Last news in Fakti

17 Януари, 2021 06:24 8 649 20

Отиде си монахиня Валентина Друмева

  • игумения валентина друмева-
  • починала-
  • калофер-
  • манастир

Тя бе игумения на девическия манастир в Калофер

Отиде си монахиня Валентина Друмева - 1
Снимка: bg-patriarshia.bg

Напусна ни игуменията на девическия манастир в Калофер. Това съобщават от Пловдивската митрополия, цитирани от БНТ. Монахиня Валентина Друмева е автор на много книги. Известна е като будителя на Калоферския манастир. Опелото ще бъде утре в 14 часа в манастира.

Валентина Друмева беше сред онези съвременници, които, без много шум около себе си се, опитваха да изпълняват духовната си мисия за просвещение на българите.

Зад манастирските стени монахиня Валентина се отдаваше и на сериозна изследователска дейност. Автор е на повече от 40 книги – документалистика, стихосбирки на религиозна тематика, учебници по вероучение.

Изследовател е на преследването на свещеници по времето на тоталитарния режим преди 1989 година. Разкрила е съдбата на 468 Божии служители, 92 от които са убити от режима. Всяка от тези истории е разтърсваща, но монахинята успява да ги разкаже правдиво и интересно, без да ги политизира.

Въпреки напредналата си възраст, магнетичната монахиня Валентина Друмева въвеждаше в тайнството на християнството много млади хора, сред които са и децата на нейните първи ученици. Самата тя няма духовно образование. Завършила е математика, но след едно случайно минаване през манастира, за да види своя позната, открива призванието си.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Искрица живот

    69 2 Отговор
    Да почива в мир. Свят човек беше!
  • 3 Господ вижда

    47 2 Отговор
    Мир на душата и ,жалко за честните хора ,сега свещениците в големите градове се къпят в лукс ,карат скъпи коли ,а честните даряват пари за ремонт на църквите.
  • 4 1 представител на религиозната мафия

    7 58 Отговор
    По малко

    Коментиран от #18

  • 5 Zrock

    33 5 Отговор
    Мир на праха и!
    За съжаление такива свети хора в Българското духовенство малко по малко си отиват. Все повече стават гейчетата , попчетата с хубави колички и политически зависими и неграмотни "пазители на вярата ".

    Коментиран от #9, #11

  • 6 гост

    28 2 Отговор
    Бог да я прибере при себе си !
  • 7 Инат

    5 33 Отговор
    Умряла е от ваксината
  • 8 Румен

    3 34 Отговор
    Който вярва в бог да ходи при него. Ама по бързо, да не пречи на останалите с лъжите си за друг свят. Айде у лево тъпанари

    Коментиран от #12

  • 9 Анонимен

    16 1 Отговор

    До коментар #5 от "Zrock":

    Жената ще бъде погребана, а не кремирана. Бог да прости игумения Валентина Друмева.
  • 10 Анонимен

    11 1 Отговор
    Игумения Валентина Друмева е починала от старост, умора и от сърдечна недостатъчност.
  • 11 Анонимен

    15 1 Отговор

    До коментар #5 от "Zrock":

    Не си прав, не говори клевети и обиди по отношение на свещениците. Нямаш правото да ги обиждаш, камо ли пък да ги обвиняваш за неща, които не са извършвали.
  • 12 Анонимен

    16 0 Отговор

    До коментар #8 от "Румен":

    У лево са предимно хора, тъпанари и прости, злобни нещастници като теб. Мнението ти няма каквото и да е значение, нито ни вълнува, нито искаме да знаем какво мисли поредният атеистичен кретен за Православната Вяра
  • 13 Мъдрият

    19 0 Отговор
    Бог да я прости и да упокои душата и в Небесното Си царство!
  • 14 Анонимен

    2 5 Отговор
    " Майка Валентина: Простих на палачите, защото са в ада "

    Питам се дали покойната игуменка приживе е проявявала искрено тези качества, тъй като прекалената русофилия, която е и изповядвала, като считала обичта и поклонението към Русия ( в това число и Византия) за неразделна и неразлъчна част от Православието, не й е позволява такова нещо, а именно искреност,обич и прошка без лицемерие и злорадство. Поради русофилията, която е и изповядвала игуменката, ние не можем да сме сто процента сигурни, че тя, покойницата искрено е простила на " палачите" си, които даже не са и имали нещо общо с нея и дали искрено ги е обичала. За съжаление, българските православни християни са натровени с гръцко - руско лицемерие, което уви се смята за нещо правилно и необходимо в Православието. Уви, не можем да не кажем нещо и за лицемерието на псевдоправославието по руско, беларуско и украинско подобие с гръкомански корени, в което има и отявлено човеконенавистничество, а и в частност и българомразие, не се подлъгвайте, нищо че игуменката е писала за много рафтове книги, посветени за многострадалните български свещеници, избити от лошите и "многоокаяни" български комунисти. Бог да прости игумения Валентина, да почива в мир жената, но нека и българските православни християни да са наясно, че прекалено много идва на България и БПЦ псевдоправославната уродливост на русофилщината (лъжовно смятана за Българщина), гръкоманщината и сърбоманщината, последните две също не трябва да
  • 15 Анонимен

    6 0 Отговор
    Ето и съобщение от фейсбук страницата " Книгите на майка Валентина Друмева". Съобщението буди недоумение.

    " Току що, след кратко боледуване, от този свят си отиде майка Валентина Друмева! Бог да я прости и помилва, Царство й Небесно! Преди 11 години тя тайно от всички е приела велика Схима с името Възкресия, споменавайте я с него".
  • 16 Биби

    10 0 Отговор
    Бог да я прости! Да почива в мир!
  • 17 Анонимен

    7 0 Отговор
    Бог да я прости! Беше добър и почтен човек!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ирко

    12 0 Отговор
    Познавах сестра Валентина невероятен човек.Бе много начетена и умна жена.Има много книги които са изключително ценни тъй като се базират на факти събирани много години.Вярата ни е спасила.
    Поклон пред памета и!!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове