7 Декември, 2020 21:08 2 448 53

Ивайло Калфин: Така и не обяснихме какво точно искаме от Северна Македония

  • ивайло калфин-
  • северна македония-
  • скопие-
  • външна политика

Естествено, че за нас нашата история е важна и нашият език е важен. Аз очаквам от властите да ги защитават. Този аргумент обаче е неразбираем за европейските ни партньори. Това не са формално аргументи и критерии за започване на членството и за членство в ЕС. Даже изрично е казано в ЕС, че двустранни проблеми се решават извън преговорите, коментира бившият външен министър

Ивайло Калфин: Така и не обяснихме какво точно искаме от Северна Македония - 1
Снимка: БГНЕС

Бившият външен министър и бивш зам.-министър-председател Ивайло Калфин е останал с впечатлението, че България чака Северна Македония да се държи по друг начин. В предаването "Лице в лице" по bTV политикът от АБВ заяви, че и ние, и Република Северна Македония рискуваме да се плъзнем по линията на пропагандата и идеологията, която много години е властвала и в двете страни.

"Естествено, че за нас нашата история е важна и нашият език е важен. Аз очаквам от властите да ги защитават. Този аргумент обаче е неразбираем за европейските ни партньори. Това не са формално аргументи и критерии за започване на членството и за членство в ЕС. Даже изрично е казано в ЕС, че двустранни проблеми се решават извън преговорите", коментира Калфин.

Той посочи, че с ветото се постигат две неща - първо се изолираме в ЕС, а второ не просто сме спрели Македония, но и Албания.

Според него страната ни няма да отстъпи от исканията си към Република Северна Македония. "Не вярвам, още повече, че македонският премиер вчера каза, че не очаква докрая на годината да започнат преговорите. Даже ги премести за след изборите в България. Очевидно сигурно си е говорил с премиера Борисов. След като от Скопие излиза тази информация, очевидно, че е чул от България. Още повече, че формално погледнато Съветът е на 10-11 тази седмица, който може да го реши. На 8-ми, утре, е този на министрите по европейските въпроси. Някакво чудо може да стане да се промени българската позиция", каза още Калфин.

На въпрос дали е възможно страната ни да си промени позицията, Ивайло Калфин коментира, че ние очевидно ще чакаме Република Сиверна Македония да се държи по друг начин. "Поне така разбрах от българските представители, когато и за мен изненадващо блокирахме през ноември месец решението за започване на преговори", коментира той.

Според него това е изненадващо, защото месец преди това Министерството на външните работи е изготвило меморандум, с който е информирало европейските страни какви са проблемите с Република Северна Македония. "Не можахме да обясним какво точно искаме", допълни Ивайло Калфин.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El boko

    25 1 Отговор
    Ние 30г "не знаем" кой ни окраде и съсипа държавата! :)

    Коментиран от #36

  • 2 Антички

    6 31 Отговор
    Македонският език и писменост не са от 1945 г., а от 330 г. пр. Хр.и са създадени е не от комунистите, а от Саша Македонски. Който не вярва да дойде в центъра на Скопие и да види скулптурите.

    Коментиран от #12, #19, #25, #42

  • 3 ТаУмВзе

    13 0 Отговор
    Абе калъф!

    Коментиран от #20

  • 4 Ивайло калник

    25 3 Отговор
    Просто да признаят всеобщо известната и достъпна история и да си пренапишат учебниците и т.н
  • 5 ПроблемНеБГ

    21 0 Отговор
    Проблема не беше с България, проблема беше че ЕС (Германия) им обеща разширение ... но сега се отметнаха и решиха, че няма да има разширение. И за да не излезнат те виновни ни накраха, ние да си намерим причина и да се скараме... за да излежда, че заради нас няма да ги приемат. Все едно пък някога нещо в международната политика е зависело от нас ... напомня ми на призива на немците да обявим война на САЩ, след което го отнасяме баш ние. Така и сега ... накраха ни да се караме с Макдония и утре Македония ще се прегръща с немците за бизнеса, а за България ще си спомня, как нещо не сме точно знаели какво искаме от тях.
  • 6 Македонска

    4 19 Отговор
    Прав сте господине, много неясни работи има към нас, балгариа не знае ко иска от нас, ама скоро ЕУ ште оправи сичко!

    Коментиран от #24, #31

  • 7 Обикновен овчар

    22 1 Отговор
    Този е чипиран отдавна!
  • 8 Софиянецо

    25 0 Отговор
    Никога няма да забравя как преди три години Калинка Захариева заяви, че има македонски език щом има македонска държава. И трябваше проф. Божидар Димитров /светла ме памет/ да обяснява по телевизията, че това не е вярно и да дава примери с Австрия, Швейцария. Как тогава да ни разберат в ЕС ?
  • 9 Какво не ти е

    14 0 Отговор
    ясно? Тези шиптаряци нямат място е ЕС. Ако още не ти е ясно, ходи на гости на анадолските и тогава ще ти се проясни....
  • 10 Бат Бойко нощния бандит

    10 2 Отговор
    Аз знам само за Винету и Команчите.
  • 11 Б.М.Б

    6 3 Отговор
    Шиптърите ще ме очистят.Трябва да бягам при Ердоган.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бре

    9 0 Отговор
    Тоз пак не разбрал ...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 каталея

    14 2 Отговор
    Доста изненадващо, г-н Калфин, значи налага вето, пък не обяснява защо. Невъзможно е, няма как да стане. Доста добре обясниха Каракачанов и Захариева, даже принудиха Заев да заговори по друг начин, да отрони дум, които в македонската публичност не са чувани от 1944 г. - пък Европа нищо не разбрала! Несериозно е!

    Коментиран от #17

  • 16 И това

    10 0 Отговор
    безполово(може и да е от онези с многото "полове") е било външен министър на "тази страна"!? Идеален кадър е за Брюксел. Яка дружинка ще са със СерГейчо и Рада Дълбоката...
  • 17 Дельо Хайдутин

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "каталея":

    А защо в Европейския парламент казват че не разбират какъв е проблема?
  • 18 Еххххххх

    16 1 Отговор
    Този е истински предател на изстрадала България....гнус ни е от него
  • 19 И кораба да си види Сашо македонеца,

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Антички":

    Негов ще да е, на кой друг
  • 20 ТаУмВзе

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Толкова сме изпаднали, че да се обяснявам на маке за Азбука! И то маке, да е по право. ПРАХ, брате!
  • 21 И нищо да не са обяснили, ти пък

    11 0 Отговор
    Не се ли сещаш...1/обиди и омраза не спират, 2/лъжи в учебниците, възпитават омраза към БГ, 3/съдят ни за признаване на македонско малцинство в БГ 4/в Македония,няма българи като регистрация, има всякакви други ..., но най-вече не са готови за ЕС, останали са на нивото на просто ските комунисти от службите на тихо и даже си го празнуват, а Калфин, кво друго не разбра, сподели
  • 22 !!!?

    3 7 Отговор
    Как да не сме казали !!!? - Я не сакам да съм добре, а сакам на макетата да е зле !!!?
  • 23 Дойчо ли

    15 1 Отговор
    Нещата въобще не са сложни:1. Историята на Повардарието от Средните векове до 1944г. е българска;2.Македонският език е създаден през 1944/45г. А за Европата тоя киак лъже като индобългарин - точно дойчовците два пъти ни набутаха в две световни войни като ни подаваха моркова Македония. Дойчо ли не разбира за що иде реч?
  • 24 Блажени са вярващите

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Македонска":

    Чакате на някой друг
  • 25 Видях ги, тая бутафория смешна

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Антички":

    Нищо не доказва, тоя джурасик парк, смехотворен, това ли ти е доказателство за нещо, за България пише в енциклопедия Британика, вас ви няма там,
  • 26 !!!?

    3 9 Отговор
    Българите признали държавата Северна Македония за независима, ама Историята й била българска !
    С други думи: Македония е независима държава, ама българите какво кажат !!!?

    Коментиран от #27, #32

  • 27 Мне, ние ще си пренапишем

    6 0 Отговор

    До коментар #26 от "!!!?":

    Историята както македонците/ просръбските македонисти/ни издиктуват, те си имат тяхна си версия, тъй ли пък да стане, бе я рязкай
  • 28 Митко

    0 15 Отговор
    Гледах предаването, беше много прав. България в случая само губи, губи отношение.
    Малко заприлича на спор между деца: а моят баща има пистолет, а моя има танк.
    И да признават, и да не признават. Македония я има, съществува и е факт.
  • 29 Калбо

    8 0 Отговор
    няма нужда да се обяснявам и всички световни историци знаят много добре какво ги иска България а ти господин Калфин въобще не отговаряш като за българи по-скоро като предател
  • 30 Значи си много тъп

    12 1 Отговор
    Щом не си разбрал какво искаме от макетата.

    Коментиран от #34, #43

  • 31 Ха ха

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Македонска":

    Ама българите знаем какво искаме.Като начало престанете да скверните могилите,черквите,паметниците български в БЮРМ.Удавихте пенсионерите ,а сега и мемориалната плоча в Охрид им осквернихте.Възстановете оригиналните текстове и надписи на всички черкви в Охридско и в Скопие.Признайте ,че Гоце българин, борба л се за обединението и свободата на Родината му - България.Публикувайте архивите на компартията на Югославия по македонския език и народност.Осъдете геноцида над българите във вашата територия.Оправете си учебниците за да се спре това клепане срещу нашият народ.Това като начало.А иначе ние признаваме,че сте потомци на бездетния АлМак,че луната е вашата Татковина и правото ви да я заселите.
  • 32 Само питам

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "!!!?":

    Като не си българин,какво те брига?Я марш в родния си Индустан.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Д. Петров

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Значи си много тъп":

    И тоя бил външен министър...
  • 35 Мазен болшевик

    8 1 Отговор
    Комунист Предател Седнал да увърта вместо да защити Родината
  • 36 Всичко е пари

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "El boko":

    От северна македония искаме 100 милиарда евро кеш.
  • 37 Хаджи Генчо

    5 1 Отговор
    Калфин е малкият идеологически брат на Станишев!
  • 38 Н яма проблем

    0 0 Отговор
    В битоля произвежда крилати ракети с лазерно насочване в заводите си за входни врати на асансьорните шахти за изтребители ф 46 лаптоп.
  • 39 Тяната

    4 0 Отговор
    Ей Калфин,излагаш се Македония е България,пълно вето,премиерът трябва да покаже твъдост,без отлагане,моментално и навременно, с пълната тежест на закона!!!!!
  • 40 Трагичен

    5 1 Отговор
    Калфин е много зле,паднал от Марс,не били разбрали.Разбраха те!.Значи хем не изпълняват абсолютно нищо от договора,водят антибългарска кампания нон стоп ,искат да ги пуснем така,разчитайки на лобизъм от други държави,като през цялото време говорят срещу нас задкулистно.Чакат някой да ни наложи.Какви двустранни въпроси после да се решават,нищо няма да се реши защото нямат намерение.Те ако имаха ,нямаше да водят такава кампания..Калфин е фурнажийска лопата минал на другата страна.И това не са маловажни отношения,защото колкото помощ получиха толкова двулучно работеха зад гърба ни,точно както сърбите преди 100 години.Ако не вземем поука от миналото,ще бъде грешка.А те не искат да излезе наяве цялата мизерия на коминтерновската демагогия.Всичко при тях е изопачено и е държавна политика.Не искат да се признаят българските корени на езика и държавата,защото имат апетити към Пиринска Македония.Оставете екипите да си свършат работата .Значи могат да лишат македонските българи от език и произход,да им забранят езика,корените и това било обикновена " история"!Срам бе,Калфин!
  • 41 BILLA

    1 0 Отговор
    Как да обясним, като не можем !
  • 42 Анджело

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Антички":

    Скулпторите ли ги говорят тези неща ?
  • 43 Анджело

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Значи си много тъп":

    Я ти обясни какво искаме
  • 44 Йорго

    1 0 Отговор
    Еи тоз тъп...р като го видя и се сещам как хубаво управи пенсионната система.
  • 45 Браво

    0 1 Отговор
    Калфин!!! То и затова всички комшии ни мрязат защото за все нещо те са ни виновни а не, Ни!!!

    Коментиран от #46

  • 46 Мразят ни поради техните

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Браво":

    Териториални амбиции, БГ никога не е водила война да заграбва, за разлика от тях, и колкото пъти са ни нападали също толкова са го яли дебелия, затова мразят, а относно твоето браво, хвалиш си червените боклуци
  • 47 Решението

    2 0 Отговор
    Блокираме ги, постепенно 60-70% от македонците ще се принудят да си купят български паспорти с това въпросът ни се решава, на документи са си българи, а пък ако искат да се мислят и за марсиянци. След това ако продължават да говорят срещу държавата си, ще ги съдим за държавна измяна.
  • 48 Мнение

    1 0 Отговор
    Калфин не е ли време да ги анексираме вече? Точно на тебе ли да ти обяснявам, виж руските ти приятели какво направиха с Крим. Поне да знаем защо ни наричат окупатори и т.н.
  • 49 А ти

    1 0 Отговор
    знаеш ли какво точно искаш от македония? Да не ни крадат историята и да не се държат сякаш целият свят е техен.
  • 50 Аз40

    1 0 Отговор
    Не е възможно да има разбирателство. Все едно пловдивчани да претендират, че Панайот Пипков е повдивчанин, а не българин. Или пък обратното.
  • 51 Диамантената ръка

    1 0 Отговор
    Глупости дрънка тоя. Даже и македонския външен министър (албанец) знае какво искаме...

    Коментиран от #52

  • 52 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "Диамантената ръка":

    Че то от комундетата е тръгнало всичко ,този какво се прави че не знае и неразбира!
  • 53 Българин

    0 0 Отговор
    тоя комунистически боклук калфин подписа с кондолиза райс предателството да дадем четери бази на американските изроди
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове