Last news in Fakti

14 Януари, 2021 21:05 2 445 42

Тестват 90 хиляди учители за COVID-19

  • доц. ангел кунчев-
  • учители-
  • covid-19

Какви са плановете на здравните власти за големите ученици

Тестват 90 хиляди учители за COVID-19 - 1
Снимка: Shutterstock

Масовото тестване на учителите у нас започва на 25-и януари. Това заяви за Нова Нюз главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Целта е тестовете да са първа стъпка към безопасното връщане на големите ученици в училищата. В края на месеца трябва да започне и ваксинирането на учителите.

Преди училищата отново да се напълнят с деца, близо 90 000 преподаватели ще бъдат изследвани безплатно с антигенни тестове.

„Като гаранция, че ще хванем максимално рано хора, които са носители на вируса. Ще можем да вземем всички мерки по тяхното лечение, изолация, карантиниране и да намалим риска за пренасяне на заразата в училищата”, обясни доц. Кунчев.

Според директорите с приоритет трябва да се изследват учителите на деца от първи до четвърти клас.

„Все пак преподавателите от начален етап работят вече присъствено в училище от началото на месец януари. Добре е да бъдат тествани, за да видим какъв е техният здравен статус”, смята директорът на 125-о средно училище в София Венелина Николова.

Успоредно с тестването на учителите ще върви и ваксинирането им, заявиха от щаба. Това може да се случва и в самите училища с помощта на мобилни екипи. Междувременно, директори вече отчитат ежедневен ръст на записващите се за имунизация.

„44 е процентът на служителите в 125-о училище. Обаждат ми се и още колеги - така, както предположих, че с напредването на ваксинацията, ще има още желаещи учители, които да се ваксинират”, добави Николова.

От щаба не изключват вероятността за скорошно завръщане в класните стаи на учениците от 5-и до 12-и клас.

„Обмисляме след края на месеца, евентуално, възстановяване на учебните занимания и в по-горните класове. Нашето желание е това да стане, ако задържим тези цифри”, каза главният държавен здравен инспектор.

Решението обаче ще се взима локално за отделните области на база заболеваемостта в региона. „Другият вариант е да направим графици на обучение, така че да не са целите класове, а да ги разделим на половина и да се сменят”, сподели идеята доц. Кунчев.

Засега обаче единственото обявено разхлабване на мерките е присъственото провеждане на практики.

„Утре ще има моя заповед, в която да е разписано ясно кои специалности във висшите училища се връщат в присъствена форма на обучение. По-специално, тези дейности, които не могат да бъдат проведени в електронна среда”, обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Ресорният министър започна обиколка на шестте здравни инспекции в страната, отговарящи за ваксинирането, за да провери готовността им за започване на следващата фаза от имунизирането. Първата спирка беше Велико Търново.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро Брейка, Яде кренвирши леки

    25 2 Отговор
    А уж беше на добра воля Аман от Борисов ски лъжи
  • 2 ТаУмВзе

    28 3 Отговор
    Герберастията не знае, тества ли, ваксинира ли.
  • 3 Кирливите ризи а Герб

    25 3 Отговор
    Всичко това се пише за да продължи носенето на маски!

    Коментиран от #18

  • 4 честен ционист

    26 4 Отговор
    Няма безплатен обяд, много от даскалите ще загубят мириз и вкус след "тестването"
  • 5 Фалшиви тестове

    30 6 Отговор
    Могат да ги тестват с фалшиви положителни тестове и да лъжат България пак че ако ще се мре.. Изобщо не им вярвам

    Коментиран от #32

  • 6 Държавна Сигурност, 5 Рпу

    27 3 Отговор
    Стотици смъртни случаи от сърдечен удар и рак, заради вашите "тенденции" и заповеди.
  • 7 Атанас Велчев

    18 22 Отговор
    Ще им развалят рахатлъка май. Както повечето доктори,така и учителите на средна възраст (все хрантутници на бюджетната столова) ги тресе яко шубето да не се заразят от грипчето за което толкова се шуми днес.И тъй като паниката е повсеместна,повечето ще си изкарат отново фалшиви болнични,за всеки случай. Лоша новина е че има ваксина а болшинството от тях не искат и да чуват за ваксинация,опасявайки се да не прецакат така блянуваното пенсиониране с преждевременна смърт от ГМО-ваксините на Пфайзера.
  • 8 Съни биич

    15 1 Отговор
    Мутрите, дето са си построили хотелите на първа линия, сега да си възстановяват пясъчната ивица и подпорната стена. Когато има за лапане, всичките се надпреварват, ама когато иде време за инвестиране, всичките се изпокриват в миши дупки.
  • 9 Васил

    22 5 Отговор
    4.04. Ще бъде ликвидиран най-опасният вирус. Гербаджийският вирус и този щаб!
  • 10 беге демокрация

    20 5 Отговор
    пречат ви учителите, стигнали до пенсия, ами влезте вие да проведете един час, в десети клас да речем, след това да коментирате за какво става въпрос, тези деца да не са паднали от Марс, не са ли вашите деца това, дето се учат в училищата, никой директор няма да даде заплата на учител, за който няма достатъчен брой часове

    Коментиран от #16

  • 11 1122333

    5 21 Отговор
    Желателно е всички 90 000 учители да се тестват и ваксинират за спосойствието на родителите и директорите!

    Коментиран от #12, #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Верно ли

    9 20 Отговор
    Да,защо се оплакват учителите имат що годе добри заплати,почиват по 3 м.ваканции,работят по 3-4ч.дневно,а др.какво да кажат дето се скъсват от работа по 8-12 ч.дневно.

    Коментиран от #17

  • 14 добре ще е

    12 1 Отговор
    Да ги тестват и за антитела....
  • 15 Киро Брейка

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "1122333":

    Ще успее ли Боко да си смени памперса против спонтанно напикаване и насиране преди това???
  • 16 бай Йордан

    12 9 Отговор

    До коментар #10 от "беге демокрация":

    Който изпитва трудности с учителската професия нека пробва с животновъдство или някоя друга по лека работа.

    Коментиран от #20, #42

  • 17 Кси

    12 0 Отговор

    До коментар #13 от "Верно ли":

    Преквалифицирай се, търсят се по математика и физика, заповядай да опиташ
  • 18 Хоху

    4 7 Отговор

    До коментар #3 от "Кирливите ризи а Герб":

    Голям проблем с тези маски бе! Много важно като си сложите един парцал или шал или каквото е на устата Тъкмо ще ви топли и няма Фанете настинка
  • 19 Пепина

    9 0 Отговор
    Отдавна здравеопазването в Бг е някакъв кошмар!Всичко е връзки и пари, а понякога и парите не помагат!Малко човечни и кадърни лекари останаха.Ние семейството много пострадаме от лекарска немърливост!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Даскал Пандо

    8 0 Отговор
    В България има 70 000 учители-50 000 от 1 до 12 клас и 20 000 в детските градини ! Ако не ми вярвате отворете сайта на просветното министерство и се убедете сами!!! Какви са тия 90 000 един Бог знае?! Може би ще ваксинират и тези от Северна Македония???
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 И като

    2 0 Отговор
    Намерят вирусът го ловят и го изпращат от където е дошъл
  • 24 Пак манипулации

    5 1 Отговор
    Няма никаква логика в тези тестове. Заразата по често тече от ученици към учители, а не обратно, и възрастните учители са рискова група а не учениците. Ще тестват учители, които след това пак ще почнат да капят като круши, заразени от учениците.

    Коментиран от #25, #30

  • 25 Дъртият отива до тоалетната

    1 3 Отговор

    До коментар #24 от "Пак манипулации":

    Като го е страх К19 даскала да се пенсионира или да стане продавач на вестници .
  • 26 Дъртият преди да се обръсне

    3 2 Отговор
    Понеже го преболедувах вируса К19 знам че скоро няма да изчезне. Вярвайте ми, Ковид деветнадесет ще продължи да съществува той действително е най коварният вируса повярвайте ми говоря цялата истина болестта ковид деветнадесет мачка като валяк няма друг такъв свиреп вирус преминава през цялото ми тяло направи ме на парцал бъбречни кризи, сърдечносъдови, далака червата пикочния канал и половата система и простата разбирате страшно е.

    Коментиран от #39

  • 27 Дъртият

    1 2 Отговор
    Разстройство, диария, постоянно уриниране, болки в стомаха колики и бъбреците в централна нервна система както и в периферната нервна система бъбреци стомашно чревният тракт. Страшно е. Задух без кашлица и температура. Мравучкания. Загуба на обонянието и вкуса за 10 денонощия.
  • 28 Ели Оригинал

    6 1 Отговор
    Сега съществуващите тестове за ков. не са създадени за установяване на същия, разберете го.Създателят на теста го твърди.
    Опасно е взимане на проба от носоглътката, и е престъпление.
    Дори при кръвен тест за антитела, отново не е за ковид, може да отчете антитела за обикновен преминат сезонен грип и др.

    Видно е, че целта на тестовете е "непрозрачна", най-вероятно генен материал.За който навремето шетаха безплатни здравни организации в БГ-зъболечение и т.н..
    Голяма част от взимащите проби са частни лаборатории и, които могат да предоставят пробите на 3-ти лица без ваше знание.
    Поне си напишете Декларации свободен текст,че биологичният материал взет при тестването няма да се предоставя без ваше знание на трети лица и носят наказателна отговорност.
    За ваксините, ако производителите са освободени от отговорност, не ги ползвайте и се позовете на въпросният текст.
    Сега действащите ваксини също са незаконни, не са преминали всички етапи на изследване и по групи.
    Вижте срещата в Давос 2020 СИФ, чуйте какво казва Рокфелер за Тръмп, че да 2020 няма да го има.
    Вижте Пелоси, която прокламира "ТО", дали е за хората - НЕ.
    Моля ви, помислете, значението на "ТО".
    Навремето бяха предоставени уличаващи фармацевтичните акули материали на ФБР за свински грип (вклч. учени от Хопкинс институт-САЩ), и ФБР започна сериозно разследване и искове от пострадалите.
    Откриват чрез случайни пратки в Чехия, част от ваксините за НАШИ ХОРА са читави, а другите са по-различни за

    Коментиран от #35

  • 29 Ели Оригинал

    7 1 Отговор
    Сега се замислете какво имаше във флашката на една българка, която слезе от хеликоптер на една среща, даде я, и си замина.
    Месеци след това, ако не години се заговори за теч на данни 3 милиона българи.
    Въпросната българка се издигна до-най високата в една институция дръжност.
    Моля ви, не позволявайте да бъдете "опитните зайчета" на Блатото, както се изрази Ехуд Барак за ваксинираните в Израел.
    Ехуд Барак, проф. Монтание, не са случайни хора.

    Коментиран от #38

  • 30 Хаха

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Пак манипулации":

    Заразата по често "Винаги" тече от ученици към учители, но училищната мафия не се предава докато не напълнят гробищата няма да мирясат.

    Коментиран от #31, #34

  • 31 заразителя

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Хаха":

    К'ви гробища и к'ви 5 лева. Много филми гледаш,даскалее..много!
  • 32 Стига простотии. Аман от идиотски

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Фалшиви тестове":

    коментари. Не виждаш ли, че процентът на заразените намаля от над 40 %положителни тестове през втората половина на ноември на около 7,5% сега. Т. е. повече от 5 пъти. В Китай тестват цели градове и милиони хора. Вчера в Китай регистрираха първия починал от ковид от май месец. Един човек на 1,4 милиарда население. И заради това 4 китайски провинции въведоха много строги ограничения. Защото не им се строят нови болници и не им се затварят производства за месеци както беше в Ухан миналата зима.
  • 33 Ели Оригинал

    1 0 Отговор
    От 1954 г. "совите не са това, което са", върви открита война срещу човечеството, гмо, ваксини, пестициди, хербициди, химикали вода, мръсен въздух, изсичане на дървета, 4G и 5G, лоша храна, монокултурно земеделие, горене на боклуци и въглища, лекарства, отнемане на "жизнено пространство" - презастрояване на човечеството.
    Само в САЩ са изчезнали безследно над сто хиляди деца и един милион американци.
    Уилсън: "има достойни и авторитетни мъже, които изпитват ужас да произнесат името им...", Айзенхауер прощална реч:" да се пазим срещу неоправдано влияние на военно-промишления комплекс. самотният изобретател е засенчен от отряди учени със специални задачи в лаборатории и изпитателни полета. може да станем пленник на научно-технологичен елит.САЩ да избегнат да се превърнат в общност на ужасяващ страх и омраза..".
    Рузвелт, предлаган преврат от технократи. Кенеди "има кръгове, завладели САЩ".Картър е предупреден. Рейгън също..
    Тръмп говори за създаване на Космически сили и Указ за достъп до дейности.

    Ако не вярвате, прочетете НАСА, свободен достъп "Future Strategic –Warfare Circa 2025, прочетете "Тихите войни", вижте пожарите в САЩ и Австралия.

    Резултатите от ваксините ще се проявят, ако не веднага, следващото поколение. Най-вероятно засегнатите ще имат... и сериозни зрителни проблеми,лично мнение-недоказано.
    Сега готвят "блокиране" на ензим GК1-срещу разпростр. на ков. в тялото.
    Вижте каква е ролята на GK1-ще разберете за какво става въпрос.
    Научни
  • 34 Ами така е. Но колко от родителите ще

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "Хаха":

    са съгласни да тестват децата им от първи до четвърти клас?Така поне ще проверят колко учители са заразени сред ходещите на работа от 4-и януари, т. е. за 3 седмици, защото толкова време ще е минало до 25 януари. И ще се види колко от учителите на ученици от 5 до 12 клас са се заразили след празниците. Заразените ще се карантинират, за да не заразяват колеги и ученици. А тези които впоследствие се заразят в училище (след връщане на големите ученици в клас от 1-и февруари) ще се знае, че най-вероятно са се заразили на работнотното си място.
  • 35 Антителата за ковид нямат нищо

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "Ели Оригинал":

    общо с тези за сезонен грип.

    Коментиран от #36, #37

  • 36 Ели Оригинал

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "Антителата за ковид нямат нищо":

    Вече е доказано, че бързите кръвни тестове за антитела не могат да откриват пациенти с коронавирус в ранната фаза на болестта. В момента на пазара има нови бързи тестове, които са подобни на PCR, защото се взема също назофарингиален секрет. Разликата е, че резултатът излиза за 20 минути. Това каза по БНР д-р Веселина Колева, началник Клинична лаборатория в болница "Токуда".

    Тези нови тестове установяват антиген - белтък в обвивката на вирусните частици. В това е и разликата с PCR тестовете, при които се определя рибонуклеиновата киселина на вируса. Но и двата теста, за да бъдат достоверни - и PCR тестовете, и новите бързи, трябва да се правят в последните 48 до 72 часа преди изява на клиничните симптоми, тоест, поне 7 дни след евентуален рисков контакт и в първата седмица от изява на клинични симптоми“, обясни д-р Веселина Колева.
  • 37 Ели Оригинал

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Антителата за ковид нямат нищо":

    Тази седмица пък в Женева д-р Мария ван Керхове от СЗО допълнително поля със студена вода надеждите за убедителна връзка между антителата и имунитета като вероятен изход от кризата, като обяви, че за момента няма доказателства, че серологичните тестове могат да докажат, че човек има имунитет и е защитен от реинфекция. Тестовете могат да покажат - с различна сигурност - наличие на антитела, но все още не е ясно нито за колко време, нито в каква степен изобщо те предпазват от повторно заразяване.

    тестовете за антитела не могат да потвърдят категорично, че човек вече не е заразен. Според изследване, публикувано този месец в специализираното издание, вирусната РНК не изчезва изведнъж след появата на антитела в кръвта, а бавно намалява. Така може човек все още да е заразен, въпреки че тестът му твърди, че има "имунитет".

    Коментиран от #40, #41

  • 38 Бай Знай

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ели Оригинал":

    Ехуд Барак, проф.Монтания, Джуди Майковиц и редица други хич не са случайни...ама "кво му дреме на милениала за това , вееее".
    Хората , родени след 1990 са необразовани и умопомрачени от електронните средства за информация и комуникация. Имат вопиющ дефицит на внимание! Не могат да "свъжат" 2 и 2. Електронното облъчване не само "форматира" системно хардовете им, но и не им позволява да мислят. Те само гледат картинки и клипове!
    "Къф е тоа Монтане вееее?"
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Тредстоун

    0 2 Отговор

    До коментар #37 от "Ели Оригинал":

    Естествено не могат да твърдят колко време е предпазен от повторно заразяване , за сега са сигурни че от 5-8 месеца си защитен , просто толкова са минали от раждането на ковида. Аз съм за това който иска да се ваксинира който не иска но после се разболее и почва да тежи финансово на държавата да бъде така добър да си плати масрафа за глупоста.
  • 42 Бай Йордане

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "бай Йордан":

    , ми те са и животновъди, бе! Знаеш ли колко добитък има в училище?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове