6 552 38

Лотарията на Васил Божков фалира

Основната фирма, през която оперираше закритата преди година "Национална лотария" на бизнесмена– "Ню Геймс" АД, е обявена в несъстоятелност

Лотарията на Васил Божков фалира
Снимка: БГНЕС

Основната фирма, през която оперираше закритата преди година "Национална лотария" на бизнесмена Васил Божков – "Ню Геймс" АД, е обявена в несъстоятелност с решение на Софийския градски съд от 6 януари тази година, гласи съобщение в Търговския регистър.

Съдът приема, че началната дата на неплатежоспособността на дружеството е 27 февруари 2020 г. Съдът налага обща възбрана и запор върху цялото имущество на длъжника, независимо от досега наложените запори от НАП, някои от които вече паднаха в други производства. С решението се продължава възбраната върху Телефонната палата, за която Божков се оплака миналата година, че е запорирана заради евентуални бъдещи приходи от несъществуващ музей. Бизнесменът, който се намира в Дубай заради редица предявени към него обвинения от прокуратурата, купи сградата от БТК през 2017 г. за 33.9 млн. лв. и имаше намерение да я превърне в музей.

Към делото са привлечени общо 9 фирми - контрагенти и физически лица с печалби от по няколко милиона лева. Вещото лице е установило, че общата сума на разсрочените печалби към 31 август 2020 г. е в размер на 30 976 000 лв. Провизиите за определените парични печалби са (-) 17 756 544 лв., а задължението за изплащане на парични печалби е 16 250 195 лв. Имуществото на "Ню Геймс" АД по баланс към 31 август 2020 г. е в размер на 50 млн. лв. Съдът смята за безспорно установена неплатежоспособността на дружеството. В мотивите съдът коментира тежките последици от внезапното законодателно решение за въвеждането на държавен монопол върху лотариите миналата година.

"Като съд по несъстоятелността обаче, който се сблъсква с търговско-правните, гражданско-правните и социални последици, резултат от законодателното преуреждане на хазартната дейност по отношение на длъжника "Ню Геймс" АД, не може да не се посочи, че изменението на Закона за хазарта нарушава правната сигурност и създава пълна непредвидимост по отношение на дейността на правните субекти, които добросъвестно до този момент са осъществявали такава", пише в решението.

В него се посочва, че преди промените в Закона за хазарта дейността на "Ню геймс" е била доста печеливша. Към края на 2017 г. печалбата е над 108 млн. лв., а в края на 2019 г. тя вече достига над 123 млн. лева. Преди законовите промени "Ню Геймс" е изпълнявало в срок и изцяло своите задължения. "Подобна промяна, като тази в Закона за хазарта, предприета в рамките изключително кратък срок, без сериозна правна обосновка за въздействието на нормативния акт, изисквана в Закона за нормативните актове, представлява намеса в икономическата структура на обществото, която не може да не причини значителни сътресения", посочва съдът.

Според магистратите законовите промени са нанесли "огромни и непоправими щети, които не биха могли да бъдат предотвратени по какъвто и да е начин заради тяхната внезапност и дефинитивност". "Засегнатите правни субекти, какъвто е и длъжникът по настоящото дело "Ню Геймс" АД, са лишени практически каквато и да е възможност за правна защита по административен или съдебен ред. Никой стопански субект не може в рамките на няколко дни да преструктурира или промени дейността си, която е създавал и развивал в продължение на години. Никое търговско дружество, колкото и печеливша да е била дейността му, не би могло да продължи да изпълнява задълженията си, след като е лишено от възможността да генерира приходи занапред", пише в решението на СГС.

Непоправима вреда е нанесена и на хората с печеливши билети и контрагентите. "За подобен извод не са необходими някакви специални знания - достатъчна е нормалната житейска икономическа и правна култура, за да може да се предвиди настъпването на подобни последици. Последици, които във веригата на свързаност на стопанските субекти, нанасят и допълнителни вреди на стопанския живот в държавата", подчертава съдът.

В мотивите се споменава, че по време на делото институцията е била залята от молби за предявяване на вземания, независимо че все още не е открито производство по несъстоятелност. "Това, съотнесено с обстоятелството, че практически върху цялото налично имущество са наложени обезпечителни мерки, обосновава извода за задлъжнялост, която е изключително опасна за интересите на кредиторите, и която, преценена с оглед цялостното поведение на длъжника, съставлява опасност за масата по несъстоятелността", пише в решението на Софийския градски съд.

В него се споменават няколко умишлени според магистратите действия на длъжника, поради които е преценено, че има спешна нужда от обявяване на нъсъстоятелността. Съдът стига до извода, че след назначаването на временен синдик на "Ню Геймс" фирмата длъжник "умишлено" е сключвала договори за кредит (най-вероятно без знанието на синдика), за да увеличи общата си задлъжнялост, със свързано с нея дружество, с което "злепоставя интересите на всички останалите кредитори". Освен това по този начин същият създава предпоставки за водене на отменителни искове, което допълнително ще натовари с разноски масата по несъстоятелността.

Освен това съдебно-счетоводната експертиза е установила, че от 29 февруари 2020 г. до 31 август 2020 г. задълженията към доставчици на "Ню Геймс" са намалели с около 24 млн. лв. заради прихващания, цесии, изплатени печалби, които обаче не са били одобрени от синдика и според съда са недействителни. Това обаче ще наложи водене на искови производства, което допълнително ще забави хода на производството по несъстоятелност. "Още повече, както е посочено по-горе, между длъжника и част от кредиторите му са налице отношения на свързаност и всички те имат поведение не на самостоятелни правни субекти, а на такива, които действат в икономическа група и са подчинени на общ собственик, поради което е очевиден стремежът да бъдат обслужени техните интереси", пише още в решението.

Съдът постановява още да не се провежда първо общо събрание на кредиторите поради две причини – липсата на четивни финансови отчети на дружеството и пандемичната обстановка. Съдът е установил липсата на надлежно обявени в Търговския регистър финансови отчети на лотарията за период от 4 години – за 2015 г., 2016 г., 2017 г. и 2018 г., което според него обуславя "извода за наличие на умишлено поведение, което не може да се свърже с добросъвестно упражняване на права".

Решението на СГС може да се обжалва пред апелативния съд в 7-дневен срок. В последните няколко месеца съдът отмени редица решения на закритата Държавна комисия по хазарта за отнемане на лицензите на хазартните фирми на Васил Божков поради невлезлите в сила актове за данъци и такси в размер на 700 млн. лв., припомня mediapool.bg. Това дава основание на бизнесмена и съдружниците му да мислят за възстановяване на онлайн игрите, чиято дейност не е забранена от закона.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 НОВО ПЕТ

  35 24 Отговор
  А БОЖКОВ КОГА.....
 • 2 HVD

  27 7 Отговор
  Чао-чао, фрау!
 • 3 Сатъра на Хана

  14 6 Отговор
  Ей това са Днешните Български Мъже ..... .... По Хайдушко за къде , къде по-малки неща, Хайдутите са "Леели куршум" на Чорбаджията изиедник или Бея
 • 4 Заглавието не е правилно

  64 22 Отговор
  Тиквата фалира лотарията на Черепа!

  Коментиран от #35

 • 5 Дельо Хайдутин

  52 22 Отговор
  Ами съда много добре знае кои са виновни за щетите.Бойко, Гешев и Шиши.
 • 6 AmiX

  51 5 Отговор
  По добре, че фалира

  Коментиран от #30


 • 7 Киро Брейка

  39 28 Отговор
  Герб са най злото в България
 • 8 НОВО ПЕТ

  38 16 Отговор
  МАЙ И ОТ ТУК ЩЕ СЕКНАТ ПАРИТЕ ЗА ДРУГАРИТЕ
 • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 10 Иво

  46 7 Отговор
  Едно от малкото хубави неща които се случиха за изминалата година!!!
 • 11 Жоро

  52 5 Отговор
  Едно ограбване на бедния българин по-малко.

  Коментиран от #37

 • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 13 само така

  38 9 Отговор
  Поредната рухнала измамна финансова пирамида в България! Браво!
 • 14 НО ШИШИ

  20 8 Отговор
  БИБИ И ЦЕЦКАТА ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ УСТРЕМНО НА ПРЕД, ДО НОВИ ВЪРХОВЕ. НИЩО ЛОШО. СЛЕД МЕСЕЦ ДВА И ТЕ ЩЕ ДАДАТ НА ЗАДНА. ЗАРАДИ ТОВА ПУСТО ЕГО И АЛЧНОСТ ЩЕ СЕ ИЗБИЯТ ЕДНИ ДРУГИ.ТО ТАКА СЕ ПОЧВА, ПОСЛЕ СВОБОДЕН НАРОД.
 • 15 Талончев

  22 24 Отговор
  Ми ще фалира ,къде ще ходи - то парите от нея ,нали заминаха за протести и за Радев.

  Коментиран от #33

 • 16 мъка

  23 2 Отговор
  Ваййй ! Ми сега ?! Какво ще правят наивниците ,които направиха Божков милиардер ,надявайки се на илюзорните печалби ,с които неговите "игри (ама ,игри ви казвам) на късмета" ги баламосваха ???!!! Мъка ,мъкаааа !!!
 • 17 Centurion

  17 13 Отговор
  Лотарията я фалира престъпното управление,заедно със Свинята от ДПС ,и Мераците да гълтат всичко,което печели.
 • 18 предупреждение

  25 3 Отговор
  Учените отдавна са доказали ,че пристрастеността към хазарта е болестно състояние ,характеризиращо се с пристрастяване сходно с пристрастяването към наркотици. Не случайно ,в много страни по света хазарта е забранен. Пристрастеният към хазартни игри е в състояние да пропилее всичко ,с което разполага ,да затъне в дългове и да извършва престъпления ,само и само за да задоволи пагубната си страст към хазарта.

  Коментиран от #20

 • 19 само питам

  18 7 Отговор
  Защо си мисля, че Божков може да заведе дело срещу държавата и ако я осъди ще плащаме ние.
 • 20 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

  9 5 Отговор

  До коментар #18 от "предупреждение":

  Сложих ви -Плюс...Само за сведение-Целия живот от раждане до смърта е -Хазарт!Теория на вероятностите е открита на Същата основа-Хазарта!За да управляваш хазартна империя-Трябва много акъл!За да спечелиш и една стотинка срещу хазартна империя-Трябва още повече качествено работещ мозък!
 • 21 мдааа

  6 1 Отговор
  Дубайско лято .. 😁😁
 • 22 Нане

  1 3 Отговор
  ццЦЦЦ лобито на Първия и сателити около Банкя съсипаха бизнеса на човечеца тю.
 • 23 Шоп от СО

  9 1 Отговор
  Айдеее отекоха всичките "печаливши". Дано им е за урок, на търкачите на билетчета
 • 24 Терсенето

  6 1 Отговор
  Всякави хазартни игри са обиране на стадото. Последния ромб организатор на тука има тука нема го знае.
 • 25 Йеронимус БОШ

  7 5 Отговор
  Бойко постигна целта си. Доволен ли е ? Потрива ли ръце , докато мисли на кого да даде новата ЛОтариЯ ? И колко ще му се отчитат за благоволението ? ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ ли е това ?!
 • 26 Сийка

  6 0 Отговор
  Проблема с разсрочените печалби очаква и тези,които имат да взимат пари от Спортния тотализа. Тотото е в отвратително финансово състояние - според интервюто на една жена , шефка на борда им. Това е интересно заключение, като се има предвид,че по закон приходите се разделят стриктно ( в проценти) за печалби, издръжка и подпомагане на спорта. Явно много се е крало или просто ръководството им е абсолютно финансово неграмотно - което не е далеч от истината. Просто хората там може би са били добри спортисти и треньори, но управление на голяма и динамична фирма е друго нещо. Освен това абсолютно НИКЪДЕ в публикуваната информация за Тотото в Интернет не се вижда как се изплащат големите печалби - срокове и размери.

  Коментиран от #31

 • 27 Само за ГЕРБ ще гласувам

  7 6 Отговор
  Браво на Държавата, най после да сложи на мястото му считащия се за недосегаем хазартен бос с много тъмно минало и неясно бъдеще🙂
 • 28 И аз искам така

  1 2 Отговор
  Да направя лотария, да богата пет години. Тиквата да се престори че ме гони. И да избягам в Дубай.
 • 29 Тиквата

  4 1 Отговор
  Да изплати печалбите на хората

  Коментиран от #34

 • 30 гост

  7 0 Отговор

  До коментар #6 от "AmiX":

  Да само печалбата е над 100 милиона взети от най бедните, богатите не търкат билети и умните.

  Коментиран от #38


 • 31 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

  3 1 Отговор

  До коментар #26 от "Сийка":

  Там Куче влачи -диря няма!За тотото говоря!Там трябва ,като грузинския чичко....На 4години,магистратите в Колима...
 • 32 мишмаш

  0 2 Отговор
  Голяма работа!
 • 33 Заминаха да

  1 0 Отговор

  До коментар #15 от "Талончев":

  плащат на тролове, да си леят простотията!
 • 34 Мъка

  2 1 Отговор

  До коментар #29 от "Тиквата":

  Абсолютно точно казано! Но не само той! Той не е от най големите виновници! Сега ако имахме държава, щяха да се подведат под отговорност Доган и протежето му Пеевски, подлогата им Гешев, изпълнителя им Борисов и говорителя им Валери Симеонов! Съда да прецени, кой с колко е ощетил държавата, граждани спечелили и не получили печалби, както и контрагентите плащащи предварително билетите!?! След като се установи кой с колко е виновен, да платят милионите на държавата и останалите по веригата!?! За съжаление, държавата ни е частна и това няма да се случи! Отново золумите на тези няколко самозабравили се, ще се платят от всички нас, както платихме и за КТБ, заради същите тези хубостници! Докато ги траем, золумите ще продължават и ние ще плащаме за чуждите безчинства!
 • 35 ИМПЕРИАЛИСТ

  1 0 Отговор

  До коментар #4 от "Заглавието не е правилно":

  Доста семейни скандали и разводи са се случили покрай това търкане на талончетата.
 • 36 Магелан

  5 1 Отговор
  Много интересно къде се покри Зелязната усмивка Владко Горанов който се правеше на ущипана мома че не знаел за 700мл.лева нефнесени данъци.Този е по голям престъпник от Черепа.Защо Гешев не се заинтерува колко милиона от тези пари отидоха в черната каса Крадливата герберска шайка?
 • 37 Оорабването

  0 0 Отговор

  До коментар #11 от "Жоро":

  е НАСИЛСТВЕНО действие. Някой да е карал някого да играе на хазартни игри? А ДЪРЖАВНОТО ТОТО ПО-РАЗЛИЧНО ЛИ Е?
 • 38 ЗА ВСЕКИ ВЛАК

  1 0 Отговор

  До коментар #30 от "гост":

  си има пътници... Бедните търкат билетчета или пускат фишове за тото, богатите ходят в казина и бинго зали... Някой да е обвинил тези "институции", че "ограбват" хората?

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.