Last news in Fakti

14 Януари, 2021 12:48 1 450

А1 е първият телеком в България, който предлага мобилни Narrowband IoT решения

  • а1-
  • narrowband iot-
  • решения

Сред предимствата на NB-IoT са по-доброто покритие, по-дълъг живот на батерията (до 5 години), оптимизиран пренос на данните и високо ниво на сигурност на връзката

А1 е първият телеком в България, който предлага мобилни Narrowband IoT решения - 1

Решенията на А1 в сферата на „Интернета на нещата“ помагат на клиентите от различни отрасли на бизнеса и на публичните организации да се справят с едни от най-належащите си проблеми. Заради множеството му предимства за тези решения А1 използва технологичния стандарт 3GPP-базиран Narrowband-IoT (NB-IoT). Според GSMA, организацията, която представлява интересите на 750 оператори и близо 400 компании от мобилната екосистема, има 155 мобилни IoT мрежи в световен мащаб, 105 от които са изградени по технологичния стандарт Narrowband-IoT, а A1 е първата компания, която предлага тези възможности на клиентите в България.

Сред предимствата на NB-IoT са по-доброто покритие, по-дълъг живот на батерията (до 5 години), оптимизиран пренос на данните и високо ниво на сигурност на връзката. Друго предимство на технологията е, че тя работи в лицензиран честотен диапазон, което практически осигурява защита на комуникацията от външни влияния. По този технологичен стандарт работят и компаниите от A1 Group в Австрия, Беларус, Хърватия, Сърбия и Словения.

Тодор Ташев, старши директор „Мрежа и услуги“ в А1 България, коментира: „За А1 технологичното развитие никога не е било самоцел, а средство да помагаме на бизнеса и обществото да решават реални проблеми. Фактът, че сме първият оператор в България, който внедрява мобилни IoT решения, е високо признание, което ни прави горди и ни мотивира за още повече усилия да използваме технологичното си лидерство за важни за бизнеса и обществото въпроси.“

В България A1 вече е внедрила множество проекти, които помагат на публични и бизнес организации да решават някои от своите най-належащи проблеми. Портфолиото от IoT услуги, които A1 предлага на клиентите в страната, включва мониторинг на консумацията на вода в индустриални мащаби, мониторинг на употребата на минерална вода, мониторинг на качеството на въздуха, умно управление на отпадъците, интелигентно градско осветление и умно паркиране. Компанията инвестира много в идентифицирането на най-подходящите приложения на мобилните IoT технологии, за да помага на бизнес клиентите да оптимизират процесите, да намаляват разходите и по този начин – да се развиват и растат.

Например, A1 е разработила няколко NB-IoT решения, свързани с употребата на вода. Едно от тях е посветено на решаване на проблемите със загуби на вода при ВиК дружества и вече се прилага от няколко клиенти в София-област, Враца, Петрич, Велинград и други. NB-IoT решението на A1 комбинира оптимизиран хардуер, иновативен софтуер и платформа за анализ на данните. То позволява на ВиК дружествата да предотвратяват изтичане на вода, да подобрят процесите по поддръжка и да минимизират загубите на ценна течност. По този начин те постигат не само оптимизация на разходите, но и спокойствие, че използват разумно природните ресурси. Подобно решение се прилага от A1 и при редица индустриални клиенти, сред които МБАЛ Русе и ЖП гара София, за които консумацията на вода представлява значителна част от оборота.

За да помогне на общините да осигурят разумно използване на минерални води, A1 е разработила и специално решение, което взима предвид температурата и специфичния химичен състав на термалните води. Благодарение на мониторинга и анализа в реално време, при преноса на минерална вода от сондажа до крайните потребители в Община Казанлък, например, не се губи нито капка от ценната течност. Иновативната услуга има огромен потенциал сред българските общини, предвид факта, че страната ни е една от най-богатите на минерални извори в света и втора в Европа – след Исландия.

Мониторингът на качеството на въздуха е с все по-висок приоритет, особено предвид това, че замърсяването на въздуха продължава да бъде най-голямата екологична заплаха за здравето на хората в Европа. Според доклад на Европейската агенция за околна среда (EAOC) има над 400 000 случая на преждевременна смърт в Европейския съюз, които са причинени от замърсяване на въздуха.

Контролът на качеството на въздуха се предоставя от A1 като облачно софтуерно решение, което автоматично събира данни от сензорите в реално време. То осигурява визуализация в графичен и цифров вид за всеки от проследяваните компоненти на атмосферния въздух – газове (азотен диоксид - NO2, въглероден оксид - CO, серен диоксид - SO2, озон - O3) и частици. Системата измерва също температурата, влажността и налягането. Проектирана е да работи при всякакви метеорологични условия. По този начин услугата от A1 предоставя комбиниран анализ на качеството на въздуха в различни части от населеното място, в което е внедрена. Потребителите на системата могат да предприемат бързи и ефективни действия за подобрения на качеството на въздуха. Решението вече се използва от Община Велико Търново и Община Костинброд.

NB-IoT решението на A1 за умно управление на отпадъците е подходящо за общини и сметосъбиращи компании. Чрез сензори системата автоматично идентифицира степента на запълване на контейнерите и количеството на извозваните отпадъци. Системата предоставя автоматизирани, базирани на анализ препоръки за маршрута и навигацията на сметосъбиращи камиони. Използването на интелигентната платформа спестява време на общинските власти и може да предостави над 50% намаляване на разходите. Гражданите също получават ползи под формата на по-чиста среда и безопасност, тъй като умната система сигнализира сметосъбиращите компании в случай на преждевременно пълни контейнери, както и алармира властите в случай на възникване на пожар. Решението на А1 за умно сметосъбиране се използва в Община Монтана.



Свързани новини


Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове