Last news in Fakti

7 Декември, 2020 14:00 2 635 55

ВМРО към политиците в Македония: Така няма да стане!

  • вмро-
  • северна македония

Скопската страна на смесената комисия по историческите въпроси за пореден път открито саботира работата на комисията, пишат от ВМРО

ВМРО към политиците в Македония: Така няма да стане! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

С тази сбъркана политика вредите на хората, не на България или ЕС. Сделките тук са недопустими. Това се казва в декларация на народните представители от ВМРО във връзка с неспиращия език на омразата, умело подстрекаван от политическите среди в Скопие.

Този език стигна до там, че в петък беше отворена вече затворената тема за Самуил, с което историците от страна на Р Северна Македония провалиха работата на смесената комисия по исторически въпроси.

С лицемерното си поведение доказахте само едно: „Докато едната си ръка политическият връх в Скопие подава за ръкостискане, другата е свил в скрит юмрук.“, се казва още в декларацията на депутатите.

Преди дни депутатите от ВМРО прочетоха в Народното събрание друга декларация, в която точно и ясно заявиха какви гаранции ще настояват да има, за да се отвори отново темата за членство на РС Македония в ЕС. А за нас единствената гаранция за изпълнение на Договора за приятелство е поемането на конкретни правно обвързващи ангажименти от страна на Скопие под формата на анекс към договора въз основа на Рамковата позиция на българския парламент от октомври 2019 г.

„В противен случай България не може да се съгласи за започване на преговори за присъединяването на РСМ в общото семейство на ЕС, защото това противоречи на националните ни интереси. Убедени сме, че не съществува външна сила, способна на окаже натиск, който да принуди което и да е българско правителство да жертва вековните ни национални интереси в Македония.“, подчертаха и тогава войводите.

Ето и пълния текст на декларацията от днес:

Скопската страна на смесената комисия по историческите въпроси за пореден път открито саботира работата на комисията. Нещо повече, скопяни дори се отметнаха от вече постигнати договорености, като пак се захванаха да оспорват чий цар е бил Самуил. ВМРО още отдавна предупреди, че Скопие не иска да финализира дори малкото постигнато съгласие.

Това идва на фона на сериозна ескалация на езика на омразата в Република Северна Македония. Само за последните седмици поредица провокации се случиха в социалните медии, беше запалено българско знаме, произнесоха се откровени обиди срещу българския външен министър, в Скопие се настани истеричен тон, а и националистически настроени среди в Сърбия не закъсняха да пригласят.

Официалната власт в Скопие твърди, че предприема мерки, но това е второстепенен въпрос. Първостепенният е друг: българското вето послужи като безпогрешен лакмус за реалното състояние на обществото в Македония. Ветото извади на показ всичките уродливи наслоявания на югопропагандата, насаждана от десетилетия. Не, тази пропаганда не може и не бива да бъде легитимирана в Европейския съюз. Тя няма място в ЕС.

Хубавото е, че междувременно Заев каза няколко верни неща. Бучковски – още повече. И заслужават поощрение. Но докато едната си ръка политическият връх в Скопие подава за ръкостискане, другата е свил в скрит юмрук.

Затова и е време да кажем: няма да стане така, братя! Саботирайки диалога с България, Вие само саботирате още повече шансовете на Скопие да стане един ден част от Европейския съюз. С това няма да навредите на България или на ЕС, ще навредите на народа на Македония. Народ, който не е виновен за нищо!

Едни от най-активните срещу българската позиция се оказаха точно носталгични и русофилски кръгове – и от двете страни на границата дребни партийки със сталинистки уклон застанаха срещу защитаваната от българските патриоти позиция. Това идва ясно да покаже колко глупава е опорната точка, че с твърдата си позиция България защитавала някакви руски интереси. Папагалските адвокати на европейските ценности е по-добре да помислят има ли Европа полза от подобна страна като Северна Македония в редовете си. И е добре също да се замислят кои са истинските европейски ценности.

Заев сега говори, че трябвало да минат изборите в София. И греши. Защото българските политици са единни в позицията си. Който и да спечели изборите, ще поддържа една линия: отстояване на историческата истина и справедливост.

Малцината соросоидни говорители, които философстват за Македония у нас, не са нищо повече от крайна секта, която е далеч от единодушното българско общество. И още по-далеч от истината.

А ако някой в България се поддаде на външен натиск, самият народ ще го презре. Защото българите винаги са подкрепяли и ще подкрепят своите братя в Македония по пътя към Европейския съюз и по пътя на още по-тясната интеграция в НАТО. Но тази подкрепа не е безусловна.

Затова единственият път пред Скопие днес е пътят на отрезвяването, а не на хитруването. С хитруване няма да стане. ЕС не е място за хитруване. Докато има хитруване, ще има вето.

А ние от ВМРО сме категорични, че няма да допуснем отстъпление от твърдата позиция, която България заема. Тук сделки са недопустими!


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оффффф

    19 16 Отговор
    Тия , издишащите от всякъде , само бъдева си правят PR !
  • 2 Спас

    14 31 Отговор
    Забранете ВМРО и проблем няма да има, нито в България, нито в Северна Македония. Няма историческа необходимост от такава организация.

    Коментиран от #9, #10

  • 3 БЮРМ/FYROM

    41 8 Отговор
    ВЕТО докрай за измислената "държава". Кресливи и злобни, сръбски мекерета. Крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.

    Коментиран от #55

  • 4 Сандански

    12 19 Отговор
    Като ги гледам, тези ВМРО след изборите няма да ги има. Няма субсидии, няма партия.
  • 5 Въртоп

    30 3 Отговор
    Защо ВМРО не казва нищо за Сърбия, която ръководи македонския елит от 1944 г досега. Защо ? Защото тогава ще лъсне и друга истина , че Русия стои зад Сърбия и поощрява нейната наглост. Това е причината и нашите партии и правителства да си траят и за Западните покрайнини и за същината на македонски въпрос. И нашите историци са в тази схема.

    Коментиран от #7

  • 6 Дългият

    30 6 Отговор
    Това единомислие във всички партии е за адмирации....Да се отстоява Българското...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Байо

    8 26 Отговор
    Прав е Заев! След изборите у нас нещата може коренно да се променят! Крадци, майкопродавци , историята си търсят!А ,не я ли знаят?Бащата е татарин майката монгол!Аспарух!!А,що бе не оставите , македонците да се самоопределят какви са, що са!??

    Коментиран от #16, #24

  • 9 Присмехулник

    14 4 Отговор

    До коментар #2 от "Спас":

    Спасе,Спасе...иди и се прегледай...дай Боже пък да нямаш проблем в главата...

    Коментиран от #11

  • 10 Байо

    7 14 Отговор

    До коментар #2 от "Спас":

    А,що ?????Те тава е най - българската партия!!Все крадци!То други няма!
  • 11 пешо

    11 17 Отговор

    До коментар #9 от "Присмехулник":

    Прав е Спас, тия от ВМРО само крадат и продават български паспорти.
  • 12 Ванче

    11 21 Отговор
    Видяхте ли какво стана днес - Радев се паклони пред паметника на Никола Вапцаров - национален предател и македонист, който се отказва от българския си произход и за пари подкрепя военната агресия на чужда страна срещу собствената си Родина.

    Коментиран от #21

  • 13 ТаУмВзе

    4 18 Отговор
    И маке се изгаври с нас! Шкембе торба лае клекнал, докато гепи парата. Кое не е ясно? Маке ти псува Външното кате, труднограмотна. А ти Не Правиш Нищо! Хайде сега, да ни е Честитооо, че сме Маке провинция. Докато сме колония на краварите, управлявана от турски вилает! АРЕ честито!

    Коментиран от #14, #20

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ама,

    8 9 Отговор
    Шкембе войвода дека беше кат подписва за нато и тогаз трая ?!
  • 16 АЗ КАЗАХ

    22 2 Отговор

    До коментар #8 от "Байо":

    Защото нямат право да казват. Защото Аз Хан Аспарух казах. .Тук ще бъде България .Защото не сме си сменяли името 1300 години. Защото не сме
    претопени 700 години. .Затова

    Коментиран от #25

  • 17 корумпета

    8 9 Отговор
    Тия пишманвойводи до изборите ще повтарят само мантрата за Македония, за да не видим съучастието им в унищожаването на българската нация.
    Кога даваше българско гражданство на македонците , Каракачанов пълнеше чекмеджето и не рИва, сега много се е разгневил нещо.
  • 18 MKPD

    15 2 Отговор
    Не на титова Македония в ЕС !
  • 19 Балкански

    8 6 Отговор
    Всичко против интересите на България произлиза и е плащано от бясната злоба на Москва към страната ни, която ѝ показва всеки път среден пръст на завоевателските, азиатски амбиции.
    Именно руснаците откраднаха Западна България след ВСВ и я подариха на сърбите под името югорепубликамакедония и област шоплука - нашите Западни покрайнини.
    И като всеки московски проект, Македония е тотален провал. А, питайте който и да е албански македонец дали Самуил му е цар.
    Хахахххаха! Жалки комунистически провали, платени с бг кръв.
  • 20 ТаУмВзе

    4 7 Отговор

    До коментар #13 от "ТаУмВзе":

    Наистина ли си вярвате, че не сме Вече Продадено предани? И че маке е вече Евро приет. Каквото заповяда кравар, тва е.

    Коментиран от #27

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Не става така

    7 3 Отговор
    Не може една "партия" да говори от името на държавата! Има си институции за това! Не може да ставаме заложници на болни от грандомания бивши ДС кадри в предизборна ситуация. Няма ли прокуратура и съд да се намесят? Къде е 🎃 ? Това е държавен тюрлюгювеч!

    Коментиран от #23

  • 23 Воевода

    3 6 Отговор

    До коментар #22 от "Не става така":

    На майка тигза

    Коментиран от #29

  • 24 Цонко

    13 1 Отговор

    До коментар #8 от "Байо":

    Ех, зАЙО македноски, ами определи се де! Че си маке, маке си, никой не ти оспорва. Напротив, радваме се, че не си Българин. Ама що тогаз говориш и пишеш на български език? Що пишеш с български букви? Приемете си директно сръбския език като официален и заповядайте в ЕС. А помежду си продължавайте да говорите на български. Никой нищо няма да ви каже.

    Коментиран от #26

  • 25 Сандански

    3 6 Отговор

    До коментар #16 от "АЗ КАЗАХ":

    Хан Аспарух е казал, това някъде към Онгъла.... на мнооооого километри от........
  • 26 Маке

    4 4 Отговор

    До коментар #24 от "Цонко":

    Такааааа, това на което пишем е КИРИЛИЦА!!! На Кирилица пишат почти всички славянски народи. Свали си “очилата”!

    Коментиран от #30, #31, #32, #33, #36, #40

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Браво!

    4 4 Отговор

    До коментар #23 от "Воевода":

    Точният Ви отговор само потвърждава моето мнение. Само ще добавя, че освен всичко друго, привържениците на тази "партия" са със сериозни проблеми с психичното им здраве. Та освен прокуратура, трябва да се самосезират и главния лекар на лудницата в Раднево и 4 километър .
  • 30 Чавдар войвода

    9 3 Отговор

    До коментар #26 от "Маке":

    А Кирилицата е Българската азбука.
  • 31 Цонко

    9 3 Отговор

    До коментар #26 от "Маке":

    Ех, маке маке, тая кирилица я има от 3000 години бре! Напиши коптска азбука в интернета, па виж.
    Тая кирилица е развита от Борис и Симеон, не от Самуил. А другите пишат на нея, щото културата им от тука е тръгнала с тая азбука.
  • 32 Иларион

    10 0 Отговор

    До коментар #26 от "Маке":

    Руският епископ Иларион Алфеев казва:
    "За тези които не знаят следва да обясним, че ЦЪРКОВНОС-ЛАВЯНСКИЯТ ЕЗИК ВЪЗНИКВА НА ОСНОВАТА НА ДРЕВНОБЪЛГАРСКИЯ НАЧИН НА ПРЕВОД ОТ ГРЪЦКИ НА БИБЛИЯТА И ДРУГИ РЕЛИГИОЗНИ КНИГИ НА НЕГО (на древнобългарски език – б.а.), направен от славянските просветители Кирил и Методий през 9 в., НО КАТО ЦЯЛО ТОВА ФАКТИЧЕСКИ Е ДРЕВНОБЪЛГАРСКИ ЕЗИК."

    Коментиран от #35

  • 33 Цонко

    6 1 Отговор

    До коментар #26 от "Маке":

    Забравих да кажа, че коптската азбука в научните среди я наричат Бохарска. Защо ли? Май тези учени са конспиратори?
  • 34 Атонски

    4 0 Отговор
    . Данаил Светогорец – монах от българския атонски манастир „Свети Георги Зограф“ превеждайки през 90 –те години на 18 век на гръцки разказ за Кирил и Методий изразява свое мнение, вероятно подплатено с документи налични в светата обител. Отец Данаил смята , че Кирил и Методий са съставили новата писменост непосредствено за българите . Светите братя са превели свещенните книги не на църковнославянски, а именно на български език и са проповядвали християнството не на кого да е , а на българите. И въобще никъде не са ходили с християнски мисии./ О.А.Дубовик „Религия и церков в болгарский исторический мысли 17-18 вв.//Церковь в истории славянских народов.М.,1997/

    Коментиран от #41

  • 35 Маке

    3 2 Отговор

    До коментар #32 от "Иларион":

    Чудех се, защо в Чукотка, Сахалин, че даже и в Аляска пишат на Кирилица, ааааа на Български, обърках се....

    Коментиран от #37, #38, #43

  • 36 Лихачов

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "Маке":

    Известният у нас съветски академик Д.С.Лихачов заявява: „… Уже древнерусский язык (язык Древней Руси) приобщился к богатству других языков - в первую очередь литературного староболгарского, затем греческого (через староболгарский и в непосредственных сношениях), скандинавских, тюркских, финно-угорских, западнославянских и пр. Он не только обогатился лексически и грамматически, он стал гибким и восприимчивым как таковой.
    Благодаря тому что литературный язык создался из соединения староболгарского с народным разговорным, деловым, юридическим, «литературным» языком фольклора (язык фольклора тоже не просто разговорный), в нем создалось множество синонимов с их оттенками значения и эмоциональной выразительности…“

    Коментиран от #39

  • 37 Яне

    5 1 Отговор

    До коментар #35 от "Маке":

    Маке, вземи прочети нещо ! Не цитирай македонска пропаганда изсмукана от пръстите на Стоян Новакович и сръбски агенти у Македония. Виж всичко живо се дръпна от Сърбия - албанци, босненци, словенци, хървати. Само вие макетата си останахте сърбомани. Стокхолмски синдром !
  • 38 Цонко

    5 0 Отговор

    До коментар #35 от "Маке":

    Защото Русия е империя, а в империята се пише на официалния език. Между другото, в Русия няма диалекти. Навсякъде се говори еднакво. От векове. Много малко е мръднал езикът от времето, когато там е станал официален. Това показва само, че е привнесен. Е, наричат го църковнославянски, щото ги е срам да го нарекат български. Това го казват само под сурдинка. И не са го променили много. Отпаднал е само един падеж. А в нашия, съвременен български език са отпаднали вече всички падежи. Защо? Защото си е наш. А в Русия е привнесен и нищо не отпада. Знаете ли, че в Русия съществуват 2 форми на езика. Наричат ги разговорен език и висок език. Високият език им е литературният, който е много близък до оригинала - българският. Разговорният език трудно се хваща понякога от нас, българите.
  • 39 Сандански

    5 3 Отговор

    До коментар #36 от "Лихачов":

    Точно така, сега тези ПИРОМАНИ ОТ ВМРО, да отправят една протестна нота до Захарова и Лавров, че ако от Нова година не признаят, че говорят и пишат на Български език, така ще им “врътнем кранчето”, и ще ги блокираме, че ще ги принудим да преместят Кремъл в Бояна. Даже падежите трябва да премахнат от това копие, наречено Руски език! Ееее това, дай му на ГАНЯ власт, та да се нагледаш на ПРОСТОТИЯ!!!
  • 40 ТаУмВзе

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Маке":

    Маке... Този коментар е Премахнат от Модератор.
  • 41 Маке

    3 3 Отговор

    До коментар #34 от "Атонски":

    Кирил и Методий с от Солун, а Солун никога не е бил в пределите на България, дори и при Иван-Асен ||. Пишат Азбуката за Великоморавия, но от там са изгонени и ......

    Коментиран от #42, #44, #46, #47

  • 42 ТаУмВзе

    4 1 Отговор

    До коментар #41 от "Маке":

    Пиши на македонски бе. Кво ми се лигавиш!

    Коментиран от #51

  • 43 ЛЛЛ

    4 3 Отговор

    До коментар #35 от "Маке":

    Като те гледам какъв си дървен философ ти си си направо българин бе
  • 44 234

    4 2 Отговор

    До коментар #41 от "Маке":

    Солун е основан от македонския цар Касандър и е наречен Тесалоника на сестрата на Александър Македонски, с които обаче Скопие няма нищо общо. Да не е бил български но е бил васал на България. Я вземи се пообразовай малко

    Коментиран от #45

  • 45 Маке

    4 0 Отговор

    До коментар #44 от "234":

    А пък, “София” е пряк наследник на Кубратовите българи, че даже антропологично всички приличат на тях! Колко ли още можете да ме разсмивате? А, според ВМРО, сестрата Тесалоника (тесалийска победа), се е казвала Солунка,дъщеря и се е казвала Европа, ама онези не знаят, така че само спирки за Северна Македония към ЕС!!!

    Коментиран от #48, #54

  • 46 Не става въпрос, кой от коя

    1 1 Отговор

    До коментар #41 от "Маке":

    Географска област е, и в пределите тогава на коя държава е, става дума за книжовни школи създадени от етнос с държавно устройство, в случая това е България-Преславска, охридска/охрид, тогава в пределите на България/....КНИЖОВНИ ШКОЛИ..., разпространени до поморавието, Русия, впоследствие приемат от нас християнството, богослужения на старобългарски /не на гръцки/, ама верно сте големи простаци, дали наистина не разбирате, или се правите на шантави, понеже ви изнася така
  • 47 И от кого приети,

    2 1 Отговор

    До коментар #41 от "Маке":

    От България, от която тръгва азбуката за славяните и покръстването

    Коментиран от #49

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Маке

    1 1 Отговор

    До коментар #47 от "И от кого приети,":

    Никога не е тръгвала от България, пак казвам, Солун НИКОГА не е бил в пределите на България! Идват учениците ИМ!

    Коментиран от #52, #53

  • 50 Другия с коня

    4 0 Отговор
    В Русия ги учат,че ТЕ са ни дали Азбуката((говорим за съвременната азбука)...В Македония,че Македонски царе са управлявали България....Турците пък ни взеха Пет вековното Робство- било Османско Присъствие само....И за нас остана да се хващаме за палците и да благодарим от Сърце за Добросъседското им От(с)ношение.....А Хилядите изклани Българи вече са се обърнали в гробовете....
  • 51 Байо

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "ТаУмВзе":

    Ми ти пиши на български бе!Що пишеш на коптскоцигански!?
  • 52 А, аз пак ти казвам, че тръгването

    0 1 Отговор

    До коментар #49 от "Маке":

    Не е тръгване на товарен влак от Солун, нито е въпрос на географска област, говорим кой е създал и разпространил, това е българският етнос с държавно устройство, създали КНИЖОВНИ ШКОЛИ-Преславска, охридска/тогава в пределите на България/..., които разпространяват чрез ученици-българи до поморавието и Русия, до всички славяни, ама ти е дебела кратуната, едно си знаеш и си баеш, просто маке си...чети енциклопедия Британия, доказано, ти си никой, за да имаш мнение и да развиваш теории на просръбските шовинисти от службите на тито
  • 53 От къде идват учениците им,

    0 1 Отговор

    До коментар #49 от "Маке":

    От космоса ли, от България, от българските книжовни школи тръгват Сава, Наум, Горазд, Ангеларий, колкото и да не ви се иска, това са историческите факти, а иначе сръбските и руските комунисти, знаем че друго плямпат, но няма как да го докажат
  • 54 Разсмияате вие с дианиленд,

    0 1 Отговор

    До коментар #45 от "Маке":

    Смешковци, сръбски комунисти сте, долни и в червата
  • 55 Хайде

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "БЮРМ/FYROM":

    да се замислим защо македонците се сближават със Сърбия и сърбите, а не с България? Дали отговорът не се крие в желанието на едната страна да се отнася покровителствено и наставнически над жителите на младата държава? Сменете тона, уважавайте събеседниците си ,дори когато те са на други позиции - и те ще ви отговорят със същото. А самочувствието " Ние сме винаги прави" е неприемливо. А и в много случаи - неоснователно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове