Last news in Fakti

22 Декември, 2020 12:52 4 375 24

Ревизоро: Подложен съм на силен натиск заради бизнесмени

  • емил димитров - ревизоро-
  • ревизоро-
  • екология-
  • проблеми-
  • води-
  • боклук

''Опитите на България да бъде превърната в боклукчийското кошче на Европа не спират! Съвсем скоро ще оповестя списък на всички, които помагат за контрабандното внасяне'', закани се екоминистърът

Ревизоро: Подложен съм на силен натиск заради бизнесмени - 1
Снимка: БГНЕС

Скъпата ни Родина продължава безогледно да бъде замърсявана, а нашите сънародници са принудени да дишат най-мръсния въздух в Европа. В същото време множество неправителствени организации са заспали зимен сън пред огромния проблем с околната среда. По тези въпроси БЛИЦ потърси мнението на екоминистъра Емил Димитров. Ето как Ревизоро отговори на въпросите на управителя на медията Ивайло Крачунов.

-Г-н Димитров, докога България ще е първа в класацията за най-мръсен въздух в Европа? - Дотогава докато нашите политици и бизнесмени не решат, че природата е по-важна от печалбите и спазването на регламентите и законността.

- Тежка година беше отиващата си 2020 г. Имахме указания от прокуратурата да прекратим целия нелегален внос на РДФ отпадъци в България. Връщахме кораби, преглеждахме разрешителни. Само за 45 дни успяхме да овладеем ситуацията. Но в същото време вносителите на останалите суровини, които се внасят в България след въвеждането на новите правила се опитват да избягат от контрола или да намерят начин контрола по границите да бъде свален. Ние въведохме система за предварително оповестяване за вноса на отпадъци в нашата държава, за да можем да го контролираме. Същото въведе и НАП за всички рискови акцизни стоки, които влизат в България от Европа и от трети страни. При нас срокът за предварителното оповестяване е само един ден, а при НАП е няколко дни.

Опитите на България да бъде превърната в боклукчийското кошче на Европа не спират! Съвсем скоро ще оповестя списък на всички, които помагат за контрабандното внасяне, покровителстване или нерегламентирано внасяне на отпадъци у нас.

- Преди месец изразихте опасение, че братя Бобокови искат да си върнат лиценза за внос на отпадъци. Възможно ли е това да се случи?

- Опитите на "Монбат" да внася нови нотификации за внос отпадъци не са спирали. Банки, политици, посланика на България в Берлин, Търговско-промишлената палата и други лица постоянно ми пишат и ме питат - защо преча на бизнеса на "Монбат". Всички тези хора са подведени, че някой пречи на легален бизнес в България. Когато им покажа снимки и им разкажа за какво става дума на мига забравят за това, което са искали.

И ще ви дам един пример - предприятието "Монбат" до 2014-15 е имало договори в България и Румъния, след това всичките отпадъци, които са генерирали са останали в България, а незначително количество е отишло в чужбина.

В същото време 7 тона опасни отпадъци са предоставени на МОСВ да се грижим за тях. Нямаме подходящи машини за преработка на отпадъци, ние не сме предприятие. На всичкото отгоре това би било неправомерна държавна помощ за частна фирма. Това е недопустимо и аз няма да го позволя! Намираме незаконни сметища в Лом, Русе, Кремиковци, Червен бряг, Шумен и други населени места. Кметовете казват, че някой е направил планина от отпадъци, а ние трябва да се грижим за тях. Намираме отпадъци в бивши ТКЗС-та, свинарници, заводи, дори в центъра на Плевен. Въпросът, който стои пред нас е какво правим с отпадъците? Би трябвало "Монбат" да ги изчисти, а иска да внася още и още.

- Как ще бъде разрешен въпросът с незаконните сметища?

- Ще продължим да търсим опасни отпадъци по ниви и кариери. Не говорим за супер специален хай бизнес, а за изкупуване на стари акумулатори. Но шлаката и сепараторите в крайна сметка трябва да се обезвредят, а те са пръснати из цялата страна. Кметовете ме питат как да се оправят с този проблем, след като не достигат хора и ресурси, а освен това не е и тяхно задължение. Огромното ми притеснение е, че това което се е случило в Северна България може да се е случило в Южна България. Постоянно получаваме сигнали за опасни отпадъци от села и градове, включително и за Пловдив и околностите. Депа от битови отпадъци има на десетки места. Сигнализират ни, че камиони изсипват шлаки, че основите на строежите са запълнени с олово. Всичко това отива в почвата и водите и има опасност от замърсяване на природата и водите. Ако това, което се е случило в Северна България, се е случило и в Южна, ще е много неприятно. Ние като министерство на Околната среда и водите не сме филиал или спонсор на "Монбат"! Ние сме държавна структура, а всеки ден ходим на проверки. Но сигналите, които постъпват при нас са основателни и придружени с доказателства и снимки. Ако информацията в сигналите е истинска изниква въпроса - България трябва ли да е кофа за боклук на акумулаторни отпадъци? Тази година държавата даде 40 милиона лева, за да може 1000 тона отровни пестициди да се изнесат във Франция и да се обезопасят. В същото време ние се занимаваме със 7000 тона пестициди, които са открити досега в Северна България. По-всяка вероятност има такива и в Южна България. Докога ще го търпим? Аз съм казал, че "Монбат" може да работи, но ако си обезвреди старите отпадъци. Както не участваме в печалбите, така не искаме да участваме в разходите. Как като министър да подпиша тази дейност да продължи, независимо от натиска, който ми оказват? Заплашват ни със стачки, за да могат 100 души да работят, то трябва ли цяла България да е замърсена. Силно съм притеснен за Южна България.

- Ще предприемете ли проверки в Южна България?

- Непрекъснато правим проверки. За да няма обвързаност взимаме екипи от Северна България и ги пращаме в Южна. От София пращаме хора в Пловдив, от Русе в Пловдив и от Търново в Пловдив само и само, за да отговорим на очакванията. Това ни натоварва изключително в пандемията. Аз като министър няма да позволя този натиск да продължи и ще го докажа!


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бацо

    27 3 Отговор
    Ми нали ни пълнят шкафовете и торбичките, телевизия купих пачки трябват
  • 3 Будалата

    42 4 Отговор
    Натиска идва от собствениците на Вецовете които точат язовирите с благословията на ГЕРБ. Те там е проблема.

    Коментиран от #19

  • 4 Зелени балкани днеска регистрират

    19 0 Отговор
    Поредния си чисто нов автомобил.... Кой ли им ги копува за да СПЪТ сладко сладко...
  • 5 ВФП

    18 1 Отговор
    Бегай от там бе човече , гледай си танците и хората да ти е весело на душата.
  • 6 тулуп

    16 1 Отговор
    В коя област усещаш натиска , ще ти кажа как му викат иначе.
  • 7 !!!?

    11 18 Отговор
    Ревизоро да внимава, че Фигуранта ще му иска оставката наред с Боко и Гешев. Той не търпи такива "мутри" дето пречат на "почтените" бизнесмени, както Черепа, Бобокови и други борци против корупцията !!!?

    Коментиран от #12

  • 8 Лелееееее

    15 2 Отговор
    Как да те не ожали човек !
  • 9 Хал

    14 5 Отговор
    хабер си нямаш от тая работа , мазен хитрецо ! Бъдева лешиш на народен гръб цял живот !
  • 10 Българка

    13 3 Отговор
    Трябва пълна забрана за внасяне на какъвто и да е боклук. В България си имаме достатъчно.
    И за Ревизоре реве и се оплаква, все едно е "осъден" да бъде министър и вярна хрътка на Борисов? Защо в плана за възстановяване, в частта Зелена енергия, не са направени актуализции от "големия" Томислав Дончев? Екип към президента публично направи едно от най-разумните, екологични и евтини предложения за добив на зелена енергия- използването на термалните води. В Турция са вече изградени над 1500 термални централи и продължават да изграждат. В северна България има много термални води, които са подходящи за производство на евтина и екологично чиста енергия. Проблемът е, че шайката няма от какво да граби и затова ни занимават с Белене, турски поток с руска газ.
  • 11 Оптимист

    11 1 Отговор
    Ковачки обаче няма да е в списъка му.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ТОЧКАТА

    11 2 Отговор
    ТОЗИ е БЮРОКРАТ!!!!!В истинският,добър смисъл на думата.Бюрокрацията гарантира защитата на държавата,ако служителите са като Зоро....Иначе ,просто мафията си има държава.
  • 14 ЯЗОВИРО

    8 1 Отговор
    Т.нар. "Ревизоро" се прави на глупав, защото всички сме чели Роберто Савиано и знаем, че ударно се следва 20-годишния опит на Камората в Неапол. Хората там складират опасни отпадъци под ябълкови градини и къде ли не. При нас е 100 пъти по-зле, защото държавата е ОК и рушветите текат непрекъснато.
  • 15 София ще диша

    10 3 Отговор
    Надявам се по празниците селяците да се изнесат от София.
  • 16 Сара

    9 3 Отговор
    Тъпак и палячо
  • 17 гост

    5 1 Отговор
    Като не ми е приятно , не годя на гости. Оставка и ...кеф ти риба , кеф ти раци !
  • 18 Centurion

    9 0 Отговор
    Това не са никакви бизнесмени,това са едни пладнешки хайдути.Да печелиш от унищожаване на хора и природа ,едва ли може да се нарече бизнес,а си е престъпна дейност!!!Аз бих ги разорил тези "бизнесмени",ще им отнема лицензите на тецове,вецове, кариери,и прочие добив,на материали.След няколко месеца ще са на кофите,да се изхранват!!!Тези места,и позиции не са за слабохарактерни,и изпаднали в зависимост хора!!!
  • 19 ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Будалата":

    Е тоя е от ГЕРБ бе тъпако...
  • 20 Вирус

    3 0 Отговор
    Маймуната преди да изяде кайсията си мери костилката на задника - дали ще мине на митницата. Айде стига се жали. Омръзна на хората с неговите вопли. Все не са го разбрали, все не са му съдействали, ама иска да е на държавната софра, нищо че казва едно по телевизията, а излиза от премиера с друго мнение. Фурнаджийската лопата е създадена много, много отдавна.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Глей ти

    1 0 Отговор
    За пореден път се убеждавам, че политическото говорене е далече от истината. Ако РИОСВ спрат да се занимават с рекет, да гонят кадърни служители и започнат да си гледат работата, може и да се решат проблемите с отпадъците.
  • 23 йокин

    1 0 Отговор
    Значи,да очакваме''Момчето си отива-2''.И на ревизора,му найдаа,ЦАКАТА.
  • 24 гост

    1 0 Отговор
    дали ти сам си вярваш емил димитров... съмнявам се .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове