3 77327

Кричим скочи на екоминистерството

 • кричим-
 • екоминистерство-
 • бесапарски възвишения

Местността Бесапарски възвишения се простира в землищата на град Кричим и селата Куртово конаре, Ново село и Триводици. Част от тях са общински, друга – частна собственост

Кричим скочи на екоминистерството - 1
Снимка: Община Кричим

Общинските съветници в Кричим гласуваха категорично несъгласие и възражение срещу готвена от министъра на околната среда и водите Емил Димитров заповед, с която МОСВ се кани да обяви Бесапарски възвишения за защитена зона и така практически да блокира не само частната инициатива в терени, които са частна собственост, но да спре развитието на града в посока север-запад и да отреже в зародиш огромна израелска инвестиция за фотоволтаичен парк на 2000 дка.

Кметът на Кричим Атанас Калчев е входирал възражение в МОСВ с копие до премиера Бойко Борисов, което е гласувано с пълно мнозинство от Общинския съвет. На 18 страници във Възражението мотивирано се излагат несъответствията и откровените нарушения на законодателството в проектозаповедта на Емил Димитров.

Местността Бесапарски възвишения се простира в землищата на град Кричим и селата Куртово конаре, Ново село и Триводици. Част от тях са общински, друга – частна собственост. Конфликтът е най-вече в частта от заповедта, която обхваща урбанизирана територия от град Кричим, която е в строителните граници на града и в която са новия гробищен парк, съществуващата Производствена зона, действащи селскостопански ферми за животни, обработваеми земи с овошки, градини, лозя.

При това Община Кричим има съгласуван с РИОСВ – Пловдив предварителен Проект на Общия си устройствен план с екооценка, предвиждащ именно разширяването на строителните граници на северозапад за жилищна зона. Ако проектозаповедта не се ревизира преди да влезе в сила, Ревизоро ще спре дългосрочното развитие на град Кричим, а Община и Общински съвет са категорични, че ще обжалват по съдебен път акта.

За да не се случи това и да не ескалира напрежението в общината, те се обръщат към разума на министъра на околната среда и водите и премиера Бойко Борисов.

Според Възражението на кмета и общинските съветници, липсват каквито и да било фактически обстоятелства за въпросната заповед в мотивната ѝ част. Няма публично оповестени доклади, анализи, теренни проучвания, картирания на въпросната зона, наречена Бесапарски възвишения, както и местообитанията на видовете в нея.

Липсва изобщо анализ и оценка на извършвания контрол по Натура 2000, който да посочва, че сегашните мерки за опазване на дивата природа са недостатъчни. Няма и анализи дали готвените пълни забрани не са прекомерни и как ще ограничат правото на собственост и инициатива от страна на граждани и юридически лица по отношение на частните им имоти в Бесапарски възвишения.

По-голямата част от въпросните възвишения са именно частна собственост и по Натура 2000 в такива зони е допустимо осъществяването на човешка дейност, като разораване, залесяване, паша, отглеждане на животни, ако се осигури стопанисване, което да защитава околната среда и е устойчиво.

Ето защо Общинският съвет и Община Кричим са категорични във Възражението си, че няма основания за издаване на готвената от Емил Димитров заповед с прекомерни рестриктивни забрани за голяма част от общината чрез обявяването ѝ за защитена зона.

Според кричимци въпросната заповед ще превърне Бесапарски възвишения в пустееща зона. МОСВ не е публикувало никакви данни за наличие на защитени природни местообитания в имотите, които са на територията на Община Кричим. Самите конфликтни имоти са в периферията на готвената защитена зона.

Безусловната забрана за стопанска дейност, съобразена с изискванията на Натура 2000, върху частни земеделски имоти пряко засяга правото на собственост на гражданите и противоречи на чл. 17, ал. 3 от Конституцията на Република България.

По тази причина, ако проектозаповедта не се преосмисли, поне в частта, засягаща въпросните общински и частни имоти в землището на Кричим, тя ще бъде атакувана в съда, категорични са общинските съветници на града.

Липсата на правен и фактически анализ защо тези рестрикции трябва да се случат е съществено нарушение на административно-производствените правила, което също касае законосъобразността на готвения от екоминистъра документ и практически ще го превърне в нищожен, се казва в аргументите на Община Кричим.

Хората от града питат министър Емил Димитров как едно разораване оказва отрицателно въздействие върху популацията на защитените видове? Как пашата на домашни животни застрашава защитените диви? Къде е реалната съпоставка между вредите и ползите от въвеждането на готвената заповед? Къде е анализът на ценността на съответните растителни и животински видове за цялостното развитие на флората и фауната в Бесапарски възвишения?

При въвеждане на готвените рестрикции самите частни землища ще се превърнат в пустеещи земи, защото собствениците им няма да имат право да реализират ползи от тяхното притежание.

Готвената от министър Емил Димитров заповед за Бесапарски възвишения практически ще лиши Южна България от голям израелски инвеститор в зелена енергия.

Ако заповедта влезе в сила в сегашния си рестриктивен вариант и обхване цялата територия на Бесапарски възвишения, пропада инвестиция на Солеър Индъстрийз ООД за изграждане на фотоволтаичен парк на 2000 декара, който ще снабдява с ток цяла Южна България и ще окаже изключително положителен ефект върху икономиката на цяла Пловдивска област.

Инвестиционното намерение на израелската компания, внесено в Община Кричим, е за закупуване на въпросните общински имоти, които са със статут на пасища. За да стане това, е необходимо промяна на статута на земята от публична общинска в частна общинска собственост, нещо, което готвената заповед на Ревизоро ще блокира.

Затова Община Кричим и Общинският съвет апелират готвените забрани да не са безусловни, а прилагането им да се преценява за всеки отделен случай след компетентен анализ.

Кричимци настояват да се прецизират териториите, които ще попаднат във въпросната защитена зона, така че да не блокират развитието на град Кричим. Те искат и разрешителен режим за дейности, допустими за осъществяване в защитени зони.

Решението №109 на ОбС Кричим е взето единодушно на 17.12.2020 година. На 18.12.2020. кметът на Община Кричим входира в МОСВ Възражение относно готвената заповед. В него пише, че Община Кричим твърдо ще обжалва заповедта в момента, в който бъде издадена като противоконституционна, като се сочи вече такъв казус в Конституционния съд. Примерът е с решение от 14.12.2020 на КС за образуване на дело по подобен казус по искане на Върховния административен съд.

Необжалваемостта на заповеди, издадени по чл. 12 от ЗБР (Закона да биоразнообразието) е под сериозна вероятност да бъде провъзгласена за протвоноституционна, се казва още във Възражението, което вече е изпратено на екоминистър Емил Димитров и на премиера Бойко Борисов.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.

Свързани новини

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Жоро

  24 17 Отговор
  Селяците няма да могат да краднат дръва и да строят незаконно затова писукат като пиле в гнездо.

  Коментиран от #26

 • 2 Филма

  26 1 Отговор
  Свърши.. някой.. някъде.. не си е платил рушвета ;)
 • 3 Миризлив пор

  17 7 Отговор
  Само не разбрах, защо скачате на Ревизоро, след като някой друг прави картата на натура 2000! Някой друг я е приемал тихомълком под натиска на зелените и сега ако не се спазва държавата т.е. всички които плащат данъци ще трябва да плащаме глоби. Направо да си питат Тома Белев защо там е в натура.
 • 4 someone

  20 6 Отговор
  и в много други места трябва да стане така , за да се спре търгаша в разни села, които секат гора като луди , строят си незаконни къщи и въобще кмета и неговите ортаци си правят каквото си искат.
 • 5 Хахаха

  24 7 Отговор
  Бесапарските възвищения и сега са защитена територия по Закона за защитените територии. Заповедта за обявяването им за защитена зона по Закона за биологичното разнообазие (въвеждащ евр. еколог. мрежа НАТУРА2000) е подготвена от над 12 години. Министъра само подписва, а иработването на карта, мотиви и цели се право от научен екип. Някои общински съветници май са купили имоти, за бърза сделка и сега ща изгорят.

  Коментиран от #11

 • 6 Сюлейман Паси

  20 4 Отговор
  Родопските джентълмени са първа рода с Еврейските бизнесмени ... Ревизоро настъпи дръвчето

 • 7 Защо

  10 3 Отговор
  бе Кричим ?

  Коментиран от #9

 • 8 Boby

  7 0 Отговор
  Калинко Димитров. Ама те такива са си - калинки, още преди да влязат във властта. А като са там - скудоумието им лъсва с огромна сили.
 • 9 Дипломатъ

  11 1 Отговор

  До коментар #7 от "Защо":

  Нерде Кричим ,нерде Мосад?
 • 10 сила

  12 2 Отговор
  а стига вече с тия фотоволтаици, изхабихте слънцето бе алчници....навремето какво слънце имаше ехеееееее....
 • 11 Миризлив пор

  3 1 Отговор

  До коментар #5 от "Хахаха":

  Научния екип е от 2-ма човека, единия по случайност син на вицепрезидента по него време А. М.
 • 12 От Кричим

  15 3 Отговор
  При фотоволтаиците е заровено кучето, а кмете? Комисионна а? Пука му на кмета за нивите. Той затвори и бетонира изградената преди десетилетия система за напояване дворовете в града, сега се притеснил за нивите и пасищата.
 • 13 Бай Шиле

  3 2 Отговор
  Кричимци,търсете Тома Белев.Там е заровено кучето.Преди 12 години.Натура ...
 • 14 Решението на психодиспансера

  2 3 Отговор
  Никви БеСепарски възвишения ! Не на комунизъмът !
 • 15 БАЩИЦАТА...... КОМАНДВАЩ ДЪРЖАВАТА

  4 3 Отговор
  ВАШИЯ ПАЛАЧ.....СВЕТИ БОЙКО ПОБЕДОНОСЕЦ....НАПЪЛНИ ЯЗОВИРИТЕ ДА ИМАТЕ ВОДА....ДОКАРА И КОВИДА...ДА ИЗМОРИ ЕЛЕКТОРАТА НА БСП...ВЕЧЕ ИЗМОРИ 6690 ОТ ВАС...ОЧАКВАЙТЕ ОЩЕ

  Коментиран от #16, #17

 • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 17 Стойко

  3 1 Отговор

  До коментар #15 от "БАЩИЦАТА...... КОМАНДВАЩ ДЪРЖАВАТА":

  Гагаааааа хахахаааа така не се бях смял отдавна колега. Нека мори народа след като не са го закачили още на уличен стълб
 • 18 джи пи

  2 1 Отговор
  маи настьпиха мести мафиотчета по мазола По хубаво от това зда се запази природата здраве
 • 19 tate

  4 2 Отговор
  Жидовете са снесли където трябва ,но сега се разби "Калимерата " с Ревизоро !! И са всички в "Далаверата " реват с крокодилски сълзи !! А вече няма далавера от фотоволтаици мина голямото снасяне !! Сър Джон хайдуци бре !!!!!

 • 20 гжгж

  5 2 Отговор
  Хазарски "ивенстиции" значи? Съгласен с министъра тогава. Много "инвестират" в Бг-то тея. На нова палестина мирише това.
 • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 22 Е.. го в м ... та

  2 0 Отговор
  Тоя не ща тник министъра, пълен в окл ук е, корумпиран крадец, затвор без съд за тях!!! Е да ха маката на държавата... Б е .... Ило
 • 23 Така така..

  2 0 Отговор
  Нали уж много го харесвахте това гологлаво кюспе..?? Пъ к той се дъни навсякъде.
 • 24 Кричим

  2 1 Отговор
  Ние не сме полендаците /да ме простят има добри приятели :) / вземете се у ръце с 0...няци!
 • 25 Е ти го каза

  2 0 Отговор
  Кюспето е вид отпадък, а този е отпадък и КРАДЕ ОТ НАШИТЕ ПАРИ чрез далавери в мосв ха
 • 26 На жору майкаму

  0 0 Отговор

  До коментар #1 от "Жоро":

  Там никога не е имало гора а ябълкови градини.
 • 27 Курти от Куртово конаре

  0 0 Отговор
  А кариерата на ПИМК , която е в същия район , ще бъде ли затворена?Май на Ревизоро не му стиска чак толкова?!

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.