Last news in Fakti

19 Декември, 2020 19:29 2 275 33

Нараства броят на свободните болнични легла в София

  • софия-
  • българия-
  • йорданка фандъкова-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • легла-
  • болници

Фандъкова: Нуждата от изолация, ни показа, че никой сам не може да се справи

Нараства броят на свободните болнични легла в София - 1
Снимка: БГНЕС

В последната седмица вече имаме макар и малък спад в броя на хоспитализираните, от две седмици вече свободните легла в болниците са доста. Това каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова в интервю за „Годината“ по Дарик радио. „Прогнозите ги правихме в съвсем друга ситуация. Трябваше да бъде метрото и то всъщност е, защото пуснахме третата линия през 2020 година. Но безспорно думата на 2020 година е COVID -19“, каза тя.

„За съжаление всички сме в тази ситуация, която обаче ни показа нещо много важно, което бяхме забравили – че трябва да сме заедно. Мисля, че нуждата от изолация, ни показа, че никой сам не може да се справи. Много сме зависими един от друг. Надявам се да го запомним този урок, макар да го получаваме по много труден начин“, каза още Фандъкова.

„Най-важното за нас беше и остава да се запаси здравето и живота на хората. Броят на хоспитализираните през месец октомври седмичният ръст се движеше плавно нагоре. То през месец ноември скочи с пъти. Благодарим на всички медици, на лекарите, на хората, които денонощно се грижат и които в края на краищата успяха да се справят така, че да увеличат местата и то многократно в болниците“, добави още тя.

„Това, което направихме ние на база на този ръст беше, че София първа обяви по-строги противоепидемични мерки. Ние първи затворихме нощните заведения, предложихме онлайн обучение за учениците в гимназията. Въведохме и краен час за ресторантите и заведенията. Нещо, което безспорно причини много сериозни проблеми на този бизнес“, допълни Фандъкова.

„Общинският щаб въведе на COVID-кабинети в ДКЦ-тата, за да можем да намалим натиска към болниците. Те изиграха и продължават да играят своята роля, защото в последната седмица вече имаме макар и малък спад в броя на хоспитализираните. От две седмици вече свободните легла в болниците са доста“, съобщи тя.

Тя подчерта, че не трябва да се отпускаме и да продължим да спазваме мерките. Фандъкова каза, че според нея думата на 2021 ще бъде „ваксина“.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 choko

    16 6 Отговор
    Нуждата от оставка също хихи
  • 2 Обикновен овчар

    9 5 Отговор
    Хора след празниците ще е мазало,ваксини,алергии,друг вирус,безработица,обири сами ще се унищожим!
  • 3 Диверсант

    8 6 Отговор
    Ваксина ваксина , за всички гробари по две на ден през цялата година 😂
  • 4 Johansson

    8 5 Отговор
    Що не се гръмнете.
  • 5 Обикновен овчар

    7 4 Отговор
    Гробарите ще умрат последни,имат работа вадят пари ! Парата оправа иначе на стълбите умираш!
  • 6 Нуждата,

    11 5 Отговор
    Да Изолираме ГРОБ,Най опасната инфекция!
  • 7 Циганка

    10 5 Отговор
    Аз се справям сам.А глупостите , които ви говорят лесно се оборват. Отидете в болницата в Горна баня и ще видите празно ковид отделение.
  • 8 Дано те Изолират

    6 5 Отговор
    В ЦСЗ
  • 9 новата кuрва

    4 4 Отговор
    на факти е пуснала дълъг езiк на фъндъчкова.
  • 10 Четник

    11 4 Отговор
    Юрданка фон Дъкова
    През 2020 се пазихме от вируса
    През 2021 ще се пазим от ваксината
    През 2022 ще се пазим от ваксинираните.

    Коментиран от #14

  • 11 Ний чухме че и спортните

    3 4 Отговор
    Зали ша ги прайте на изолатори за НЕваксинирани...
  • 12 Хахаха

    7 4 Отговор
    Направо останАха без пациенти. Абе, я самодоволният пожарникар и лизачите я отидете в Добрич, Силистра, Варна, Бургас и вижте какви легла какви пет лв ви се мотат около ушите, бе. Ама без севди и подобни фалосодържачки.
  • 13 Hoho Boho

    8 0 Отговор
    Все пак е добра новина, че има по-малко болни в болниците.
    А от февруари вирусът ще почне да изчезва.
    Ще има достатъчно хора с придобит имунитет.
  • 14 Диверсант

    2 4 Отговор

    До коментар #10 от "Четник":

    БИНГО
  • 15 ГГ1989

    0 4 Отговор
    Един известен политик бе утррпа тая чума в световен мащаб, а целия свят трепери и се кръсти.

    И някак едни 5000 човека завладяха 68% от световните капитали.
  • 16 Johansson

    3 5 Отговор
    Аз на 2-3 пъти в годината не де чувствах добре, но със много усилия ходих по работа назад напред, защото ако си направя тест и излезе положителен кой ще ми искам да парите. 99,9% съм изкарал тъпия вирус. Все пак с по 250-300 души на ден се срещам.

    Коментиран от #17, #20, #21

  • 17 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Johansson":

    За да разбереш дали си изкарал вируса си правиш тест за Igg антитела! Струва 19 лв.
  • 18 BG мафията

    6 5 Отговор
    Естествено е че ще се опразнят,след като са пълни с кашлящи и подсмърчасти,промити мозъци и зомбирани, от лъжливите медийни кампании´,насаждащи само страх и паника ,без да имат и един аргумента за това.Идва коледа и нова година.Имам чуството че са се съгласили срещу заплащане да се правят на болни,но само до празниците.Истинските болни умират по домовете си или пред болниците,защото в момента а и според статистиката се мре само от Ковид 19 и населението ни е станало безсмъртно.Няма рак,няма инфаркт,няма белодробни заболявания,няма инсулт,няма диабет... абе господ е докарал рая на земята.Престъпниците от търговските дружеста изпраха едни милиони и от фалшивите болни и от изписаните на хартия лекарства.Сега вече не се краде от магистрали(най скъпите,са в България и са с гаранция от 2 седмици),а от търговия със здраве,медикаменти и ваксини.Дори статистиците са стигнали до заключöението,че банковата сметка на BG мафията, ще получи най голям приръст при истерията с ковид и предстоящите ваксини.Производството на амфетамин ,екстази и каптагон,вече не е толкова актуално,и .Домусчиев мисли да сменя бизнеса.А и мутрата от банкя се издъни,не само с разспространението на наркотиците,а и с милиардите в швейцарска банка.Едно е да продаваш на мафиите по цял свят(все някой ще се издъни),и съвсем друго е да продадеш на ЦРУ коктеил от каптагон и марихуана,с малко РПГ-та,за 800 милиона долара с направление Алкайда.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 джакпот

    9 2 Отговор

    До коментар #16 от "Johansson":

    Само с тест,можеш да разбереш, а и сега е момента да имаш документ че си носител на антитела.Скоро ще стане невъзможно да си направиш иследвания,защото ще ги забранят,за да могат да ваксинират всичко живо със смърт.А това че платените лакей,казват че вируса повтаря е една голяма лъжа.Поне до сега,от неговото начало,броят на заразените е близо 80 000 000,а повторени заразени са регистрирани 45,от които 4 в България(не им вярвам).Така че вероятноста да се заразиш от ново е 0,00005%.С две думи,по лесно ще спечелиш джакпот от евромилиони,от колкото да го повториш.

    Коментиран от #23

  • 21 Според мен

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "Johansson":

    Според мен,всеки трябва да си направи тест за антитела,защото страничните ефекти от вируса могат да траят и до 6 месеца.Аз го изкарах за две седмици и втората едва дишах,но се оправих без антибиотици.Интереснот беше,че не ми пречеше да вдишвам въздух а не можех да го издишам и да поема нов.Преоблемите ги виждам сега.2 месец след като се излекувах и дишам нормално,забелязах интересни неща.Преди като се порежех някъде,кръвта ми беше светлочервена и трябваше да си слагам нещо върху раната,за да ми спре кръвта,иначе до един час не спира.Сега скоро се порязах и потече тъмночервена кръв,която се съсири за секунди и спря.Трябваше да я остъргам с грапавото на гъба за миене на чинии,за да мога да я измия.Другия момент е че се чуствам отпаднал и се изморявам 5 пъти по бързо от преди.Един лекар ми каза да пия всеки ден аспирин и го правя,но засега подобрение в отпадналоста и липсата на сила няма.Имам чуството че това е специален вирус(биологично оръжие)което не е опасно докато го преболедуваш,а след болеста.Е ще видиме,засега са минали само два месеца,но съм друг човек.Дано си върна предишното състояние,но ваксина няма да си бия никога.

    Коментиран от #22, #30

  • 22 И да не спира един час кръвта не е

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Според мен":

    нормално, а аспиринът помага на тромбоцитите да не се слепват. Антиагрегант е, а не истински антикоагулант. Но го пий поне месец. Все пак намалява риска от тромбози. Иначе има и орални антикоагуланти, но трябва да ти ги изпише лекар след подробни кръвни изследвания.
  • 23 Стига глупости. Нищо няма да забранят,

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "джакпот":

    но антителата постепенно намаляват и изчезват. За съжаление поради тази причина и ваксините няма да са еднократни(само в 2 инжекции през 21 или 28 дни).

    Коментиран от #24

  • 24 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Стига глупости. Нищо няма да забранят,":

    Всички антитела изчезват! Организмът няма как вечно да ги произвежда, защото се изтощава и е безсмислено при липса на инфекция! Но.... остава клетъчния имунитет - т.е. имунната система при повторно заразяване по-бързо да разпознава същия вирус и по-бързо да произведе същите антитела. Т.е. инфекцията се блокира в зародиш при повторна среща! Поради това ваксина за преболедувалите вируса е безполезна, а може би и вредна...
  • 25 Gtryu

    2 0 Отговор
    Броят на починалите нараства. Но на никой не му пука от управляващите. Обвиняват народа, че имал хронично заболяване. Да, има хронично заболяване за народа от 11 години и се нарича герб.
  • 26 tulup

    1 2 Отговор
    Вече имаме стаден имунитет
  • 27 tulup

    2 1 Отговор
    До 2 3седмици процента на заразените рязко ще спадне това беше който оцеля оцеля

    Коментиран от #29

  • 28 Urgo

    3 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Нараства броят на свободните болнични легла в София

    На починалите нараства също, но на кой му пука. Май ако отидеш в болница си пътник. За разлика от обгрижените от герб ВИП пациенти.
  • 29 Hoho Boho

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "tulup":

    Да, това ще се случи скоро, но такъв е животът.
    Такава е природата.
    Това е естествен процес.
    Неестественото е безумието, което обхвана целия свят.

    А ваксините ще си ги ...
  • 30 Все пак не губи кураж

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Според мен":

    ОТКРИВАТЕЛЮ, ВЯРВАМ ТИ, ЧЕ СИ СЕ ЗАРАЗИЛ, НО МЕКО КАЗАНО ТАКА СИ СЕ ОШАШАВИЛ, ЧЕ ПОЧВАШ ДА ГОВОРИШ МАЛКО НЕСВЪРЗАНО. НАКРАТКО: ОКИСЛЕНАТА КРЪВ Е ТЪМНОЧЕРВЕНА И ТОВА ПОКАЗВА ТВОЕТО БАВНО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ. ЛОШОТО Е, ЧЕ НЕ СИ СЕ ИЗЛЕКУВАЛ И ЕДВА ЛИ ЩЕ СТАНЕ ТОЛКОВА
    БЪРЗО И ЛЕСНО. ПРОСТО СИМПТОМИТЕ СА НАМАЛЕЛИ, НО ПОРАЖЕНИЯТА СА ОСТАНАЛИ
  • 31 правителство

    2 0 Отговор
    Разболяваме ви бавно, неусетно почти, много видимо стари и болни, по невидимо млади и здрави...
  • 32 Правителство

    1 0 Отговор
    Разболяваме ви бавно, неусетно почти, много видимо бедни и болни, по невидимо богати и здрави...
  • 33 Готин

    0 0 Отговор
    Трагедията е пълна. Хората, колкото и да са зле, с двойни пневмонии, с положителни тестове, едва дишащи, остават в къщите си с цел да се спасят от ,,нашите медици,,. В момента влизайки в болница, шансовете да излезеш от там без ковчег, са под 30%. Ниското образование в медицинските среди си оказа своят ефект. Явно не лекуват дипломите, а лекуват хората с опит и практика.