Last news in Fakti

5 Януари, 2021 12:11 2 515 32

Специалист с подробности за страничните реакции на ваксината

  • ваксина-
  • странични реакции

Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата съобщи, че следващата пратка ваксини се очаква между 18 и 22 януари. Тя ще бъде в обем от 35 000 дози

Специалист с подробности за страничните реакции на ваксината - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Общо пет са случаите със странични реакции след поставените вече ваксини срещу COVID-19, обясни в телевизионно интервю Богдан Кирилов - Изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата.

"При близо 5000 ваксинирани лица имаме съобщени 5 нежелани реакции - двама мъже и три жени между 29 и 53 години", обясни той. По думите му три от реакциите са болка и зачервяване на мястото на поставяне на ваксината, при единият от случаите се съобщава за мускулни болки и повишена температура, а една от жените съобщава за замайване и сърцебиене, което е било преходно.

"Тези реакции са очаквани, те попадат в кратката характеристика на ваксините и са свързани с действието ѝ", обясни Кирилов.

Очакваме на 21 януари първият обобщен доклад на Европейската агенция по лекарствата за всички съобщени в ЕС нежелани лекарствени реакции към ваксината, отбеляза Богдан Кирилов.

"Очаквани са тези нежелани лекарствени реакции. Сами по себе си те не дават достатъчно информация. Затова при клиничните изпитвания се прави и сравнение спрямо общата популация - каква е честотата на такива събития, за да може да се прецени дали има връзка. Няма абсолютно никакви медицински причини да не бъде поставена следващата доза", заяви той.

Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата съобщи, че следващата пратка ваксини се очаква между 18 и 22 януари. Тя ще бъде в обем от 35 000 дози. В началото на февруари се очаква още една пратка с 35 000 дози.

"В последните седмици често се променят плановете за доставки от производители, така че не можем със сигурност да гарантираме, че ако поставим всички дози, които получим, няма да има забавяне. В момента стратегията е при получаване на количествата половината да се запазват, за да може да се гарантира поставянето на втората доза", добави Богдан Кирилов.

Според него не може точно да се каже кога ще започне втората фаза на имунизирането, защото динамично се променят списъците на желаещите от медицинските заведения, но вече се прави подготовка.

От Министерството на здравеопазването се планира изследване в следващите месеци, за да стане ясно кога ваксинираните изграждат антитела.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    40 0 Отговор
    Материалът съдържа продуктово позициониране !
  • 2 Последния Софиянец

    40 3 Отговор
    Рано е да се броят страничните ефекти.Те се проявяват след време и върху децата генетично.
  • 3 8878

    28 1 Отговор
    а няма ли желани реакции, примерно желание за секс, желание за пиене, за изневери, безсъние от купони...

    Коментиран от #6

  • 4 Мутафчийски

    26 2 Отговор
    Търся 25 000 🐧🐧🐧🐧🐧🐧🐧🐧🐧.

    Коментиран от #8

  • 5 БАЙ Х@Й

    37 1 Отговор
    ‼С ваксините единственото ЯСНО нещо е , че НИЩО НЕ Е ЯСНО ‼
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сила

    30 0 Отговор
    Страничен ефект- харесваш Тиква и гласуваш за ГРОБ.......
  • 8 БАЙ Х@Й

    17 3 Отговор

    До коментар #4 от "Мутафчийски":

    Щото 🦈🦈🦈🦈🦈 са гладни‼
  • 9 8878

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ангелов":

    Да не е страничен ефект от желани реакции, изневери и безсъние от купони?
  • 10 Истината

    27 1 Отговор
    И да има странични ефекти няма да кажете, аз лично съм прочел за 4 смъртни случая, а вие твърдите, че такива няма в целия свят

    Коментиран от #12

  • 11 Учуден

    26 2 Отговор
    Не случайно истинските ваксини се изпитват между 10 и 15 години защото страничните ефекти се появяват години след ваксинацията, в т.ч. тумори и стерилност, ако тия докторчета очакват да се появят след 5 дни да си късат дипломите и на борсата!

    Коментиран от #15

  • 12 Pepi

    4 24 Отговор

    До коментар #10 от "Истината":

    Щом ти ЛИЧНО си прочел за 4 случая в Комсолская Правда и в Афера.бг, значи е 100% вярно!
    Написано+Прочетено=Вярно
    Няма какво повече да се обсъжда.
    Те и оная женица дето първа я васкинираха в Англия, и за нея още на следващия ден писаха е починала на 3-та минута след ваксината, нищо че седмица след това даваше още интервюта.
    Няма значение - щом е написано че е починала, значи тя нещо се е объркала и взела че останала жива.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Анализатор

    21 1 Отговор
    НЯМА СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ до третия месец !
    След това ваксината спира да действа и остават само
    страничните ефекти !
  • 15 Pepi

    2 16 Отговор

    До коментар #11 от "Учуден":

    Те хубаво, ще си скъсат дипломите, а ти какво ще скъсаш?
    Дипломата за 8-ми клас ли?

    Много се кефя как хора дето и хал хабер си нямат от дадена материя си мислят че след 2 прочетени статии в интернет вече са специалисти - безценно!
    Чудя им се на ъкъла на разни доктори, учени и т.н. Що се занимават и си губят времето да учат сума ти години, после още толкова да специализират.
    И за какво? Накрая да лекуват абсолютни дебили които отгоре на всичкото и ги плюят. Оставяйте ги да се оправят с баячки и шамани.
    Не вярват в науката, не вярват в медицината, не вярват във ваксините - ами да се върнат 100-на година назад когато бабите им дядовците им са измирали като мухи и да видят колко е хубаво.

    Коментиран от #19

  • 16 А бе

    8 2 Отговор

    До коментар #13 от "Behemoth":

    не всички се тресат от страх като тебе !
    Успокой се ! Мисли трезво !
  • 17 хмгт

    1 11 Отговор
    Сайтът се е закачил за ваксините и всеки ден по 5-6 статии за ваксините и Мънгаров. А то ваксините в символични количества. Днес няма ли да изкарате пак снимката на Мънгаров? Поне антиваксърите ще ви генерират безкраен трафик.
  • 18 ТОВА Е. НАЙ МАЛКОТО

    16 0 Отговор
    След 2 год.. Ще дойдат автоимунните заболявания
  • 19 А бе

    16 1 Отговор

    До коментар #15 от "Pepi":

    ето още един подплашен - та това е целта на Толупа.
    Никой не е против науката и лекарите, ама помисли малко !
    Лесно се манипулираш. Прочети и второ мнение !
  • 20 Хлъц

    20 1 Отговор
    Вие,подръжниците за ваксиниране,какво очаквате? Днес убождане,след седмица да ти се случи случка? Я погледнете времето навън? Погледнете го.Топло,влажно.Идеална среда за грипна вълна.Къде е грипа драги проваксъри? Никакъв го няма.Загина бе, всичките му щамове умряха безславно.Преди от лятото " врачките" още от Юли, ни посочваха дори и името му,та дори и кога ще дойде неговия събрат.От Ноември до Април.Всяка година.Сега няма и помен.Що така бе,Миме? Защото грип си има,или ще има- но сега става автоматично " заразен,положителен" от Диадемчо.Кинтите са други.Ако си се усложнил и развил пневмония ( хиляди са били през годините) кинти малко.По кл.пътека,с лекарства.Със Диадемчо- 760 лв на ден+ 1600 лв кл.пътека.Делкат си стотици хиляди приходи от там.Другото е,че едно е пневмония в нормална клиника,друго- на първа линия- хилядарки отгоре върху заплати.И да гушнеш букета- ами придружаващи заболявания
  • 21 😷😷😷

    15 0 Отговор
    Като се казва "истината" нека е цялата! Чужди медии, които не могат да се считат за жълти или антиваксърски публикуват притеснителни данни за няколко смъртни случая и по-сериозни реакции ? За съжаление поради цялостната политика за "реклама и маркетинг" на ваксините не може да се добие реална представа за нещата! Нещо много важно никой още не знае, какви, ще са последствията след време година, две и повече, така че леко с гръмките "Реклами" ! Впрочем интересно дали, ако нещо не е точно така, както ни го рекламират могат да бъдат подведени под отговорност по закона за Защита на потребителите за подвеждаща реклама ?? Хъм! Това си е стока, като всички други и го рекламират и маркетират, като такава! Нищо че е "безплатно", а всъщност всички го плащат чрез данъците ди към държавата, с тя на ИТ програмистите на ваксини, като БилГей ?
  • 22 Перо

    14 0 Отговор
    Какво излиза,че МЗ първо поставя ваксината и после ще прави изследвания кога организма ще изгради антитела.

    Коментиран от #32

  • 23 защо

    11 0 Отговор
    хахаха - сега др западни специалисти - казват че за англииския и африканския почти не вършат работа 58% шанс за имунзация
    -смех
  • 24 защо

    9 0 Отговор
    ще ни боцкат докато не мутираме и ние - само чекмеджета да се пълнят
  • 25 Алфа Ромео

    10 0 Отговор
    Ефектите в дългосрочен план, тоест след години, кога ги тестваха или нещо сме пропуснали!?!?!?!?!?

    Коментиран от #26

  • 26 БАЦЕ БАЦИЛА

    8 0 Отговор

    До коментар #25 от "Алфа Ромео":

    Тези тестове започват сега.Ще се проследяват 1000(не съм сигурен) ваксинирани в България,а резултатите ще се предоставят на производителя....Само не знам, защо тестваните няма да получат заплащане....
  • 27 Нон стоп реклами на ,,безплатна стока"..

    11 1 Отговор
    Мишчицата със сиренето знае много добре какво следва след безплатната мостра...То всички котараци от ,,научният потенциал" на гробарите се изниза да ни прави серенада и стриптийз за да клъвнем на кукичката...Много е съмнителна работата!
  • 28 Аз40

    7 1 Отговор
    Много, ако не и всички ваксини имат "нежелани" ефекти, за които е забранено да се пише, говори и споменава. Това е реалността: Извършва се най-масовия геноцид, за който никой не иска да знае! Ваксините са медицинско оръжие за масово унищожение.
  • 29 Редови Гражданин

    6 0 Отговор
    Доста угодно се премълчава ефекта върху репродуктивните органи.

    Коментиран от #30

  • 30 Pepi

    1 2 Отговор

    До коментар #29 от "Редови Гражданин":

    "Доста угодно се премълчава ефекта върху репродуктивните органи."

    Мухахахахаха :)

    ей голям купон с толкова специалисти :) :)

    Не се коси, репродуктивния орган на мъжете които се ваксинират ще порастне с 10 сантиметра :)
    А на жените ще им се увеличат гърдите и няма да имат главоболие повече никога :)

    И преди да си казал че няма такова нещо - пишеше го в Комсолска Правда, т.е. е 100% истина :)
  • 31 КАП

    0 0 Отговор
    "Зaтoвa при клиничнитe изпитвaния ce прaви и cрaвнeниe cпрямo oбщaтa пoпулaция - кaквa e чecтoтaтa нa тaкивa cъбития, зa дa мoжe дa ce прeцeни дaли имa връзкa." - Значи това са клинични изпитвания????? Опитни мишки ли сме?
  • 32 КАП

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Перо":

    "Затова при клиничните изпитвания се прави и сравнение спрямо общата популация - каква е честотата на такива събития, за да може да се прецени дали има връзка." - Той отговорът си е в самия текст.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове