19 Януари, 2021 14:37 2 745 61

Възможно е оборудването за АЕЦ „Белене“ да се използва за АЕЦ „Козлодуй“

  • аец белене-
  • аец козлодуй-
  • наско михов

Заключението е от среща между премиера Борисов и директора на централата в Козлодуй Наско Михов

Възможно е оборудването за АЕЦ „Белене“ да се използва за АЕЦ „Козлодуй“ - 1
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов проведе среща с изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ Наско Михов. Министър-председателят поздрави екипа на атомната ни централа с днешното присъединяване на България към Агенцията за ядрена енергия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

„След извеждането на старите реактори, много важно е, че получихме лиценз за 5-и и 6-и блок на „Козлодуй“ за още десет години“, отбеляза премиерът Борисов. Изпълнителният директор Михов припомни, че на 7 декември 2020 г. стартира работа по проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка 2 на АЕЦ „Козлодуй“ след като през февруари м.г. бе издадено решение за оценка за въздействието върху околната среда на проекта.

Според експертните доклади икономически, екологично и технически е възможно оборудването, предвидено за АЕЦ „Белене“, да се използва за нова мощност на „Козлодуй“, бе отбелязано в хода на срещата на министър-председателя. За реализацията на проекта на площадка 2 на АЕЦ „Козлодуй“ по отношение на налагащите се анализи са привлечени и международни експерти.

Премиерът Борисов акцентира, че платеното вече оборудване на стойност 1,3 милиарда лева за АЕЦ „Белене“, ще може да се ползва за седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“. „Активно се работи по темата и ще чакам доклад от министъра на енергетиката още в рамките на утрешното заседание на правителството“, каза премиерът Борисов.

Министър-председателят Бойко Борисов добави, че в действията си правителството се води от възможностите за редуциране на емисиите от парникови газове и намаляваме на зависимостта от внос на енергийни ресурси по оптимален и конкурентоспособен начин, в контекста на целта на ЕС за климатична неутралност до 2050 г. и приоритетите на Европейската зелена сделка.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    46 3 Отговор
    Може това, може онова, ама 11 години нищо не се случва, само се краде!

    Коментиран от #33, #41

  • 2 Аман

    34 2 Отговор
    от фокустници ! Сега и у Козлудуй се закарал "разбирача" !
  • 3 Село

    29 2 Отговор
    Както е възможно парите от шкафа на Бойко да се използват да напълнят шкафа на Пеевски.
  • 4 БАЙ Х@Й‼

    23 2 Отговор
    ДА , ама НЕ ‼ Както казваше Бай Петко.
  • 5 тиквата

    17 2 Отговор
    бойко спермояда
  • 6 КОТарАК

    27 3 Отговор
    Тошо поне още 1-2 години да беше останал , да ни я построи...още 30 години ще ни трябват , и още доста пари , за да налучкаме какво да правим/ може и още няколко референдума

    Коментиран от #25

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Само

    15 2 Отговор
    идеи за кърпежи , като с дупките по пътищата ! И безумни разходи , милиарди !
  • 9 Протест срещу безобразията в България

    27 4 Отговор
    Всичко разпродадохте тецове вецове... Което Тодор Живков бе построил тогава КИЛОВат ток бе 1 СТОТИНКА. А сега ни цакат с топла бира
  • 10 BBN

    9 3 Отговор
    Тея откриха топлата вода хихи
  • 11 pbdan

    24 2 Отговор
    Да, възможно е за 7-ми реактор. Да видим колко време ще им е необходимо да се сетят, че реакторите са два.

    Коментиран от #42

  • 12 Шпек

    22 3 Отговор
    Възможно е,ама трябва да питате “Росатом”.Друг е въпросът,че в БГ няма грамотни кадри да обслужват такъв отрасъл.Бойковите дебили мислят само за крадене.
  • 13 Хахаха

    7 11 Отговор
    Що така бе,братя и сестри българи?! Винаги,когато тръгнем срещу Русия,почва да изплува русофобската тиня,взима властта и ни праща в обора?!
  • 14 Румен

    9 2 Отговор
    Та да питам къде са парите от този проект за Белене?Кога мацките ще ги снимат, та да се порадваме кат циганин на зимен огън
  • 15 ПЕНКО

    6 3 Отговор
    " БОБИ БОБО" Е ТАНЦ НА РУСКИТЕ СПЕЦНАЗ ! НАЛИ БЕ ОБЯВЕН КОНКУРСЪТ ЗА АЕЦ"БЕЛЕНЕ" И ИМА КАНДИДАТИ ПО ВСИЧКИ ИЗИСКВАНИ ДОКУМЕНТИ !?!? КОЙ НОВ НАПАЛМАДЖИЯ ВЪВ ВИЕТНАМ -ОТ САЩ СИ МЕСИ - ПЪРВИЯТ УМРЯ КАТО " НАЦИОНАЛЕН ГЕРОЙ" !?!?

    Коментиран от #19

  • 16 АЕЦ

    20 4 Отговор
    Там е работата, че Михов в АЕЦ-а беше вентилаторджия и разбира от реактори колкото и Тулупа. А от Белене в действащата АЕЦ може да се използват само спирателни арматури, тръби и някой и друг кабел - всичко останало от основното оборудване просто няма как да се използва. Ама тиквена им работа - лаф да става.
    И, само да информация - два блока като беленските изработват да час ток да над милион лева. Смятайте колко сме загубили от непроизводство досега - благодарение на банкянския комунист!

    Коментиран от #28, #36, #53

  • 17 Фридман

    16 0 Отговор
    Нова мощност??!! Те са 2 броя реактори бе не е един! Предизобрни лъжи, ще ги продаде тихомълком на турците ако не го е свършил вече!
  • 18 Личи

    6 0 Отговор
    Кой е този та ръси глупости под простора? Какви доклади и тем подобни? Гроб нямат спирка и ще бъдат съдени от нас хората. Колко от нашите пари платихте за неизпълнение на АЕЦ? Всичко изгни по площадките. В затвора до живот. Сега след месец ще Ви емне Кьовеши.
  • 19 Здрасти

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "ПЕНКО":

    Петал и такъв си
  • 20 Може

    4 0 Отговор
    И двигател от Трабант на Мерцедес да туриш
  • 21 Лрачун

    6 0 Отговор
    Само стари крадливи кратуни на вред. Защо няма един млад човек сред вас? Колко ще лежите и за аеца и всичко друго.... Още не го знаете нали?
  • 22 Кси

    6 1 Отговор
    Оффф, така ли се получи, няма да се строи Белене, оная херо мустафа за това ли ходи в Козлодуй преди месеци, каква работа има там чужд посланик, аец е част от националната сигурността на държавата
  • 23 АНОНИМЕН

    6 1 Отговор
    Атомни реактори, парогенератори, турбини, генератори, трансформатори... и всичко друго за Белене беше комплектна доставка от Чехия на ШКОДАЕКСПОРТ! След 2000 година чехите бяха готови да дойдат и работят с наши специалисти на АЕЦ-Белене, но не би! Пo врeмeтo нa НДCВ и Милкo Кoвaчeв ce продаде чешкото оборудване на руснаците за цената на скрап и сега е в Калининград/Кьонигсберг/ и работи! Сега на Белене имаме платено до стотинка руско оборудване за 2 енергоблока по 1000 МВт и какво?! И това ли ще шитнем за мерси и прилична комисионна за някой наш човек разбира се?! А възмездната помощ oт Министерството на енергетиката над 600 милиона евро отпуснатa на НЕК през 2016 г.за да се разплати с Атомстройекспорт как ще се връща засега не се знае!?
    А и няма кой да попита как е със здравето онзи началник-отдел дето разписа анекса с руснаците през ноември 2008 година през главата на Станишката?!

    Коментиран от #32

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Тошо

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "КОТарАК":

    Трябваше да го обесим на червата му.

    Коментиран от #50

  • 26 Кси

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "TürkOğluEfendiYıldırım":

    На който му мирише кожата генетично да не обяснява тук за миризлиеви и кой какъв е, разбра ли, злобен
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 АНОНИМЕН

    3 5 Отговор

    До коментар #16 от "АЕЦ":

    Грешиш колега!
    Нaврeмeтo не при Бойко Борисов, а при Oрeшaрcки, когато беше министър-председател дoйдoхa тримa aмeрикaнcки кoнгрecмeни, "нaпляcкaхa" гo и AEЦ-Бeлeнe и Южeн пoтoк зaминaхa в нeбитиeтo! Това е! Сега с Херо Мустафа нивото е паднало ниско до посланик!

    Коментиран от #47

  • 29 Перо

    9 1 Отговор
    При направена готова инжинерна инфра структура и проучвания за екологична и геодезична обстановка,да се влагат нови пари за местене на блоковете в Козлодуй е лудост с която се цели да се оправдаят чужди интереси за БГ сметка! А вече и внесените реактори остаряват безвъзвратно,под напора на времето.
  • 30 Iviviv

    3 0 Отговор
    Ее какви смешници сте.
  • 31 Диоген

    4 0 Отговор
    Баце е олицетворение на приказката за магарето,което стояло между две купи сено( две ядрени централи) и останало гладно(на тъмно).
  • 32 Кси

    6 1 Отговор

    До коментар #23 от "АНОНИМЕН":

    Да, ндсв и конкретно Кунева, след това назначена в банка, която строи румънската яец на Черна вода, нашите 3 и 4 енергоблок ги закриха преди да е изтекъл експлоатационни им срок, поне 20г още можеха да произвеждат, да ги разследват, да ги вика прокуратурата, това да не е да си вземаш решение за личното ти домакинство, щети и пропуснати ползи, как няма да сме бедни

    Коментиран от #40, #43

  • 33 Прав си

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "zeus":

    То това е целта на данданията. Имаме си копче, търсим балтона. Сигурно и най-вече доходоносно бърборене! Руски реактор, американско гориво, навярно агриканнски изпълнител - толкова е капацитета на хунтата. Най--ефективни в краденето.
  • 34 Русофил имигрира в русия .. Ъъъ

    1 3 Отговор

    До коментар #27 от "Türk":

    Ватник, лошо ти е изпълнението :)))
  • 35 Кси

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Türk":

    Ей, турски ром, не се прави на интересен, миришеш си генетично и си неграмотен

    Коментиран от #38

  • 36 АНОНИМЕН

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "АЕЦ":

    Прочетох внимателно пак коментара ти, колега! И ти разбираш от АЕЦ колкото баба ми беше инженер-космонавт!
  • 37 hvdhhh

    3 1 Отговор
    €15 милярда 2016 година е оценката на АЕЦ “Белене”. Ако преместим двата реактора , който около €2 милиарда остава €13 милярда в АЕЦ Белене. Като
    Прибавим разходи за нова площадка да речем €10
    Милярда се получат €28 милярда. Не коментирам
    Нищо. Идват избори. ?!? Идва нов бюджет , който няма нито дума за изграждане с държавни пари атомни мощности. Скоро ще бъде пусната Турската АЕЦ. Колко ще струва българския ток ???
    Колко ще струва Турския Ток ???
    Колко ще струва Румънски Ток ????
    Ще бъде ли България конкорентно способна
    На пазара ток.
    Какви са нови възможности и технологи , който другите държави инвестират ???

    Коментиран от #39

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Професор Шлангов

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "hvdhhh":

    Хвърлям на боб и утре на бъра-бъра по Босфор ТВ ще ти отговоря (ако имам настроение и някой мисир не ме ядоса).
  • 40 АНОНИМЕН

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "Кси":

    Грешка! 1 до 4 блокове ВВЕР 440! Всичките можеха да работят със съответните модернизации така както финландските и други! Заради влизането ни в ЕС по искане на Франция първо и преди всичко стана извеждането! Румънската АЕЦ-Черна вода е с канадски реактори тип"КАНДУ" по френска технология и са с радиоактивни емисии много по-големи от малките и големите реактори на Козлодуй! В Игналина и на други места се спряха блоковете с реактори тип РБМК заради простотията в Чернобил!

    Коментиран от #52

  • 41 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "zeus":

    Много е остарял бившия шеф на ТС...
    Има няколко варианта за ползване на доставеното оборудване освен БеляНЕ, но врътката е, че пусково-наладъчните работи трябва да се извършат от производителя на оборудването или оторизирана от него фирма, защото иначе се губят гаранционните условия. Руските тарикати знаят, че нямаме печеливш ход и спокойно си кютат.
  • 42 Кака Мара

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "pbdan":

    Другият ша го мунтират у Банкя
  • 43 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 4 Отговор

    До коментар #32 от "Кси":

    Рeaктoритe ВВЭР-440 в Кoзлoдуй ca дeфeктни. В тoзи cлучaй зa дa зaмaжaт гaфa нa брaтушкитe, нaшитe пoлитици рaзигрaхa cцeнкaтa "нaтиcк oт Брюкceл" и cпряхa рeaктoритe ВВЭР-440 в Кoзлoдуй, a ДOCТA ХИТРO Кунeвa изврънкa и пaри зa тoвa oт eврoпeйцитe.
    Пoмeжду-другoтo, oт „Eнeргoпрoeкт” прeз 1980 г. бe изгoтвeн дoклaд в 3/три/ тoмa oтнocнo cъcтoяниeтo нa eнeргo-гeнeрирaщитe мoщнocти нa Бългaрия...и пeрecпeктивитe зa рaзвитиeтo им..., тa oт тaм ca тeзи фaкти зa рeaктoритe ВВЭР-440 нa брaтушкитe в Кoзлoдуй....

    Коментиран от #45, #49, #51

  • 44 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    ми щом голямата кака намекна,няма начин!!!!!Важното е при да се харчат,заеми да вземаме....и да расте БВПето
  • 45 Дефектни

    0 3 Отговор

    До коментар #43 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    - интересно къде би се скрил, ако доставчикът реши да те съди за тези "констатации". Но си много дребен...

    Коментиран от #56

  • 46 JEFF

    1 0 Отговор
    Ама , нали беше само гьол ? Сигурно аз не съм разбрал нещо.
  • 47 Шопо

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "АНОНИМЕН":

    И ти си в грешка. Ореха замрази временно строителството на ЮП (през 2015 Тиквата окончателно го погреба), а АЕЦ Белене я спря Тулупа през 2012 след като Хилари Клинтън дойде в София и му наби канчето!
  • 48 Васил

    0 0 Отговор
    Предизборни лъжи.
  • 49 Кси

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    БГ закрива реактори 2007г, румънците въвеждат, Кунева преговаря и я назначават консултант в банка която финансира румънската черна вода, как го тълкувате, ввр-440 едва ли ще ни търпят толкова год., ако е имало нещо съмнително, то френски комисии инспектира, то налитат да режат парче от реактора за изследване, нарушава се структурата на материала, а може и с лазерна дефектоскопия, затвориха ги преждевременно, все условия за ЕС и икономически интереси, Франция подкрепя румънците за аец, ние пропускаме ползи, Белене да бяха реализирали, оффф

    Коментиран от #55

  • 50 Иван

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "Тошо":

    Защо? Защото бяха построени заводи и имаше къде да работи населението ли? Или за това, че здравеопазването беше безплатно, или може би заради образованието? Или може би заради това, че всичко беше евтино и достъпно? Ааааа сетих се! Заради това, че нямаше банани.
  • 51 Енергетик

    1 3 Отговор

    До коментар #43 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Онзи ден ти обясних нещо за този "доклад". Как така цялостта на метала е нарушена на малките блокове в следствие действието на неутронния поток, а на хиледниците не е? При положение че всичките реактори, инсталирани в Козлодуй, са произведени от един и същи производител (ОКБ Гидропрес) и от един и същи метал.

    Коментиран от #54

  • 52 Енергетик

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "АНОНИМЕН":

    600 млн. долара струваше модернизацията на 3ти и 4ти блок. След модернизацията класификацията им беше изменена от В230 2ро поколение, на В209м което е 3то поколение на ВВЭР 440. След модернизацията 3ти и 4ти блок бяха аналогични на В213, което също е 3то поколение. При 1ви и 2ри блок нещата са малко по-други. Те са 1во поколение и при тях нещата щяха да са доста по-скъпи. Но тази инвестиция се избива за много кратък срок.
  • 53 Енергетик

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "АЕЦ":

    Наско Михов беше механик в РЦ-1. Много добре си го спомням.
  • 54 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #51 от "Енергетик":

    Българските реактори 1 и 2 в Козлодуй са фаза на разработка "О" ...писна ми от "физици" като тебе, които се правят на инженери- енергомашиностроители!

    Коментиран от #57

  • 55 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #49 от "Кси":

    Ако е нямало нищо съмнително, Руснаците нямаше да забранят изследването на пробите в чужбина.
  • 56 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #45 от "Дефектни":

    Дори и да знаехме, че са дефектни, България нямаше как да ги спре, защото това означаваше международен скандал и резултата от него щеше да бъде катастрофален за българската енергетика, тъй като руснаците не си поплюват когато се засяга реномето им...При първата "лицеприятна" причина, много бързо изведохме реакторите от работа....
  • 57 Енергетик

    1 3 Отговор

    До коментар #54 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Момче, вземи се научи нещо и тогава пиши глупости. 1ви и 2ри блок В230 са 1во поколение с 2 канала на системите за безопасност. Поколение 0 или прототипите са използваните в Нововоронеж. Аз на очите си ли да вярвам, или на твоите писаници. То бива днешното поколение да сте неуки, ама чак пък толкова. И понеже тези реактори са толкова опасни, затова още работят в Нововоронеж 3ти блок, в Кола 1ви и 2ри, в Армения Мецамор.

    Коментиран от #58

  • 58 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #57 от "Енергетик":

    Лъжеш като цианин! КОПИ-ПЕЙСТ: 21 февруари 1983 г.: след повреда в електроинсталация две клапи се отварят в охладителната система на първи контур. Като налягането вътре в системата спада, реакторът бива изключен. По време на инцидента водата, впомпана за аварийно охлаждане в корпуса на реактора, причинява спукване на заваръчния шев. ...........

    Коментиран от #59, #60

  • 59 Енергетик

    1 3 Отговор

    До коментар #58 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Като не разбираш от Атомни централи, реактори и инсталации, не се излагай като пишеш глупости. В първи контур клапи няма. Ако се е спукал шев на някоя от обечайките на реактора, това означава, че блока вече е бракуван и край. Спукан корпус не сме имали НИКОГА Имало е течове от някоя друга фланцова връзка, но теч от реактор НИКОГА. Като искаш ела след пандемията, запиши се за ден на отворени врати и разгледай. Можеш да питаш като идеш в АЕЦ каквото поискаш.
  • 60 Енергетик

    1 3 Отговор

    До коментар #58 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    И ако си мислиш, че в АЕЦ Козлодуй е възможен сценарий като в Чернобил, си много далече от истината. Даже на малките блокове ВВЭР 440 беше невозможно.
  • 61 Пази Боже

    0 0 Отговор
    тия ГЕРБАВИТЕ да ни правят реактор. Като гледам как правят пътища и последно метрото .май трябва да се запасим с йод.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове