Last news in Fakti

15 Януари, 2021 14:22 1 840 22

6.7% безработица в България в края на 2020 г.

  • беработица-
  • агенция по заетостта-
  • безработни-
  • заетост

В края на месец декември регистрираните безработни в бюрата по труда според данните на Агенцията по заетостта са били 220 292 души

6.7% безработица в България в края на 2020 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Равнището на регистрирана безработица в страната през декември е 6.7% според административната статистика на Агенцията по заетостта. Това е най-ниската регистрирана стойност след края на извънредното положение на 13 май 2020 г. Спрямо месец ноември същата година няма промяна в стойността на показателя, а спрямо декември 2019 г. се наблюдава ръст от 0,8 пр. пункта.

В края на месец декември регистрираните безработни в бюрата по труда според данните на Агенцията по заетостта са били 220 292, което е с 1 452 лица повече от ноември. На годишна база увеличението е с 25 577 лица.

За ползване на посредничеството и услугите на бюрата по труда през месеца са се регистрирали нови 32 607 безработни лица. Освен тях, други 488 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери, също са се регистрирали в Агенцията по заетостта.

През декември броят на започналите работа безработни лица достигна 12 253, като в сравнение със същия месец на миналата година се отчита ръст с 8.2%. През изминалия месец 523 търсещи работа от групата на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място чрез бюрата по труда. От започналите работа 81.2% са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на преработващата промишленост – 26,8% от всички започнали работа, следвани от търговията – с 17,1%, държавното управление – 6,8%, строителството – 4,7%, и др.

През месеца работа на субсидирани работни места са започнали 2 309 безработни лица от рисковите групи – 462 по програми и мерки за заетост и 1 847 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Схемата „Заетост за теб” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, която стартира през месец юли като антикризисна мярка, е осигурила заетост на 8 335 лица, като само през декември са сключени трудови договори с нови 751 безработни.

Антикризисните мерки за краткосрочна подкрепа на заетостта, популярни като трети дизайн на 60/40 или ПМС 151/2020 г., изменено и допълнено с ПМС 278/2020 г., и 80/20 или „Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, осигуриха запазването на заетостта на повече от 300 хил. заети лица от май до края на декември.

Мярката „Запази ме” за компенсиране заетите лица в принудителен неплатен отпуск, наложен от спирането на редица икономически дейности с цел овладяване на пандемията от COVID-19, осигури само за месец от старта си гарантиран минимален доход на 14 544 работници и служители в над 3100 фирми.

В присъствените форми на обучения за възрастни, финансирани от държавния бюджет и Европейския социален фонд, през 2020 г. при спазване на всички противоепидемични мерки, са включени малко над 15 300 безработни лица.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през декември са 7 572. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (40.0%), следват търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети (10.5%), строителството (7.8%), административните и спомагателните дейности (7.7%), държавното управление (7.6%) и финансови и застрахователни дейности (5.1%).

Най-търсените професии през месецa са: машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; стопански и административни специалисти; монтажници; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; продавачи; квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия; персонал, полагащ грижи за хората; водачи на МПС и подвижни съоръжения и др.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 popov

    17 2 Отговор
    След ппгроб и потоп!
  • 2 Последния Софиянец

    15 1 Отговор
    Победа!На обяд се събрахме пред Здравното министерство и принудихме министъра да излезе и да отговори на нашите въпроси за ваксините и кога ще можем да работим и живеем нормално.Можело значи.
  • 3 На хората

    3 1 Отговор
    Им трябват пари! За изборите да дадат на всеки гласувал 1000 лв не, че ще му оправят положението, но ще му помогнат за нещо! Така може и да има честни избори!
  • 4 Лрачун

    19 1 Отговор
    Това вица на деня ли е? Тия явно са объркали вселената в която живеем. Наглостта им няма край и ще ходят в затвора.
  • 5 Тия данни разбира се са измислени

    21 1 Отговор
    По голямата част от хората без работа не ходят да се регистрират. С години бяха гонени , лъгани и унижявани.

    Коментиран от #6

  • 6 Верно

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тия данни разбира се са измислени":

    и ни уйдисват !
  • 7 О. Ч. З

    15 0 Отговор
    Във България няма безработни. Просто на много хора им писва и хващат пътят към Европа. А останалите законотворци си седят тука и се чудят какъв нов данак да измислят за да си напълнят гушите. Ако погледнете тористическият бизнес хотели заведения ще видите колко хора са уволнени и колко не са казани във тази статистика.
  • 8 лъжи

    16 1 Отговор
    Това е са фалшивите данни , взети от бюрата по труда. Декември месец 2020 ми изтече обезщетението и в БТ ме накараха да се отпиша, не ме броят вече, но съм си в безработните.
    Лъжци и манипулатори гербаджиите и ортаците им.
    "Отличниците" във всичко са пълни двойкаджии.
  • 9 НСИ

    7 2 Отговор
    Боко така ни нареди: “Безработицата да се унищожи!”
  • 10 българка

    12 1 Отговор
    Лъжат, повече е, много повече!
  • 11 ГЕРБ ЛЪЖЕ БЕЗ ОБРАЗНО

    8 1 Отговор
    ЗА 10 ГОД.. 1000 000 МАЛКИ ФИРМИ ПРОТО СА ФАЛИРАЛИ И ИЗЧЕЗНАЛИ ЗАРАДИ КОРУПЦИЯТА И КРАЖБИТЕ НА ГЕРБ.. СПРЕТЕ ЗМИЯТА
  • 12 Аз40🏴‍☠️

    14 1 Отговор
    Има и много, които въобще не са регистрирани в тази статистика. Нашите агенции им е всичко алабалистика.

    Коментиран от #13

  • 13 Све

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Аз40🏴‍☠️":

    + 3 млн изгонени да робуват в чужбина !!!!!!!!!!!!
    За това участниците в правителствата на Симеончо, СерГея и Шайката са за ЗАТВОРА !!! НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО
  • 14 дааааа ама

    8 1 Отговор
    В България отдавна трудово нает не означава работещ и което е по-важното човек със сигурни и подобаващи доходи за поддържане на собствения и този на близките си живот.Така, че коригирайте статистиките си спрямо показател оцеляване , а там процентът е поне 40 - хора , които имат проблем с финансовото оцеляване , а често и с производното му физическо.
  • 15 Васил

    8 1 Отговор
    Има толкова нерегистрирани че ако регистрират ще отидат към 500 хиляди безработни кого заблуждават Герб . В бюрото отиват само такива където трябва да си вземат обезщетенията. Иначе там да си търсиш работа не съветвам никого обикновено техните обяви са минимално заплащане дето никой не заема тези места с месеци.
  • 16 Гражданин

    1 9 Отговор
    А каква беше безработицата по време на орешарското правителство БСП+ДПС?Безработицата беше почти 13% или по точно 12,9%.Това е ГЕРБ колкото и да не ви се иска.Всички други партии ще върнат България до Жан Виденовото правителство.

    Коментиран от #19

  • 17 ааа не така

    4 0 Отговор
    Бацко повече от три процента безработица не признава , къде са ръгнали тия , ще има уволнения .
  • 18 ТОВА:

    6 0 Отговор
    6,7% АКО Е ВЯРНО АЗ ЩЕ СЕ НАПРАВЯ..... СТЪКМИСТИКА ЗА
    ИЗБОРИТЕ. ВСИЧКИ ИНСТИТУЦИИ
    РАБОТЯТ ЗА ГЕПИ"ГЕРБ".БГ.НАРОД
    НЕ СЕ ПОДЛАГАЙТЕ НА ТОЗИ
    ГЕНОЦИД. МИСЛЕТЕ, МИСЛЕТЕ.
    МОЛЯ.
  • 19 Разбирач

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Гражданин":

    При БСП и ДПС българите нямаха право да работят в Европа,след 2014 всички се втурнаха през глава да бягат от хубавия живот при вожда ти.Ако се върнат всичките хора които избягаха тогава безработицата ще мине 50 процента.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове