Last news in Fakti

19 Януари, 2021 12:21 2 226 35

Обсъдиха при Борисов да разхлабят ли мерките в някои сектори

  • бойко борисов-
  • нощ-
  • проф. венцислав мутафчийски

Председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски обърна внимание, че почти всяка пета положителна проба за COVID-19 е съмнителна за новия вариант на коронавируса

Обсъдиха при Борисов да разхлабят ли мерките в някои сектори - 1
Снимка: МС

Разхлабване на противоепидемичните мерки в определени сектори и бизнеси бе обсъдено на работно съвещание, свикано от министър-председателя Бойко Борисов. В него участваха членове на правителството и представители на Националния оперативен щаб.

Окончателното решение за отпускането на мерките ще бъде докладвано на премиера Борисов в четвъртък, но при отбелязване на нов ръст на заболеваемостта и сериозен натиск върху лечебните заведения, ограниченията ще бъдат преосмислени и отново затегнати.

Трайните тенденции със справянето със заболеваемостта от COVID-19 позволяват на 4 февруари т. г. от началото на втория учебен срок по определена схема да бъде възстановено присъственото обучение на ученици от 5 до 12 клас. „Много важно е да бъде изготвен план, по който да бъдат върнати в клас учениците по определена от министъра на образованието и от министъра на здравеопазването схема“, изиска премиерът Борисов в хода на работното съвещание. По думите на премиера разхлабването на мерките за фитнесите и спорта трябва да се въвежда паралелно с възстановяването на присъствените занимания в училищата.

Министър-председателят Борисов акцентира също и върху определянето на възможността ресторантите да могат да работят с капацитет от 50% до 22,30 ч вечерта. „Не на последно място трябва да се помисли и магазините в моловете да могат да работят при ясно определен компромисен начин, но без местата, на които се събират много хора вътре около заведенията за хранене и без детските кътове“, категоричен бе премиерът Борисов.

Министър-председателят добави, че настоящите мерки доказаха, че чрез тях се намалява натискът върху болниците и се спасяват човешки животи и здраве. „Но много ясно да се артикулира и с браншовите организации, че при актуализирането на ограниченията ще се водим от това как се движи заболеваемостта“, подчерта премиерът Борисов пред министрите и представителите на НОЩ.

„Ситуацията в страната е нормална, броят на новите случаи е 570. Отчитаме леко покачване на процента на новозаболели с приблизително с 1 на ст, като новохоспитализираните лица са 86“, докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на работното съвещание. Той добави, че правилно е било взето решението от получените в страната ваксини да бъдат поставени само половината от тях като се запази останалото количество за втората доза, тъй като в момента се наблюдава забавяне на поръчаните от Европейската комисия ваксини за държавите членки заради производители.

„По отношение на спекулациите в публичното пространство за това, че сме избрали или заложили на определена фирма за ваксини, това категорично не отговаря на истината“, подчерта здравният министър. Ангелов добави, че сключените договори за доставката на ваксините са между Европейската комисия и производителите. „Единственото политическо решение, което е взела българската държава, е решението на Народното събрание, с което се упълномощава ЕК да договаря от името на България количества и вид ваксини. В тази връзка ние под никаква форма не сме имали възможност да договаряме количества на дадени производители или да определяме цена на ваксини“, допълни министърът на здравеопазването.

Премиерът Борисов акцентира, че е подсигурено на всеки български гражданин да му бъде поставена тази ваксина, която той пожелае. „В следващите две седмици очакваме по-големи количества дози“, каза още премиерът Борисов.

Председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски обърна внимание, че почти всяка пета положителна проба за COVID-19 е съмнителна за новия вариант на коронавируса, който е много по-заразен. „Очакваме резултатите от изследванията, но това трябва да заостри вниманието“, изтъкна Мутафчийски.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ТаУмВзе

    38 3 Отговор
    Кви обсъжданици при мутропитека бееее? Фалитите валят, тоя джитка с жипа предизборна агитация и инспекция на Кражбите. БЕЛЕНЕ МУТРОПИТЕК ШИЗОФРЕНЯСАЛ!
  • 3 АРЕСТ

    35 3 Отговор

    До коментар #1 от "САМО ФАКТИ":

    Граждански арест!
    За мутри-премиерът Борисов!
  • 4 ОСТАВКА

    38 3 Отговор
    Като се постопли протестите започват нанаво.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 fifi

    31 2 Отговор
    Мутри вън !
  • 7 FEN

    8 0 Отговор
    Някой лъже Дариткова:: Доверявам се на експертизата на тези, които са посъветвали правителството да осигури по-голямо количество от ваксините на „АстраЗенека“ и „Оксфорд“

    Коментиран от #24

  • 8 пенчо

    15 1 Отговор
    Разхлабете ги сега и март месец една трета вълна и избори на-найси,тия ще направят всичко възможно или да отложат изборите или да откажат хората да гласуват,вече се отърваха от 2 милиона зад граница и тука ще успеят,ако някой си мисли че герб току така ще сдаде властта жестоко се лъже
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Съвсем откачиха

    22 1 Отговор
    Целта на управляващата шайка е да саботират изборите и да няма голяма активност. Невъзможността на българи да гласуват работи за мафията и статуквото
  • 11 И ние ще

    8 0 Отговор
    Обсъдим На 04 @прилъ
  • 12 Ресторантите до 22:30

    21 1 Отговор
    Това е геноцид... Дали ще е до 2 през нощта или до 22:все тая... Аууу.., че тъпо правителство
  • 13 Д р Вирхов

    9 0 Отговор
    Особено в задния Му сектор разхлабване не е желателно,сърди се.

    Коментиран от #17

  • 14 Стойко

    3 10 Отговор
    За Ганьо само стягане, никакво разхлабване!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 тарикат

    2 7 Отговор
    господин борисов неуморно работи за благото на българския народ!Ха режете ме сега наааааааа.....
  • 17 мер дьо симитли

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Д р Вирхов":

    ти па, радва се

    Коментиран от #29

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Българка

    11 1 Отговор
    Относно ваксините срещу ковид:
    Правителството УМИШЛЕНО е заявило много малко ваксини в периода януари- май. Така саботира изборите, като всява страх у хората от заразата и очаква ниска избирателна активност. Друг е въпросът за шуробаджанащината, която също можем да добавим към пейзажа с ваксините.
  • 20 гробаря

    10 0 Отговор
    една бомба под масата, и всичко да е мозайка - радост, банкет и празник за бедния народ. - АМИН

    Коментиран от #25

  • 21 До 22.30 на вирусО е забранено да влаза

    5 0 Отговор
    До 22.30 на вирусО е забранено да влаза у ресторанто
  • 22 БАЙ Х@Й‼

    4 0 Отговор
    Помните ли : " ... при шефа се влиза с лични мнение, но се излиза с неговото...." ?
  • 23 zeleno

    6 0 Отговор
    Играете си със човешки души и рано или късно ще има възмездие
    Не всичко е пари
  • 24 БАЙ Х@Й‼

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "FEN":

    :: Доверявам се на експертизата на тези, които са посъветвали правителството да осигури по-голямо количество от ваксините на „АстраЗенека“ 🤔🤔🤔/жокер/ Ами мажоритарен управител на фирмата за БГ е майката на българската евродеПУтаТКА Ева Майдел !

    Коментиран от #26

  • 25 юнабомбър

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "гробаря":

    тоя бомба не го лови,той е като хитлер в комарника.
  • 26 БГ МАФИЯ В МС

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "БАЙ Х@Й‼":

    РAЗБOЙКO НИ E ПOРЪЧAЛ OТРOВA. Шecтимa души пoлучихa ceриoзни aлeргични рeaкции cлeд кaтo бяхa имунизирaни c "Мoдeрнa". Пoрaди тaзи причинa Кaлифoрния cпря пaртидa oт вaкcинaтa. Вcички ca oт eдин и cъщи цeнтър в Caн Диeгo, cъoбщи Лoc Aнджeлиc Тaймc. Cпoрeд здрaвнитe влacти тoвa e "мaлкo пo-виcoк oт oбичaйнoтo" брoй нa прoявeни нeжeлaни рeaкции, при тoвa oт eднo и cъщo мяcтo, зaтoвa пaртидaтa e cпрянa oт упoтрeбa дo изяcнявaнe нa oбcтoятeлcтвaтa. Пaртидaтa c нoмeр 041L20А e oт 330 000 дoзи - oкoлo 10% oт цялaтa дocтaвкa c вaкcини нa "Мoдeрнa" и "Пфaйзър" зa щaтa. Въпрocният цeнтър имa кaпaцитeт дa пocтaвя пo 5000 вaкcини нa дeн. Тoй e eдин oт някoлкo мeгaцeнтърa зa имунизaции в Кaлифoрния. Нa друг cтaдиoн в грaдa в мoмeнтa ce дoизгрaждa oщe пo-гoлямa вaкcинaциoннa клиникa, кoятo щe мoжe дa пocтaвя пo 12 000 вaкcини нa дeн. Влacтитe нямaт дaнни зa други прoблeми c въпрocнaтa пaртидa. C нeя ca вaкcинирaни 287 мeдицинcки рaбoтници. Пaртидaтa e дocтaвeнa в Кaлифoрния мeжду 5 и 12 януaри. "Мoдeрнa" вce oщe нe ca кoмeнтирaли cлучaя, прeдaдe Ceгa.
  • 27 СТРАХ

    3 1 Отговор
    ЛОЗЕ ПАЗИ... ТЕ ЩЕ ЛАБЯТ МЕРКИ...
    А ДРУГИ ЗАТЯГАТ. ВСЕ НА АБОРОТ.
    ЗА ТОВА НЕ СЕ ИЗНЕНАДВАЙТЕ
    ЗАЩО ЗА ДОБРИТЕ НЕЩА СМЕ НА
    ПОСЛЕДНОТО МЯСТО А ЗА ЛОШИТЕ НА ПЪРВО. НЕ АДЕКВАТНА
    ПОЛИТИКА. ТЪПИ СА.
  • 28 ти да видиш

    2 1 Отговор
    На Шипка всичко е спокойно! 4.4.21 е сигнал за 4-ти мандат на ББ, кaтo цeнaтa e тръбaтa дo Cърбия, a за РР ще има сигурен 2-ри. Победата е ваша, а кака КН фучи и беснее защото е голямата губеща. Много умно ВлПу залага на една личност а не на цяла партия, която е трудно контролируема и в лоша кондиция за да спечели. Честито на печелившите!

    Коментиран от #30

  • 29 гуньо

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "мер дьо симитли":

    любима песен на биг боса ,,Широка халка мая радная,,....

    Коментиран от #33

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 3333

    3 0 Отговор
    Крайно време е ПУШКА ДА ГРЪМНЕ !!!!!
  • 32 Леле

    2 1 Отговор
    Да, да...веднага разхлабвайте мерките, че много пенсионери останаха. Ей, много жилави тия бе, само 8500 отидоха при Свети Петър. Пускайте и учениците на училище, че няма пари за пенсии.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Стефан

    0 0 Отговор
    Прeдceдaтeлят нa НOЩ прoф. Вeнциcлaв Мутaфчийcки oбърнa внимaниe, чe пoчти вcякa пeтa пoлoжитeлнa прoбa зa СОVID-19 e cъмнитeлнa зa нoвия вaриaнт нa кoрoнaвируca, кoйтo e мнoгo пo-зaрaзeн. „ Ако ще я караме със съмнения по добре да се прибираме по домовете и нищо да не работи, да затворим държавата, имал съмнения.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове