Last news in Fakti

16 Декември, 2020 23:04 6 064 65

Асен Василев: Електронно правителство ще остави без работа 900 хиляди чиновници

  • асен василев-
  • икономист-
  • бюджет-
  • приходи

Бюджетът на държавата ни за идната година е надценен в приходната му част, смята икономистът

Асен Василев: Електронно правителство ще остави без работа 900 хиляди чиновници - 1
Снимка: БГНЕС

Ако създадем електронно правителство и по този начин административните услуги станат онлайн, от 1 милион държавни и общински чиновници без работа ще останат 900 000. А тези безработни ще трябва да гласуват. Нима правителството ще ги освободи?

Това коментира икономистът Асен Василев в ефира на 7/8 ТВ, цитиран от Фрогнюз, в отговор на въпроса защо от 2013 година електронно правителство не се създава у нас.

Тук не е въпросът за техническото изпълнение на електронното правителство. Тук говорим за един чисто политически и административен въпрос, който има абсолютно нежелание да бъде решен, посочи той.

За да се преборим с това нещо, трябва постоянно да настояваме управляващите не да залагат увеличаване на разходите за администрация, а за намаляване на тези разходи, коментира Василев.

Ако в новия бюджет не бяхме заложили 30% увеличение на разходите за администрация, а бяхме заложили 30% намаление на разходите, самата администрация щеше да започне да търси начин как да спести тези пари. Най-лесният начин е да се автоматизират процесите, за да не трябват толкова много хора и звена, които са безсмислени. Най-лесно да направиш реформа е през бюджета - като намалиш парите на дадено звено, то започва да си оптимизира процесите и да върши същата работа с по-ефективен ресурс, посочи той.

Бюджетът на държавата ни за идната година е надценен в приходната му част, тъй като в него има ръст на приходите с около 10%, а разходната част е увеличена още повече в сравнение с приходната. Въпросът е къде отиват разходите. Заложено е вдигане на пенсиите с 50 лева до март - до изборите. Заложено е едно драстично увеличение на разходите за държавната администрация във всичките ѝ форми. Т.е. хората от администрацията трябва да са много доволни, за да гласуват "правилно". Заложено е вдигане на минималната работна заплата, което всъщност означава, че там идва вдигане на данъците. Т.е. най-бедните хора, които са на минимална заплата ще трябва да платят за заплатите на държавната администрация и това увеличение. Реално като мерки за здравните заведения, за бизнесите са заложени жълти стотинки, обясни икономистът.

Трябва да можем да разграничим здравната криза от икономическата. Това нещо го направиха успешно в Словакия. Те организираха масово тестване на хората и в рамките на два уикенда изтестваха цялото население на страната. Хората, които не искаха да се тестват, бяха принудени да си стоят вкъщи и да не излизат, под карантина. Така се установи, че 1% от населението е болно. Карантинираха засегнатите заедно със семействата им, а останалите продължиха да работят. По този начин постигнаха две неща - високата смъртност и заболеваемост не се случи и второ - здравите продължиха да работят, останаха отворени заведения и магазини. Имаха ограничения, но незначителни, като тези през лятото. И има най-вече предвидимост за бизнеса, посочи той.

Когато има видимост какво се случва със заболеваемостта и контролираш този процес, когато има предвидимост на това как ще изглежда икономическия процес, тогава бизнеса може да си направи сметката и да вземе адекватни решения. А ние караме с 200 км/ч, само че не гледаме през предното стъкло, а в огледалото за обратно виждане и така се опитваме да се ориентираме какво се случва, коментира Василев.

Зимата ще бъде тежка. Една адекватна мярка е мораториумът върху кредитите, тъй като това са пари, които бизнеса може да използва за разходи, за заплати. Други неща, които могат да се направят е да се изчисти здравната система от вируса, за да започне да функционира нормално, каза още бившият министър..

Когато хората огладнеят, няма да си стоят вкъщи. Когато изборът ти се свежда до това дали да си нахраниш децата или да спазваш мерките, изборът е ясен. Това ще ни вкара в криза, която няма да е до март, а до следващата зима или до още по-тежка криза, смята икономистът.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Hoho Boho

    117 9 Отговор
    Електронно правителство ще остави
    БОЙКО без 900 хиляди поддържници.
    :)

    Коментиран от #57

  • 2 истина е

    126 6 Отговор
    Ето това е големият проблем ,защото родата и любовниците на шефовете ,ще останат безработни !Тази герберистка пасмина няма срам и спиране на кражбите !

    Коментиран от #58

  • 3 Гошко:

    12 43 Отговор
    Ха ха хи хи ,ква е тая Дракула бре ?

    Коментиран от #11, #13

  • 4 работник

    110 3 Отговор
    Намалявайте държавните паразити. Да отиват в производството и да пълнят хазната вместо да я празнят. Стотици хиляди държавни служители получават заплати да се подпират и се хранят от моите данъци.
  • 5 Да се знае

    59 3 Отговор
    За десет години герберастите отпуснаха три милиона но електронно правителство няма. Важното е че парите са усвоени. Бацо беше дал срок до края на 2019 г. но никой не го взема на сериозно.

    Коментиран от #59

  • 6 Бай Оня

    53 3 Отговор
    А така! И после защо пенсионерите взимат едно голямо нищо, та на всичкото отгоре и вожда едва ли не ще ги позлати с 50 лв. . Защо няма здравеопазване на ниво, защо трябва да си доплащаме всичко и т. н.

    Коментиран от #60

  • 7 д-р Гей Билтс

    31 3 Отговор
    Те заради това са и в приоритетния списък за ваксиниране.
  • 8 3,14К

    11 22 Отговор
    Този е третата вълна юпита след М. Велчев и Н.Василев.Има навика да прецаква съдружници....

    Коментиран от #49

  • 9 Българин

    49 3 Отговор
    Електронното правителство ще остави боко и поддръжниците му гладни

    Коментиран от #27

  • 10 Гост

    43 3 Отговор
    Нещо грешиш в сметките, 1 млн с децата им ли, това значи че повече от 3 млн са закапени за държавната ясла. То значчи че тия могат да печелят избори до без край,
  • 11 Болярка

    26 4 Отговор

    До коментар #3 от "Гошко:":

    Прочети какво е написал човекът , защото е важно , не се прави на много хубав!

    Коментиран от #33

  • 12 Хахах

    49 2 Отговор
    България е 5 милиона. 1.5 милиона пенсионери, 1 милион деца, 1.5 милиона работещи и 1 милион хрантутници чиновници. Я марш на село да копаш
  • 13 Другия с коня

    8 29 Отговор

    До коментар #3 от "Гошко:":

    Новия на Корнелия Нинова....Социалист до социалиста,майнольо,Юнак до Юнака.....
  • 14 ТаУмВзе

    39 6 Отговор
    900 000 Чиновници! Още 300 000 чингета и пожарникарчето. Защо трябва да се провеждат избори? При положение, че числата до тук имат и суробаджанащина, да се гласува за ГРОБ.
  • 15 онзи

    28 7 Отговор
    Пенсионери и държавни служители са 3 милиона. Познайте за кого ще гласуват като Боко им вдигна пенсиите и заплатите?
  • 16 Мунчо

    15 33 Отговор
    Това са празни приказки. Нима този очаква компютрите сами да извършват справки, да пишат писма, да разсъждават и да разрешават или не определени неща? Нали някой трябва да работи ня тях. Може и да спести някой чиновник, но всичките?! Айде бе.

    Коментиран от #21, #42

  • 17 gdbzs

    36 5 Отговор
    половината столичани ще останат безработни без държавна хранилка
  • 18 Иво

    46 4 Отговор
    След по вече от десетилетие управление на ГЕРБ в България се удвои броя на администрацията !!! Няма такава държава!!!! Време е за структурни промени, а не раздаване на заплати и бонуси на чиновници !!!!
  • 19 Гост

    2 10 Отговор
    Казвате го така, сякаш е нещо лошо.
  • 20 Hoho Boho

    27 4 Отговор
    В действителност служителите нямат избор.
    Технологичното развитие ги прави излишни,
    а Боко не може да спре прогреса, слава Богу.

    Не е толкова фатално.
    Това са интелигентни хора и ще се вместят в новите реалности..

    новите реалности.. , там където няма мафия, няма герб
  • 21 Тишо

    25 4 Отговор

    До коментар #16 от "Мунчо":

    Напротив , това е горчивата истина, която трябва да се приеме и незабавно трябва да се действа! Както може в нормалния свят, ще стане и тук!!!
  • 22 Голем смях

    8 27 Отговор
    Този няма грам мозък.Че са много чиновниците,но 1 000 000 .То всички работещи в България са малко над два милиона,та значи половината са чиновници.Тъпо Седларов.

    Коментиран от #24

  • 23 SRs

    3 19 Отговор
    Тоя мяза на герб боклук.
  • 24 Георги

    27 5 Отговор

    До коментар #22 от "Голем смях":

    Човекът е абсолютно прав!!!!!
  • 25 младите

    42 5 Отговор
    В администрацията работят много пенсионери от първата категория , който товарят прекалено много бюджета . Веднъж получават 20 заплати, след това по 1200 лв. пенсия + 50 после заплята 1500-3000 та и отгоре+пари за дрехи и тн. В същото време имаме младежка безработица ,защото тези са незаменими и нагли и ги държат на работа до 70 г. и нагоре. А този ми говори за елек....правителство! Голем смех !

    Коментиран от #31

  • 26 Joyar

    4 2 Отговор
    Ми да ревнем всички няма чиновници Ужас
  • 27 Criminal

    10 2 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Да гладуват паразити долни.........защо му плащат изобщо.......да каже какво е свършил през последните години..........
  • 28 Бай Шиле

    11 7 Отговор
    Този индивид е запознат с икономиката само от учебниците.Открива топлата вода.Мога да го успокоя,че няма да има електронно правителство,понеже не се знае кой ще му е министър председателя.
  • 29 Hoho Boho

    9 3 Отговор
    Ако служителите от администрацията си мислят,
    че на Борисов много му пука за тях,
    значи не могат да мислят.

    Когато компютъра ги замени,
    Боко ще почне да им плаща
    с мангизите от шкафа.
    ВЕРВАЙТЕ МУ!
  • 30 Винкело

    7 14 Отговор
    Е, тоя път една камара глупости.
    Абе! Телевизията на Славчо стана ли пак без пари?
    Щото за 800 човека - егасимо елитарната телевизия значи.
  • 31 анализатор

    20 2 Отговор

    До коментар #25 от "младите":

    пропускаш ,че като поработят още десетина години на държавна работа качват още няколко % пенсииика + още 10 заплатки на куп!?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Вулфила 381

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Болярка":

    А бе, той и да го прочете , с този "умствен багаж" ,какво ще разбере?
    -Хилинето , е по-важно важно?
  • 34 Bobafet

    19 1 Отговор
    Ами да станат от чинове те да размърдат се малко, да видят как се изкарват парички. Много заседела история се завъди. Приветствам електронното правителство с две ръце. Егасиму и бюрокрацията болна.
  • 35 Емил Боев

    18 1 Отговор
    А Буров ги е наричал държавните чиновници Бастунджии и Готованци и постоянно наведени дупедавци . А във Китай ,Северна Корея и вече във Русия ако срещу държавен чиновник се получат три жалби ,се започва разследване .И ако жалбите се окажат основателни ,следва уволнение дисциплинарно черен печат във трудовата книжка и забрана да практикува тази професия до живот .Ето така практикуват във диктаторските държави дето народът управлява държавните си .
  • 36 В живота е така

    14 2 Отговор
    Адми истрацията се самовъзпроизвежда! Всяка калинка започва да мрънка, че работата е много, трябва още някой ... и тъй ден след ден и - стават повече от тези които наистина работят. А сега 900 хил админстр. плюс 1 милоион "живи" починали, малко врътки от проф/ан/ М. Костинбродски и ....печелим избори след избори. 🎃😀🎃😀🎃😀
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 123

    5 9 Отговор
    В изпълнителната власт работят 56 229 човека и в териториалната администрация работят 41 793 човека,общо са 98 092.Това не включва полиция и армия. Къде са 900 000 човека? И със въвеждане на електронното правителство ще има съкращение на чиновниците но няма да е 100% съкращение на чиновниците както го представя този господин. На който не му са верни данните,, и не е посочил колко пари точно ще спести правителството ако съкрати всички чиновници каквато му е идеята?

    Коментиран от #51, #61

  • 39 Петър

    13 0 Отговор
    Няма да останат без работа, а без заплати. Те работа никога не са имали.
  • 40 Докато

    8 0 Отговор
    Европейските данъкоплатци ръсят златен дъжд над управляващите, независимо кои са те, чиновническата армия ще расте.
  • 41 Ха ха

    10 1 Отговор
    И какво ще стане с лелката която ми разпечатва някакъв документ за да го представя на друга лелка която да го завери, след което на базата на този документ трета лелка ми издава друг документ който занасям на четвърта лелка и т.н. Ако ги изпоуволнят, по младите на околовръстното, по старите най много продавачки в плод-зеленчук, лошото е че на околовръстното и сега не са малко и прИмоциите няма накъде повече да падат, а плод-зеленчук вече има на всеки ъгъл.
  • 42 Що рече

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "Мунчо":

    Да разсъждават? ДА РАЗСЪЖДАВАТ??? След толкова сблъсъци с държавната и общинската администрация, само веднъж останах с впечатление че някой от тях е способен на макар и елементарни разсъждения, и това беше охранителят пред паспортен отдел на 6-то районно. Не е смешно...
  • 43 Много хубаво не е

    2 5 Отговор
    И като отидат на борсата за безработни,соц. система ще фалира.

    Коментиран от #50

  • 44 Верно

    5 1 Отговор
    900 000 са избиратели на мутрокомуниста и неговия ГЕРП !!!

    Коментиран от #47

  • 45 Кую

    3 0 Отговор
    На полето има работа.
  • 46 Чарли

    2 1 Отговор
    Прекрасно! 900 000 човека, които биха започнали да вършат нещо полезно. Като например да работят нещо, а не да са на държавна хранилка.
  • 47 233

    0 1 Отговор

    До коментар #44 от "Верно":

    Той е мутромилиционер! Нали легендата гласи ,че дядо му е убит от комунистите! Та той си е от ЕНП солоташак на Меркел!

    Коментиран от #52

  • 48 666666

    3 0 Отговор
    Хахаха 1-милион администрация на ГРОБ или законно назначени техни избиратели, която 3 милиона хранят
  • 49 Това което твьрдиш е мъгла

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "3,14К":

    Докато тва което ТОЙ казва е ясно на всички...
  • 50 Неееее ся с техните заплати и бонуси

    0 1 Отговор

    До коментар #43 от "Много хубаво не е":

    Вече фалира. Тъй че твойто "ЩЕ" увисва вьв въздуха.....
  • 51 Варна

    5 0 Отговор

    До коментар #38 от "123":

    Общият брой работещи в страната еа 3,2 млн. души. От тях в частният сектор са 2,2млн. Останалата част до 3,2 са хора на държавна, общинска и каквато се сетите издръжка с обществени средства.
    За миналата година разходите за тези паразити в едно с НПО-тата са 17 милиарда от бюджета. ОТ тези пари 10 милиарда са в заплати иоще около 4,5милиарда в издръжка. Останалата част до 17 милиарда са пари за НПО-та. Това са разходите за чиновниците за 2019 година. За последните 10 години общите разходи за тези паразите е 141 милиарда.
    Ето Ви една статистика, от която можете да прецените да ли могат да се съкратят разходи. Апропо справката показва, че заплатите на чиновниците са скочили за последните 10 година с над 100%.
    За справка проверете Консолидираната Фискална Програма.

    Коментиран от #56, #63

  • 52 Варна

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "233":

    Ако беше вярно, то баща му нямаше да работи в службите и този ХХХ нямаше да може да влезе да учи в школата, и да е учител по фискултура.
  • 53 Аз40

    2 1 Отговор
    Сещайте се защо соросоидът Василев подскача от стола. 900 000 гербаджийски вот по-малко? Няма как да стане! Ето ви я администрацията, която държи диктатурата на власт ––> страхливци, които треперят за петстин леа заплата.

    Коментиран от #55

  • 54 ОТЛИЧНО

    2 0 Отговор
    НЯМА ПО-ТОЧНО НАЗОВАВАНЕ НА ПРОБЛЕМА:
    Aкo cъздaдeм eлeктрoннo прaвитeлcтвo и пo тoзи нaчин aдминиcтрaтивнитe уcлуги cтaнaт oнлaйн, oт 1 милиoн държaвни и oбщинcки чинoвници бeз рaбoтa щe ocтaнaт 900 000. A тeзи бeзрaбoтни щe трябвa дa глacувaт. Нимa прaвитeлcтвoтo щe ги ocвoбoди?
  • 55 12345

    1 1 Отговор

    До коментар #53 от "Аз40":

    НЕЩО НЕ ТЕ РАЗБРАХ ?
  • 56 Един

    3 0 Отговор

    До коментар #51 от "Варна":

    АНДЖЪК ДЕ ! ЗА КАКВО ГОВОРЯ ОТ ГОДИНИ.
    НАЙ-ПОСЛЕ - РАЗБРА СЕ.
  • 57 Ааааа

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Hoho Boho":

    То Томислав Тиквата не бил толкова тъп, ....а?
  • 58 Един

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "истина е":

    Е.......... няма де !
    Най-после си дйдахме на думата !
  • 59 Стига с тия

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Да се знае":

    Никой никакъв срок, никога, не е искал да спазва !
    Да не са луди да си съкраъят гласоподавателите !
  • 60 12345

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Оня":

    от 10 години говоря, че ГЕРБ си отглежда административна машина з гласуване !
    Добре, че поне сега Асен Василев ви го каза от телевизора.
    ТОВА Е ТЪЖНАТА ИСТИНА !!!
  • 61 Пламен

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "123":

    За София само. Нали?

    Коментиран от #62

  • 62 123

    1 0 Отговор

    До коментар #61 от "Пламен":

    В България до Септември месец 2020 има 2 249 110 работещи граждани.Като 1 695 829 от тях работят в частни бизнеси, а 553 281 от тях са в държавния обществен сектор. За да видите реалните данни по месец и отраслова заетост данните ги има в на странницата НСИ.Всеки в България с достъп до медиите изменя информацията или лъже в зависимост каква му е целта за постигане. Целта оправдава средствата,казват хората.
  • 63 123

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "Варна":

    Населението на България е 6 951 482 души.Пенсинерите в България са 2 117 262, работещите в България са 2 249 110, децата до 18 години са 1,315,235, безработни 160 000, студенти са 227 000,Населението в трудоспособна възраст през 2018 са мъже 2 206 хил., а жените - 1 994 хиляди. Лица извън работната сила- 2, 596.400 от тях 126 100 желят да работят, 2 470 000 не желаят да работят , 402 500 от тях посешават професионални курсове или обучение. другите имат различни причини да не искат да работят или не са намемани на работа .
  • 64 Хаджиментов

    1 0 Отговор
    Малко свободно се играе с цифрата на хората, които биха били освободени с въвеждане на електронно правителство.
    1. Това не е еднократен акт, а процес, който би траял поне 2-3 години.
    2. В процеса на въвеждане някои хора ще бъдат пенсионирани, други пренасочени, трети - преквалифицирани.
    3. 1 милион чиновници е доста преувеличена цифра, но колкото и да са, съставът им не е постоянен, а динамичен - едни идват, други си отиват - на нова работа, някои умират и т.н. Като начало може да се спре назначаването на нови хора в администрацията.

    И изобщо, електронното правителство трябва да е част от една по-мащабна административна реформа, която пък да бъде част от реформи свързани с държавния служител.
  • 65 Кулев

    2 0 Отговор
    Този не хетеросексуален нагъл тип се опита да прецака държавата с близо половин милард лева преди няколко месеца. Искаше да вкара некачествени китайски тестове и по някакъв безумен план да тестваме всички, което нямаше да доведе до нищо, защото почти никой не беше заразен. Отделно по това време почти нямаше качествени бързи тестове, особено в такива количества. Явно бизнеса му със самолетни билети в Китай е западнал и се опитва да прекара държавата, че да върже положението.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове