Last news in Fakti

16 Януари, 2021 20:19 6 647 38

Учениците се връщат в клас през февруари

  • кирил вълчев-
  • училище-
  • ученици

Това обяви Кирил Вълчев

Учениците се връщат в клас през февруари - 1
Снимка: БГНЕС

Последната седмица на януари ще се анализира ситуацията с коронавируса и от началото на февруари в клас ще бъдат върнати и големите ученици от 5 до 12 клас. Това обаче няма да стане наведнъж, а отделните випуски ще се редуват. Първи ще бъдат върнати 7, 8 и 12 клас, които ще учат присъствено за по седмица-две, след което ще сменят местата си с децата от 5, 6, 9, 10 и 11 клас. И така до пролетта - планът е учениците да учат, като се редуват - присъствено и онлайн. Това стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев.

"Редуване е алгоритъмът, който предлагаме. Ще се започне с приоритетните класове - 7,8 12 клас, следващата седмица останалите класове. Имаме варианти и с две седмици - да се редуват на две седмици. По думите му е много вероятно този модел на учене да се запази до пролетта. "Опцията ще бъде редуване. Последната седмица преди първи февруари ще анализираме. Ситуацията продължава да бъде непредвидима. Последната седмица преди 1 февруари ще бъде анализирана ситуацията и тогава ще бъде решено окончателно", заяви образователният министър в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS.

"Следим ситуацията седмица за седмица. Големият риск е британският щам. Учениците в гимназиален етап вече са 10-та седмица онлайн, до края на януари ще станат 12. Трябва, доколкото е разумно, да ги върнем", коментира Вълчев.

"Разумно е да върнем децата в училище. Ще ги редуваме, ще се започне с приоритетните класове. Но до пролетта ще бъдем в умерен вариант, като редуваме посещението на учениците в учебните заведения с дистанционно обучение", допълни той.

Учениците от 5 до 12 клас ще трябва задължително да бъдат с маски в училищата. Ще се проветрява по-често, а целта е учениците да излизат по-често навън, заяви той.

"Завършването на срока няма да се отложи като време. Нямаше екскурзии, нямаше грипни ваканции. През цялото време децата са се обучавали. Учителите не са спрели да работят, дори там, където няма устройства. Имаме обхватно компесаторно обучение. Само 1% не участват по никакъв начин в обучението", категоричен бе Вълчев.

Засега няма да се изместват и датите за матурите, добави Вълчев.

Създадени са регламенти за несмесване на учениците в учебните заведения. Следим ситуацията седмица за седмица, заяви той. А притеснението на МОН идва от големият риск идва от британския щам. Рискът остава, а от друга страна, учениците в гимназиален етап до края на януари ще са 12 седмици в режим на онлайн обучение.

Вече има списък с желаещите учители, които искат да получат от ваксината срещу коронавирус. Вече 19 хил. педагози са заявили желание да бъдат ваксинирани, а списъкът е отворен и продължават да приемат още желаещи, каза още Вълчев.

Относно обявената от президента дата за изборите 4 април министър Вълчев е скептик, че това ще стимулира избирателната активност. Според него в началото на пролетната ваканция, която съвпада с изборната дата, много родители ще предпочетат да заведат някъде децата си.

Министърът направи коментар и за предстоящите избори. "ГЕРБ печели последните 14 години и съм убеден, че и този път, ще бъдат оценени усилията ни". "Никога досега не е имало толкова средства за образование. Инвестирахме в учителите, в материалната база. Убеден съм, че това, което правим в образователната система, ще даде резултат", заключи Красимир Вълчев.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бацо

    46 3 Отговор
    Шкаф позор да ходи у затвор

    Коментиран от #12

  • 2 MERS

    36 28 Отговор
    Ето една хубава новина днес !
  • 3 Бонговец

    59 7 Отговор
    За какво ще мъчите дечицата? Дайте им по една лопата и да вървят да бачкат. Да работим още не е забранено. Пък след 20, 30 години,като мерките дадат резултат и преборим коварния микроб, ще си продължат учението

    Коментиран от #8, #14

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Д _р Хаус

    23 4 Отговор
    Ама след един месец като пак ни излезнат пъпки и въшки кой ще отговаря!!!
  • 6 Анти Герб

    45 8 Отговор
    Найката евахте и на учениците, и на вичко, некадърници.
  • 7 Дъртият преборил К19 и оцелял

    17 31 Отговор
    След един месец тоест 28 дни, ще ги спрете отново защото всичко това ще продължи да съществува той действително е най коварният вирус който изтощава организма и мачка като валяк няма друг такъв свиреп вируса повярвайте ми говоря цялата истина болестта ковид деветнадесет защото сме оцелели в тази война и животът ни трябва да продължи както преди това това беше една война която аз спечелих срещу невидимият враг и само аз си знам какво ми е струвало това изпитание. Мисля че се заразих от средношколец който кашляше пред мен на опашката за сладолед.

    Коментиран от #11, #18

  • 8 Гладен

    40 3 Отговор

    До коментар #3 от "Бонговец":

    Ами да. Кой учил, учил. Щаба да издаде указ че признава 4 ти клас за средно образование и от там всички деца на трудовият фронт. Ще копаят магистрали. То и без това ако поучат още 5,6 месеца дистанционно, насила ще ги превърнем в барабанчици
  • 9 34765

    21 12 Отговор
    след април ще си ходят нормално на училище
  • 10 Чики-Рики

    18 6 Отговор
    Красимир Вълчев се казва министъра на образованието!Кирил Вълчев е друго лице с известен прякор!
  • 11 Мешков

    17 28 Отговор

    До коментар #7 от "Дъртият преборил К19 и оцелял":

    Да и масово не носят маски-в градския, по магазини. . Това е напълно безотговорно! Ако те са защитени, не значи че имат право да убиват другите около тях.

    Коментиран от #32

  • 12 Гост

    15 4 Отговор

    До коментар #1 от "Бацо":

    Като ни сложат всички под ключ, до март, да не има олеле малеле.
  • 13 ВИЕ СТЕ КУКЛА НА КОНЦИ

    17 13 Отговор
    Щом има 5000 излекувани за 24 часа означава, че този вирус е лечим. Тогава , защо е тази истерия с ваксиниранито? Тежките случаи са следствие ненавременно и неадекватно лечение вероятно и при болни с тежки съпътстващи заболявания сред починалите.

    Коментиран от #35

  • 14 Бил гей

    16 3 Отговор

    До коментар #3 от "Бонговец":

    До 20 30 години нема да има живи човеци
  • 15 в ада

    8 1 Отговор
    господ има ...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Васил

    18 4 Отговор
    Значи и ковида се връща Февруари а след месец ще имаме поредното затваряне.
  • 18 Д _р Хаус

    10 9 Отговор

    До коментар #7 от "Дъртият преборил К19 и оцелял":

    Браво!!!Това да го четат тия дето не вярват ,че има корона вирус !!!
  • 19 Факт

    12 25 Отговор
    Мерките работят. А Мангъров трябва да бъде подведен под съдебна отговорност за умишлено подвеждане на част от обществото и ниглежиране на сериозната заплаха от ковид 19.
  • 20 Анонимен

    20 0 Отговор
    Февруари връщат и големите ученици?? А от март затварят всички, дори и малките. Схемата от септември месец се повтаря.
  • 21 БПФ

    15 3 Отговор
    Аз преподавам от 8 до 12 клас. Аре министърчето да ми обясни как ще тичам от къщи до училище за час в класната стая, после обратно за онлайн обучение, после пак до училище и така по 3-4 пъти на ден. Аз да не съм Малкият мук, бе?
  • 22 Анонимен

    10 13 Отговор
    Цял свят затяга мерките заради новите щамове, само тук се правим на герои и разхлабваме. И след месец пак ще има затваряне. И какъв е смисъла от това, явно да доунищожите народа!!
  • 23 Fact chek

    6 4 Отговор
    За протокола името на министъра е Красимир Вълчев ! Не пишете статии след употреба на алкохол
  • 24 Уфффф

    15 1 Отговор
    Пълна тъпотия е това решение. За седмица - две да учат присъствено, после пак онлайн.... И така, до края на света. Категорична демотивация у учениците, иди си, ела си и прочие велики решения. Как им ги раждат главите тези глупости, просто не знам!
  • 25 Доктор снагълс

    7 0 Отговор
    За разведряване на епидемиологичната обстановка, днес BTV предлага филма “Заразяване” 🤔🤒😷
  • 26 БУУМ

    12 0 Отговор
    и ето, колко прости министри ни управляват. Когато учат 1-2 седмици и след това защо онлайн, нали веднъж си го събрал с други деца и риск от заразяване вече има и защо след това у дома? Направете си най после организацията и стрикно спазвайте хигиена и проблеми няма да има и най важното няма да осакатите децата по тоя начин. Децата са бъдещето на тая държава, а неграмотният човек най-добре се манипулира прост пример - човека, който уж ни управлява....

    Коментиран от #30

  • 27 Е не бързайте точно февруари

    6 2 Отговор
    Е раничко е началото на февруари за големите,точно големите ученици още хвърчат в облаците и са основните заразоносители,след са заведенията и кафенетатаНе трябва да са в училище,освен на изпити,да си стоят в къщи онлайн !И продължават да ходят на тумби по 5-6,не им увират главите!Иначе ,да учителите вече са с много добри заплати, спор няма,остава да си гледат работата съвестно!
  • 28 Има време,не февруари

    4 6 Отговор
    Много е притеснително като чуя че точно за учениците ще разхлабват мерките!Не рискувайте,защото те не разбират!Нека повече хора се имунизират и със втората доза и повече възрастни,учители,медици се ваксинират и чак тогава учениците на училище!
  • 29 Горо

    4 0 Отговор
    Любомир Огнянов е направо брат-близнак на бургаския гений, ибрикчията на Борисов - Тома Биков. Това недоразумение на журналист се надпреварва със своето женско подобие Илияна Беновска в прослава на цар Тиква от Банкя!
  • 30 Уфффф

    6 0 Отговор

    До коментар #26 от "БУУМ":

    Абсолютно си прав, логика никаква. Ако ги питаш, няма да могат смислено да отговорят защо е това решение. Какво целят с това две седмици тук, две седмици там? Дали пък не им се иска малко да увеличат бройките заразени чрез учениците? Защото много намаляха, ваксините артисаха, язък! Пък и при много на брой заразени си е друго - страх, паника, ужас у хората-рай за тях!
  • 31 Цар Киро

    6 0 Отговор
    Това министърче няма едно разумно решение през "плодоносното" си управление. Явно е медицински неграмотен и заради него сума ти учители се заразиха и починаха. Сега тъкмо локдауна започна да дава резултати и този пак се обажда със старите номерца и 'схеми'.
  • 32 Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Мешков":

    Ма ти вече си убит! Не се притеснявай...То се вижда!
  • 33 ЕЙ ЖИВОТНО

    1 0 Отговор
    СКАПАНО, КАТО СЕ ВЪРНАТ В ЧАС, ПАК СЪЩИТЕ ПАИСИЙСКИ ТЪПИЗМИ И ИЗМИШЛЬОТИНИ ЛИ ЩЕ ИМ ПРОДАВАШ ? :)
  • 34 Кирил Вълчев! Твоя грижа е образованието

    1 0 Отговор
    Там е голяма Каша!! Изборите не са твой проблем, още по малко да даваш съвети, какво ще направят родителите в този ден!!!!! Ще водят ли децата на Разходка????? На Разхотка ще замине те за доста време, всички, които не знаете какво правите, ще отидат да гласуват хората, няма да ви стигнат гласовете на Чиновници, Роми и полицай!!!
  • 35 Зайко Байко многознайко

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "ВИЕ СТЕ КУКЛА НА КОНЦИ":

    Щабът не прави никаква раэлика между, эараэени, эараэоносители, эараэоотделители преболедували, иэлекувани и оэдравели, нито пък между карантина и иэолация! Дядо ми Мъдрият Эаек каэваше следното:" От всяко дЪрво свирка не става"! Така и у нас министър на эдравеопаэването беше икономист, при теэи от щаба всичко друго но нито един инфекционист или вирусолог, эа какво иде реч, след като и Министърът на обраэованието мийека кат настъпено коте!? Всичката ни работа такава! Вижте как эвучи само, колко гордост, традиция и патос има в съществителното ,Министър на просвещението, а сега стопиране, ваканцуване абсолютни смешни думички с които някои депутати се стремят да се иэдигнат над блатото!?
  • 36 Гневен

    3 1 Отговор
    Значи писна ни на всички вече от тая анархия анурирайте веднага тая скапана безмислена учебна година и оставете децата да почиват до септември това искаме.
  • 37 Кси

    2 1 Отговор
    По-добре всички да се върнат, на части ще е голямо размотаване, пък и пазенето няма да е ефективно, щом има контакт, в един час реално, след това докато се прехвърля в празна стая и зареди лаптопа заминава междучасието, до тоалетна не мога да вляза/опира да се напикавам/, така бяхме 2 седмици през ноември
  • 38 Кси

    0 0 Отговор
    Защо 7, 8,12 са приоритет, при положение че 7, 10, 12 имат изпити, защо 8-ми
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове