Last news in Fakti

5 Януари, 2021 15:51 1 199 11

Донка Михайлова: COVID кризата показа, че не можем без общинските болници

  • донка михайлова-
  • коронавирус

Общините имат самочувствието, че са били на първа линия в борбата с коронавируса, казва заместник-председателят на НСОРБ

Донка Михайлова: COVID кризата показа, че не можем без общинските болници - 1
Снимка: БГНЕС

Общините имат самочувствието, че са били на първа линия в борбата с коронавируса през 2020 г. макар малко да се говори за това, каза пред БНР кметът на Троян и заместник-председател на Националното сдружение на общините (НСОРБ) Донка Михайлова. По думите ѝ сметката на общините за изминалата година е била много сложна и те са преминали през „уникален управленски експеримент“, а сега предстои трудна 2021 година.
Завишени разходи и намаляващи приходи белязаха 2020 година за местната власт. В някои общини хроничният недостиг на приходи е бил засилен от пандемията. Дефицитите са започнали да се усещат още през март, уточни Донка Михайлова.

„Тогава приходите рязко намаляха. Това беше периодът, в който трябваше да вложим много средства за дезинфекция, много средства, за да подкрепим общинските болници, които трябваше да изградят COVID отделения. В този период ние подкрепяхме болниците ако щете и за предпазно облекло.“

Общинските болници са хронично недофинансирани, по презумпция те изпълняват най-зле финансираните клинични пътеки, припомни Михайлова.

„COVID кризата ни даде голям урок – че здравната система на страната ни не може да се справи без общинските болници. Общинските болници поеха голяма част от болните от COVID .“

Бюджет 2021 прави крачка напред в решението на остри проблеми, които имат нужда от държавно финансиране, смята Донка Михайлова. Тя даде примери с по-добра подкрепа в сферата на социалните услуги и 10-процентното вдигане на стандартите в областта на културата. Според Михайлова е поставен на дневен ред големия проблем със „сбърканата философия на набирането на средства, които имат местен произход, местен източник“.

„Всяка следваща година относителният дял на местните приходи в общинските бюджети намалява, а местните приходи позволяват на общините свобода“, коментира тя. По думите ѝ само за 7-8 години относителният дял на средствата с местен произход е намалял от 40% на близо 30% и това е огромен проблем.

Темата за финансовата децентрализация беше заметена под килима от 2016 година, изтъкна още кметът на Троян. Сега в НСОРБ имат уверенията на министъра на регионалното развитие, че съветът по децентрализация, който не е функционирал години наред, най-после ще заработи.

Единици са общините, в които темата данъци е на дневен ред, но не са малко тези, в които таксата битови отпадъци е поставена на дневен ред, защото са увеличени компонентите на тази такса, поясни още Донка Михайлова, запитана дали общините ще търсят вариант да компенсират недостига на средства с вдигане на данъци.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мутафчийски

    5 1 Отговор
    Набирам спешно 25 000 🐧🐧🐧🐧🐧🐧🐧🐧🐧,че ми се развали ваксината.
  • 2 гост

    5 1 Отговор
    Eдиници ca oбщинитe, в кoитo тeмaтa дaнъци e нa днeвeн рeд, нo нe ca мaлкo тeзи, в кoитo тaкcaтa битoви oтпaдъци e пocтaвeнa нa днeвeн рeд, зaщoтo ca увeличeни кoмпoнeнтитe нa тaзи тaкca, пoяcни oщe Дoнкa Михaйлoвa, зaпитaнa дaли oбщинитe щe търcят вaриaнт дa кoмпeнcирaт нeдocтигa нa cрeдcтвa c вдигaнe нa дaнъци. - ПАК ЛИ ЩЕ ВДИГАТЕ ?
  • 3 дедо Герчо

    5 2 Отговор
    ТЕ ТОВА ВЕЧЕ Е 100% ВЕРНО!
  • 4 Последния Софиянец

    4 2 Отговор
    Нещо за новата пратка ваксини онемяха мисирките.Разкарват ваксините с пощенски бусове без хладилник.Вече се е развалила сигурно.
  • 5 Ааааа

    4 1 Отговор
    Добър ден како Сийке.
  • 6 Аз40

    6 1 Отговор
    Донке, за каква здравна система и летящи чинии говориш?
  • 7 Сатъра на Хана

    2 0 Отговор
    Ковид кризата показа че
    ако компостираме между 15 000 и 20 000 мутри и бейове ,
    можем да оцелеем
  • 8 asd

    4 3 Отговор
    Достатъчно показателно за "държава" на тиквисти.

    Умните хора планират. Не толкова умните се учат от грешките на другите.
    А тиквопитеците се ос.ират до ушите и едва тогава започват да се вайкат и кудкудякат.

    Алоууууу... Тиквопитеците, а къде са парите на НЗОК (резерв)?
    Хахахахахахахаха
  • 9 Дельо Хайдутин

    2 0 Отговор
    Първи смъртен случай на Балканите.
  • 10 Иван Василев

    5 0 Отговор
    Тази кметица да не се оплаква за недостиг на финанси,защото точно община Троян начислява такса битови отпадъци на незастроени парцели в селата.Даже смехотворни са случаи,при които парцели в края на селището се облагат с такса смет,а хората изкарват отпадъци и ги изсипват точно в такива крайни незастроени имоти.Такива примери има в с.Врабево,община Троян.
  • 11 ЛАПСУС

    0 0 Отговор
    е ТЕ ТАЯ, само търси изява.Отсвирена отвред се прави на интересна.БСП ДА СИ СВАЛИ ДОВЕРИЕТО ОТ НЕЯ ЗАЩОТО ПРЕДЛОЖИ 20% УВЕЛИЧЕНИЕ НА ТАКСА СМЕТ.Това го нямаше в предизборните обещания.Миналата година пак увеличи с 20%.По-миналата увеличиха данъците защото се изфука че Троян е туристически град,а после не връщаха парите ,а си ги прихващаха за данъците.Мръсен е града не знае какво прави ,АМА СЕ ПЪЧИ И НАВРЕД пълно с нея.А как излъга и Борисов в Троян не е истина.Натиска се за соц.министър ама ней се.Ама дано си я вдигнат нагоре,че и други да им се понарадват.