Last news in Fakti

11 Декември, 2020 11:51 8 391 27

НАП предизборно мълчи колко милиарда е отписала от данъци и глоби

  • нап-
  • доходи-
  • хазарт-
  • данъци

Това е непрозрачност, граничеща с арогантност, коментира адв. Александър Кашъмов

НАП предизборно мълчи колко милиарда е отписала от данъци и глоби - 1
Снимка: БГНЕС

Националната агенция заприходите (НАП) незаконно отказва да отговори на въпросите на Mediapool за несъбраните взимания на държавния бюджет и съдебната власт. Ако тези въпроси бяха получили отговор, гражданите щяха да научат колко са отписаните като несъбираеми данъчни приходи, глобите на КАТ и дори неплатени разноски по съдебните дела.

Целта на питанията на Mediapool бе гражданите да си съставят за първи път цялостна представа за работата на приходната администрация, за която пряко отговаря Министерството на финансите.

НАП бе попитана на каква стойност са несъбраните вземания по ДДС към началото на октомври 2020 г., колко от тях са погасени по давност и колко тях са преценени като несъбираеми. Имаше въпрос за размера на най-голямото единично несъбрано вземане по ДДС.

Отделно НАП бе питана за стойността на несъбраните други данъци от физическите и юридическите лица и на каква стойност са погасените по давност други данъци (без ДДС). Към НАП бе отправен и въпрос за стойността на несъбраните осигурителни вноски към октомври тази година и в какъв размер са погасените по давност вземания по осигурителните вноски.Сходни въпроси зададохме за наложените, но несъбрани глоби на КАТ, както и за взиманията на съдебната власт.

“Това е драстично нарушение на конституцията и Закона за достъп до обществена информация. Върховният административен съд е обосновал още през 2001 година, че мълчаливите отказа са напълно недопустими. Държавните институции са създадени да отговарят на гражданите, а не да мълчат.Тук нарушението е още по-драстично, защото говорим за информация от фискален и финансов характер, която е от значение за способността на държавата да събере пари и да ги преразпредели“, коментира адв. Александър Кашъмов пред Mediapool.

Според него в настоящата криза за гражданите е още по-важно да знаят дали държавата се справя със събираемостта и как адресира проблемите.

“Това е изключително важна тема. Гражданите имат право на тази информация. Да не се отговаря на тези въпроси е непрозрачност, граничеща с арогантност, защото гражданите се лишават от критично важна информация за функционирането на държавата и разходването на публичните средства“, допълни Кашъмов.

Mediapool изпрати нови заявления по темата и ако отново получи мълчалив отказ, ще заведе съдебно дело срещу приходната администрация в опит да получи информацията. Това обаче би отнело доста време и един ден, когато тази информация все пак бъде предоставена, тя няма да има същата актуална стойност, каквато има днес.

За пръв път НАП получи право да отписва публичните вземания през 2016 г. Оттогава насам тя не обявява тази сума в годишния си отчет за дейността. Затова първата публична информация за отписаните вземания се появи в одитен доклад на Сметната палата, публикуван през септември 2019 г. От него стана ясно, че само за една година (2016 г.) НАП е отписала дългове за 10 млрд. лв., от които 9.4 млрд. лв. са по ревизионни актове.

Проблемът с огромното число на несъбраните от НАП вземания се дължи както на субективни, така и на обективни причини. Преди 2016 г. агенцията нямаше никакво право да отписва несъбраните дългове, поради което на отчет се водеха несъбираеми на практика задължения на граждани и фирми от 90-те години насам, за които давността отдавна е изтекла и няма как да бъдат събрани магически от несъществуващи от десетилетия дружества. В същото време сумата им нараства като снежна топка всяка година, защото по закон върху нея се начисляват лихви, обикновено над 10% годишно.

Именно по тези причини, въпреки отписаните 10 милиарда, към 31 декември 2016 г. НАП имаше да събира умопомрачителната сума от 29.8 млрд. лв. Самото число, въпреки че звучи ужасяващо, няма никаква нито аналитична, нито практическа стойност, защото 85% от тази сума е "куха" и е квалифицирана като "несъбираеми" или "трудно събираеми" вземания.

Важна е единствено сумата на т. нар. "нововъзникнали" просрочени задължения, които към края на 2016 г. са в размер на 2.1 млрд. лв. Вижда се обаче, че и от тях едва 55% са събираеми, 17% са частично събираеми, а цели 27% (578 млн. лв.) са определени от данъчните като трудно събираеми. Това говори за проблем в контролната дейност на НАП, която в много случаи се явява регистратор на данъчните измами и нарушения вместо да ги предотвратява. Излиза, че голяма част от допълнително установените с ревизия задължения не се плащат, а само тежат на сметката на НАП.

Затова в последните години агенцията твърди, че се е фокусирала върху превантивния контрол и доброволното плащане на задълженията, но засега няма детайлен анализ за ефекта от новата стратегия.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й

    41 1 Отговор
    ЛАП* мълчи и за минусите!

    Коментиран от #13, #15

  • 2 Раул

    68 4 Отговор
    Проклинам герб и това нагло и крадливо управление! Дано оттук нататък всичко да е по-добре за България! ОСТАВКА ГАДОВЕ!
  • 3 Тва са държавни рекетьори

    54 5 Отговор
    Ако съм на власт ше направа така че всички работили там да бъдат елиминирани
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ара

    57 4 Отговор
    Още един контролен орган , който не си върши работата . Да им ги удържат от заплатите - за не свършена работа .
  • 6 БАЙ Х@Й

    41 5 Отговор
    Минусите в бюджета които си ЛАПнаха ,като бонуси !
  • 7 chi

    46 2 Отговор
    Гестапото на ГЕРБ дава отговор само на господаря си!
  • 8 инфо

    61 4 Отговор
    Шефката на НАП Галя Димитрова отдавна трябваше да бъде изгонена и съдена за изтичането на личните данни . Близка до Борисов, а съпругът и Пламен Димитров е шеф на КНСБ и е подлога на правителството

    Коментиран от #21, #27

  • 9 БиБи Кинг

    36 2 Отговор
    Кое е отписала НАП сичко е заприходено у моето долапче с чекмеджето, кое сички сте го виждали! Тай, че спокойно, ништо се не губи!
  • 10 Аз40

    37 1 Отговор
    Всеки край на годината е едно и също. Крадене и пак крадене!
  • 11 ДойчеВеле

    7 32 Отговор
    Щом точно медиапул ръчкат ... ами правилно няма да им се отговаря. Всеки нормален, може да види чии чужди интереси седят зад тази "медия", която само гледа да плюе по всичко родно. Може би само Дойче веле са по-неприятни.
  • 12 Българка

    29 2 Отговор
    Високомерието на ръководството на НАП е цинично! НАП е ДЛЪЖНА да опшовести тази информация. Шефката на НАП е крайно време да си подаде оставка, това трябваше да е още при теча на данните на 6 милиона българи. Вместо да се търси наказателна отговорност за случаи при умишлено несъбиране на данъци от обръча фирми около властта, в НАП си раздават бонуси.
    А отписаните вземания в годишния отчет трябва да са показани най-малко в перо други разходи.
    Обществото очаква оповестяване на обществената информация и то поименно кои са богопомазаните от властта фирми и с колко сме ощетени българите. Парите от бюджета не са на управляващите, а са на суверена народа!
    Оставка на шефката на НАП!

    Коментиран от #14

  • 13 Усвояват яко

    17 1 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й":

    Нормално е да отпишат толкова, колкото са откраднати от Хунтата и Калинките им?
    Банка" НАП", винаги е плътно до Хунтата и Премиера, сега вече
    Хунтата ги" краде на верисия" от НАП ,ОЩЕ ПРЕДИ ДА СА СЪБРАНИ СА ВЕЧЕ В ОФШОРКИТЕ ПОД ФОРМАТА НА МАГИСТРАЛИ И МЕГА ПРОЕКИ.
    Да не би някой, простосмъртен да ги предложи за други цели?
  • 14 НАП КОНТРОЛ

    18 0 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    Само, мога да те поздравя за споделеното , но нека не забравяме, че в НАП ,работят и много служители ,които не могат да се подмазват на Шефовете и не събличат долните дрехи в услуга , и са съсловие, което няма нищо общо с" Ядрото" постаВено от ХУНТАТ ЗА ПРИКРИВАНЕ НА ДЪРЖАВНИЯ ОБИР.
    На тези честни служители им пожелаваме , Приятна Коледа и Честита Нова Година.
    А на "Ядрото" от НАП , шут в задните части!
  • 15 Кой не знае

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й":

    Че това, което е отписано от НАП , като" несъбираеми" приходи, Бойко Борисов и Жунтата ги записват, като "лично имушество"?
  • 16 Какво стана с Мургина, живалие,, никой

    6 0 Отговор
    Не смее да спомене името и!!! Какво стана с тия милиарди Усвоени от нея????
  • 17 От както са ГЕРБ

    11 0 Отговор
    Мафията е ощетила хазната с трилиони левове.
  • 18 айде де

    5 5 Отговор
    ето и това доживяхме, НАП са своенравни и нагли, не работят ефективно, получават работни заплати и бонуси, нека да си отговорят сами кое от двете възнаграждения заслужават, публикувайте работните им заплати и бонусите също и нека да определят кога ще започнат да връщат незаслужено взетите парични възнаграждения за несвършена работа
  • 19 сара

    11 3 Отговор
    НАП ще се окажат най-корумпираната структура.
  • 20 тодоров

    7 1 Отговор
    те са най корумпираната структура, нали прикриват всички кражби на тъпоглавеца борисофф
  • 21 Галя Димитрова

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "инфо":

    Това, което сте написали не е вярно. Проверявайте си информацията, за да не се излагате!
    Съпругата на шефа на КНСБ работи в НАП, но не се казва Галя и е директор на дирекция "Управление на човешките ресурси"
  • 22 Дуранкев

    4 1 Отговор
    Ник Хaнуeр: Бизнecът и бoгaтитe нe cъздaвaт рaбoтни мecтa. Рaбoтнитe мecтa ce cъздaвaт чрeз oбрaтнa връзкa мeжду клиeнтитe и бизнeca, кoятo ce зaдeйcтвa oт пoтрeбитeлитe, увeличaвaщи тяхнoтo търceнe. Пo тoзи нaчин тoй прeдлoжи нeoбхoдимocттa oт пo-виcoки cрeдни дoхoди зa рaбoтницитe, a нe дaнъчни oблeкчeния зa бoгaтитe: Aкo пo-ниcкитe cтaвки нa дaнъкa върху дoхoдитe зa зaмoжнитe нaиcтинa рaбoтeхa, щяхмe дa ce дaвим в рaбoтни мecтa и въпрeки тoвa бeзрaбoтицaтa и нeпълнa зaeтocт ca нa рeкoрднo виcoки нивa.
  • 23 ЭЭЭЭ

    2 1 Отговор
    Левски 1948 дължи на НАП 6 000 000 лева.Ама няма да ги даде.Щото
    никой не ги търси. (Държавни пари)-
  • 24 уолстрийт

    1 0 Отговор
    нап ако обяви несъбраното ще свали правителството и ще стане нацинален герой-институция,но сигурно не са жадни за слава!/от страх/
  • 25 Бунтата

    3 0 Отговор
    Пред седмица бойко каза в ефир,че на 21 отваря всичко(заведения,ресторанти,училища)!!!
    Но увииии!!!
    Отиде в Брюксел и го нахокаха,че няма желаещи за измислината им ваксина и ВЕДНАГА ПАК СЕ ОТМЕТНА!!!!
    ВИЖДАТЕ ЛИ КАКЪВ ДЕБИЛ НИ УПРАВЛЯВА!!!
    ОСТАВКА И ЗАТВОР.
  • 26 Васил

    0 0 Отговор
    Хем не си събират данъците и глобите с после взимат и бонуси това го няма никъде по света
  • 27 За да има България

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "инфо":

    След изборите-публиченразстрел предаван по бнт
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове