Last news in Fakti

22 Декември, 2020 15:45 2 474 29

''Демократична България'' започва национална кампания за честни избори “Ти броиш”

  • демократична българия-
  • национална кампания-
  • честни избори-
  • ''ти броиш''

Основната ѝ задача да осъществи паралелно преброяване и така да предотврати опитите за измами и манипулации при броенето на гласовете на парламентарния вот през 2021 година

''Демократична България'' започва национална кампания за честни избори “Ти броиш” - 1
Снимка: БГНЕС

Демократична България започва националната кампания за честни и прозрачни избори „Ти броиш“.

Основната ѝ задача да осъществи паралелно преброяване и така да предотврати опитите за измами и манипулации при броенето на гласовете на парламентарния вот през 2021 г., съобщиха от политическото обединение.

“Ти броиш” е съществена част от усилието на “Демократична България” да осигури възможност за съвместно наблюдение на изборите и да комбинира ресурсите на различни партии и неправителствени организации за осъществяване на паралелно преброяване на вота.

За целта се търсят 12 000 души – колкото са изборните секции в страната, които да наблюдават броенето на бюлетините и да следят за коректното вписване на резултатите в протоколите.

“Обръщаме се към всеки, който иска да допринесе за това да има честни избори, независимо от партийни симпатии и антипатии - всеки може да се регистрира и ползва този инструмент. Усилието за наблюдение на вота е надпартийна задача”, каза днес съпредседателят на “Демократична България Христо Иванов. Той призова: “Обсебването на нашата демокрация е подчинено на циничния закон: “не е важно как се гласува, важно е кой брои”. Нека заедно сменим неговото значение! Ако всички заедно гарантираме, че броенето не се превръща в подмяна, ще започнем да си връщаме страната реално. Ако приложим правилото - “ти гласуваш, ти броиш” България отново ще бъде демократична и свободна страна.”

Застъпник в “Ти броиш” може да стане всеки пълнолетен български гражданин, който иска да бъде гарант за честността на изборите, без значение на коя политическа сила симпатизира. Достатъчно е да се регистрира на сайта на националната кампания тук и да отдели 4 часа в края на изборния ден, за да проследи и гарантира честното преброяване на бюлетините и коректното вписване на резултатите в протоколите.

След това всеки защитник на вота трябва да получи копие от протокола на секцията, да го снима и качи в специално създаденото мобилно приложение "Ти броиш". Така то мигновено стига до паралелен преброителен център, където резултатите се обработват и се публикуват в реално време на сайта на кампанията www.tibroish.bg.

Всеки застъпник, независимо от коя партия е, може да качва резултати в приложението.

Така всеки български гражданин ще може да види реалните резултати от изборите още преди те да са стигнали до Централната избирателна комисия. Тъй като опитът показва, че най-големите манипулации с вота стават именно при броенето на гласовете и попълването на протоколите, паралелното преброяване на данните от секционните протоколи ще покаже дали след първоначалната обработка те са претърпели неправомерни промени.

През януари ще бъде представено и приложението “Ти броиш” и подробности за самата платформа.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стайко Стайков

    12 15 Отговор
    Като гледам само честни събрани на снимката, че чак девствени!

    Коментиран от #18

  • 2 !!!?

    6 12 Отговор
    Акция - Иш миш, ти ще жмиш !!!?
  • 3 БАЩИЦАТА.....КОМАНДВАЩ ДЪРЖАВАТА

    9 13 Отговор
    И ВИЕ ДА БРОИТЕ, ПАК НЕМА ДА СТЕ В ПАРЛАМЕНТА.....
  • 4 Сър Пичук

    4 1 Отговор
    Сещам се за вица, разказан от треньора на ЦСКА, за мацката, която някой черпи и ухажва часове наред, а накрая идва някой друг и я отвежда в неговата си стая...
  • 5 Българка

    8 6 Отговор
    Прекрасна инициатива, но ме смущава, че "всеки може да се регистрира" А ако се регистрират продажните гробаджии, могат ли да компрометират цялото броене по борисовски?
    Надявам се от партията все пак да направят подбор на паралелните преброители и те да са САМО привърженици на антигерб партньорската мрежа.

    Коментиран от #10, #11, #12

  • 6 Сега

    7 4 Отговор
    Почва вой на мършите усещащи края .
    Мършииии
    По добре така - иначе ще ги фалшифицирате пак и ще трябва да ви съветваме ефективно ....
  • 7 Баце

    5 1 Отговор
    Ааа не е "ти броиш" а е "аз броя"!
  • 8 Данчо

    8 8 Отговор
    Ох, тия с тяхната честност. Айде стига бе, пичове, знаем ви що за стока сте.
  • 9 Бай Тошо ви обича

    4 7 Отговор
    Винаги съм вярвал на тези хора подкрепям ги
  • 10 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Аз съм гербаджия,примерно говоря, ставам застъпник на тези,на никой друг естествено, и в изборния ден ми е през .........какво става в секцията. Как ти се вижда такъв сценарии? Практиката със ,,застъпници,, трябва да се прекрати. Има секции с по стотина застъпника. От ония с постоянния летен тен...
  • 11 !!!?

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Внимавай за бивши министри от кабинета на Борисов да не се регистрират, че те са най-алчни и безочливи !!!?
  • 12 !!!?

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Кой тук е застъпника !!!?

    Коментиран от #15

  • 13 Аве Майн Кампф

    6 1 Отговор
    Поредното фиаско на носоклюнчев, в опит някой да забележи , че изобщо съществуват , след като отвратиха толкова много хора от себе си .....
  • 14 БАЛСАМГИ у Соро'спиите

    4 0 Отговор
    Ше им прата поне 1 000 човека, щом Ицето,Радка и ТАНАС ше плащат
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ПЕНКО

    3 1 Отговор
    " НИЙ СМЕ СМЕЛИ ДИМОКРАТИ -НЕ ЛАМТИМ ЗА ВЛАСТ ... -НИЙ СМЕ СМЕЛИ ДИМОКРАТИ -САМО ИСКАМЕ СИ ВЛАСТ ....ТРАЛАЛА - ТРАЛАЛА - ТРАЛАЛА- СМЕ - ТРАЛАЛАА ЛАЛАА " ?!?!?!?
  • 17 ДБ много е важно Броенето, писането,

    1 2 Отговор
    Константинов сън не го лови, Дебне!!! Договаря те се в тази част да сте заедно!! Пък след Изборите както решите, всички заедно участвайте в изборния процес,! На това Разчитат, наясно сте???
  • 18 от трънско

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Стайко Стайков":

    Спаа, спаа па надигнаа старите демократи, май сакат да гребат от държавната паница !
  • 19 Политолог

    3 0 Отговор
    Гледам тези български "юнаци" на снимката от Демократична България. А зад тях кой? Иван Костов... правете си изводи.. ако сте малко умни
  • 20 бай Пешо

    1 0 Отговор
    Веднага ставам застъпник, но искам да ми се плати 1000 лв
    Иван Костов и ген. Атанасов имат много пари
  • 21 Другия с коня

    2 0 Отговор
    Дългогодишен председател на СИК в София съм.Членовете на секционната комисия са от различни Парти,и а в Урната са гласовете и от Машинното гласуване...Как може да се манипулира Вота...Невъзможно е...Проблема произтича от некомпетентното попълване на Протокола и много секции разпъват наново бюлетини в РИК,за да броят....Това поражда съмнения...Безсмислено извиха ръцете на ГЕРБ за машини....Абсолютно безсмислен финансов разход....Ограничават Правото на Вот на Неграмотните,а те са много....Това не е Социалистическо,даже не е и Социално...Засрамете се..
  • 22 Петър

    1 0 Отговор
    Груб опит за намеса в изборите от страна на една маргинална партия!
  • 23 Иванов

    1 0 Отговор
    Единственият шанс уж Демократична България да получат 4%, за да бъдат в Народното събрание е ако олигарха Иво Прокопиев, който ги финансира започне собственоръчно да брои гласовете от изборите...
  • 24 Борис

    0 0 Отговор
    Иванов по-добре да прекръсти инициативата на „ти гониш“, защото цялата им работа е едно напразно гонене на вещици
  • 25 Гост

    1 0 Отговор
    За да може да преброят и присвоят повече гласове за тях ли?! Смешки!
  • 26 Ваня

    0 0 Отговор
    ДБ колко са честни, всички ги знаем. Маскари!
  • 27 Бръм

    0 0 Отговор
    Пак няма да ви се получи!
  • 28 Лили

    0 0 Отговор
    Пак някакви измислени акцийки на смешниците
  • 29 ШперПЛАТ

    0 0 Отговор
    Време ли е за мавзолей на Тиквата ? Да си лежи там е да му се любуваме ! Той го заслужава с величието си .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове