5 Януари, 2021 11:05 3 392 40

Проф. Кантарджиев: Британският щам на COVID-19 вече е у нас

  • щам-
  • covid-19-
  • зараза-
  • проф. тодор кантарджиев

Всеки щам, който е преминал от животно по хората и прави епидемично разпространение, мутира като по-прилепчив, по-лесно заразява други хора и обикновено заболяването минава по-лесно

Проф. Кантарджиев: Британският щам на COVID-19 вече е у нас - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Вече има косвени доказателства, че новият щам на коронавируса от Великобритания е дошъл и в България, каза пред Dir.bg директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

"Много е важно да се знае, че мутацията не пречи на ваксините, не пречи на диагностиката и също, че няма медицински доказателства, че е по-инфекциозна. И най-важното - няма никакви доказателства, дори напротив, че заразените с него прекарват по-тежко болестта", посочи проф. Кантарджиев в онлайн предаването "Матине".

Всеки щам, който е преминал от животно по хората и прави епидемично разпространение, мутира като по-прилепчив, по-лесно заразява други хора и обикновено заболяването минава по-лесно, успокои микробиологът и член на Националният оперативен щаб.

"Интересът на природата е вирусът да се съхрани, а той може да се съхрани само в жив човек. Всеки вирус, когато мутира по време на епидемия прави така, че хората да боледуват по-дълго и да не умират, за да може вирусът да се разпространява."

Проф. Кантарджиев уточни още, че появата на британския щам у нас се очаква и ще го има, а официално новината ще бъде съобщена при следващите порции на геномно секвениране, които предстоят. В САЩ вече доказаха, че тази мутация се случва без епидемична връзка - след като учените направили целогеномно секвениране е установено, че пациент с коронавирус има мутация като тази в Англия.

"Това, че щамът във Великобритания е взел тези размери и така се усеща, стана в последния месец декември, когато там започнаха да правят целогеномно секвениране. Тогава изведнъж казаха "Ау, много се е разпространил!", което стана и малко политически. Един Брекзит много добре би се посрещнал с щам и затваряне на границите. Внимаваме, работим и до средата на месеца ще можем да кажем на нашето общество колко и кога имаме такива мутации."

Според проф. Кантарджиев около 1 млн. българи вече са се сблъскали със заболяването, а вероятността да го повторят е изключително малка и в световен мащаб медицински доказани са 1 случай на 2 млн. болни.

"По моя сметка може би 15% от хората имат имунитет, защото са прекарали заболяването. Сега много се говори колко е траен този имунитет - който е боледувал има много малка вероятност пак да се разболее. От 80 млн. души, минали през болестта по света, медицински описани с достатъчно доказателства са 40 такива случаи. В нашата страна вече доста колеги излязоха и казаха "Аз тогава не бях добре, сега пак не съм добре, може да е коронавирус." Това са неща, които казани в такъв момент, могат сериозно да компрометират вярата на хората във ваксината. Ако не вярваш, нищо не получаваш. Ако насила се ваксинираш, първо психиката ти така ще реагира, че най-малко ще те заболи кръстът, гръбнакът, коляното и всичко това, което нормално си те боли от една възраст нататък. Изведнъж ще го припишеш на ваксината."


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    57 7 Отговор
    тОа не ща а го слушам и гледам !

    Коментиран от #38

  • 2 ЕС Натовец

    26 4 Отговор
    От снощи потвърждавам, бидонете са нови оранжеви.
  • 3 реалистъ

    36 6 Отговор
    Ракия, чесън и секс морят короната.
    Нищо друго не ви е нужно.

    Коментиран от #6

  • 4 Така

    19 4 Отговор
    Абе мишок..
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 да добавя

    30 5 Отговор

    До коментар #3 от "реалистъ":

    и кисело зеле и осолена сланина.
  • 7 др Гей Билтс

    26 7 Отговор
    Аз вече не слагам маската никъде. Нося си резултата от ПЦР и плаша минувачите с него. Никой нищо не смее да ми направи и никакви мерки не ме засягат вече. Даже и зелен имунизационен паспорт си направих с принтера.

    Коментиран от #18

  • 8 Цирк Балкански

    27 4 Отговор
    При нас има свободни места.
  • 9 Диверсант

    24 3 Отговор
    Дайте да залагаме кой ще следващия специалист който ще ни успокои днес след Кантара,, аз залагам на Мутафа

    Коментиран от #15

  • 10 адаша

    16 2 Отговор
    А пък тебе така целогеномно ще те секвинирам , че не зная как ще изтраеш....
  • 11 дедо Герчо

    21 3 Отговор
    ЕЕЕЕ,КЪДЕ ГО МОТАХТЕ ДОСЕГА БЕ,БЕЗ МАЛКО ДА НЕ ОСТАНЕ ЗА НАС!АЙДЕ,БЪРЗО НА ПОКАЗНИЯ,ЧЕ ИМА 80% ЖЕЛАЕЩИ....СМЕШНИЦИ,ГЪРБАВИ....ХАХАХА...
  • 12 ТаУмВзе

    20 3 Отговор
    Преджасалия мустак герберастки пак се изрезва. Шитът мутира! Тия ваксини уж, знаете къде да си поставите.
  • 13 Българка

    30 1 Отговор
    Не съм сигурна, че природата "има интерес да съхрани" вируса. Вече много медици и научни работници се изказаха, че вируисът е тунингован, т.е. има изкуствен характер. По-скоро финансови и политически магнати искат да съхранят вируса като средство за забогатяване и налагане на тоталитарни мерки.
    И Кантарджиев когато изказва мнения, първо да се подготвя. Непрекъснато негови колеги казват, че новият щам е много по-заразен
  • 14 Учуден

    31 2 Отговор
    Тия щабаджии защо не ги назначат в Нова ТВ и без това само там киснат, само трябва да им измислят някакво хуморестично предаване от сорта на "Ботокс и ваксина ще си бия таз година"
  • 15 Българин

    13 1 Отговор

    До коментар #9 от "Диверсант":

    Аз залагам на математика Витанчо
  • 16 Уууууууууу

    22 3 Отговор
    ТОЗИ Е НАПЪЛНО ЛУД,ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОСВИДЕТЕЛЕЛСТВАН
  • 17 Доцент Пелтеков

    7 7 Отговор
    Слушайте ме мен бе 0лиг0френи! Развързвайте говедата да се мешат, така се прави имунитет на стадото...Без маски срещу лекото грипче! Супа топчета убива вируса!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 яко ни лъжат

    27 2 Отговор
    НОВИЯ ЩАМ БЕ ДОКАРАН С ПАТЛАДЖАНИТЕ С ПОЛЕТИТЕ РАЗПОРЕДЕНИ ОТ ББ. НЕ ПРАВИХА ПСАР ТЕСТОВЕ . ЗАЩО ? КОЙ ПРАТИ САМОЛЕТИТЕ В АНГЛИЯ????? МАЙ БЕШЕ ББ. ТОЯ ВИ ГО ДОКАРА ЗА ДА НЯМА ИЗБОРИ А ДА ИМА НОВА ВЪЛНА.

    Коментиран от #22

  • 20 Ей лъжец

    25 2 Отговор
    Тоя лъжец преди да говори глупости да изгледа интервюто на шефа на Пфайзер, който на въпрос "Ваксините ефикасни ли са срещу новия щам" отговаря "Това ще стане ясно до 2-3 седмици и ако не е ще изработим нова ваксина до 3 месеца"...как така производителя не знае дали ще са ефикасни, но наш Кантар знае
  • 21 Аз40

    8 4 Отговор
    "Ваксините са ПО–РЕНТАБИЛНИ в сравнение с много други добре установени и възприети интервенции." – Асоциацията на европейските производители на ваксини и РЗИ България

    "Ако чуеш кучетата, продължавай. Ако видиш факлите в гората, продължавай. Ако след теб има викове, продължавай. Никога не спирай. Продължавай. Ако искаш да вкусиш свободата, продължавай." – Хариет Тъбман, организирала е 13 мисии за спасението на повече от 70 души в робство.
  • 22 верно е

    10 0 Отговор

    До коментар #19 от "яко ни лъжат":

    Абсолютно си прав !
  • 23 Един

    22 0 Отговор
    Кантарджиев, какъв е "новия" щам? Някой видя ли го , описа ли го ? Какво ме плашите с нови вируси? Аз чакам и правя всичко възможно да създам оня "вирус" дето ще ви изрине от "топлите" местенца!
  • 24 Институт по Пунтамаристика към ГЕРБ

    21 0 Отговор
    КОЙ разпореди дори правитекствения самолет да ги докарва от Англия по Коледа, А??? Днес лекция на тема "Управление на пандеми" - лектор Проф. Диагоналкаджиев
  • 25 още щамове

    20 0 Отговор
    подготвят ни хитреците!
  • 26 Нормален

    17 0 Отговор
    Абе, клоун, скрий се вече, бе! Адски си опротивял на много хора........
  • 27 Васил

    11 1 Отговор
    Като е у нас какво правите отваряте училищата и детските градини имам чувството че целта ви е да го разпространявате а не да го ограничавате. Вече мина почти една година а нямате никакви резултати голям провал сте. Как Азия се справи за три месеца да не би там да са извънземна раса?
  • 28 Топ

    9 0 Отговор
    Време е да престанете да пропагандирате тези щамове на вируса ! Станахте за смях с тези ваксини и вируси! Нищо не знаете за тях само баламосвате народа!ОСТАВКА!
  • 29 Алфа Ромео

    10 0 Отговор
    Добре, ся ша чакаме Испанския, Италианския, Френския и т. н. щамове...
  • 30 Именно

    6 2 Отговор
    "Всеки вирус, когато мутира по време на епидемия прави така, че хората да боледуват по-дълго и да не умира"
    Вярно е че в дълъг план такава е общата тенденция, е абсолютна глупост ако твърди че всяка мутация е в тази посока!
    Първо мутациите са абсолютно случайни!
    Вирусът няма мозък, за да действа целенасочено още по-молко да избира как да мутира :)
    След като някое вирусче мутира е въпрос на статистика да успее да се разпространи, и то да се разпространи повече от останалите си щамове, за да ги изтласка от набора от приемници.
    но всичко това става на случаен принцип и пос т.нар. еволюционен натиск обстоятелствата определят кой щам ще се разпространи по-успешно.
    за кратко време няма почти никакво значение каква точно му е мутацията (стига все още да може да заразява де).
    Испанският грип примерно е имал 2ра вълна доста по-смъртоносна от първата, от нов негов щам.
    Този щам обаче е убивал прекалено добре, и придвич че и конспираторите най-често си боледуват вкъщи се получава естествена карантина. в последствие този щам не успява да се разпространи толкова много (защото който го пипне почти веднага се затваря да боледува или умира) и затова в дълъг план такива щамове рядко оцеляват дълго ... което не значи че през това време не може да изтрепе сума народ.
    в последствие други мутации които са по заразни но по-безобидни устояват на този еволюционен натиск и затова в днешно време много от грипните щамове имат гени от испанския грип.
    но в рамките на месеци
  • 31 Именно

    2 0 Отговор
    ... или година няма никаква гаранция че няма да се появи по-смъртоносен щам !
  • 32 Azz

    6 0 Отговор
    Клоун...
  • 33 Разбраха, че някои правят

    11 0 Отговор
    пари от вируса и веднага други им станаха обслужващ персонал. Този е от нисшия ешалон, висшият са световните политически Мъпети.
  • 34 1927

    11 0 Отговор
    Банкянския щам на Ковид19 е най опасния за здравето на българската нация!
  • 35 Съвест

    7 0 Отговор
    Много ясно! Нали прибрахме 3 самолета с "гласоподаватели", на които не им дреме за БГ.
  • 36 аззззззззззз

    1 0 Отговор
    дано те хване
  • 37 baho

    6 0 Отговор
    Очилатия пингвин зад Океана действа.Ако и новия щам не е ефективен,ще измисли друг.Този "филантроп" е вреден за човечеството.Както и СЗО и всички свързани с тях.
  • 38 Gero

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Аз искам да го гледам и слушам, човек с много опит и знания.
    Разбира се някой ментално обеменен, може да е на друго менение.
  • 39 волен сидеров

    1 0 Отговор
    А ТАКА,ЗАТВАРЯЙТЕ ДЪРЖАВАТА И ХОРАТА В КЪЩИ-НИКАКВО ИЗЛИЗАНЕ -ДО ТОАЛЕТНАТА НА ДВОРА С СМС -АМА ХА-ТРЯБВА ДА СЕ УСВОЯТ ЕДНИ ПАРИ И ДА СИ БИЕ ЕДНА ВАКСИНА И КОЙТО ОЦЕЛЕЕ....
  • 40 факт

    0 0 Отговор
    и я го видох на мустако ти виси
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове