Last news in Fakti

17 Декември, 2020 17:20 2 448 18

Над 17 000 земеделски стопанства може да отпаднат от подпомагане с евросредства

  • земеделски стопанства-
  • евросредства-
  • помощ

Управляващите искат да вдигнат прага на допустимост за участие в бъдещите интервенции на малките производители от 8 000 евро стандартен производствен обем /СПО/ на 20 000 евро

Над 17 000 земеделски стопанства може да отпаднат от подпомагане с евросредства - 1

ПП „Републиканци за България“ обърна внимание на земеделските производители и на българските потребители за грешния подход на управляващите при формиране на политиката в земеделието за новия програмен период.

Общата селскостопанска политика /ОСП/ е от изключително значение за България. Настъпи моментът, в който трябва да се защитят интересите на българските земеделски производители, чрез реални действия, а не само да се прилага имагинерна загриженост за тях. За съжаление това не се случва. Предприетият подход за повечето интервенции в новия програмен период не удовлетворява потребностите и очакванията на земеделските производители и няма да доведе до конкретни резултати, обвързани с производството, което е в ущърб на потребителите.

„Върхът на айсберга е предложението на управляващите да вдигнат прага на допустимост за участие в бъдещите интервенции на малките производители от 8 000 евро стандартен производствен обем /СПО/ на 20 000 евро или увеличение на нормата от 2,5 пъти. Поредно действие, което не е съпроводено от анализ и обосновка и води до отпадането на над 17 000 стопанства, които остават извън обхвата на подпомагането за така необходимите им инвестиции“, обясни Чавдар Маринов, експерт за сектор „Земеделие“ в ПП „Републиканци за България“.

За пояснение следва да отбележим, че еквивалентът на 20 000 евро стандартен производствен обем изглежда по следния начин: 340 дка пшеница, или 85 дка маслодайна роза, или 39 дка ябълки, или 28 дка сливи, или 60 дка картофи, или 270 бр. овце, или 215 бр. кози, или 19 бр. крави. Друг е въпросът до колко са съпоставими тези производства - не само по между си, но и спрямо същите производства, но в планинските райони на страната. Стадо от 270 бр. овце в планински район дали е малко стопанство.

Точно за тези стопанства е отредено „правото“ да кандидатстват за подпомагане в размер до 40 000 лева за целия програмен период до 2027 г. и то при наличие на бюджет. В настоящия програмен период средствата за подобна интервенция бяха достатъчни едва за 1500 земеделски стопани, но за новите мерки няма обявен бюджет.

„Това не беше достатъчно и бе съпроводено с обявлението за планирано намаление на интензитета на подпомагане от средно 50% (за настоящия програмен период) на 25% (за следващия програмен период) с лаконичното обяснение, че това ще допринесе за по-голям брой участници в бъдещите интервенции, които ще имат достъп до финансиране и с основен мотив, че по този начин ще се сложи край на „кухите“ проекти. Всичко това се „хвърля“ в общественото пространство на фона на 40% текуща усвояемост за основните инвестиционни мерки от Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/. Междувременно в Министерство на земеделието, храните и горите се провеждат заседания на т. нар. „Тематична работна група“ (проведени 5 заседания) за разработване на Стратегически план по ОСП 2021 - 2027 г., на които се решава съдбата на българските производители. Тези срещи са забранени за медии и обществеността, като материалите, които се предоставят за обсъждане са оскъдни, без бюджети по отделните интервенции, без анализ за текущото състояние в сектора и най-важното без да се обхванати всички възможности, които предоставят европейските регламенти“, подчерта Чавдар Маринов.

Обръщаме внимание на следната изключителна важна интервенция, която е обсъждана днес 17.12.2020 г. Сдружаването на земеделските производители в Организации и Групи на производители е начин за повишаване на тяхното влияние по веригата на доставки на храни и съответно за увеличаване на дела на произведените стоки, предлагани в търговската мрежа. Това е мярка, която позволява на тези сдружения от различни сектори да кандидатстват за инвестиции в материални и нематериални активи, научни изследвания и експериментално производство, както и други действия. Наличието на ефективни Организации и Групи от производители е естествен и доказан начин за къса верига на доставка, като същевременно защитава интересите на фермерите от нелоялните търговски практики и ценовия натиск от страна на преработватели и търговски вериги. За всички е ясно, че дребните и средните земеделски производители няма да могат да оцелеят, ако не са част от подобна структура. Това е уникален шанс, който се предоставя от ЕК, предвид дългото чакане и бленуване на българските земеделци за подобна инициатива и е съпроводен със съответния финансов инструмент от ЕС, а той е:

В стратегическите си планове по ОСП, държавите членки могат да решат да използват до 3% от разпределените си средства за директни плащания, след приспадането на сумите, налични за памук, за видовете интервенции в други сектори, което съответства на следните суми по години:

Явно е че непредоставянето на бюджет по тази мярка не е случайно. Сумите, които е възможно да бъдат предоставени за инвестиции в такива сдружения по години, са еквивалент на намаление с 1 лв./дка по схемата за „Директни плащания“ (ако приемем, че обработваемите площи са около 48 000 000 дка). Тази мярка ще накърни интересите на едрите земеделски производители. Собствениците на 40, 50 и повече хиляди декара ще трябва да се лишат от този 1 лев за всеки декар, който ще отиде за инвестиции в сдружените малки и средни производители.

Основната полза е, че подпомагането от ЕК по тази мярка е на база реализирана на пазара продукция и е ограничено до 10 % от оборота. Само до този размер е възможно да получиш подпомагане и то, за да направиш съответната инвестиция, но не повече от 60 % от разхода. Това е едно от най-справедливите подпомагания, което е обвързано с конкретни резултати: не само „произведена“ продукция, но и реализирана на пазара. Тук няма как да има измама, защото всички продажби са следствие на фактури и реални плащания, които са обект на щателна проверка, както от Разплащателната агенция, така и от НАП. Реалните ползи за потребителите и обществото се изразяват в следното: Българска земеделска продукция в търговските вериги, която в момента липсва.

Ако „цената“ за това да има качествена българска храна в магазините е този 1 лв./дка, то според ПП „Републиканци за България“, „ценността“ обусловена от този тип подпомагане превишава многократно монетарната му стойност. В стратегическите си планове по ОСП държавите членки могат да решат да използват до 3% от разпределените си средства за директни плащания за тази интервенция.

Регламентът предоставя възможност на държавите членки да решат да увеличат процента, посочен по-горе, до 5%. В този случай сумата, съответстваща на това увеличение, се приспада от друга интервенция.

„Обществеността трябва да е наясно, че невъвеждането на тази интервенция или въвеждането ѝ в по-малък размер от максималния такъв, ще е явен лобизъм и защита на определени корпоративни интереси на едрите холдинги и тръстове в земеделието, притежаващи стотици хиляди декара земя“, каза Чавдар Маринов. За всички трябва да е ясно, че този 1 лв./дка няма да се изгуби, а ще се насочи към инвестиции, които ще доведат до продукция в търговската мрежа. Това е механизъм за пренасочване на суми от необвързана с производството мярка, каквато е схемата „Директни плащания на площ“ към схема, която освен обвързана с производството е в пряка връзка и с реализацията на тази продукция.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гласоподавател

    20 1 Отговор
    Земята е в ръцете на олигархията
  • 2 Аха

    23 0 Отговор
    Вчера близо 700 милиона лева са дали на близо 55 000, ама от тях вадят 17000 земеделски стопанства, които не са близки до ОПГ ГРОБ.

    Коментиран от #3

  • 3 Неможе

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Аха":

    пари за всички. На всекиго по нещо !
    На тях се пада данъчна проверка.
  • 4 Хлъц

    15 0 Отговор
    Цялата чиния с макарони,само за зърнарите- барони! Но ми прави кеф,това решение.Нали искахте частно,бе каскет- маратонки? Върнете на дедо и тате земицата,дето ни я вкараха в стопанството.Е,върнаха ви я.На кой декар,на кой двадесет,на кой петдесет.Мислехте, че сте готови чифликчии.За 15 години ви накараха да е продадете доброволно.За стотина лева за декар.По тарикатите купиха от този- онзи и натрупаха 150-200 дка.Малии,сега съм като оня; от царско време.Чорбаджията на село.Е,сега ще хапнете и вие на " т,слата дръжката. А барончетата ще ви е изкупятпак по тънка лайсна...В цяло блато бъкано с каракуди, е достатъчно да пуснеш 5-6 щуки. Но вие не сте от щуките!
  • 5 BoLeto

    4 1 Отговор
    Реални действия са необходими, за да се защитят интересите на българските земеделци! Колкото повече произведено в България, толкова по-добре за нас!

    Коментиран от #7

  • 6 Лост

    3 2 Отговор
    Той Цветанов изобщо не е знаел, че и преди е така. Просто се намалят бройката на хората които се отчитат. И им се вдига мизата.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ГЕРБ=БСП

    2 0 Отговор
    ГЕРБ вдигат заплатите на 400 000 чиновика с 30%. Вдигат заплати на полицаи с 15%, на воените също. Вдигат пенсиите с 20% на над 2 000 000 пенсионери. 17 000 земеделски производители и семействата им са нищо. Едино депутатско място в предишшния парламент се е печелило с около 14 000 гласа. Какво са 2-ма депутати на дребните земеделци. Дори няма да прескочат бариерата за близане в парламента. Докато ГЕРБ с техните чиновническо-милиционерско-учителско-пенсионерски 1 200 000 гласове пак ще вземат 80-90 депутатски места и ДПС с 400 000 гасове = 30 депутати. Ще подължава постарому.
  • 9 Сит търбух

    2 2 Отговор
    Как Цв. Цветанов се грижи за всичко и всички. Дано да не забрави и за себе си.
  • 10 Денкоглу

    1 3 Отговор
    Аз много харесам Цецко, особено как произнасяше"...... полическа партия ГЕРБ", сега липса ми в Парламента.
  • 11 123

    0 0 Отговор
    Трабва да има фондова програма за създаване и уголемяване на малки и средни ферми за да могат да достигнат ниво при което да имат достатъчно приходи за издръжка на семейстрво и няколко работника. А къде е програмата за събирането на въълна и обработавенето и в платове и връхни дрехи? Къде е програмта за събиране и обработване на кожи и производство на якета и чанти тгакива няма..... Иска се държавата да инвестира и подпомогне и увеличи възвращаемите/възобновяемите се природни ресурси за завършен цикъл на производство с голяма принадена стойност и експорт.такова няма сега. А тези които искат да работят са изнудвани от държавани чиновници, рекетьори и измамници, и най вече крадци на селско стопанска продукция и животни-хората нямат сигурност за инвестицията, труда и живота си, а държавата липсва.
  • 12 Джули

    2 0 Отговор
    Всички искаме Българска, качествена храна. Потребителите винаги ще дават повече пари за Българското, но кой ще защити и подкрепих производителите.
  • 13 Борис

    1 0 Отговор
    Малките и средни земеделски производители са на заден план от много време и с това предложение управляващите го доказват.
  • 14 Алекс

    0 0 Отговор
    Поредното безхаберие от страна на управляващите. Всички се прави с мисъл единствено за собствена облага и нищо друго.
  • 15 Опала а а а . . .а ! ГЛАД ? Ко прайм ся

    0 0 Отговор
    На Юрдека не му пука ! " Важното е да пътуваме , ве . е . е ...! "
  • 16 Цената на Земята , ще расте ? Да, ама Не

    0 0 Отговор
    И ко ш прайм , ся ? Ако не я сееш ще те дадът " Банан " , ти знаеш какъв .
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ЕС има само една цел-Ръгай чушки в Боба

    0 0 Отговор
    Българин ли е - е/и му майката, уважавай го ! Юрдека си е винаги Юрдек ! Нищо че на наш Санчо му викат ГАНЧО ! Се тая ! Все е на магаре седнал а не на Конска тяга !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове