Last news in Fakti

16 Януари, 2021 14:33 28 242 63

Експерт с новина за цената на застраховката "Гражданска отговорност"

  • цена-
  • застраховка-
  • гражданска отговорност

Пазарът е изчистен от т.нар. румънски проблем

Експерт с новина за цената на застраховката "Гражданска отговорност" - 1
Снимка: БГНЕС

За последната половин година задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилите поевтинява с 15%.

С повече от 30 на сто е паднала цената на застраховката за година и половина, след фалита на застрахователната компания „Олимпик“.

Конкурентната среда и опитът на шофьорите влияят в най-голяма степен върху цената на полицата обяснява застрахователният експерт Милен Петков.

„Борбата за клиенти е чрез цената на застраховката. И не на последно място – въведоха всички застрахователи един режим за оценка на риска. Новите водачи в повечето компании са със завишение, т.е. приема се, че това са рискови водачи, които съответно плащат по-висока цена“, каза той, цитиран от БНР.

От друга страна след фалита на застрахователната компания „Олимпик“ през 2012 г. при застрахователите има натрупан финансов буфер заради изискването на регулатора да увеличат финансовите си резерви, което позволява постепенното поевтиняване на застраховката.

Освен това пазарът е изчистен от т.нар. румънски проблем.

„Това бяха български автомобили, с българска регистрация, които постоянно се управляваха в Румъния. Оттам идваха високи щети. И застрахователите също намериха механизъм да ограничат тези продажби“, каза Петков.

Според експертните прогнози системата „бонус-малус“ за диференциацията в цената на застраховката няма да заработи и тази година.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    198 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Според експертните прогнози системата „бонус-малус“ за диференциацията в цената на застраховката няма да заработи и тази година. ТЯ ИЗОБЩО НЯМА ДА ЗАРАБОТИ !

    Коментиран от #6, #33, #34

  • 2 ТаУмВзе

    235 7 Отговор
    Колкото газът по евтина с 40 процента, но цените си бичат нагоре. Лъжат отново!
  • 3 АКИ

    175 11 Отговор
    Цената на Гражданската отговорност не е намалена поне при Лев Инс. Само полицаи и ловци ползват някаква отстъпка . За кола 1300 куб. см. при стаж шофьорски 30 г. пак си плащав 248 лв. макар, че до сега немам никакво нарушение. ГО си е чист рекет, даже нищо не ти плащат
    н- р ако горско животно се удари особенно нощем в колата.

    Коментиран от #9, #11, #58

  • 4 Пирамида

    209 7 Отговор
    Застраховането ГО си е чиста далавера. Взимат ти едни пари и толкова. От тук на татък се кръсти да не ти се случи случка - е чакаш от умрял писмо! А приказките бонус-малус - всяка година се отлагат за следващата. Мошеници.
  • 5 Varko

    16 71 Отговор
    Определено има намаление в цената на ГО Фронтера 2000 куб.миналата година беше 249 лв. A за тази е 176 лв

    Коментиран от #12, #29

  • 6 Тра-ла-ла

    139 3 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Той малуса заработи отдавна! Само бонуса няма да заработи!
  • 7 перничанин

    70 1 Отговор
    Според експертните прогнози системата „бонус-малус“ за диференциацията в цената на застраховката няма да заработи и тази година.ето това е добра новина, защото това което ни готвеха си беше все малус.
  • 8 Антирекет

    68 2 Отговор
    А защо пък да не бъде с SMS? Справки-Швеция ! Или рекета трябва да е пълен . Караш-Некараш плащаш!!’
  • 9 Пики

    25 42 Отговор

    До коментар #3 от "АКИ":

    Не защитавам застрахователните дружества, но отвори,който и да е застрахователен брокер и сравни цените, определено са доста надолу, Това че ти си се набутал си е твой проблем.
  • 10 оня с коня

    67 7 Отговор
    Дразнещото в почти всички Статии е,че се Интервюират разни Специалисти,Експерти и т.н. ,но НЕ ИМ СЕ ЗАДАВАТ ВЪПРОСИ относно НАЙ-СЪЩЕСТВЕНИТЕ Неща по Темите,което се дължи най-вече на СКАНДАЛНАТА НЕКОМПЕТЕНТНОСТ на Журналистите.И твърди Застр. Експерт че З/ките поевтинели с 15%, - ами питайте го ЗА ВСИЧКИ Компании ли се отнася това,а ако НЕ - за кои точно!А КАК са изчислени тия 15% и по Каква технология?Бил "Изчистен" Пазарът от т.н. Румънски проблем.Ама В ИТАЛИЯ например се кара не по-малко с Бълг.Застраховки и Номера отколкото в Румъния,значи ли това че има за чистене и "Италиански проблем"?А НАЙ-ВАЖНОТО:КАК са Изчистили Застрахователите въпросния Проблем- Ако Аз например предоставя с Пълномощно Колата си на Румънец за управление в Румъния/и не само/,при настъпване на ПТП Там ще важи ли Нашата Застраховка?Ами ПИТАЙТЕ ги тия Експерти за ВАЖНИТЕ ПОДРОБНОСТИ по Темите бе Пишман Журналисти такива,не само да ревете че няма Свобода на Словото!

    Коментиран от #26

  • 11 перничанин

    66 4 Отговор

    До коментар #3 от "АКИ":

    Има малко неразбиране относно ГО. Тя се прави за да поеме евентуални плащания (ваши) към потърпевш от ПТП в което вие сте виновни, само и единствено ако не сте употребили алкохол или наркотици, т.е. във вашия случай , ако животното ви осъди ще му платят от вашата ГО, ако вие го осъдите , на вас ще плати неговия застраховател. Проблема са лилавите които карат без ГО, ако такъв ви удари, дръжте му петите.

    Коментиран от #13

  • 12 ВОК

    111 19 Отговор

    До коментар #5 от "Varko":

    При "лошият" соц. гражданска отговорност плюс данък за колата - " Жигули" общо - 11 лв. винетки не се искаха. Сега данък за жигулито 40 лв. Гражданска отговорност 260 лв. винетка 97 лв. общо 397 лв. - 400 лв. Демокрация и капитализъм.

    Коментиран от #20, #52, #55, #61

  • 13 5055

    72 13 Отговор

    До коментар #11 от "перничанин":

    Ако животното н-р дивото прасе не си е платило Гражданската отговорност няма да ми платите нищо нали. Ако колата ми се запали - всичко става пак нищо нали. Тогава защо да плащам ГО.

    Коментиран от #16, #37, #49, #62, #63

  • 14 ледия Макс

    77 3 Отговор
    Защо лъжите хората, като е точно обратното. Аз нямам глоби от 26години съм шофьор а за личния си автомобил от 160лв. стара вече плащам 240лв. Защо маниполирате хората, като кговорите за неистини. А пострадалите от ПТП убити, защо промениха размера на обезщетенията. А колко измамници, които присвояваха кръвнината на пострадалите близки са в затвора. Пишете за това.

    Коментиран от #15

  • 15 НОНО

    63 3 Отговор

    До коментар #14 от "ледия Макс":

    Истина е това. Тихомълком се увеличиха Гражданската отговорност с почти цели сто лева.Със сигурност са имали за това съгласието на големите началници - управници. Няма друго обяснение.
  • 16 перничанин

    40 9 Отговор

    До коментар #13 от "5055":

    Плащаш я , защото ако блъснеш някой и го утрепеш или инвалидизираш, и той или роднините му те осъдят да платиш "кръвнина" или други имуществени щети ще ти бъде трудно или невъзможно сам да платиш. В повечето случаи "кръвнина" е от 100 000лв нагоре, а ако си в чужбина (зелена карта) може и да е над 500 000 евро. За твоя конкретен случай, можеш да си направиш авто каско.

    Коментиран от #17, #28

  • 17 МОМИ

    48 9 Отговор

    До коментар #16 от "перничанин":

    Може би сте застраховател и си пазите хлеба. Какво каско при средна заплата от 700 - 800 лв. и средна пенсия от 400 - 500лв. Още повече, че повечето коли които се карат в страната със сигурност струват като цена по малко от каското. Защо ГО да не покрива щети когато животно излезнало внезапно на пътя се удари в колата? Защо се вдигна " кръвината" и кой източва парите?

    Коментиран от #21

  • 18 Пернишки винкел

    43 10 Отговор
    Оставка на крадливата власт!
  • 19 ХФЖ

    51 4 Отговор
    Истината е една - ако полицията не е задължена с проверки по ГО никой нема да я плаща, защото нема полза от нея или само за облагодетелстване на определени лица. ГО с тези цени с вече непосилни за бюджета на обикновеният българин.

    Коментиран от #60

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 перничанин

    36 0 Отговор

    До коментар #17 от "МОМИ":

    Нямам нищо общо със застрахователи, освен полицата. За разлика от много хора, аз съм я прочел цялата , дори и малките букви. Пиша за да помогна на някой, който е изпаднал в заблуждение и има нереални очаквания.
  • 22 ИВАН

    41 4 Отговор
    Бандитски капитализъм - легално и законно грабят посред бял ден хората ... пладнешки разбойници
  • 23 Lili Liliyeva

    36 15 Отговор
    А защо плащате ГО ? Нали това е застраховка ? А застраховките са доброволни. Никъде по света няма задължителни застраховки.
  • 24 Застрахаван

    14 24 Отговор
    Преди 5 дни правих застраховка и е с 110лв. По-евтина.
  • 25 оня

    14 4 Отговор
    Затишие пред буря:))
  • 26 оня

    35 1 Отговор

    До коментар #10 от "оня с коня":

    Каквито ни политиците, такива и журналистите:))
  • 27 Драгой

    18 5 Отговор
    Не помня колко платих миналата година, но беше близо до 300, преди 10 дни правих гражданска и платих 205 лв, в Булинс.
  • 28 Кольо

    39 7 Отговор

    До коментар #16 от "перничанин":

    Разбирате ги нещата . Бихте ли ми отговорили защо гражданската е обвързана с така нареченото " Служебно сваляне от регистрация " на автомобил при положение ,че човека не е изобщо в страната или по друга причина автомобила стои паркиран с месеци в собствен гараж или дворно място ? Не ползваш и задължително плащаш .Това не е ли обогатяване чрез законов рекет. Какво пречеше човек да си плати гражданската когато ще ползва автомобила и всички законови наказателни мерки да се прилагат ако той не е направил това . Тоест ако го хванат на пътя с камерите или при спиране за проверка. Защо и как един етнос продължават да управляват без шофьорски книжки ,без стикери за гражданска и преглед . Защо хора без никакво образование вадят документи от джоба и отговорни лица се правят ,че им вярват и не ги проверяват. Видимо фъфли неразбираем български език и абсурд да напише нещо което може да разчетеш. Иначе с лимузини, близко до спортните автомобили или микробуси всекидневно потомствено безработните отиват на работа.

    Коментиран от #30, #31, #45

  • 29 и аз

    10 12 Отговор

    До коментар #5 от "Varko":

    Съгласен съм. Миналата година сключих на 242 лв. сега на 175 лв. Нека си лацат, че било измама.
  • 30 Това е електората на мутрите...

    23 3 Отговор

    До коментар #28 от "Кольо":

    Шефа е баш мутра Толуп,кой ще посмее да пипне патладжан любимеца на Тиквата.?
  • 31 перничанин

    29 3 Отговор

    До коментар #28 от "Кольо":

    Тия въпроси трябва да ги задават мисирките към тия които пишат законите. Не само към тези на власт, а и към опозицията. Никой политик не е внесъл промени точно в това направление. Относно "лилавата" престъпност, защото карането без ГО е престъпление по смисъла на закона, както и карането с купена книжка, тук проблема е в мързеливите полицаи. Винаги съм давал за пример Гърция в това отношение , както и по отношение на корупцията в полицията. Елементарно е , при тях работи, просто някой политик (независимо от цвета) да препише техните закони и да предложи законопроект. Тоя човек ще си подсигури преизбирането, а партията която го приеме ще е ръководна с години. Просто е, но ще секнат рушветите на всички нива или поне ще ги е страх да взимат.
  • 32 Бонус фалос

    27 1 Отговор
    Бонус - Фалус
  • 33 КОЖОДЕР

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Аааа,ще заработи, ще заработи и още как.Трябва да се лапа.🤣
  • 34 Мъка

    28 2 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    В този вид, по добре и да не заработва!!! Не е правилно да се отчитат нарушенията към малуса!!!

    Нарушенията не водят до ПТП, както се опитват да ни убедят!!! Просто това е много изгодно за застрахователите и затова лобират за това!

    Организацията на движение по БГ пътищата предполага 95% да са нарушители!?! Това предполага постоянно трупане на малус! Като се има предвид бързото му трупане и бавното на бонуса, ще се получи едно добро и оправдано поскъпване на гражданската!?!

    Истината е, че застрахователя, се ощетява при изплащане на щета! Именно там е справедливо да е малуса и то само при положение на вина! Не е справедливо при ПТП и липса на вина, да ти се трупа малус!

    Трябва да се трупа малус при ПТП и вина и трябва да скача прогресивно, ако има второ, трето и т.н. в рамките на година! Да скача прогресивно в такива случаи и да достига и 500 и 1000% покачване! Това са особенно рискови и цената би отказала някои от шофиране! Това би довело да се спаси нечии живот!

    Бонуса разбира се, трябва да отговаря на малуса и шофьори без ПТП за 5 или 10 г. да имат символична цена!

    Само в подобна концепция, би била справедлива тази система! Застрахователя, също, ще има по добра цена! Проблемният шофьор би се отказал или плащал по 2000 лв. И добрият шофьор би получил заслужено облекчение, тъй като не е нанесъл щети!

    От подобна система, би имало ефект към намаление на ПТП! Лобито на застрахователите, обаче се бори отново за голямо лапане и голямо о
  • 35 Мъка

    28 3 Отговор
    Продължение на ком. 34

    Лобито на застрахователите, обаче се бори отново за голямо лапане и голямо ощетяване на БГ шофьора!

    Както го предлагат, ефект към ПТП, няма да има!?! Застрахователя, ще гуши, а шофьора, ще е за пореден път рекетиран!?!

    Коментиран от #38

  • 36 Бай Коко

    8 0 Отговор
    Всички дерат ама като направих една равносметка най много миналата година съм дал на паркинги и гаражи.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 перничанин

    11 2 Отговор

    До коментар #35 от "Мъка":

    А бре , кой дава минуси на това изказване? Прав си колега, много си прав.
  • 39 Русенец

    18 1 Отговор
    След фалита на Олимпик цената на ГО намаляла с 30%, ли???? Преди това платих 175лв, а след това ме скубят по 270лв. Колата е същата и нямам нарушения. Тоя експерт експертно се е напушил с билки, от на баба си бостана. Я да дойде експертченцето, да ми предложи с 30% по-евтина застраховка, отпреди фалита на Олимпик. Аз ще му покажа колко съм плащал до тогава. Пазя ги всичките. Искам да ми застрахова колата с 30% по-евтино.
  • 40 Кошмара

    22 4 Отговор
    за БГ шофьора ще е бонус-наебалус по гербаджийски, така както го бяха измислили крадливите калинки нямаше нито един водач да не е пипнал малуса, даже маловажни нарушения като превишаване на скоростта с 10км/ч ,беше заложена да вдигне цената с 30 % ,чистене на "грехове" години наред докато излезеш евентуално пак на нула, а бонус щеше да е възможен 7 години след въвеждането на този рекет и то единствено щеше да е възможен ако не си караш колата.
  • 41 Бедния

    4 0 Отговор
    Да бе да днес я платих. Никога повече озк
  • 42 Пежо

    15 0 Отговор
    Елементарно е...Гражданската трябва да е персонална,на човека.Всеки с досие като шофьор,а там да се водят не нарушенията,а реално нанесени щети,пияни и дрогирани.А не,джигитчето да пише колата на името на баба си-какъв малус,какви последствия? Ама застрахователите са много хитри,и не искат-ще плащам например за 3 коли,1 застраховка...

    Коментиран от #43

  • 43 МУНГ

    11 0 Отговор

    До коментар #42 от "Пежо":

    Това е най правилното, но няма да го направят има си лобита във власта и парламента които са на хранилка при така наречените застрахователи които знаем какви са и каи са.Власта е с тех и те я крепят.
  • 44 БРАВО БОКОООО

    16 0 Отговор
    ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ СА СИК И ВИС - ДРУГИ НЯМА СЪЩИТЕ МУТРИ !
  • 45 20Х20

    12 2 Отговор

    До коментар #28 от "Кольо":

    Колега верно е това което пишеш, но живее в една мутренска държава от където и да го погледнеш, демокрацията се изроди в мутризация, а народа е заспал, кефи се на простотията и управляващите и им даже ръкоплеска. Това остана май вече тук като народ.

    Коментиран от #46

  • 46 Ха ха

    2 3 Отговор

    До коментар #45 от "20Х20":

    Не може "да се изроди" нещо дето го е нямало...ако някой брои подскачанията, бденията и малоумното махане със запалки си е негов проблем
  • 47 минувач

    3 5 Отговор
    Ако ме удари някои селянин ще ми важи ли гражданската?
  • 48 Българин

    2 0 Отговор
    Румънския проблем е повече от 10г лично преживян не бях минавал през румъния а винаги през сърбия но ми се наложи на връщане от западна европа да мина през видон калафат за да не ме тарашат ненаялите се сърби и познай забих се след един с видинска регистрация и се озовах пред някаква къща в калафат едвам се ориентирах стигнах ди ферибота и на него се заговорих с един невзрачен чичак който ми обясни схемата как ги регистрирал в видин и правил пачка та така е до днес.
  • 49 Абе пъпеш

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "5055":

    Направи си КАСКО тогава и мачкай наред!
  • 50 Тео

    2 0 Отговор
    Когато си с черни очила и си жена можеш да пишеш лъжи? Мария дай пример като съпоставка? 2018г, 2019 г., 2020г.....
  • 51 Мерцедес 2.5

    1 1 Отговор
    Миналата година 260лв тази 186
  • 52 Гост

    2 4 Отговор

    До коментар #12 от "ВОК":

    Соц-ът икономически е бил абсурдна система. Точно заради тези изкуствени цени е имало дефицити на стоките. Да не говорим за нерентабилните производства и инвестиции (Кремиковци, Червена могила и други). Добре, че е имало договори с други страни да ни изкупуват безнадеждно остарелите боклуци, които сме произвеждали. А всичко сравнително модерно е било крадено (Правец). Модерните машини в заводите са били купени или лицензирани от японците примерно. Не, че в момента е цветя и рози, но и тогава не е било, само така е изглеждало

    Коментиран от #57

  • 53 Мод

    3 1 Отговор
    Нямам катастрофи и отнети точки.не съм рисков шофьор дори по техните стандарти.гражданската от 220лв стана 300лв. Тотално фейк "новина".
  • 54 qwerty

    1 1 Отговор
    армеец го за 2999 кубика 327 лв
  • 55 Bobi

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "ВОК":

    Бегай в Северна Корея, там още има социализъм.
  • 56 Имам

    1 0 Отговор
    шофьорски сташ ефективно 35 години и НИТО ЕДНО нарушени /лесто проверимо в КАТ. Плащам колкото съседчето с няколко катастрофи /едната - с жертва/ и лишаване от правоуправление за употреба на алкохол. Е, сега кажете кой на кого плаща?
  • 57 Не е вярно

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "Гост":

    - или си твърде млад, или имаш проблеми с паметта. Бих ти припомнил поне две нещща - "ЕлКа" и ЗЗУ. Знаеш ли какво е това?
  • 58 Еми аз

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "АКИ":

    Миналата година 367 а сега за тази 287 към Бул Инс. Доволен съм!
  • 59 Васил

    0 2 Отговор
    Платих колкото миналата година няма никакво намаление а какво стана с бонус малус?
  • 60 Ку-ку

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "ХФЖ":

    Като не може да плаща, градския транспорт е на разположение....
  • 61 Стара чанта

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "ВОК":

    Батька, га не ти изнася - качвай се на каруцата с коня - и марш към светлите бъднини !
  • 62 Автокаско

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "5055":

    Има автокаско, дава още едни пари и си спокоен, гражданската си е гражданска.
  • 63 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "5055":

    Ако претрепеш недай си боже някого, ще разбереш
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове