Last news in Fakti

18 Януари, 2021 14:53 9 490 22

Николай Стайков за Осемте джуджета: Роднини на действащи магистрати влияят на съдебната система и прокуратурата

  • николай стайков-
  • осемте джуджета-
  • корупция-
  • прокуратура

Разследващият журналист разказа и за атаките срещу него и семейството му

Николай Стайков за Осемте джуджета: Роднини на действащи магистрати влияят на съдебната система и прокуратурата - 1

Казусът представя схемата за влияние по високите нива на прокуратурата и по-специално специализираната такава. Така Николай Стайков, разследващ журналист, член на Антикорупционния фонд определи историята, известна като Осемте джуджета, чиито автор е той, в разговор с българи от групата Брюксел за България.
Припомняме, че разследването касае случая, в който бизнесът на шефа на най-големия асансьорен завод в България Изамет, Илия Златанов, е иззет от групата около бившия магистрат Петьо Петров.

Николай Стайков сподели ексклузивно, че по време на разследването много от хората, влияещи в съдебната система и прокуратурата, са се оказали братя, дъщери и синове на действащи магистрати на високо ниво. От гледна точка на етиката в журналистиката обаче при оповестяване на случая екипът се е водил от принципа, че всеки отговаря за собствените си действия. Следователно и тези лица, до които разследването е достигнало, не са публично осветени.

Историята по много интересен начин осветява организираните през 2015 г. контрапротести срещу предложението на тогавашния министър на правосъдието Христо Иванов за реформа в съдебната система, заяви Николай Стайков. Припомняме, че тогава се появи организирана група демонстранти, които не бяха в състояние да обосноват присъствието си там. Единствен говорител на тази група беше Любена Петрова (по онова време Любена Павлова). По-късно тя се оказва съпруга на бившия шеф на Столичното следствие Петьо Петров, известен с прякора си Петьо Еврото. Двамата са и главни действащи лица в разследването Осемте джуджета. Петьо Петров в миналото е и бивш началник на Делян Пеевски, в качеството му на следовател. Именно Любена Петрова се оказва и най-големият финансов бенефициент от историята Осемте джуджета.

Според Николай Стайков Осемте джуджета е показателна история за това как се действа поръчково и избирателно. Един от редките случаи, в които се вижда документиране на цената на корупционната услуга, а именно документът, с който се задължава бизнесмена Илия Златанов на Любена Петрова, каза журналистът.

Аналитични материали на Антикорупционния фонд по този и други казуси за цитирани в Доклада на Европейската комисия за върховенството на закона, който беше публикуван през септември 2020 г. Западни медии също са проявили интерес по случая. Въпреки сериозният международен отзвук обаче, не съм съм оптимист по отношение на българската институционална реакция, като най-важната до момента липсва, а именно тази на прокуратурата, добави Николай Стайков.

На въпрос относно липсата на реални действия от страна на прокуратурата по това и други разследвания Николай Стайков заяви, че вижда основните проблеми в съдебната система в нейната нереформираност след промените през 1989 г. както и негативната вътрешна селекция. Съдебната система беше оставена автономна, без да бъде прочистена. Хората вътре в нея решават собственото си бъдеще, което на практика бетонира определени личности, заяви Стайков. Негативната селекция той описа накратко като издигане на хора не заради професионалните им качества и постижения, а заради лоялност към определени хора и заради това, което не са свършили.

Разследващият журналист разказа и за атаките срещу него и семейството му, които започват в седмицата преди да излезе публикацията за Осемте джуджета. Обажданията на тема погребални агенции и бели ковчези за деца, обсипването на жилищата на Николай Стайков и на родителите на съпругата му с яйца той определи като сериозно и добре организирано предупреждение. Обажданията приключват в момента, в който информацията е отразена от бТВ. Това, което ме притесни е, че тези хора се чувстват достатъчно арогантни и в същото време защитени, за да извършат такава атака, каза Николай Стайков. Сериозни реакции е имало и от международни организации и институции. Подобни неща не ни отблъскват нагоре от 111-тото място по свобода на словото, а само надолу, категоричен беше той. Припомняме, че полицейско насилие над журналисти имаше и по време на протестите в София миналата година, както и отделни други случаи на репресии и заплахи.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 61 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нарочно

    4 66 Отговор
    Глупости, съдебната система е демоктратична и прозрачна, няма такива работи, злепоставяте системата нарочно

    Коментиран от #2

  • 2 Психиатър

    40 5 Отговор

    До коментар #1 от "Нарочно":

    Чакам те в Карлуково

    Коментиран от #4

  • 3 Другаря Христов е руски патриот

    49 0 Отговор
    Мафията си има държава

    Коментиран от #10

  • 4 Друг

    3 37 Отговор

    До коментар #2 от "Психиатър":

    Психиатърче, такива като тебе първи прекършваме. И в Карлуково също, прочети повече.

    Коментиран от #7, #9, #18

  • 5 истина е

    57 3 Отговор
    Съдебната ни система трябва да е осъдена на 20 год, затвор !! Там работят само мафиоти ,крдци и мушингери , и един за свяст няма ,защотто ако го е имало са го изяли !
  • 6 Антимафия

    53 3 Отговор
    Тази Българска" Феодална демокрация" ,

    е срам и позор за управляващите и Парламента!

    Така се създават, единственно и само "кървави революции",

    без значение ,какъв етикет ще им се залепи за оправдание!

    Браво на Стайков, за напрравените до сега разкрития!!!

    Коментиран от #19

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Читател

    14 0 Отговор

    До коментар #4 от "Друг":

    Като ти чета ," капацитета",

    теб ще те вземат,

    със заслуги в Карлуково ,

    дори и с предимство!
  • 10 Както е ясно

    25 0 Отговор

    До коментар #3 от "Другаря Христов е руски патриот":

    И Иван Гешев, си има началници???
    А Мафията си има закрила!!!
  • 11 Пловдив

    32 2 Отговор
    Съдебната система е гръбнака на мафията в България, Кения, Афганистан и Чечня! Това го знаят и децата от началните класове. Нека банкялийския полуидиот да продължава да си обяснява простотиите по обслужващите го медии.
  • 12 Няма да е все така

    19 1 Отговор
    ПетЮ ЕвровпеЙовски е един обикновен измекяр, който живее във времена, в които персони като него рябва да си плащат спокойствието, но много скоро ще се наложи и трябва да бъде осъден и приведен под конвой на гости при Бай Ставри за няколко годинки,в които Кифлата ще бъде мандръ сана от други го.
  • 13 жцдс

    12 4 Отговор
    Наказателната система в Бг е съветска, комунистическа по модела на Дзержински, Берия, Сталин и пр. Капиталистическа Бг със съветска система.
  • 14 Никанор

    5 20 Отговор
    Защо г-н Стайков е тероризиран от съдебната система, с кои действия от страна на магистратите, кога, къде? Нищо конкретно, защо?

    Коментиран от #16

  • 15 Аз40🏴‍☠️

    23 2 Отговор
    А не, в България такива неща като корупция в съдебната система няма, камо ли на други места. Всички са от честни по-честни. Начело с разБойко и Гушев. Тук е рай не само на земята, а ми и на вселената.

    Коментиран от #20

  • 16 Рядък случай

    14 3 Отговор

    До коментар #14 от "Никанор":

    Ти , от къде се домъкна, ве" буба-пашкул"!!!????
    Така си се "заувил", че явно ни предаваш ни приемаш???

    Чети, бе майна !!!
    Пепи Еврото , не могъл да открадне всичко наведнъж?
    Гешев Иван , го пазел яко , да краде , по по-малко!
  • 17 Случаен

    16 1 Отговор
    Колкото и да не ви се вярва по моя тривиален случай /който няма да описвам за да не отегчавам никого/ работиха свестни полицай и прокурор, като извършителя беше осъден. Не съм давал на никого нищо. Въпросът обаче е колко такива има в системата и защо не ги издигат в нея??
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Караджата

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Антимафия":

    Кървави революции в бг скоро няма да има за съжаление. Не че няма изроди за избиване. Просто няма сериозни хора като Ботев и Левски да се заемат с родолюбивото дело🥴
  • 20 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Аз40🏴‍☠️":

    Ирония или не ? Имам документи доказващи " липсата на корупция" или "законността" в съдебната система ! А пък за "взаимовръзката" или така наречените "свински черва", не ми се говори ! За вонята нямам думи !
  • 21 Българин

    4 0 Отговор
    Посочете "законен"начин да им покажем кирливите ризи!
  • 22 Реалист

    1 8 Отговор
    Загубих си времето да изгледам сътвореното от Стайков и се чудя кой ли му плаща да разпространява лъжи? Защо още ни занимава с един мошенник, който се скарал със семейството си и синът му му "откраднал" бизнес за милиони? Как с едни асансьори е изкарал милиони и се е снабдил с килограми злато, които някой искал да му вземе? А в същност сам е потърсил адвокат Петров и сам му е предложил да му плати с част от въпросните "изкарани" милиони... Кой чел, кой недочел , но всички плюят и коментират "компетентно"...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове