1 0 Отговор
    ...СТРАТЕГИЧЕСКИ
    И МНОГО МЪДЪР ПОДХОД
    ИМАТ СЕВЕРОЗАПАДНОМАКЕТАТА...
    ...МНОООО ХИТРИ СА ТЕА МАКЕТА...
    ...ЯВНО СА РЕШИЛИ
    ДА ШИКАЛКАВЯТ И БАВЯТ
    "ПРЕГОВОРИТЕ"
    ОЩЕ ДЕСЕТИНА ГОДИНИ...,
    ...А СЛЕД ДЕСЕТ ГОДИНИ
    КОГАТО АЛБАНЦИТЕ
    В СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ
    СТАНАТ 80% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО
    ЩЕ СЕ ПРИСЪЕДИНЯТ
    КЪМ АЛБАНИЯ
    И СЪОТВЕТНО КЪ ЕВРОСЪЮЗА
    ВЕЧЕ КАТО ВЕЛИКИ ШИПТЪРИ...
    ...ТАКА НЕОБХОДИМОСТТА
    ОТ ТЕЖКИ ПРЕГОВОРИ
    С БЪЛГАРИЯ ЩЕ ОТПАДНЕ
    И НЯМА ДА ИМА НИКАКВИ
    СПОРНИ ВЪПРОСИ
    МЕЖДУ АЛБАНИЯ И БЪЛГАРИЯ...
  • 124 Майн Кампф

    3 0 Отговор
    Вето до дупка на болшевищко-сръбската смет в Скопие .
  • 125 Може, но е било по тяхно желание,

    0 0 Отговор

    До коментар #120 от "Makedonec":

    А да не ти казвам, че е неудобно със сръбкините какво се е случвало по време на войните, каквио нашите дядовци разправят
  • 126 Оф, то вие за какво имате доводи,

    0 0 Отговор

    До коментар #85 от "Македонец":

    Нищо не можете да докажете, нито история, нито език, нито име, нищо, фалшименто сте
  • 127 Не ми трябват линкове, ние знаем

    2 1 Отговор

    До коментар #86 от "Македонец":

    Тези татари, за които говориш са прабългарите на Котраг, а ние сме на Аспарух, другите братя са стигнали до Италия, Унгария при великото преселение на народите, после са се смесили с други племена и основават държави, кви ми ги плещите татари, и да имаме такава жилка, не ме обижда, но ти не си наясно, другата опорка ви е фашизъм, кажи на немците, че са фашисти, на меркел, че тя не знае
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове