Last news in Fakti

9 Януари, 2021 04:05 5 814 72

9 януари 1878 г. Победата при Шипка-Шейново

  • битка-
  • русия-
  • турция

Открит е пътят за настъпление в Тракия и към Цариград

9 януари 1878 г. Победата при Шипка-Шейново - 1

На 9 януари 1878 г. Руските войски и българското опълчение удържат победа в битката при Шипка-Шейново.

Това сражение е ключово за откриването на пътя към Цариград и сключването на мирен договор.

До него се стига, след падането на Плевен и София.

В края на месец декември 1877 г. Южният отряд на руската армия, с командир генерал-лейтенант Радецки, преминава Стара планина при изключително трудни зимни условия. Той пристъпва към изпълнение на основната задача поставена от плана за действие след преминаването на планината - разгром на Централната османска армия.

Южният отряд е разделен на три колони - лява, централна и дясна. В състава на колоните са включени и дружините на Българското опълчение. Предвижда се действие от движение срещу противниковите сили на южния склон на Шипченския проход и в укрепения Шейновски лагер, изграден недалеч от с. Шейново.

Битката се развива в два боя на 8 и 9 януари 1878 г. Шейновският лагер е изграден от Централната османска армия. Опорен пункт на основните сили заели проходите на Централна Стара планина. Той е разположен срещу южния изход на Шипченския проход. Формата му е на кръг с радиус 1,5 км с център с. Шейново. Най-силно е укрепена източната част с дължина на отбранителната линия 2 км, с. Шипка - с. Секеречево.

Отбраната е от две свързани линии. Първата е с основа от пет могили с разположени две батареи и стрелкови ложименти. Втората е съставена от пет редута, разположени за кръстосан огън срещу равна и открита местност. Могилата Косматка зад втората линия е командна. Тук са установени резервите на Вейсел паша. Другите участъци на лагера са отбранявани от 9 редута. В хода на битката землените профили са укрепени допълнително и усилени с дългобойна артилерия. В лагера са разположени 11,5 табура и 29 оръдия.

Силите на лявата руска колона са съсредоточени в района на днешното село Мъглиж. Взето е решение да се атакува Шейновският укрепен лагер. Главните сили са насочени към източната страна на лагера. Около обяд атакуващите превземат първата отбранителна линия на противника. Опитът да се превземе втората отбранителна линия е неуспешен. Командващият преценява, че частите са изтощени и взема решение да се нощува на заетата позиция.

Тя е укрепена през нощта и направена недостъпна за вражеските сили. Изпратено е донесение до генерал-лейтенант Фьодор Радецки с настояване за енергични действия на централната и дясната колона.

През нощта на 8 срещу 9 януари Вейсел паша прегрупира своите сили. Шейновският лагер е укрепен с 4 табура свалени от Шипченския проход. Рано сутринта започва атака срещу лявата руска колона като последователно се пренася ударът от десния към левия руски фланг. Особено ожесточен е боят при гората край с. Секерчево.Турците са отбити и са заети нови редути от втората отбранителна линия. Обхванати са двата фланга от източната страна на Шейновския лагер. Предприета е атака и на днешното село Шипка. След забелязано масово отстъпление на турски части, лявата колона в 10 часа преминава в настъпление срещу западната страна на лагера. Овладени са първите траншеи и е отбита последвалата конраатака.

63-и Углицки Пехотен полк, IX-а Стрелкова бригада и V-а Опълченска дружина атакуват и превземат централния Шейновски редут №2. Успешна е и атаката на Шейновски редут №1 от III-и Стрелкови батальон на 63-и Углицки Пехотен полк. Батальонът е вдигнат в атака.

Към 14:00 часа части на лявата и дясната колона се съединяват южно от превзетото с. Шипка. Вражеските сили в Шейновския лагер са разкъсани, а Вейсел паша е принуден да съсредоточи останалите му сили около командния си пункт при местността Косматка и да поиска капитулация.

Около обяд в атака срещу турските сили на Шипченския проход преминава и централната колона. Главният удар нанася 55-и Подолски Пехотен полк. Обходно движение осъществяват Брянския пехотен полк и Житомирския пехотен полк. С цената на 1 507 убити и ранени, централната колона сковава силите на турската групировка и не допуска тя да окаже помощ на Шейновския лагер.

Изправен пред неминуемо поражение, Вейсел паша изпраща парламентьор при генерал-лейтенат Михаил Скобелев с предложение за капитулация. Предложението е прието с условие да се предадат и частите при Шипченския проход.

Шейновската битка завършва с пленяването на цялата Централна османска армия (3 паши, 765 офицера и 22 000 войника). Броят на убитите и ранените е 4000 души.

Турция се лишава от най-боеспособната си армия към началото на 1878 г. Окончателно е разкъсана отбранителната турска линия по Стара планина. Открит е пътят за настъпление в Тракия и към Цариград. Общите руски загуби са 5 107 убити и ранени.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фаро

    145 16 Отговор
    Да се свети името им!Сега щяхме да носим чалми

    Коментиран от #5, #11, #53, #65

  • 2 веселяк

    27 103 Отговор
    И да се знае, никакви руснаци не са били! Само украинци и финландци! Даже руски не са говорели едните са пшешикали, като поляци, а другите са пръхтели, като лапландски елени!

    Коментиран от #3, #28

  • 3 00000014

    93 13 Отговор

    До коментар #2 от "веселяк":

    И американци е имало - около 30 %. Водени са били от дженерал от неизвестен пол. Наричали го "То". Принадлежал към нова религия - джендърпедераизъм.
  • 4 Активист на БКП

    55 12 Отговор
    И детето дава крушки на солдатите без страх и крещи:,,Здраствуйте ,братушки,,!!!

    Коментиран от #27

  • 5 Д. Петров

    15 69 Отговор

    До коментар #1 от "Фаро":

    Да те светнат, да те беа сфитнали! Платили сме си предостатъчно, на новите поробители! И днес продължаваме да плащаме, заради чукчите ти!

    Коментиран от #24, #58

  • 6 История БГ

    61 8 Отговор
    Всичките там Паши маши на османските амуджи са жили франсета.
  • 7 ЦК на ГЕРБ

    31 11 Отговор
    И детето дава крушки на солдатите без страх и крещи:,, Здраствуйте,братушки !!!
  • 8 Българин

    64 13 Отговор
    Войната се води и Финансира от Руския Цар Освободител.Точно Царскато Семейство,която после Руските Комунисти избиха заедно с децата....А още по- късно Окупираха Полови н Европа за Половин Век...Отдаваме почит на Руския Цар и руската Армия,не на Комунистическата ...

    Коментиран от #16, #60

  • 9 БиБи Кинг

    10 34 Отговор
    Ма основната цел не е постигната, Истамбул остава турски и Санстефанцкиа договор е забанен на Берлинскиа конгрес дее! После много ни се расърдиха каде сами се саединихме и насаскаха сраблетата да ни нападнат! Тарикати гольеми са теа алкахалици,хубаво е каде немаме општа граница с них!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 АмериканскиХой

    50 5 Отговор
    Абе Америка е щяла да освободи България ,
    ама по това време е била заета с Индианските войни и избиването на аборигените :)))
  • 13 Историка

    43 12 Отговор
    Усман Пуша предаде сабята си на братята славяни освободители и си направи сепуко.
    Турчетата коленичиха пред генерал Гурко у го молеха да не настъпва към султана им.

    Коментиран от #30

  • 14 АмериканскиХой

    18 6 Отговор
    Питали радио Ереван
    Защо всички Политици в България са плешиви ?
    ...
    А радиото отговорило след известен размисъл:
    "Защото са ваксаджийчета"

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 АмериканскиХой

    4 10 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Луи 16 и Мария Антоанета
    ги ЕКЗЕКУТИРАХА ФРЕНСКИТЕ КОМУНИСТИ
    ....
    ПАК СИ ЧЕЛ ГРЕШНАТА КНИЖКА ,

    Коментиран от #17, #38

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 АмериканскиХой

    18 4 Отговор
    Много се смутих от Учебниците по История
    .....
    ПИШЕ град ОДЕСА , РУСИЯ .....
    .....
    Тва не е ДЖЕНДЪРСКО–ЛИБЕРАСТКИ ИЗДЪРЖАНО и трябва да се променят

    Коментиран от #29

  • 19 History channel

    35 2 Отговор

    До коментар #17 от "тртртр":

    Бай Тошо се опита да помогне на турското малцинство да се върне по родните им места в Анадола, но те не та бе искаме си в България е по-хубаво.

    Коментиран от #20

  • 20 Сатъра на Хана

    13 9 Отговор

    До коментар #19 от "History channel":

    Най-голямата гавра на Тодор Яшаров Живков Сакскобургота
    с турците, беше че назначи
    "румънеца" Ахмед Исмаилов Ахмедов (сменил на 35 години името си на Ахмед Демир Доган) за Бей на Турците
    ....
    Ама кво да правиш - и двамата влашки копанари
  • 21 Гошо

    33 3 Отговор
    Нищо не пишете за участието на 9то гостиварско авиокрило, трета македонска армия и подводния македонски флот дислоциран в Охридското езеро прекъснал снабдяването на турската армия по море и по направлението Силистра-Русе-Никопол!
  • 22 Досиетата

    21 1 Отговор
    Лидера на останалите турци в БГ, Ахмед Демир Доган е работел за ДС и е доносничил какво става в махалата.

    Коментиран от #23

  • 23 АмериканскиХой

    12 2 Отговор

    До коментар #22 от "Досиетата":

    Той е гагаузин - влашки копанар ....
    не е турчин даже
    ...

    Коментиран от #25

  • 24 Димитър

    10 7 Отговор

    До коментар #5 от "Д. Петров":

    Благодари на Херо мустафа ! Неблагодарник
  • 25 Въпрос

    6 2 Отговор

    До коментар #23 от "АмериканскиХой":

    А защо тогава всички турци гласувате за него по строй ?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Софиянец

    7 16 Отговор

    До коментар #4 от "Активист на БКП":

    И тези офицери които ни освободиха болшевиите избиха 19-а, голяма част се преселиха в България а след 9-и 44-а бяха преследвани и екстрадирани в рассия, тая дива сила.

    Коментиран от #31

  • 28 Дедо Вангьо, брат на баба Вангя

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "веселяк":

    А ПОРУЧИК ГОЛИЦИН ЗАЕДНО С КОРНЕТ ОБОЛЕНСКИ СЕ ОТДЕЛИЛИ ОТ ОСНОВНАТА КОЛОНА И СА ОТИШЛИ ДА ОСВОБОДЯТ МАКЕДОНИЯ. ИМАЛИ СА МАЛЪК ПРОБЛЕМ С ДРЕВНИЯ НЕПОЗНАТ ЕЗИК, НО НА ПОМОЩ ИМ ДОШЪЛ СТАРИЯ ВОЙВОДА ФИЛИП ТОТЮ ОТ 3-ТА ОПЪЛЧЕНСКА ДРУЖИНА, ТА ОПРАВИЛИ НЕЩАТА
  • 29 Тъй ами!

    1 3 Отговор

    До коментар #18 от "АмериканскиХой":

    Еее сбъркал държавата. Иначе Одеси по морето колкото щеш. Дори има една прекръстена на Сталин!
  • 30 сопоко

    10 23 Отговор

    До коментар #13 от "Историка":

    турчина е клякал само като ходел по голяма нужда, а не като теб пред всеки, русия и турция са две велики сили воюващи над триста години по между си, а не като теб да чакаш други да воюват за теб, просто ставаш разменна монета, просто единия господар те предава на другия, биеш се в кухите си гърди, че имаш 1300 годишна история, но забравяш да споменеш, че са история на един роб, 200 години византийски роб, 500 години турски роб...., и пак роб

    Коментиран от #37, #46, #48, #50, #52, #66

  • 31 Самолет # 5

    21 4 Отговор

    До коментар #27 от "Софиянец":

    Не вярвам. От 1878 до 1919 година са 41 години. Ако средната възраст на офицер на активна служба да речем е 40-45 години, то излиза, че по-голяма част от тези офицери са били умрели (вероятно от ковид) през 1919г. През 1944 трябва да са на над 120 години. Но такова е нивото на неблагодарните русофоби. И все пак съм сигурен, че поне 10 души са те лайкнали на ум дори без да се замислят какви празнословия си написал, само защото си оплюл нещо.

    Коментиран от #36, #39

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Нали имало свобода на словото

    5 1 Отговор
    Що триеш коментари моди
  • 35 Края на бегето започна след 1876г

    2 13 Отговор
    1876г началото на беге дс комунистическо робство
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Другия с коня

    13 4 Отговор

    До коментар #16 от "АмериканскиХой":

    Книжката е същата,отгърни на друга страница където е Урока Руско -Турска освободителна война...Между другото,София има късмет,че има посланици в нея,но Стара Загора и Тракия го нямат...Изравнена е със земята Стара Загора....Не знам кой е дал повече жертви - Руската армия или Българския Народ,но сме си заслужили Свободата....
  • 39 Другия с коня

    5 9 Отговор

    До коментар #31 от "Самолет # 5":

    Абе,математик...Човека иска да каже,че офицерите от Царската армия освободителка се спасиха в България от Комунистическите Превратаджии в Русия...Може да не са същите,участвали в нея,но офицери са били само хора от висшето общество на Монархията....
  • 40 Мимч

    25 3 Отговор
    Ние трябва да сме вечно признателни на руснаците,за техните жертви за нашата свобода и вечно с тях,но никога против тях.Лошото е ,че сегашното поколение и управление го забравя това нещо.Дано не се налага пак да ни освобождават....
  • 41 сопоко

    9 14 Отговор

    До коментар #37 от "Дарвин":

    плюя само такива като теб, които плюят турците живеещи в българия, ние сме тук от векове, живели сме и живеем мирно с българите, но в последните години на комунизма комунистите промиха мозъците на такива като теб и настроиха българи срещу турци, затова ти казвам плюя по такива като теб, нямам нищо против българите и българия, но ти не си българин

    Коментиран от #67

  • 42 Дарвин

    16 5 Отговор
    Българин съм, а корените ми са от Одринско знаеш ли колко мирно турските войски са ги "помолили" да се изселят от там?
    Знаеш ли колко са жертвите?
    Вас кой ви е колил и гонил?
    Въпреки това нямам нищо против българските турци, с какво те обидих и къде видя да плюя по българските турци.
    Питам конкретно теб защо наричаш родината си робска държава и съгражданите си роби?
  • 43 Дъгето

    8 11 Отговор
    Ей имам чувството,че влизате тук да се заяждате.Истината е една Русия и дреме на.......за нас.Още преди да почне войната се знае,че те имат интетреси.Затова Санстефанския договор е временен защото Германия,Англия,Франция са наредили друго и са знаели какво ще стане на Берлинския конгрес.Истината е една ако не беше българското опълчение да удържи Шипка войната нямаше да бъде спечелена.Да не говорим за безчинствата на руската армия в българските села.След освобождението ни става ясно,че сме поробени отново.Със забраната за наша армия,администрацията изцяло руска взетото ни злато до 89 година общо 35 тона.Дори наскоро излязоха документи за това разграбване.Никой не говори за загиналите,румънци,финландци и ред други войници за освобождението,както и колко са избитите българи.Спомнете си Батак,Стара загора.Плевен преди обсадата е бил четвърти по големина в България около 15000 по голям от София тогава а остава около 1300 души.

    Коментиран от #44, #47, #68

  • 44 Браво, бе

    14 4 Отговор

    До коментар #43 от "Дъгето":

    Ами на шипка опълченците с кой се бият рамо до рамо и кой чакат и какво злато, на босия цурвулите:), независимостта и тя платена на Турция от Русия Първите болници се правят български тогава от русите и армия и първото бойно знаме Самарското много преди това правено за освобождението ни и не за пари

    Коментиран от #45

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ОСТАВКА

    11 3 Отговор

    До коментар #30 от "сопоко":

    Турчина кляка на всичко и всеки! Турчина е ербап само, когато е в силна позиция и то пред слабите, иначе е един страхлив плужек!

    „НА ЦАРЯ ОСВОБОДИТЕЛ – ПРИЗНАТЕЛНА БЪЛГАРИЯ” - поклон пред Русия и опълченците!
  • 47 pffff

    12 3 Отговор

    До коментар #43 от "Дъгето":

    Истината е една - България е била под ТУРСКО РОБСТВО (не под османко владичество/съжителстово) и благодарения на РУСИЯ сега я има България, а не на хамерика или ввропа!!!
    Писна ми от такива теоретици като тебе! Всички, които отричат това са турско греберски тролове!
  • 48 ФАКТ

    3 9 Отговор

    До коментар #30 от "сопоко":

    Право пишеш ! Над 700 г.това племе е било робско.Такова си и остава.Има психика на пораженец.

    Коментиран от #51, #55

  • 49 ИВАН

    11 1 Отговор
    Поклон пред геройския подвиг на братята руси и на всички, които са се били против турците за освобождението на нашия изстрадал народ .... но нека си кажем честно - защо са ни поробили изобщо, защо сме страдали толкова, а не сме ли едни неблагодарни предатели, четейки само тези коментари, вечно разделени, всеки умник ...
  • 50 Голямия султан

    9 1 Отговор

    До коментар #30 от "сопоко":

    А когато идват руснаците, турците за да не клекнат избягват в Константинопол! А ти как така си тук? Или някоя от вашите е целувал руския ботуш за да го пожалят, или е излязал пред къщи с ятагана и е крещял, "Всички ще загинете ако припарите в дома ми"! Ти коя теза си избираш?
  • 51 Виж 50-коментар

    9 1 Отговор

    До коментар #48 от "ФАКТ":

    И пак помисли за психиката! Твоят род от колко години е тук, и не е ли роб? Злобата ти това показва! А щом вашите са се върнали, значи не са ги искали! Те тези дето ги искаха са си там!
  • 52 а така ли

    8 1 Отговор

    До коментар #30 от "сопоко":

    Е,и, османеца и неговата империя като не са били роби къде са сега? Няма ги, изчезнаха..., с робство над другите лесно се живее, но до време.
  • 53 Хаха

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Фаро":

    Отърва се от чалмата и премина на калпак пхахаха

    Коментиран от #57, #69

  • 54 СВД

    5 2 Отговор
    Малко мъгляво е описано, бъркат се действия на лява и дясна колона, но общо взето е вярно! Първо - тези действия на юг от Стара планина не са ,,регламентирани" от великите сили! Второ - Святополк Мирски атакува източната страна на турските укрепления, но от запад прехваленият Скобелев закъснява доста! Трето - изключителната храброст на 5 опълченска дружина! Цитат - ,,На 200 метра от турските окопи русите залегнаха под силния огън! Настъпващите опълченци продължиха, влязоха в редута и там щиковете решиха всичко!". Дружината дава близо 128 убити и се е наложило офицери от другите дружини да бъдат командировани там. ,,При Стара Загора опълченците спечелиха уважение и снеха съмнението, че са способни да се сражават, при Шипка бяха равни на руските богатири, а при Шейново ги надминаха!".
  • 55 ОСТАВКА

    12 2 Отговор

    До коментар #48 от "ФАКТ":

    Роб може да бъдеш само в главата и сърцето, а тези 700 години робство показват, че българина никога не е бил роб! Народ, който успява да запази облика си въпреки зверствата, няма как да наречеш роб!

    Благодарим на Русия и дедите ни!!!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 BGRUS

    8 2 Отговор

    До коментар #53 от "Хаха":

    И какво му е смешното, бе пуйко! Калпак е част от българската народна носия, а чалмата е за получовеците!
  • 58 КОЙ

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Д. Петров":

    Платили сме си но не може безплатно.Или алтернативата е била още 500г.

    Коментиран от #59

  • 59 Чук и Гек

    6 1 Отговор

    До коментар #58 от "КОЙ":

    Какво си платил, бе!? Платил си на башибузуците да не те заколят на дръвника! - ,,От Батак съм, чичо! Само дядо Ангел оцеля сиромаха! Той пари с котела събираше за тях.....!" Разделено на няколко милиона освободени българи, 20-30 тона злато са 5-6 грама на човек! Че,той Митю Пищова има повече злато по врата!? Дай аз да те застрелям в околностите на Плевен и сетне да пратя на майка ти 100 грама златни накити! Иди в отвъдното и кажи на майката на майор Горталов, че синът и е окупатор!
  • 60 Тттт

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    А по-късно, сме си платили със злато всичко на руснаците!
  • 61 стоян георгиев

    1 3 Отговор
    другари безспорно е че русия ни освободи от турско робство и не само тва благодарение на русия у нас имаше възраждане,което се случи именно следствие дългогодишната руска политика в тази посока.трябва да сме пълни неблагодарници за да го отричаме,но онази русия и сегашната са две много различни неща другари.както съм писал многократно службата на другаря путин изтрепа нашите освободители до крак заедно с децата им.тези дето успяха да избягат се заселваха във фашиска българия и когато службата на другаря путин стигна до тук ги подкара наново!та знака на равенство дето удобно слагате между александър втори освободител и путин е напълно неадекватен!

    Коментиран от #70

  • 62 Гербер

    2 2 Отговор
    Като гербер, седесар и натовец в Руско-турската война съм за Турция. Съюзници сме. Бих носил чалма, какво толкова.
  • 63 копи пейст

    4 1 Отговор
    Най-зловещата роля е на Сюлейман паша. Френски евреин, роден като Соломон Леви Явиш, завършил Сорбоната. Под негово командване албански башибозук, черкези и чирпански цигани са изклали до крак и опожарили Стара Загора.

    Главният квартирмайстор Белински (Нихид паша) е поляк, началникът на интенданството Шатинер (Рашид бей) е французин, а генерал Грюнвалд е норвежец, началник на артилерията към главното командване.

    Освен тях Леман паша е австроунгарец, Вейсел паша — австриец, преди служба при турците фон Вексел, Талат бей – евреин, Ибрахим паша – грък, а Мехмед Садък паша е поляк.
  • 64 Диамантената ръка

    3 4 Отговор
    Само трябва все пак да сме наясно. Руснаците са воювали не България да е самостоятелна и независима от тях държава, а предимно за своите си интереси. Както ние сме воювали за Македония като част от България, а не да създаваме отделна държава.
  • 65 Angry Bird

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Фаро":

    Ако живееш по-добре и в по не увълчено общество, има ли значение с какво кой орган ще си омотаеш?
  • 66 Русенец

    8 1 Отговор

    До коментар #30 от "сопоко":

    А ти забравяш как 700 г преди вас, всички наоколо са треперели от военната сила на българина. Точно заради нея не искат повече да допуснат голяма и силна славянска държава на Балканите. Забравяш и за неповторимите военни подвизи на българите, след освобождението, като битката при Дойран, защитата от сръбското настъпление и обсадата на Лозенград. Все геройства без аналог в света до ден днешен, за които френският военен министър казва: "Предпочитам да имам за съюзник българската армия, пред всички останали."

    Коментиран от #71

  • 67 Русенец

    6 2 Отговор

    До коментар #41 от "сопоко":

    Вие също сте българи. Защо Северна имаш за турчин? Назад в рода ти си потомък или на еничарче, или на помак. Султанът е пращал предимно еничари да воюват с враговете му. Насъсквал е брат срещу брата, син срещу бащата. Защо мислиш не ви искат ония, остатък Босфора? Защото знаят, че не сте им кръв. Вие сте българи, потомци на отвлечени българчета, но с промити мозъци от султана. Докога ще живеете в заблуда?
  • 68 Русенец

    4 1 Отговор

    До коментар #43 от "Дъгето":

    Хубаво е да се почете малко повечко, преди да се пише наизуст. Тия 85 тона злато, които е трябвало да дадем на Русия, са от приравняването на репарационните дългове, между България, Турция и Русия, според условията на мирния договор. Турция има да плаща на Русия, а ние на Турция. След приспадането на турският дълг на нас ни остава да изплатим на руснака тия 85 т, вместо 170 на турчина (последната цифра не я помня с точност). Освен това, приравнени в златни франкове, тия 85 т злато са капка в морето, сравнени с 250 млрд, които сме били задължени да платим на опонентите си от ПСВ, в която натътрузеният ни европейски цар ни натриса срещу руснаците. Заради този му провал губим нещо много по-ценно от пари и злато - губим Беломорска Тракия, западните покрайнини и плодородна Добруджа. И накрая, я сметни, колко злато изнесе от България канадския грабител, като всяка година добивите му са около 9 тона, а той копае земята ни от 12 г, срещу 5% комисионна? Май тия 85 т на руснаците взе да се губи покрай това, което западнякът ни взе и още ни взима, а?
  • 69 Русенец

    4 2 Отговор

    До коментар #53 от "Хаха":

    Калпака ми е добре. 4алмата ми обива. Зад Босфора можеш да си носиш 4алмата. Тук не.
  • 70 Русенец

    5 3 Отговор

    До коментар #61 от "стоян георгиев":

    Аз съм русофил, не путинофил. Прекланям се пред подвига и саможертвата на обикновения солдат, не пред кроежите и плановете на богатирите. За мен политиците не олицетворяват народа.
  • 71 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор

    До коментар #66 от "Русенец":

    Прочетете за чудесата които проявяват Българите под ръководсвото на командирите Хаджи Христо, Хаджи Стефко и др. за свободата на Гърция. В Сърбия,- Белградската крепост е превзета през 1867 г. основно от участниците във Втората Българска Легия.

    Английския генерал Джокмъс: "Тези, които се бият за гръцката свобода не са моралии /жители на Морея - Пелопонес/, или гръковизантийци, а народ от по-твърдата албанска раса и от този на север. Под командата на Хаджи Христо конницата им е от българи. Едничката добра пехота се състои от сулиоти и от румелиоти, българи от Румелия." - това е по повод на Гръцкото освободително въстание - 1821 г.
    Гръцкия историк Трикупис пише:
    Водачите на двата враждуващи лагера всред гръцките въстаници вече се готвеха да се нападат. Изведнъж посред тях излязоха двама български воеводи Хаджи Христо с българска кавалерия и Хаджи Стефко [от Охрид] с българската пехота и държаха приблизително този език на безумците, които щеха да се изколят: – Ние преминахме планини и долини; ние и нашите другари дойдохме с вас да се сражаваме до вас за кръста и гръцкия народ; не ви искаме никакво право за своите заслуги, които верваме сме допринесли, а ви молим да ни застреляте всички до един, преди да сте се изклали. Защото не можем да преживеем срама, да присъствуваме при вашите вътрешни ежби, и то във върховния момент на войната за освобождението на вашата родина. – Благодарение на тия двама благородни души началниците на двата лагера, опомнени, с
  • 72 Джунейт

    1 1 Отговор
    Не е вярно това българите са се биели на страната на Османската Империя срещу Русия защото не са били роби а свободни хора и са живеели добре
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове