Last news in Fakti

13 Януари, 2021 12:01 1 383 31

Борисов: Продължаваме да инвестираме в образователна инфраструктура

  • образователна инфраструктура-
  • училища-
  • пандемия-
  • детски градини

Със средствата по програмата ще бъдат изградени 11 изцяло нови училища, а 36 ще бъдат надградени. Ще има нови 35 детски градини и ясли

Борисов: Продължаваме да инвестираме в образователна инфраструктура  - 1
Снимка: МС

В тази криза успяваме да намерим средства не само за мерки в подкрепа на бизнеса и хората, за хората на първа линия, за закупуването на ваксини и апаратура за болниците, но и продължаваме да инвестираме в образователната инфраструктура. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание.

Кабинетът отпусна първите 2 118 718 лева по линия на тригодишната програма на Министерството на образованието и науката за изграждане и реконструкция на ясли, детски градини и училища. Общо по програмата на образователното ведомство се предвижда да се отпуснат 210 млн. лв. – по 70 млн. лв. за всяка от трите години. Премиерът подчерта, че държавата продължава да изплаща и ежемесечната добавка на пенсионерите у нас, както и да подпомага финансово всички засегнати бизнеси по време на пандемията.

Борисов припомни за изпълнения ангажимент на правителството за двойно увеличение на учителските заплати и увеличението на заплатите на преподавателите във висшите учебни заведения. „Всичко това е възможно, защото и приходните агенции, и правителството през годините е било спестовно и е било отговорно. Спестените пари ни помагат в момента. Държали сме здраво финансовата дисциплина.“, акцентира Бойко Борисов. Премиерът изтъкна, че България се справя изключително добре с най-леките и либерални мерки в Европа по време на пандемията.

„Така или иначе колкото по-бързо отмине пандемията, толкова по-добре, защото се харчат допълнително пари. Хубаво е, че те отиват директно в сметката на хората и те могат да разполагат с тях“, посочи премиерът Борисов.

Със средствата по програмата ще бъдат изградени 11 изцяло нови училища, а 36 ще бъдат надградени. Ще има нови 35 детски градини и ясли. Министърът на образованието Красимир Вълчев припомни, че само за миналата година на Столична община са предоставени 65 млн. лв. и за ще бъдат открити 23 градини. „За радост трябва да строим нови градини и училища и да ремонтираме учебните заведения, защото има много деца. Не даваме пари само за танкове и самолети, но и за образователна инфраструктура“, подчерта премиерът Борисов.

Министър Вълчев добави, че отпуснатите днес средства в размер на над 2 млн. лв. са предназначени за стартирали вече проекти за разширяване и реконструкция на училища и за строеж на детски градини в общините Гърмен, Велинград, Раковски, Поморие и Стара Загора.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Овчарник

    22 6 Отговор
    Който излезе да гласува е мазохист и обрича на мизерия и другите след него....младите...Всичко е една измама... Кърлежите няма да си тръгнат с избори а със ритници..Президент и народ срещу алчната власт и купените депутати...
  • 2 ТаУмВзе

    25 1 Отговор
    Купуваме по една бройка Винету на калпак ученик. Да си знаят, как се прави! БЕЛЕНЕ МУТРО ШИЗОФРЕНЯСАЛА!
  • 3 Хахаха

    14 1 Отговор
    Бока,образованието казва"джип".Ама нищо,карай си жипката..
  • 4 Протест срещу безобразията в България

    21 1 Отговор
    Пак лъжи.. Каквото и да каже лъжеца Боко никой не му вярва.. Всеки знае че чалгата в основата на герб а не Народните Хора и танци!! Същото е и с училищата чалга и телефония клас неграмотни ученици Незнаят кое Ботев?!
  • 5 гост

    22 1 Отговор
    То деца няма, този пари от строеж на училища ще УСВОЯВА! До там ли опря, май чекмеджето се поизпразни!
  • 6 onq s konq

    23 2 Отговор
    наливат милиони не за образование а в строежи. Парите отиват в правилните строителни фирми. Все строят и реновират с парите на данъкоплатеца и еврофондовете.
  • 7 Киро Брейка

    22 1 Отговор
    Еййй прости тикви ни управляват!! Вие едно време онлайн ли учехте??!! СПРЕТЕ ДА ОСАКАТЯВАТЕ ДЕЦАТА И ГИ ВРЪЩАЙТЕ НА УЧИЛИЩЕ!!!
  • 8 Zvenowod

    13 1 Отговор
    аз пък обикалям обектите с Тоьота секвоя. Стршна джипка.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ЛЛЛ

    14 1 Отговор
    То само с изграждане на сгради не може да се бориш с лошото образование, трябват си кадри
  • 11 Haho

    19 1 Отговор
    Тиквунйи неграмотен ти ли говириш за образование.
  • 12 сигурно

    19 1 Отговор
    На кражбите боко винаги им казва инвестиции !!!
  • 13 Варна

    14 0 Отговор
    Последните изследвания показват, че над 40 % от 15-17 годишните са функционално неграмотни. Герб управлява повече от 10 години.
    Мисля, резултата е повече от красноречив!

    Коментиран от #21

  • 14 АЛО РАДЕЕЕВ

    13 0 Отговор
    ОЩЕ СЕГА 70 МИЛИОНА ЩЕ ОТИДАТ ПО ЧЕКМЕДЖЕТАТА
  • 15 324

    11 0 Отговор
    Толуп, какви и къде ще строиш училилкща бе, мерза... цо? Във всяко село, градче и паланка имаше уеще и детска градина, идио... т.
  • 16 БУДИТЕЛ

    7 0 Отговор
    Бай Суджук, ако прочетеш една книга без да заспиш на 2-3 страница ще е най-сериозната инвестиция в България до 28.03.2021 год.
  • 17 нагъл прост лъжец

    9 0 Отговор
    Нито за учителите, нито за децата раздадоха лаптопи или таблети, когато обявиха дистанционното обучение. Ат слдващия ден просто се оправяйте както можете, даже не си мръднаха пръста някаква платфарма да направят.
  • 18 chi

    7 0 Отговор
    Борисов: Продължаваме да инвестираме в образователна инфраструктура и най-вече в чекмеджетата си...
  • 19 Анти Борисов

    8 1 Отговор
    Народе Български на датата на изборите излез масово и гласувай за всики друг но не и за гробаджиите!!!!бмб е наглец злобар и мерзавец!!!!
  • 20 Мазньо

    6 0 Отговор
    Бойчето е уникален,може да лъже три дни без да му омръзне.....то и краденето не му омръзва де....
  • 21 Тъй де!

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Варна":

    "Видими резултати" гласеше слогана им:снимки преди и снимки след ремонта.Ама функционалната неграмотност как се снима?Образът на БМБ?

    Коментиран от #25

  • 22 адаша

    4 0 Отговор
    И точно тоя говори за образование...Де.ил...
  • 23 Centurion

    4 0 Отговор
    Със тези страшни инвестиции,които направо вдигнаха и оправиха живота в България, изгони повече от милион читави граждани,във най продуктивна възраст.Цветът и мотора на нацията работи за други икономики.А Теб тикво гнусна ,трябва да те разчекнат на два коня!
  • 24 мале мале

    2 0 Отговор
    В университета СИК ли инвестираш в образование бе половин-книжник ?

    Коментиран от #27

  • 25 Варна

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Тъй де!":

    Е да! - Може да се снима само продукта в случая БМБ е добър материал от множеството образци :-))
    А останалото е въпрос на емпирични изследвания
  • 26 инжстой

    1 0 Отговор
    боко както е хванал мистрията,ще ни построи и образованието като магистрала пред ремонт
  • 27 Борисов

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "мале мале":

    Абе, ти шофьорската ми книжка броишли бе?

    Коментиран от #28

  • 28 бааа мам

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Борисов":

    Ама ти и шофьорска книжка ли имаш? Кога за последно я проверяваха ?
  • 29 БАЩИЦАТА......ИЗБРАНИЯ ОТ НАРОДА

    1 0 Отговор
    Я ДА ВИДИМ КВИ ГИ ВЪРШИ ТРЕПАЧА НА КОВИТО, КОШМАРЪТ НА БСП, ВОЖДА И УЧИТЕЛЯТ, СПАСИТЕЛЯТ НА НАЦИЯТА....ПРЕМИЕРА БОРИСОВ.....ДАВА ПАРИ И ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО........А БСП КОГА ЩЕ ДАДЕ?????
  • 30 МЪРШИИИИ

    1 0 Отговор
    БОКО СНОЩИ Е СЪНУВАЛ КАК ОТ ОБРАЗОВАНИЕТО ДА ОТКРАДНЕ НЯКОЛКО СТОТИЦИ МИЛИОНА И ВЕДНАГА РЕАЛИЗИРА ОЗАРИЛАТА ГО ИДЕЯ , НО НЕ И ДА РЕФОРМИРА ВОИСТИНА ЗДРАВНАТА СИСТЕМА КОЯТО ТОЙ РАЗКАТАВА ВЕЧЕ 11 ГОДИНИ И ПРЕДИ ТОВА СТАНИША 10 ГОДИНИ ! ТАКА ТЕ ДВАМАТА СА СИ ИЗВОЮВАЛИ ПОНЕ ПО 1000 ГОДИНИ ЗАТВОР !
  • 31 ЛЪЖЕЦ КРАДЕЦ

    1 0 Отговор
    АЗ ВЯРВАМ ЧЕ МОШЕННИКА ОТ БАНКЯ ЩЕ ЗАВЪРШИ ТЕЗИ 11 УЧИЛИЩА И 35 НОВИ ДЕТСКИ ГРАДИНИ ДО 2 МЕСЕЦА , ЩОТО СЛЕД ТОВА ЩЕ Е ЗАЕТ С ОПЪВАНЕТО НА ЧАРШАФИТЕ НА БАЙ СТАВРИ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове