Last news in Fakti

15 Декември, 2020 12:09 1 724 61

Доц. Околийски: Конспиративното мислене получава доста висок резултат в България

  • доц. михаил околийски-
  • сзо-българия-
  • българи-
  • конспиративно мислене

Той огласи данни от последното изследване на СЗО за страната ни, което се опитва да събере информация за начина, по който българите гледат на вируса, мерките и ваксините

Доц. Околийски: Конспиративното мислене получава доста висок резултат в България - 1
Снимка: БГНЕС

„Конспиративното мислене получава доста висок резултат в България. От юли насам са се увеличили съществено вярванията в тайни организации и схващането, че политиците не споделят своите мотиви, е широко разпространено.“ Това каза пред БНР доц. д-р Михаил Околийски, представляващ Световната здравна организация (СЗО) в България.

Той огласи данни от последното изследване на СЗО за страната ни, което се опитва да събере информация за начина, по който българите гледат на вируса, мерките и ваксините, и проследява развитието на гледната им точка към пандемията. Изследването е проведено сред 1000 души и е представително за страната. Околийски го определи като опит за комуникация на риска, основана на научни доказателства – нещо, което по думите му липсва в България.

Намаляващото доверие към правителството и премиера рефлектира и върху доверието към техните послания, отбеляза Михаил Околийски.

Хората в България смятат, че тази пандемия е раздухана от медиите, което той определи като доста интересно. Може би не се уцелва златната среда – да се поднасят валидни факти, без обаче човек да има усещане, че плува в „леплива инфодемична среда“, изтъкна доц. Околийски.

Според изследването на СЗО хората у нас имат доверие основно в БНР и БНТ и в частните национални медии – то се покачва за сметка на социалните медии. Министерството на здравеопазването се разглежда все по-рядко като източник на информация и това според Околийски е свързано „с медийната им политика, която може би се нуждае от преосмисляне“.

Предишните издания на изследването са от юли и септември. По време на втория етап от изследването 37% са заявили, че няма да се ваксинират. Сега се отчита лек тренд на намаляване – 35% декларират, че не биха си поставили ваксина.

Загубилите част от благосъстоянието си и от психическата си устойчивост се увеличават.

„Хората се притесняват за бъдещето си. Губят финансови активи“, коментира Михаил Околийски.

На базата на опита от успехите и провалите с COVID-19 нашето общество би следвало да заяви следващо ниво на дебати с властите, категоричен е доц. Околийски – да може нещата, които ти се полагат по Конституцията, по заявката на една европейска здравна система – да ти бъдат осигурени. Въпреки средствата, които се наливат в здравната система, достъпът е усложнен, сподели той и личния си опит от досега с болестта.

Виждам във ваксината не ултимативното спасение, а възможност нещата да не се задълбочат като здравен проблем, подчерта още Михаил Околийски.

Хората подценяват опасността от коронавируса, смята Околийски, който заяви, че „живеят в някакво вертиго“.

Идват празници, а празнуването може да се превърне много бързо в тъгуване по загубата на близък човек, предупреди Околийски. Вирусът е много устойчив, много коварен, намира си вратичка да влезе в една човешка група и да опустоши както здравето, така и сърцата на хората с дългосрочни последици за психиката, допълни той.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 COVID1984

    21 3 Отговор
    "Ако искате картина на бъдещето, представете си ботуш, който стъпва върху човешкото лице и остава там завинаги."
  • 2 Лекарите към шкафа

    22 3 Отговор
    Как да ви имаме доверие, като вие самите не искате ваксини.

    Коментиран от #31

  • 3 Експерт

    32 3 Отговор
    А защо хората да не вярват на конспиративни теории, след като над половината винаги излизат реалност?
  • 4 честен ционист

    18 4 Отговор
    Не вярвайте на хора с фамилии завършващи на -ски.
  • 5 Факт!

    30 2 Отговор
    Че живота е конспиративен.Светът се управлява от международни организации които се финансират от богати хора които прокарват своите интереси.Или с български думи който плаща той поръчва музиката.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Gvtdafg

    21 3 Отговор
    Естествено.това не е конспирация а нормално.създадоха проблем.сега решение.с бърза военна мрнк ваксина.какъв е този пиар навсякъде .като в един хор по всички медии.колко са хубави ваксините.не е ли меко казано подозрително.В една война е важно да подведеш противника.да представиш лъжата като истина и обратно.Да не си мислите.че им пука за нас.
  • 8 СЗО, Околийски!! Корумпирана организация

    15 3 Отговор
    Спонсорирана от производители на лекарства и ваксини, високо платени ЛОБИСТИ на фама. Гиганти и фондации със същите цели!!!

    Коментиран от #14

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Фарма

    3 3 Отговор
    Фарма гиганти
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ШайкаФарма

    6 3 Отговор
    Ще ви бодем всичките.
  • 13 В конспирация не вярват само....

    17 2 Отговор
    Животните които вървят към кланицата и си мислят ,че отиват на разходка ....
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Охо Бохо

    12 1 Отговор
    Тъй като наближават празници броят на направените тестове намалява, съответно и броя на новозаразените, умрелите също намаляват, така от 21 12 предполага, че всичко ще бъде отворено. Колкото до липсата на доверие, то е не само в България, защото само вчера пак имаше протес против мерките, ако не се лъжа в Германия, а за ваксините досега не са публикувани данни за желаещите от другите страни, може би е тайна? Така, че незнам защо се говори за реакцията на българина като изключение, което не е вярно.
  • 16 Аз40

    23 3 Отговор
    Доц. Околийски е треторазряден клакьор! Запишете го, помнете го! Да наричаш истината "конспирация" днес е топ-приоритет на престъпната клика. СЗО от години публично си казват, че са ЗАВИСИМИ от голямата индустрия, които им плащат да правят и говорят всичко, което им се нареди (взимат пари и лъжат).
  • 17 море Окол пие

    1 1 Отговор
    Вода от Женева(езерото).
  • 18 Gvtdafg

    16 2 Отговор
    СЗО е частна организация с поставени лица на НСР.искат да оковат хората и да намалят населението.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 111

    10 1 Отговор
    Парите управляват света, а не политиците. По-голямата част от света се управлява от медиите на Глобалистите които представят своите поставени лица - политиците и хората ги избират. Избора е винаги грешен. Политиците прокарват плановете на Глобалистите. Докато хората вярват в медиите на Глобалистите нищо няма да се промени. Сменят се само поставените лица.

    Коментиран от #23

  • 21 Сливи за смет

    15 2 Отговор
    А бе хора, обърнете внимание на този Областен ли, Окръжен ли, Околийски ли е. Къде работи - СЗО? Мале! Кой финансира сзо-то? Демонократите. Къде му е на туй сзо седалището? Манхатън. Е на тоя не мога да му вЕрвам. Сзо-то отдавна е защитник и рупор на наднационалния капитал.

    Коментиран от #27

  • 22 123

    9 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Според изследването на СЗО хората у нас имат доверие основно в БНР и БНТ и в частните национални медии – то се покачва за сметка на социалните медии.

    Това беше най-голямата лъжа в статията.
  • 23 ЦЪЦЪЦЪ

    3 5 Отговор

    До коментар #20 от "111":

    ТАКА Е ЕДНИ УПРАВЛЯВАТ СВЕТА, А ДРУГИ КАТО ТЕБЕ НЕГЛОБАЛИСТИ СЕ НАПЪВАТ КАТО ГЛИСТ НА БУЦА - АМА ЙОК - ОТ НАПЪВАНЕ ДА НЕ СЕ СЕЦНЕТЕ?!
  • 24 1234

    2 0 Отговор
    Схващате ли иронията на JP

  • 25 Как

    10 0 Отговор
    Да ви вярваме,след като последната година се превърнахте в номер1 като унещожители на нормалното човешко съществуване. Вие задминахте политиците като мафия.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 111

    1 5 Отговор

    До коментар #21 от "Сливи за смет":

    АМИ НЯМА ДА Е В ТВОЯТА МОЦКВА Я, ТАМ САМО НОВИЧОК И С ВОДКА НАЛИВАЩИ СЕ Е ПЪЛНО!

    Коментиран от #33

  • 28 Хаджиментов

    1 8 Отговор
    Глупави хора на конспирации вярват.

    Коментиран от #38

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 123

    8 1 Отговор
    Ройтерс и Асошиейтед експрес са собственост на Ротшилд. Те са основните източници на фалшиви новини.
  • 31 Само как

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Лекарите към шкафа":

    тарикатски послъга ,че 37% не искали да се ваксат, а те са 87%. Само с 50% се обърка човека -))
  • 32 ke da

    1 10 Отговор
    Бай Ганьо е прост русофил и затова вярва на Тръмп и Путин за фалшивата пандемия Корона вирус! Но през последния месец нещо взе да ПРОГЛЕЖДА! Да не е късно само! А кога ще прогледне политически и да прекъсне пъпната връв със североизтока която е около врата му?!

    Коментиран от #34, #40

  • 33 Сливи за смет

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "111":

    Каква мацква те бори? Слънчасал ли си, такъв роден ли си или от някое нпо с надрусани либерастчета излази?

    Коментиран от #37

  • 34 Да бе да

    8 1 Отговор

    До коментар #32 от "ke da":

    Как пъ да не ти повярвам? От как сме с новите партньри цъФтим и връзваме. Не изкарвай хората глупавии че не могат да преценява кое как е.А ти си събирай шекелите и бегай да се ваксинираш.
  • 35 лют пипер

    1 4 Отговор
    „Конспиративното мислене получава доста висок резултат в България." Не напразно сме си имали БеКаПе и партизанлък едно време.
  • 36 оспри

    1 0 Отговор
    Околийски полицейски началници сме имали преди девети септември 1944-та година.
  • 37 ke da

    1 2 Отговор

    До коментар #33 от "Сливи за смет":

    ОТ НПО КОЕТО ОТКРИВА И ОБЕЗВРЕЖДА РУСКИ ТРОЛОВЕ СЪМ! СПОКО ОТКРИТ СИ!
  • 38 Факт

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Хаджиментов":

    Няма дефиниция за глупав.Този израз се използва за да се заглуши мнението на инакомислещите.

    Коментиран от #41

  • 39 Iviviv

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Вируса":

    Ти имаш психо проблем
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Хаджиментов

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "Факт":

    Речник на Българския език:
    глу̀пава, глу̀паво, мн. глу̀пави, прил.
    1. Който е с ограничени умствени способности; несъобразителен, недосетлив. Глупав човек.
    2. Който е лишен или беден откъм съдържание, смисъл и целесъобразност. Глупава постъпка. Глупава история. Глупаво положение.

    Прав си, че и глупавия има право на мнение, но това мнение не трябва да има предвид при вимането на решения, защото е лишено от здрав смисъл, информираност и т.н. С една дума е глупаво ;)
  • 42 Stormtrooper

    4 0 Отговор
    Логично е хората да не вярват, когато са перманентно лъгани, и то за очевидни неща. Когато се източват милиарди, а им се обяснява, че това е тяхно благоденствие! Тогава, хората не вярват и на истината. Отделен въпрос е, че преди е имало тайни общества, а сега общества с тайни - с една дума всичи знаят кои са.. Та даже и нашите родни номенклатурчици и мафиоти се наредиха на опашката и станаха темплиери, масони и какви ли не.
  • 43 Димитрова

    1 2 Отговор
    Не мога да разбера правителството какво още чака. Нека се затворим напълно, без никакво излизане поне за 28 дена. После поетапно да се отворят заведенията и МОЛ-овете. Важното е градини, училища, университети да останат затворени поне до есента. Подразбира се, че децата не трябва да излизат въобще до есента, да нямат право на индивидуален спорт и разходки. Това е най-малкото.

    Коментиран от #45

  • 44 АНОНИМЕН

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Хората подценяват опасността от коронавируса, смята Околийски, който заяви, че „живеят в някакво вертиго“.
    ВЕРТИГО - СВЕТОВЪРТЕЖ!
    Като си припомним колко пъти въртяха палачинката неговите шефове, че и той самия - как да му се хванем и на това противоречиво интервю! Ама бутай!
    А ние се подлъгваме по предизвикателното заглавие да им коментираме глупостите за радост на НЕТ-трафикантите!
  • 45 Чичо Тончо

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Димитрова":

    Ти да не си ЗЛАТЕНА от ДНЕС?!
  • 46 ха ха ха

    3 0 Отговор
    СЗО е частна организация, управлява се от поставени хора, неизбирани от никого - изобщо не знам защо ми натрисат мнението си ката ден! Управлява се от човек, който се сдоби с обвинение за извършен геноцид върху населението на Етиопия за периодът 2013/15 от Дейвид Стайнман! Стайнман, икономист и борец, номиниран за Нобелова награда за мир, е подал жалбата до Международния наказателен съд в Хага срещу този човек, който сега се опитва да ни лекува! Няма как да стане тази работа, СЗО, заедно с Бил ГЕЙ - да си събират мръсните ваксини и да се скрият докато е време, с българите ударихте на камик!
  • 47 Сергеева

    1 4 Отговор
    Аз подкрепям колежката Димитрова. Необходима е поголовна ваксинация. След 28 излизане от къщи само за ваксинация. Ето това е необходимо да се направи. Всички преподаватели са ЗА.

    Коментиран от #48

  • 48 Чичо Тончо

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Сергеева":

    ЗЛАТЕНА, УЖАСЕНА, РАЗГНЕВЕНА, Убедена от ДНЕС сте и тук! УЖАСТ!
    А НЕЗАД+++ЕНА КЪДЕ Я ИЗОСТАВИХТЕ?!
  • 49 Димитрова

    1 1 Отговор
    Коментатори,
    Моля, пишете само по същество, без обидни изрази и език на омразата. Ако сте в спокийно състояние, ще формулирате правилно мислите си, а може да бъдете по-добре разбрани от високата аудитория.
    Благодаря!

    Коментиран от #55

  • 50 Нерегистриран

    1 0 Отговор
    Тая Димитрова пак се появи. Ужас.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 айде

    1 0 Отговор
    още едно "светило" се изказва. Да не би да сте ги пуснали всичките в отпуска? Затуй хората мрат по стълбите.
  • 54 конспиратор

    2 1 Отговор
    Приятели се прибират от САЩ заради риска от задължителна ваксинация! Зарязват си работата и си идват...
    Може на НЕ ваксинираните да забранят пътуванията, може да забранят привилегиите на хората, да задължат работодателите да ваксинират служителите, чрез закон и уж не задължителна, ще е направят задължителна или си с нея - или извън борда на нормалния свят! Това е притеснително, щом толкова искат и афишират ваксините, значи има нещо съмнително в цялата тази история... и как толкова бързо ги измислиха, изтестваха и тн!
    Разхождайки се по улицата, все още не виждам падащи от короната хора, все още не виждам яки опашки от чакащи пред болниците ... не казвам, че го няма вируса, но ... има нещо гнило в цялата тази история с него и покрай него!
  • 55 Янко

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "Димитрова":

    Я ! Я ! Я , партайгеносе Димитрова ! ( Ама много си т.п.з !!!)...

    Коментиран от #56

  • 56 Димитрова

    1 1 Отговор

    До коментар #55 от "Янко":

    Уважаеми коментаторе Янко,

    Моля, бъдете възпитан, какъв пример давате на обществото с такъв език?
    Личи си, че не сте ваксиниран, а трябва.

    Коментиран от #57

  • 57 Янко

    1 1 Отговор

    До коментар #56 от "Димитрова":

    Моля Ви ! Възпитайте ме ! Много ви моля !Вече се ваксинирах ! Преди 7мин.

    Коментиран от #58

  • 58 Димитрова

    1 1 Отговор

    До коментар #57 от "Янко":

    До Янко и другите коментатори,

    Очаквах много повече от Вас. Това е платформа за споделяне на мнения, отстояване свободата на словото и плурализам. Когато нещата излизаха от добрия тон, винаги съм показвала верния път, полагала съм много труд и усилия. Мисля занапред да се отдам на други значими обществено значими дейности. Допускам, че в по-интелигентите от Вас съм успяла да посея зърното на познанието и доброто. А то ще изкласи.

    Коментиран от #59

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Янко

    1 0 Отговор

    До коментар #60 от "Сергеева":

    Няма човек който не разбира - има такъв , който не може да му обясни...И да попитам . Какво означава това - "След 28 излизане от къщи само за ваксинация." ? Какво е 28 ? А и заповедническо малко така някак си... таквозинка...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове