Last news in Fakti

14 Януари, 2021 14:12 4 098 54

Българите в Чикаго поискаха въвеждане на явен вот за изборите

  • изборен кодекс-
  • парламентарни избори-
  • явен вот-
  • явно гласуване-
  • чикаго-
  • българи в чужбина

Голяма част от българите в чужбина практически са лишени от правото на глас (над 90% от тях не участват в избори), но дори и тези, които гласуват зад граница, са с орязани конституционни права

Българите в Чикаго поискаха въвеждане на явен вот за изборите - 1
Снимка: БГНЕС

Ще предоставят ли законодателите от Народното събрание по-широки възможности на българите зад граница да гласуват в предстоящите избори? Българи от Чикаго предлагат да се въведе и правото на глас с явен вот, съобщи сайтът Eurochicago.com.

Интересна идея за гласуване, различна от представените досега, бе представена по време на видеоконферентна връзка на президента Румен Радев с български граждани от организации зад граница, в рамките на поредицата консултации по провеждането на предстоящите парламентарни избори.

Петранка Стаматова от Чикаго и от сайта Eurochicago.com се обърна към Президентството с писмо-предложение да бъде предизвикан дебат за въвеждане на явен вот за българите в чужбина. Такова нововъведение в Изборния кодекс би решило проблемите по гласуването по време на пандемия, независимо къде се намират българските граждани.

В него е посочена връзка към активна в момента петиция за отмяна на тайната на вота, на българските граждани, които сами пожелаят това – www.peticiq.com/openvot

До няколко дни резултатите от петицията ще бъдат представени пред политическите партии. Това заяви Петър Стаматов, който е изготвил петицията, в интервю за БНР. Според него, осъществяването на идеята не изисква много време и средства, а е въпрос на политическа воля от Парламента. Цел на инициативата от Чикаго е да се повдигне обществен дебат по въпроса, в който да се чуе мнението не само на партиите, които разбираемо са за съществуващото положение, но и на конституционни експерти, и на тази част от гражданите, които са готови да отстояват вота си.

Авторът на петицията е изброил някои от плюсовете и минусите на положението, което съществува днес, и какво би се променило след въвеждане на явен вот сред българите в чужбина.

Към днешна дата тайният вот е необходим, за да ни спаси от: 1. платения, 2. дирижиран, 3. зависим корпоративен или 4. зависим административен вот. България претендира да е демократична държава и би трябвало да е в състояние да гарантира свободното изразяване на мнения и политическите пристрастия на своите граждани. А безработни и пенсионери могат свободно да гласуват, без никакви опасения за евентуални последици, например да загубят работата си.

Но реалността, която виждаме около избори, е друга и нерадостна – знаем, че съществуват и четирите вида посочени по-горе нарушения. Най-срещаният начин на контрол е гласуващият да заснеме с оборотен фотоапарат или мобилен телефон какво е маркирал – и, връщайки камерата, да покаже снимката. Следователно, правилата за избор не гарантират тайната и това никой да не може да разбере, ако гражданинът не желае да сподели.

Социологически проучвания посочват, че голяма част от гражданите в България са готови да си продадат гласа. Данните на изследванията са различни и варират от 600 хил. до 1/3 от всички гласоподаватели (линк). Това е огромно число. А заловените и наказаните заради нарушения са малцина, и те се измъкват с много малки присъди и невисоки глоби. Ако някой е с нисък социален статус или е алчен, и иска да продаде вота си, може ли да бъде спрян? Ако някой е страхлив да отстоява правата си, дали би посмял да гласува за другиго, освен за посочения? И като рекапитулация имаме изкривени резултати, съхраняване на статуквото и обезмисляне на волята и вота на честните гласоподаватели. Нататък следва недоверие, отказ от гласуване, а пред урните се явяват само пряко заинтересованите.

Положението зад граница също не е розово. Според действащия закон, българските граждани, живеещи в чужбина, са пълноценна част от нацията ни. Въпреки това, българските избиратели извън страната не могат да гласуват за кандидатски листи или независими кандидати, нито да упражнят преференциален вот. Хората са обезкуражени от невъзможността гласовете им да бъдат отчетени правилно и от това, че се разпределят неизвестно как.

Това бе причината още през 2013 г. наши емигранти да се обърнат към президента Плевнелиев, със следното обръщение, обявявайки тогавашните парламентарните избори за нелегитимни. Ето какво му писаха те:

«С това писмо обръщаме вниманието Ви върху проблемите с избирателното право на българските граждани, живеещи в чужбина. Ние констатираме следните нарушения:

1. Неспазване на Конституцията на Република България, чл. 26. (1) – правна равнопоставеност на всички български граждани, както и вътрешно противоречие между чл. 26. (1) и чл. 65. (1), според чл. 57. (1) (основните права са неотменими).

2. Дискриминация на българските граждани, живеещи в чужбина – в разрез с чл. 26. (1) и с косвено засегнатите чл. 35. (1) и чл. 48. (1), защитаващи правото на местоживеене и месторабота.

И декларираме мнението си за нелегитимност на парламентарните избори, основаваща се върху точка 1 и 2 от горепосочените нарушения.»

От 2013 г. до днес положението не се е променило съществено – голяма част от българите в чужбина практически са лишени от правото на глас (над 90% от тях не участват в избори), но дори и тези, които гласуват зад граница, са с орязани конституционни права.

Смята се, че причината за нерешаването на тези проблеми е в големия брой наши съграждани в Турция (350 хил.), но според данните на МВнР от 2019 г. , по света има поне още 2 млн. българи, като в Германия те са най-много 416 хиляди.

Излиза, че заради 350 хил. души, НС е орязало правата на още 2 милиона.

Вместо това, законодателят може да приеме допълнителни рестрикции – например, ако от дадена държава вотът само за една партия надвишава 90% от общия вот, да се счита, че такова изкривяване е плод на на неинформираност или манипулации, и в такъв случай да се признаят само определена част от гласовете. Разбира се за това ще е нужно политическо решение и акт на НС.

Нововъведение ли е явният вот? Гражданите трябва да се припомнят, че явният вот има хилядолетна история. Затова и „гласуване“ идва от „глас”. Тайното гласуване е въведено за първи път в Австралия, а в САЩ малко по-късно – на 4 март 1885 г. така е избран Гроувър Кливланд. В много държави тайният вот е въведен едва след Първата световна война.

Някои от най-важните му предимства и ползи за държавата и обществото ни след въвеждането му.

1. Днес, във века на IT технологиите, тайната на вота е под въпрос. Използвайки социални мрежи, телефонните ни връзки и съвременните технологии властите практически знаят кой за кого ще гласува, респ. за кого е гласувал. Тайната на волята на избирателя се нарушава и от сегашното законодателство – вж. чл. 133., ал.3, т.5 и чл. 140, ал. 3, т.6 от Изборния кодекс. Изборните манипулации са практика, а не изключение. А заради «анонимното» гласуване често е невъзможно да се налагат справедливи възмездия за тежки закононарушения. Явният вот може да разбие недоверието към съществуващата избирателна система и да ни убеди в честността на провежданите избори, тъй като гласувалият получава ключ и може да провери как е отчетен гласът му.

2. Въвеждането на явен вот ще поправи една отдавнашна несправедливост и нарушение на законните права на българските граждани, живеещи или работещи в чужбина. Всички те, независимо къде се намират, ще могат да гласуват за бъдещето на страната.

3. Тайното гласуване е еквивалент на безотговорност и създава спокойствие у електоралната единица, че така няма да бъде държана отговорна за съдбоносни за държавата решения. Явното гласуване повишава отговорността на гражданите.

4. Явният вот има елементи на мажоритарен вот и гражданите биха могли впоследствие да заявят, че си оттеглят гласа. Той води до по-голямо демократизиране на обществото – път към пряка демокрация и така често повтаряното в последно време народовластие.

5. С въвеждане явното гласуване ще се намали работата на комисиите, преброителите, изборните машини и съпътстващия персонал. И така всеки глас, който днес «струва» на държавния бюджет от порядъка на 5 или 10 лв., ще «поевтинее» до броени стотинки.

Към всички изброени дотук предимства може да се добави единствен недостатък:

Някой може да въздейства на избирателите със сила или с плащане. Но това е нарушение на закона и заслужава действително наказание. Ако смятаме, че живеем в демокрация, защо се нуждаем от тайно гласуване? Дори самата мисъл, че някой може да те преследва за изразена воля – слага край на приказките за демокрацията. Лицемерие е да си затваряме очите за това, което се случва и днес при таен вот, и да твърдим, че то ще е възможно само при явен вот. Излиза, че този "недостатък" на явния вот всъщност може да ни помогне най-после да се преборим за така нужните ни промени, пишат още от Eurochicago.com


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    38 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Хората са обезкуражени от невъзможността гласовете им да бъдат отчетени правилно и от това, че се разпределят неизвестно как.

    Коментиран от #28

  • 2 Хайде

    19 49 Отговор
    Българите в Чикаго ще решават нашата съдба. Що за глупости

    Коментиран от #3, #6, #22, #30

  • 3 гост

    39 6 Отговор

    До коментар #2 от "Хайде":

    А ти българите в Туркия ли искаш ?
  • 4 веселяк

    31 2 Отговор
    На всички български граждани южно от страната ни са предоставени пълни конституционни права за гласуване! Ако се наложи ще се отворят по секция на избирател, бюлетината ще бъде на говорещия се южно от нас език, за гласуването може да доведат и козите си, които ще са с право на глас!
  • 5 Гост

    15 7 Отговор
    Защо бе Бойко Крачуно Празна нали си много умен отговори.
  • 6 Майна

    31 13 Отговор

    До коментар #2 от "Хайде":

    ВСИЧКИ , КОИТО ИМАМЕ БЪЛГАРСКО ГАЖДАНСТВО СМЕ РАВНИ...ТИ , ЗА ПО-БЪЛГАРИН ЛИ СЕ ИМАШ?
  • 7 Фактология

    22 18 Отговор
    Крайно време е да се промени закона.Живееш и плащаш данъци в България-имаш право на глас.Не може да живееш в чужбина и там да плащаш данъци определяйки моето бъдеще.

    Коментиран от #18, #36, #44

  • 8 Българин в БГ

    21 14 Отговор
    Идете да работите на МАРС и там ще отидем да ви осигурим гласуването.Голям майтап!
    Който иска да гласува да заповяда в България и ще му осигурим честно гласуване.Това е пътят!

    Коментиран от #12

  • 9 Това

    5 2 Отговор
    новия сол такъвто на Цветана " републиканеца" ли им го е пробутал на тия ?
  • 10 Майна

    30 12 Отговор
    ПРЕСТАНЕТЕ ДА ПЛЮЕТЕ ПО ТЕЗИ , КОИТО РАБОТЯТ И ЖИВЕЯТ В ЧУЖБИНА. ЕДИН ОТ ТЯХ СЪМ. ..И ПАРИТЕ НИ ВЛИЗАТ В БЪЛГАРИЯ...СРАМОТА ЗА ВАС

    Коментиран от #14, #17

  • 11 ГриГанчев

    5 8 Отговор
    В Шикагоу ще гласуват по пощата, защото Татяна Дончева прокарва в момента промените в закона за изборите. Ванко 1 няма нищо общо.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 KarmaG

    23 4 Отговор
    Всеки си пише съдбата и си отговаря лично. Какви са тия тайни вотове ? Явно гласуване поименно. Всеки си има номерче и по него да си гласува. Системата ще отчита в реално време кой за кого къде и как гласува. Къф е проблема ?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ПЕНКО

    20 6 Отговор
    ЗАЩО ДА НЯМА ЯВЕН ВОТ !!! ВСЕКИ КОЙТО ИМА БГ ЕГН -ЧУЖДОБЪЛГАРИН - ПРАЩА НА ВАЙБЪР ЦЕНТЪР- СВОЯ ИЗБОР - И ПОТВЪРДЕН НА ЕКРАН!!! ЗА 12 ЧАСА НЕ Е ПРОБЛЕМ ВСЕКИ -ЧУЖДОБЪЛГАРИН ДА ПОДАДЕ ГЛАС ЗА ИЗБОР !!!!!!!!!!

    Коментиран от #53

  • 16 висок

    5 4 Отговор
    Смешки
  • 17 Не знаех че

    2 10 Отговор

    До коментар #10 от "Майна":

    забутано селце в пловдивско е "чужбина",но за теб щом Е...И кога работиш друго освен Тролей???

    Коментиран от #20

  • 18 Само питам

    19 6 Отговор

    До коментар #7 от "Фактология":

    А след като издържам и родителите си в България,защото ти си на минимална заплата или на помощи?Кой има повече право на глас?

    Коментиран от #24, #31, #38, #47

  • 19 Бачо

    9 16 Отговор
    Никакво право на гласуване на живеещите в чужбина!!!
    Да гласуват за тамошните си управници!!!
    Да не се бъркат в нашите дела!

    Коментиран от #32, #48

  • 20 гост

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "Не знаех че":

    Ватмане , за себе си ли говориш ?

    Коментиран от #25

  • 21 Чук и Гек

    7 6 Отговор
    Съгласни сме! Но, който си изберат, да си го вземат там в Чикаго, а не да се ядосваме ние, както се ядосвам с вас!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Аха

    11 3 Отговор
    Винаги съм се чудил,защо се гласува тайно при толкова корупция а то излезе,че също било измислено в Америка и затворническа Австралия,както всички останали гяволиики на тоя свят
  • 24 И ти издържаш

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "Само питам":

    на афроафриканците тоягите в квартирката,ама верваме ти.
  • 25 Пак ли ти бе

    5 5 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    "майна"???"гост" и т.н.!
  • 26 Шоп

    6 13 Отговор
    Право на глас само за тези които живеят постоянно в България, заплащат данъците си и са до 80 годишна възраст.

    Коментиран от #39, #41

  • 27 Протест срещу безобразията в България

    11 1 Отговор
    През март 1995 г. в Крайморие при акция на НСБОП е разбита фабрика за производство на нелегални цигари. Фирмата организирала производството е „Тео Интернационал“, създадена през 1994 г. В нея са акционери следните лица: Бойко Борисов , Цветелина Бориславова, Румен Николов - Пашата, Ангел Бончев от „Литекс“ и други по-малко известни персонажи на прехода.! ⛔️
  • 28 От Швеция

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Какво , да организират???

    Да се разреши на Българите зад граница,

    да гласуват по пощата или чрез интернет?

    Какво има толкова сложно, не разбирам?

    Зад граница има 2500000 българи ,

    напуснали държавата , поради всякакви причини,

    от бедност, глад , смачкани от системата , включително и политически ???

    Коментиран от #33, #35

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Хъшовете

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Хайде":

    Да ти я реши , оня в Анадола , или в Банкя ???
  • 31 Няма друг начин

    6 12 Отговор

    До коментар #18 от "Само питам":

    Ти си плащаш данъците в чужбина и си трай!Нямаш право на глас тук в България.

    Коментиран от #50

  • 32 АнтиЕС

    6 4 Отговор

    До коментар #19 от "Бачо":

    Браво!! Това трябва да влезе в изборния кодекс!Ама ДПС и ГЕРБ ще загубят!!
  • 33 Тулуп

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "От Швеция":

    а с смс на кратък номер не ноже ли ?
  • 34 БАЦЕ БАЦИЛА

    17 4 Отговор
    Реално погледнато,българите живеещи в чужбина и подпомагащи близките си в България също плащат данъци тук.В България за населението косвените данъци са доста по-големи от преките...
  • 35 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "От Швеция":

    ..... и от това, че се разпределят неизвестно как.
  • 36 справедлив

    21 4 Отговор

    До коментар #7 от "Фактология":

    70 % от живеещите в България са хрантутници на управляващата шайка и пенсионери невнасящи данъци, а българите в чужбина издържаха семействата си и наливаха в България над 10 милиарда годишно през цялото десетгодишно управление на корумпетата. Така , че кой какъв принос има за държавата е много спорно.
    Всички българи имат равни права, независимо къде се намират. Много от тези напъдени от безисходица хора в чужбина, се надяват някога държавата им да стане нормална и да се върнат.

    Коментиран от #49

  • 37 Кочо

    9 5 Отговор
    Работата е проста като за вас! Щом плащането на данъка е определящ кой има право да гласува, въвежда се квота! Определя се 1 акция - примерно за тези, които плащат предходната избора година до 100 лева дънъци - имат право на 1 единствен електорален глас! 200 лева - 2 ел гласа, 300 - 3 и т.н. Марешки като внасящ 100 000 000 данъци - гласа му се брои за 1 милион гласа! Така е най справедливо. А който е пенсия и на социални помощи и детски - без право на глас! Така ще е!
  • 38 Знайко

    10 6 Отговор

    До коментар #18 от "Само питам":

    Родителите ти в България имат ли право на вот? Като ги "издържаш" да гласуват от твое име. Младите работещи хора в България, на които твоите родители не са никакви, плащат осигуровки. Т.е. плащат пенсиите едновременно на своите и на твоите родители. И никой не ги пита съгласни ли са, справедливо ли е? А ти не плащаш пенсиите на своите родители, твоите родители са се овесили на врата на младте българи останали да живеят у нас. Ти си издържаш родителите, не за да имаш право на вот, а защото са ти родители. Ако нямаш право на вот да не би да спреш да ги издържаш?

    Коментиран от #42, #43

  • 39 Знаем кои сме

    10 2 Отговор

    До коментар #26 от "Шоп":

    Силно се съмнявам, да си" по-голям" Българин, от тези ,
    които са навън?
    Един път роден българин, си българин за цял живот ,
    макар и да си поданик на 100 държави?

    Паспорта дава допълнително права ,
    които ние като Българи ,никога не сме имали ,
    пенсията е 250 лева , това ли са Българските права и гордост ???

    Докато във Финландия , минималната пенсия е 950 евро , и ти я пращат по пощата всеки месец, независимо къде се намираш в света ,
    затова , че си роден във Финландия , не за това ,че си плащал осигуровки?????
  • 40 Бонговец

    4 7 Отговор
    Който живее в Турция или в Чикаго или в Лондон ,няма право да определя съдбата на Бе Гето. И без това тук си имаме доминиращ етност от неандерталци които живеят в гета. И доминираща каста,която взема 50 лева на месец добавки и тръпне да гласува
  • 41 минаващ

    11 2 Отговор

    До коментар #26 от "Шоп":

    А кога пращаха парите и издържаха тук семейства и родители, на корумпирания Винету му беше много удобно и можеше над 11 години да не дава пари за пенсии и безработица.
    Тези хора имат много по-голям принос за българите в сравнение с армията от държавни калинки, които не само не плащат данъци и осигуровки , а трябва и да ги храни българския данъкоплатец.
  • 42 Майна

    13 3 Отговор

    До коментар #38 от "Знайко":

    ОТКЪДЕ ТАЗИ ЗЛОБА У ВАС , СЪНАРОДНИЦИ???НИЕ ЛИ ВИ ОЗЛОБИХМЕ , КОИТО ИМАХМЕ СМЕЛОСТТА ИКУРАЖА ДА ОСТАВИМ РОДИНАТА, КОЯТО ОБИЧАМЕ И ДА ПОМОГНЕМ НА СЕМЕЙСТАТА СИ...СРАМУВАМ СЕ ЗАРАДИ ТОВА, ДОКЪДЕ ВИ Е ДОКАРАЛ ТОЗИ ЖИВОТ В БГ...ЖАЛКО Е..
  • 43 Кочо

    3 7 Отговор

    До коментар #38 от "Знайко":

    Виж, какво! Повечето от тези, които са в странство /а и тук/ искат да избират такова правителство, което ще осигури личен асистент на родителите им тук! Така те ще си живеят там в цивилизацията и ще се изживяват като будни и модерни хора с чиста съвест пред мама и тати, а ти ще наглеждаш дъртите им родители и ще си щастлив или нещастен, както се възприемеш! Та, до изборите ще чуваш все по често реплики на 60-70 годишни лелки от града към 80-90 годишните им майки на село - ,,Бойко ти даде 50 лева!Комунистите какво ти дадоха? Имаш личен асистент! Опичай си акъла, че няма аз да оставя Сливен и да идвам да те гледам! Живота е кратък, трябва да се изфорсирам като дърта брантия за последно!" Факт!
  • 44 Перо

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "Фактология":

    А може ли да си криминален престъпник,неплащащ никъде данъци и да фалшифицираш избори и да си на власт,нанасяйки стократно повече щети на държавата от некадърност и кражби?
  • 45 Чук и Гек

    4 12 Отговор
    Алу! Гурбетчии и емигранти! Другари хъшове, съратници на Черепа и дезертьори! Едно време Ботев, Левски, Караджата и Димитър не гласуваха по интернет, а дойдоха и организираха комитет, с пушка в Балкана! Иначе, пращайте пари и поздрави, но не се месете в работата на Вътрешната организация!
  • 46 Перо

    7 2 Отговор
    Ами,да се определят електорални единици за лица вкарващи валутни средства в мутренската кочина,защото те са инвеститори,а местните корумпета,не плащащи данъци и осигуровки ли ще определят политиката на Мутристан,които не са вкарали и 1 ст.чужди инвестиции.
  • 47 Фактология

    4 4 Отговор

    До коментар #18 от "Само питам":

    Нито съм на минимална заплата нито на помощи..Не очаквам нищо от никой.Плащам хиляди лв. данъци за разлика от теб.Тия...че издържаш родители не минават.Имат си пенсии.
  • 48 Резултатите от вашите дела

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Бачо":

    са явни - и за хората в България, и за тези в чужбина. Разбирам нещата в България да се подобряваха, пък тогава се бийте в гърдите да не "се бъркаме във вашите дела". Само че става от зле - по-зле. Държавата се разпада и в прекия, и в преносния смисъл.
  • 49 Фактология

    2 3 Отговор

    До коментар #36 от "справедлив":

    Аз също съм била повече от 20 години в чужбина .....но не съм претендирала за гласуване...Ясно.Данъци внасях в чужбина....
  • 50 Хаха

    5 0 Отговор

    До коментар #31 от "Няма друг начин":

    Я пак погледни какво пише в Конституцията. Лишава ли те от правата ти на български гражданин това, че живееш в чужбина. Засрами се. Поне нея да беше прочел, преди да си въобразиш, че мнението ти има някаква тежест по въпроса.
  • 51 Матей

    3 1 Отговор
    Доста странно и неочаквано предложение,каквото и да е ,дори най-съвършената система да се предложи,тираничния режим няма да го допусне.Тия как дойдоха на власт,с избори ли или преди 30 г. направиха някои шашми и промениха целия обществен строй,всичко преобърнаха наопаки.И чак тогава се заеха да узаконяват статуквото чрез фалшифицирани избори.Сега трябва да се повтори тоя процес ,за да си дойдат нещата на мястото.Трябва да има фактическа смяна на властта и чак тогава да се легитимира,така е било винаги,първо преврата,после утвърждаването за пред света.Може би външни фактори ще спомогнат за тоя назрял процес,но не и со кротце,со благо.
  • 52 Гал Фон

    4 3 Отговор
    Коментарите са ми заключително интересни. Няма нито един изтрит. Те са в две противоположни мнения. За и против гласуване на живеещите извън българия. Ако българите демократично продължат с това темпо да напускат родината си за да "подпомагат" своите родители в българия? И в България останат 4 милиона, а на вън 4 милиона? Трябва ли работещите българи за други държави, дори и да изпращат пари за родителите си, но не и за икономиката на България да имат право на глас? Тези българи може и да не се върнат в България. Живеещите в България трябва ли да са зависими от избора на тези българи, които са с по-голям финансов стандарт от тях? Моето незаангажиращо мнение е право на глас в парламентарните избори да имат само тези българи, които 6 месеца преди определената дата да са живели някъде в България! Има една партия-движение, която винаги ще отхвърля това предложение!
  • 53 стоян

    2 4 Отговор

    До коментар #15 от "ПЕНКО":

    До 15 ком -другарю проблема е голям с гласуването по пощата защото ти може да пуснеш писма от името и с данните на цялото си семейство за когото си искаш без тяхно съгласие тъй като имаш тяхните данни
  • 54 Йозеф

    7 2 Отговор
    Живеещите извън България плащат данъци и осигуряват съществуването на чужда социална система. Да се въведе правилото за уседналост - ако в последните 12 месеца не си пребивавал на терирорията на РБ - не гласуваш. Българите в Чикаго да си гледат Байдън и избора на сенатори или каквото им разрешава USA законодателството.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове