Last news in Fakti

14 Януари, 2021 06:38 2 658 16

ГЕРБ внася до дни промени в Закона за извънредното положение

  • герб-
  • промени-
  • закон-
  • красимир ципов-
  • избори

Те ще са свързани с предстоящия парламентарен вот

ГЕРБ внася до дни промени в Закона за извънредното положение - 1
Снимка: БГНЕС

До няколко дни ПП ГЕРБ ще внесе промени в Закона за извънредното положение, свързани с предстоящия парламентарен вот. Това каза Красимир Ципов, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ в 44-то Народно събрание пред "Фокус".

„Това е последната сесия на 44-то Народно събрание, за нас и през тази сесия ще остане като най-важен приоритет правилното управление на кризата, предизвикана от пандемията. Ще продължаваме да работим в посока да удовлетворим необходимостите на българските граждани и всеки, който има нужда, да получи подкрепа. Ще обърнем внимание и на други текущи законодателни инициативи.

В близките дни ще внесем промени в Закона за мерките и действията по време на извънредно положение и последиците от него, с които да създадем условия за облекченото от една страна, от друга страна и сигурно гласуване по време на предстоящите парламентарни избори. Акцентите са в две посоки – изрично да уредим възможността за гласуване на лицата, които са поставени под карантина и са на домашно лечение, както и за тези, които са на лечение в болници, за да упражнят правото си на вот“, обясни депутатът, цитиран от Епицентър.

Според Красимир Ципов за самото гласуване е необходимо и удължаване с още няколко месеца на валидността на изтеклите документи за самоличност.

“Трябва да бъдем реалисти, извънредната епидемична обстановка ще бъде продължена. В Закона за мерките и действията по време на извънредно положение и последиците от него е мястото да бъдат разписани такива текстове, които да осигурят такава възможност, която да е в абсолютен синхрон с Изборния кодекс“, каза още той. Промените предвиждат две възможности – лицата, които са в карантина и се лекуват в домашни условия, да гласуват с подвижни секционни избирателни комисии, а настанените в болници да гласуват в секционните комисии, сформирани в болниците.

В някои по-големи болници, където има достатъчен брой пациенти, може да се образува една отделна секция само за тези, които се лекуват от COVID-19, допълни Красимир Ципов. По думите му към настоящия момент не е добре да се правят промени в Изборния кодекс.

„Разписвайки подробно начина на гласуване така, както е предвидено в Изборния кодекс за тези лица, ще постигнем този синхрон и ще създадем възможност за спокойното и сигурно упражняване на вот от тези български граждани. Достатъчно важна е промяната в Закона за извънредното положение и по отношение на възможността за удължаване валидността на документите за самоличност“, допълни депутатът.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 гжгж

    37 0 Отговор
    Потомствените престъпници готвят някаква голяма мърсотия. Няма по - голям гьонсуратлък от техния.
  • 3 КОЛЬО ДИПЛОМАТА

    26 0 Отговор
    ЦИПОВ, ЦИПОВ И ЗА КОПЧЕ НЕ СТАВАШ

    ПО ЗЛЕ СИ И ОТ ДАНЧЕТО КИРИЛОВ
    БАРНИ РЪБЪЛ
  • 4 група зевзеци

    25 0 Отговор
    Може би ще въведат дистанционно гласуване. Ще има избирателни секции, но няма да се пускат избиратели. Седиш си в къщи. Обаждат ти се по телефона и питат за кого искаш да пуснеш бюлетина. Пускат ти я и те отмятат с чертичка. Преброяват ги после и обявяват победа за ГЕРП 99,99 %.
  • 5 глоги

    11 0 Отговор
    Пак ли ти,бе Ципов?! Аман от тебе и пилешката ти физиономия!!!
  • 6 въпрос

    13 0 Отговор
    Как със изменение в Закон, ще се променят разпоредби в Кодекс? Това в школата в Симеоново ли се учи?

    Коментиран от #16

  • 7 Протест срещу безобразията в България

    11 0 Отговор
    Този е за БЕЛЕНЕ
  • 8 раз

    2 0 Отговор
    В Белене вече го няма онова,дето беше при бай Тошо, съмбоди бетър кол дъ полис!
  • 9 chi

    10 0 Отговор
    И да внася и да изнася хунтата е аут!

    Коментиран от #10

  • 10 Тулуп

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "chi":

    Още един мандат ще мръзнете пред коня!
  • 11 Аз40🏴‍☠️

    11 0 Отговор
    Използват пандемията си да нагласят изборите. Подготвени са с измамата. Знаят, че всеки вече предпочита Румен Радев и Боко го е страх много от това, цапа гащи нощем, ще се опули като бившия си шеф Т.Живков, когато разбра, че е пътник 👍👍
  • 12 Изборите на 15 Май

    3 0 Отговор
    Ако Румен иска да го сложи на два ката на Тиквата и НОЩ
  • 13 Вече и на най големите Глупаци е ясно

    8 0 Отговор
    Че Тиквата определя броя на новозаразените от К19
  • 14 Вирус

    7 0 Отговор
    Поредната манипулация за изборите ще узаконят в парламента мнозинството тиквари. Както винаги всички тяхни мръсотии прокарват законодателно в последния момент и в преходни и заключителни разпоредби на нормативни актове, които се отнасят за съвсем друго. ЮРИДИЧЕСКИ НЕГРАМОТНИЦИ творят в този парламент. Целта им е толкова прозрачна-победа на всяка цена, че иначе затвор. Не се накрадаха. Обезпечиха и внуците си, а народа кучета го яли.
  • 15 ами

    3 0 Отговор
    нищо да не внасят ами да се изнасят
  • 16 възмутен

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "въпрос":

    А как с наредба МС ,променя закон? Пример:Наредба N4 на МОН за определяне заплащането на учителите,противоречи на КТ./закон/В Бг закона е врата у поле.Всеки го разбира както си иска.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове