12 Януари, 2021 15:44 1 914 33

Президентът пред ГЕРБ: Съмненията за манипулирани избори ще се преодолеят чрез ясни мерки (ОБЗОР)

  • румен радев-
  • консултации-
  • герб-
  • изборен кодекс

Екзотична идея е да се напише Конституция за един ден, но да се гарантира конституционното право на глас на всеки българин е политическа отговорност, подчерта Румен Радев

Президентът пред ГЕРБ: Съмненията за манипулирани избори ще се преодолеят чрез ясни мерки (ОБЗОР) - 1
Снимка: Пресцентър

Съмненията, че съществува възможност изборите да бъдат манипулирани могат да бъдат преодолени само по един начин – чрез ясни и своевременни законови, организационни, логистични и здравни мерки. Разчитам да видим такива мерки, предприети от ръководството на държавата и от Централната избирателна комисия, които да убедят хората, че няма да има манипулация. Това заяви държавният глава Румен Радев по време на среща с представители на Политическа партия ГЕРБ на „Дондуков“ 2.

През днешния ден президентът и вицепрезидентът продължават консултации с парламентарно представените политически сили за провеждането на предстоящите избори за Народно събрание.

Румен Радев подчерта, че в обсъждането и подготовката на предстоящия парламентарен вот следва да бъдат представени и изслушани позициите на всички заинтересовани страни, като не се прави разделение между представени и непредставени в парламента политически партии и при пълно зачитане на принципа на плурализма.

Цвета Караянчева увери, че законодателната власт има готовност да приема решения в кратки срокове, дори ако се наложи свикването на парламента в рамките на предизборната кампания.

Представителите на най-голямата парламентарна група заявиха, че имат готов законопроект, който касае закона за мерките и действията по време на извънредното положение. В него се предвижда възможност всички карантинирани лица да гласуват с подвижни избирателни секции, а на настанените в болница лица да се даде възможност за достъп до урни, които по решение на ЦИК да се представят от обслужващия медицински екип. На ЦИК също така ще бъде дадена възможност да предприеме мерки за гарантиране на сигурността на останалите гласоподаватели – във всяка избирателна секция да има възможности за осигуряване на средства за лична защита.

Според Даниела Дариткова усилията трябва да бъдат концентрирани в здравната сигурност. По думите ѝ това, което може да възпрепятства българските граждани да упражнят своето право на глас, е страхът от инфекция. Позицията на ПП ГЕРБ е, че промени в Изборния кодекс, с които да се въвеждат „екзотични“ идеи, непосредствено преди датата на изборите, са неприемливи и лоша парламентарна практика, стана ясно на срещата.

Държавният глава заяви, че е редно предвиденото да бъде оповестено достатъчно рано, а в здравния протокол да бъдат включени мерките, които ще регламентират провеждането не само на изборния ден, но и на предизборната кампания. По думите на Румен Радев здравните власти следва да предвидят няколко варианта за провеждане на вота според параметрите на заболеваемост. Той предупреди, че в условията на неяснота политическите партии срещат сериозни трудности при набирането на членове на СИК, наблюдатели и застъпници.

Много е важно да отчитаме тези близо 2 милиона българи зад граница, които се сблъскват с огромни проблеми в желанието си да дадат своя глас в пандемична обстановка, заяви президентът. Румен Радев обърна внимание, че към момента не са предприети никакви мерки, за да се обезпечи вотът за тези български граждани, които ще бъдат в карантина в чужбина.

Вицепрезидентът Илияна Йотова повдигна въпроса за сроковете на активна регистрация, която ще се изисква от лицата, поставени в карантина. Необходимо е да бъде предвиден максимално кратък срок, според възможностите на всяка администрация, за да може и гласоподавателите, поставени в изолация в дните преди вота, да получат право на глас.

Според Томислав Дончев е постижимо осъществяването на ваксинационна кампания за членовете на мобилни избирателни секции. По негово мнение предстоящото време до провеждането на изборите не е достатъчно за въвеждане нито на гласуване по пощата, нито на електронно гласуване, въпреки че са отчетени техните ползи най-вече за българските гласоподаватели зад граница.

Румен Радев призова в здравния протокол да бъде предвидено как здравните мерки да не бъдат в конфликт с прозрачността на изборния процес и по-конкретно как да се избегнат ситуации, в които изискванията за дистанция в по-малките избирателни секции ще наложат излизане на застъпници и наблюдатели извън секциите. На срещата беше обсъдена възможността за заснемане и излъчване на живо на отварянето на урните, броенето на бюлетините и попълването на протоколи в края на изборния ден. Според президента предвиждането на такава възможност не изисква никакви усилия и ресурси от страна на държавата, а само решение от законодателя.

Румен Радев апелира нито едно предложение, което цели улеснен и сигурен вот за гражданите, да не бъде отхвърляно като „екзотика“, тъй като се касае за защита на конституционни права: „Вие ги наричате екзотични идеи. Аз мога да нарека екзотична идея да се напише конституция за един ден и да се представи в българския парламент. Но да се гарантира конституционното право на глас на всеки един българин, независимо къде се намира, това е политическа отговорност.“

Според президента въпреки трудностите, които създава, пандемията може да бъде използвана като възможност да бъдат взети решения, отлагани отдавна, и посочи за пример предвиждането на гласуване по пощата за гражданите зад граница.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    12 26 Отговор
    ПКП до ПКП.ха ха ха ха ха ха ха ха
  • 2 Само Радев

    29 27 Отговор
    Много е деен напоследък Радев. Браво.
  • 3 Независим

    37 23 Отговор
    Бойко "мъжкара" се скри под полата на ПКП Цвета Караянчева и я прати при президента, за да откаже видеонаблюдението по време на броенето на бюлетините и заяви следната изумителна глупост цитирам ""Видеонаблюдението е много трудно, тъй като няма навсякъде интернет и това ще доведе до липса на равнопоставеност. Няма как да се случи", отсече тя" ( ???)
    Дали това е дъното на лъжливата и крадлива пасмина от ГЕРБ, или не ( ???? )
  • 4 Какъв

    26 23 Отговор
    диалог с тая група , сменяща мнение и позиция по 3 пъти на ден ! А пък ПКП освен да врътне един кючек , друго не е по възможностите ѝ !
  • 5 Нео

    33 24 Отговор
    ГРОБ си отива. Колкото и да не ви се вярва. Това е началото на края.
  • 6 Радев

    19 23 Отговор
    Де го Бокича бе, сигурно отводнява на някоя баба Къщата с лопата па за тва го нема пак хаххах
  • 7 Тиквооо

    20 26 Отговор
    Радев,дето го оплюваш постоянно,спокойният,нормален и ЧЕСТЕН Радев ще те елиминира бавно и спокойно.Тежко ти..
  • 8 Киро Брейка

    13 27 Отговор
    Ако Радев не беше вдигнал народа щяхте да се сварите като жабата в топла вода

    Коментиран от #13

  • 9 pepy

    45 9 Отговор
    Обичайните "заподозрени" плюс нови и стари мераклии... а местата са само 240...

    Коментиран от #10, #25, #27

  • 10 Последния Софиянец

    3 35 Отговор

    До коментар #9 от "pepy":

    И Христо и Мая ми предлагат място в листите,но им отказах.Оправи си снимките.

    Коментиран от #18

  • 11 Боко

    11 12 Отговор
    Толкова да си глупав и нагъл, че няма накъде повече?!?
  • 12 Тиквооо

    12 17 Отговор
    Свърши ти Каризмата! Дебел,заспал,отпуснат покрай отворено чекмедже с пачки,охраната ти те зарязала,къв цар си ти бе?!

    Коментиран от #15

  • 13 Ей танцьора

    16 7 Отговор

    До коментар #8 от "Киро Брейка":

    Какъв народ е "вдигнал" тоя бе???? Ония тримата с ковчега+Маямата...а и онова "Площадния Софиядец".. Магаре да бяхте избрали,за нищоправец същата работа щеше да върши,без да се излага обаче. И стига вари тая жаба,ела да ти подаря, някоя хлебарка да си разнообразиш червеното меню!
  • 14 РАДЕВ...ПОЛИТИЧЕСКОТО НЕДОРАЗУМЕНИЕ

    14 11 Отговор
    И БАЦЕТО ТЕ ОТСВИРИ.......ЩО БЕ РАДЕВ
  • 15 Даааам

    14 8 Отговор

    До коментар #12 от "Тиквооо":

    Не е лесно да си прост! Ама ти,не си виновен-такива са ти гените. тиквеник.....
  • 16 12234

    12 3 Отговор
    Преди 4 години като те избраха не мамеха , а сега мамят. Смешник.
  • 17 ТОЧКАТА

    6 15 Отговор
    герп и КО' си отвориха устата и разсеяха всички съмнения колко са прости!!!!!!!и нагли!!!!...Цяло чудо е че има още ,,държавица,,......
  • 18 pepy

    28 6 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    То се води и дело за заличаване на проруската партия "Възраждане", но те се натикаха на "консултациите"... има време до регистрациите в ЦИК...
  • 19 !!!?

    2 1 Отговор
    !!!???. !!!?
  • 20 112

    4 7 Отговор
    Някой да е казал, че Радев е мафиот. Но казваме ви, че от 30 години на власт е мафията. Ако не си с тях, знаем какво следва. Сещай се. Всеки божи ден като ти казват, той е... И на 100 път... хората си казват, е, щом бб казва, значи... верно е. Българите минаха през какви ли не л*йна. Какво ли не чухме, какво ми очи не видяха. От камък да си ще рухнеш психически. То закани то злоба,
  • 21 Анонимен

    4 2 Отговор
    Никой не може насила да ти каже,, гласувай,,. Турците имат един лаф.. Zorlen guzelik olmaz. Ili nasila hubost ne stava
  • 22 Аз40🏴‍☠️

    7 10 Отговор
    ГЕРБ си отива, а гербавите го усещат отзадЕ 🤣🤣🤣
  • 23 мдда

    11 6 Отговор
    Съмненията ще се преодолеят след като те емнат на едно импийчмънт-че. След това няма да има никакви съмнения.
  • 24 Тошко

    10 4 Отговор
    А тайната на вота? Камерите не нарушават ли конституцията? Президента???? Чети преди да изказваш мнения!
  • 25 !!!?

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "pepy":

    Колега, нямаш ли проблем с качване на фотото !!!?

    Коментиран от #26

  • 26 pepy

    12 2 Отговор

    До коментар #25 от "!!!?":

    Имам проблем само с модераторите и за снимки и за коментари...

    Коментиран от #30

  • 27 Бацо Бекапейски

    5 9 Отговор

    До коментар #9 от "pepy":

    Къде е бай шкаф скалата на снимката
  • 28 Чичо

    7 0 Отговор
    Пускайте по-често Цура да говори, повече гласове ще загуби бацето.
    Вие господин Президент подкрепяте тезата, че изборите могат да бъдат манипулирани
    Президентът: По скоро един ваш бивш съпартиец изложи подобни съмнения
    ТУШ

    Коментиран от #29

  • 29 Филип Георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Чичо":

    НЕ ИСКАМЕ ДА ГИ СЛУШАМЕ. НИ ЦУРА НИТО ДАРИТКОВА, ОЩЕ ПО МАЛКО ПИТЕКАНТРОПА. НЕ МАСКИТЕ ЩЕ НИ СПАСЯТ. ТРЯБВА АНТИФОНИ. ТОВА ВАЖИ НАЙ ВЕЧЕ ЗА МАЛКИТЕ ДЕЦА.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Нео

    9 7 Отговор
    Днес пенсията в президентството отново ни демонстрира нисък интелект, компенсиран със солидна доза злоба. Той обвини някои водачи на партии, че са подписали конституция сътворена за един ден. Първо тя бе сътворена набързо, но не за един ден - лъжа! Второ, това не е конституция, а ПРОЕКТ за такава и ще е такава докато не се гласува и утвърди според закона, а до тогава подлежи на промени. Трето, всички с малко сиво в главата знаят, че това бе направено с едничка цел, да се парират опитите на пенсията да се разпорежда еднолично чрез служебно правителство. Целта бе постигната и пенсията си остана фигурант, а тази роля той не може да преглътне.

    Коментиран от #32

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове