13 Януари, 2021 09:25 3 826 50

Проф. Аргирова: Хората няма да могат да си избират ваксината

  • проф. радка аргирова

Колкото по-малко хора се ваксинират, толкова по-трудно ще преминем към нормалния живот. Трябва да има засилена кампания. Аз се ваксинирах, каза вирусологът

Проф. Аргирова: Хората няма да могат да си избират ваксината - 1
Снимка: БГНЕС

Във ваксината, която върви BioNtech РНК кодира част от есгена на вируса, а в тази на Moderna се кодира целия есген. Това не е толкова съществена разлика. Наблюдават се единични случаи на алергични реакции, чак до шок не се стига. Това каза вирусологът проф. Радка Аргирова пред бТВ.

"Едва ли ще може нашите граждани да си избират коя ваксина предпочитат. Първо изборът в момента го няма. Във всички случаи ваксините са безвредни със сигурност и могат да бъде използвани съвсем спокойно", заяви тя.

"Всички ваксини бяха приети с бърза процедура. Клиничните изпитания до момента продължават и ще продължим непрекъснато да получаваме нови данни", уточни проф. Аргирова.

Относно новия щам, открит в Япония, тя каза: "Тази нощ прочетох за първи път за мутацията в Япония. Става дума за 4 души, пристигнали от Бразилия. Това се е случило на 2 януари. В момента тече много сериозно изследване до каква степен е по-различна инфекциозността на този вирус".

"Що се отнася до британския щам - вече близо 40 страни докладваха, че го има при тях. При нас се проверява, но още не са готови изследванията. Няма никакви основания да мислим, че го няма тук този вариант на вируса, в който няма няколко мутации", категорична бе вирусоложката.

Запитана ще бъдат ли ваксините ефективни върху мутациите и вариантите на К-19, тя отвърна: "Това е първото, което се изследва. Много сериозно се следи. Засега няма никакъв вариант да се смята, че ще има каквото и да е компрометиране на ваксините".

"Колкото по-малко хора се ваксинират, толкова по-трудно ще преминем към нормалния живот. Трябва да има засилена кампания. Аз се ваксинирах. Сега съм в този период, в който трябва особено да се пазя да не се заразя. На 27-и ми е втората доза", каза още специалистът.

Проф. Аргирова е усетила само мускулна чувствителност, която е преминала много бързо.

"Решила съм 1 месец след втората доза ще си направя тест за антитела", уточни още тя.

По думите ѝ защитата, която ваксината ще ѝ даде, ще е минимум 1 година. Проф. Аргирова посочи, че дори има очаквания, че защитата ще трае 3 години, но още не е доказано.

Вирусологът смята, че е хубаво да се види дали руската ваксина може да се използва и от държавите в ЕС.

"Подходът към тази ваксина е известен, ясен. Хора, които имат алергии и автоимунни, за тях руската може би ще е по-добра", обясни специалистът.

Тя каза и как е преминала срещата с президента Радев, където се обсъждаха предстоящите избори по време на пандемия.

"Срещата бе интересна - той се интересуваше преди всичко от това как да бъдат максимално спазени противоепидемичните мерки, особено за хората, които са под карантина, и тези, които са на болнично лечение. Аз лично не съм съгласна да се пуснат за 2-3 ч. тези хора да излязат навън, това не е разумно, защото тъй или иначе са под карантина", добави проф. Аргирова.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро Брейка, Яде кренвирши леки

    18 3 Отговор
    Който яде птичи крак той за мене е бунак
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 😷😷😷

    31 1 Отговор
    Да живеЙ свободата и демокрацията ! Имаше един грузински виц, който го знае ще се сети... "Давам ти шанс, разклати ги" !
  • 4 Бонговец

    39 6 Отговор
    Аз избрах черен чувал пожелан ми лично от Професор Генерал И Мъж на Годината и Сладур Мутафчийски. Само на него вярвам! Ама държа като ме карат до гробищата да е с катафалка на колбасарска фирма

    Коментиран от #45

  • 5 onq s konq

    50 4 Отговор
    Недоверието във ваксините се поразда от недоверието в цялата порочна здравна система и безхаберието на управляващите

    Коментиран от #11

  • 6 Професор

    37 4 Отговор
    С купена титла..продал се за пари..
  • 7 нашия

    34 3 Отговор
    Важното е да могат да избират дали да се ваксинират-ваксината все един боклук
  • 8 Сичко отива към насилствено забиване

    32 3 Отговор
    На иглата

    Коментиран от #14

  • 9 Боко кюлците

    25 3 Отговор

    До коментар #2 от "Мнение":

    Говори се че е лицето Борисов е акционер там ? Доколко е вврно не знам, но според случващото се нищо чудно и най-вероятно да е така ?
  • 10 Лелее

    44 3 Отговор
    Чак до шок не се стига ???
    Браво како Радке!
    Викаш “ваксинира “ си банковата сметка и сега ще ваксинираш нас ?
    Па с час от есгена , па с целият , па нямате ли насищане ???
  • 11 нашия

    36 0 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    и от самите ваксини най-вече и от предназначението им и от отказа на фирмите производителки да носят отговорност за странични ефекти...иииии много и-та
  • 12 ьц098 0

    43 0 Отговор
    " Във всички случаи ваксините са безвредни със сигурност и могат да бъде използвани съвсем спокойно", заяви тя."
    И като как въпросната дама узна че са безвредни, след като "Всички ваксини бяха приети с бърза процедура. Клиничните изпитания до момента продължават и ще продължим непрекъснато да получаваме нови данни"?
    Поредната глашатайка на ОНИЯ.
    Всичките eврeи на сатурн!
  • 13 АНОНИМЕН

    32 0 Отговор
    И какво излезе?! За хората с алергии и автоимунни руската ваксина май ще е по-добра; вероятно и тази на Астра Зенека - май?!
    Когато става въпрос за здравето на европейски политици/и не само/ с алергии и автоимунни какво значи думичката МАЙ?! МАЙ забравяме санкциите за това и онова! Май забравяме Северен поток-2, Навални....?! МАЙ?!

    Коментиран от #17, #19

  • 14 нашия

    23 2 Отговор

    До коментар #8 от "Сичко отива към насилствено забиване":

    НЯМА КАК ДА СТАНЕ НАСИЛСТВЕНО АКО ТИ САМ НЕ КЛЕКНЕШ

    Коментиран от #23

  • 15 Сандо

    34 1 Отговор
    Госпожата да прочете какво е говорила и след това да каже дали има противоречия в изприказваното.За мен казаното от нея не е убедително в полза на ваксинирането.

    Коментиран от #20

  • 16 Двойна пропаганда - мигранти и вяссини!

    27 1 Отговор
    Има още балъци да ви вярват
  • 17 нашия

    21 1 Отговор

    До коментар #13 от "АНОНИМЕН":

    няма добра и по-добра всички са непроверени

    Коментиран от #24

  • 18 123

    32 1 Отговор
    Ако вземем тоягите още утре ще си дойде нормалното. Мерките са за да ни изнудват да се ваксинираме.
  • 19 Путин

    8 3 Отговор

    До коментар #13 от "АНОНИМЕН":

    Ли те светна по въпроса? Бръкни си в джоба и си го премести в другия крачол. Никой политик не мисли добро за народа си. Дори и бойко и радев. А сега бръкни им в техните джобове ако ти стиска

    Коментиран от #27

  • 20 нашия

    27 1 Отговор

    До коментар #15 от "Сандо":

    човек като лъже обикновено бърка все някъде,а каката на много места се е оплела
  • 21 Учуден

    29 2 Отговор
    Таа кога се е ваксинирала?! Тя първа линия ли е? Нещо или ни баламосва, или поредната далаверка... егати смотанячката
  • 22 Топ

    29 1 Отговор
    СТИГА АГИТАЦИЯ ВСЕКИ ДА СИ РЕШАВА САМ ПО ВЬПРОСА С ВАКСИНИТЕ! ТЕЗИ МАСКИ НИЩО НЕ ПРЕДПАЗВАТ !САМО МОЖЕШ ДА ХВАНЕШ ХРОНИЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ!
  • 23 Абе като решат че ше ти земат

    3 7 Отговор

    До коментар #14 от "нашия":

    Къщата ако не си туриш иглата ше те питам ка ше скачаш...от глутницата може да очакваш сичко за твое добро😂😂

    Коментиран от #29

  • 24 АНОНИМЕН

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "нашия":

    Те всичките са с временни документи заради голямото бързане! И безспорно сега с това ваксиниране върви третата фаза на тестовете и се гледа за странични и прочее ефекти във времето! С Талидомида против сутрешното гадене при бременни какво се получи?! И се усетиха и изпаднаха в потрес като почнаха да се раждат бебетата!
    Медицината е доста напред за 50 години, но никога не е късно да се изложиш!
    Проблема както винаги остава за ваксинираните/неваксинираните! Спасението на давещите се е в ръцете на давещите се! Както си е било винаги!

    Коментиран от #31

  • 25 Киро Брейка

    23 1 Отговор
    Ето например баварският Мефистофел въвежда от следващият понеделник за баварците задължително носене на FFP2 маски в превозните средства и магазините.И това е понеже никой не иска да се ваксинира и естествено се засилва натиска върху хората.Освен това се опитва да пробута задължително ваксиниране ,като начало само за персонала в старческите домове и ако номера мине и за останалите граждани.Ваксината изглежда е съществена брънка в тъмния план на кликата .Те реално водят война с гражданите на планетата.
  • 26 Аз40🏴‍☠️

    22 1 Отговор
    Тъпата си е хакнала ГМО-ваксината и изперка тотално! Преди време всички страни членки на ЕС блокираха модифицираните храни, но сега се съгласиха да бъде ижектирвано директно. За първи път се инжетира ГМО чрез ваксина директно в човек и никой не може да предвиди последствията. От ГМО-храните се знае, че предизвикват рак и купища други щети (нямат край). Затова я пуснаха и тази декларация, че капитулираш пред "ваксината". Все пак не искат да ги съдят за милиарди, както вече се е случвало през годините.
  • 27 АНОНИМЕН

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Путин":

    Ами в статията си го пише, колега! Да я беше прочел, а не да се изпляскваш злобно по коментиращите! А аз от тебе съвети не ща!
    От зелена тиква семе не вземам!
  • 28 2265

    8 0 Отговор
    Няма да могат да избират нищо...
  • 29 Чичо Тончо

    7 1 Отговор

    До коментар #23 от "Абе като решат че ше ти земат":

    Ти сериозно ли си мислиш, че ще стигнат и до къщата да ти вземат?! А данък сгради и такса смет - сами на себе си ли ще ги плащат!? Питай Дълбоко виждащ за какво е всичкото това!

    Коментиран от #46

  • 30 ежко

    12 0 Отговор
    Не само ваксината Аргирова.Скоро хората няма да могат да си избират нищо!Ама нищо!От 1000 ментета,каквото и да избереш -все си в киреча!
  • 31 нашия

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "АНОНИМЕН":

    нека тогава оставят решението на давещия се защо му го нтрапват

    Коментиран от #34

  • 32 Тодор Живков е изградил България

    11 1 Отговор
    От километри мирише на пропаганда
  • 33 Киро Брейка

    12 1 Отговор
    Това минава всякакви граници. Абсолютно престъпно е това, което прави държавата. Не всички са прости, виждаме какво се случва около нас и нищо не отговаря на официалната позиция, че имало много сериозна и смъртоносна пандемия. Това просто не е вярно. Но тези боклуци са се хванали здраво за тази кампания и оправдават всички неконституционни мерки. За съд и присъда са всички, които продължават да поддържат този цирк. Не мога да разбера защо няма сериозен отпор от страна на хората. Много от тях явно от изкуствено създадения страх за живота им просто се предават. Отвратително и унизително е.

    Коментиран от #35, #37

  • 34 АНОНИМЕН

    4 2 Отговор

    До коментар #31 от "нашия":

    Финикийски знаци, колега! Като не стана голямото зарибяване с противогрипните ваксини щото ги плащахме от нашия джоб, ще стане с тия и като за начало ги плащат държавите с пари от данъци, такси, кредити.. в крайна сметка пак с нашите парички/твоите, моите, на децата ни, на съседите ни.../! Накъсо - това е според мен! Каквото и да си пишем тук - финикийските знаци са определящи!
  • 35 Бай Знай

    7 1 Отговор

    До коментар #33 от "Киро Брейка":

    Народът не се опъва , защото е глупав по рождение.
    От край време повечето човешки същества са глупави и мързеливи.
    Много малко са умните-1-2%.
    Не случайно от векове умните са търсили и изпитвали различни начини за управление на глупавите. Защото глупавите са способни на безумни действия.
    Неприятно е, но е биологически факт.
    Свиквай!

    Коментиран от #39

  • 36 yordan

    3 2 Отговор
    ТИ СИ ЕДИН КОМУНИСТИЧЕСКИ БОКЛУК ПРОДАЖЕН
  • 37 АНОНИМЕН

    8 0 Отговор

    До коментар #33 от "Киро Брейка":

    Това е копи-пасте:
    На всеки 10-15 години се правят/организират световни кризи с какъвто и да е повод! Сега е коронавирус!
    Пo врeмe нa кризa гoлeми мacи oт хoрa в глoбaлния cвят cтaвaт излишни. В пeриoд нa тeжкa икoнoмичecкa кризa мacитe трябвa дa ce кoнтрoлирaт. 2008-9 гoдинa пaк имaшe криза! Aкo нe ce прaвят кризи щe имa cвeтoвнa вoйнa, нo гoлeмитe ги e cтрaх oт вoйнa! Прeкитe и нeпрeкитe пoрaзии щe ca тaкивa, чe в cлeдвaщaтa вoйнa, aкo изoбщo имa тaкaвa и e мeжду чoвeци - oръжиятa щe ca кaмъни и тoяги! Мoитe cкрoмни знaния ми кaзвaт, чe кризaтa c пукaнeтo нa бaлoнa трябвaшe дa e пo-къcнo към 2024-5 гoдинa, a кoрoнaвируca e изнeнaдa! Щe видим! Cлeдвa прoдължeниe! Кaквoтo и дa гoвoрят - cтaвa думa зa пaри, пeчaлби, влacт, влияниe, пaзaри...!
    И се прави на световно ниво! Нашите управници слушкат и изпълняват!
  • 38 Centurion

    8 2 Отговор
    Професоре,чест и почитания за професионализма,но тук говорите повече политически.Ако в следващите дни Доналд. Д.Тръмп овладее положението, всички ще обърнете плочата,и ваксинацията! ще стане излишна!!! Стискам палци за бай Дончо,щото ако успее,производителите на вируси и зарази,ще приключат,както и медийните клакьори всяващи страх и ужас в стадото.

    Коментиран от #44

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 big

    10 1 Отговор
    Всичко е пунта мара! Лошото е, че разни професори и изкукуригали жени и мъже - старчоци, са се подложили в услуга на нещо, което не е в полза на никого! Болните и починалите от рак например са много повече от тези с измисления вирус и то от години, защо няма ваксини или лекарства срещу това? Защо няма пандемия и за другите заболявания, които не отстъпват - диабета или високото кръвно?

    Коментиран от #42

  • 41 Бай Знай

    1 2 Отговор

    До коментар #39 от "Анонимен":

    Добра позиция.
    Ти си от 1-2 -та процента.
    Но "те" няма да те разберат, защото са :
    -смразени от облъчването
    -разгневени на облъчването
    И двете емоционални състояния водят до блокиране на и без това вялия интелект.
    'що се пънеш да им даваш акъл?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 И ти ли, Бруте?

    7 0 Отговор
    Всички ваксини приети по "бърза процедура". Клиничните изпитания продължават. Само че специалистката не призна, че това не е истинската процедура за окончателно приемане и това ще стане чрез наблюдение на милионите ваксинирани, напълно безплатно за изпитателите! И след като изпитанията продължават, как точно госпожата разбра, че са "безвредни със сигурност и могат да се използват съвсем спокойно"? Колко време мина от първата ваксинация? Достатъчно ли е за един специалист, професор, да прави такива генерални заключения?Възможно е и да са отлични тези ваксини, но начинът, по който ни налагат решенията, е смешен и обиден за интелигентността на българина. Самият факт, че много лекари отлагат, т.е. отказват да се ваксинират, а те са най-информираните, говори достатъчно. А бягството по тъч-линията на нашия министър-председател, известен с отличния си нюх, е най-доброто предупреждение за т.нар."пингвини", скачащи вкупом, презглава в неизвестното.
  • 44 Бай Знай

    5 1 Отговор

    До коментар #38 от "Centurion":

    Бай Дончо се прави на *и*д*и*о*т*, но никак не е такъв.
    Само факта, че чичо му е бил близо до Никола Тесла ( без да вкарваме конспиративни елементи) вече е достатъчно показателен, че Дони е закърмен с интелект.
    Той знае, че когато се правиш на глупав като бай Клавдии, останалите се отпускат и не те отразяват.
    Бат Дончо така ще ги изплющи, че няма да разберат от къде им е дошъл удара.

    Коментиран от #49

  • 45 Фак U

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бонговец":

    Това беше ЯКО !!! :)
  • 46 Бай Знай

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "Чичо Тончо":

    А бе....старците, които искат да избият с тези ваксини помнят как са взимали нивите на бащите им с бой.
    Сега сме "модерни". Няма да си цапат ръцете с нас.
    Има по-рафинирани методи явно.
  • 47 Бай Знай

    3 1 Отговор
    Е тя тази "професорка" ( да не знаем как се ставаше и става професор , особено с -ка накрая , у нас :-) ) ако не играе по свирката на шефовете ептен ще я изгонят. Не виждаш ли, че си стиска смърния акт между зъбите, а още е "работеща" и я викат по телевизиите да доизкара малкото останал акъл на връстниците си, които и без това мятат хилядарки през терасите........
  • 48 селтак

    1 1 Отговор
    Те заради такива прилепи като таа,младите и умните бегат в чужбина!
  • 49 Манафоглу

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Бай Знай":

    Може би, но само ако е още между живите. Никой не го е виждал от 7-ми на живо.А демонократите освирепяха...
  • 50 агент08

    0 1 Отговор
    Дърта лизачка на байхуй!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове