20 Януари, 2021 12:07 12 862 68

Емил Соколов пред ФАКТИ: Парче по парче ГЕРБ разруши демокрацията у нас

  • емил соколов-
  • българска политика-
  • международна политика-
  • факти-
  • интервю

''Ако продължим сегашния ляв курс, скоро ще полетим към бездната. Дясната алтернатива е ясна - край на милиционерщината, на сервилността към Русия'', заяви събеседникът ни

Емил Соколов пред ФАКТИ: Парче по парче ГЕРБ разруши демокрацията у нас - 1
Емил Соколов, кадър: ''Денят с В. Дремджиев''

Политическият и социален живот в почти целия свят бушува с пълна сила, а в тези моменти обществата имат неистова нужда от грамотни, обективни и независими анализатори. Именно поради тази причина от ФАКТИ разговаряхме с историка от университета в Екзитър Емил Соколов. Медията ни многократно е публикувала негови анализи по различни социално-политически теми, касаещи българската и международната политика, а и също така през изминалата 2020 година с Емил проведохме разговор в рамките на инициативата на ФАКТИ ''Гласът на българите в чужбина''.

В разговора ни стана въпрос за България, САЩ, Великобритания и други въпроси, за които Ви предлагаме да прочете в следващите редове.

Eмил Coкoлoв живee, учи и рaбoти в бритaнcкия грaд Eкзитър oт 2013 г. нacaм. Тoй имa бaкaлaвърcкa cтeпeн пo cпeциaлнocттa ''Иcтoрия и мeждунaрoдни oтнoшeния'', мaгиcтър e пo ''Икoнoмичecкa и coциaлнa иcтoрия'', a в мoмeнтa рaбoти пo дoктoрaнтурaтa cи (Иcтoрия), в кoятo изcлeдвa пoлитичecкитe oбeщaния нa двeтe гoлeми пaртии във Вeликoбритaния oтнocнo имигрaциятa в cтрaнaтa в пeриoдa 1960-1980 г.

- Г-н Соколов, тъй като ще си говорим за политика нека започнем така разговора ни. Има ли политика в България в най-буквалния и естествен смисъл на значението на думата?

Зависи какво разбираме под политика. Ако под политика разбираме сблъсък на идеи, политики и алтернативни визии за бъдещето, то в България със сигурност няма политика. При нас политиката е сведена до борба за оцеляване. Българската политика има за решаване основни проблеми като това хора да не умират на стълбите пред болницата, на което станахме свидетели преди няколко месеца. У нас политическият дебат, ако изобщо можем да говорим за такъв, е дебат за физическото оцеляване на нацията. Всичко останало е лукс, който за момента не можем да си позволим. Това само по себе си е огромен проблем. Нищо добро не може да излезе от тази поляризация на обществото. Истерията никога не е добър съветник, но статуквото у нас разчита на нея, за да се задържи на власт.

Колкото и да ми е неприятно да го кажа, у нас демокрацията е унищожена. В продължение на 10 години ГЕРБ я руши парче по парче и накрая успя да я разруши. В такава обстановка е невъзможно да се говори за политика. Когато обществото е разделено на враждуващи кланове, а институциите са проводник на частни интереси и обслужват само себе си, няма как да има чуваемост. Тогава вече не говорим за политика, а за търсене на спасение. Спасението обаче не е лесна работа. Много често това, от което се опитваш да се спасиш, е точно толкова опасно, колкото и фалшивите герои, месии и подобни, които ти обещават избавление. Ние вече няколко пъти попадаме в капана на такива измислени спасители – царят и Борисов са пример за точно това. На път сме да го направим за трети път с Трифонов и компания.

- От лятото до ден днешен продължават протестите срещу българското правителството, въпреки че днес те са значително по-малобройни. Срещу главния прокурор като че ли вече не се протестира. Вие също бяхте част от протестите, доколкото зная предимно във Великобритания. Дори да бяха успели те, едва ли една-две оставки щяха да попречат на статуквото да се възпроизведе в основния си вид отново. Каква е рецептата за стоп на това възпроизводство?

- Ако правителството и главният прокурор бяха подали оставка, това щеше да е огромен шамар срещу статуквото у нас. Разбира се, нямаше да сложи край на мафиотската хегемония в България, но щеше да е добро начало. Единственият начин нещата наистина да се променят е на обществото ни да му писне да го правят на маймуна. Нужни са будна гражданска съвест и непримиримост. С протести веднъж на 7 години никой не е успял да вземе страха на управляващите. Простата истина е, че българските власти не уважават българския народ. Не се страхуват от него. Убедени са, че каквото и да направят, то ще им се размине. Поне за момента са прави. Разминава им се. Ако хората реагираха остро на всяка издънка на властта, нещата можеше да са различни.

Второто, без което не може, е лустрация. Гръбнакът на милиционерщината трябва да бъде пречупен. Само така ще възстановим правовия ред в държавата. Не може слугите на престъпния комунистически режим да са по върховете на държавата 30 години по-късно. Докато тази тема се подминава, ще продължаваме да търсим временни решения на дългосрочни проблеми. Не може да се говори за реформи без лустрация. Тя трябва да е основата, от която наново да започне изграждането на българската държава.

- В анализите си коментирате прекаленото антиговорене на опозицията. Например, не че няма основание за това, но Христо Иванов прекалено много набляга на отрицанието спрямо Борисов, Пеевски и Гешев. Атанас Атанасов и Мая Манолова действат подобно. Това в годините никога не е имало особен успех. Според Вас до какво ще доведе този път?

- До нищо няма да доведе, както винаги досега. Борисов и личността му са крайно неприятни, но не те са проблемът. Борисов е подизпълнител. Ако не е той, ще е някой друг. Да, Борисов има огромна вина за сегашния модел и трябва да му се търси отговорност до дупка, но по-важно е да се предложи работеща алтернатива на корупцията, безхаберието и наглостта. Грешка е, че опозиционните партии у нас се боричкат с властта и се опитват да спорят с нея по всякакви злободневни теми. Когато в центъра на събитията е простащината на Борисов, или това с кого е спал, дебатът се опростачва. От това печелят единствено управляващите. Шегите с джипката са забавни, но с тях избори не се печелят.

Никой не е доволен от състоянието на страната. Всички искат да знаят каква България могат да очакват, ако управлението се смени. По-добре е опозиционните лидери да се фокусират върху това да опишат с колкото се може повече детайли едно по-светло и по-добро бъдеще. Ключовата дума тук е надежда. Негативна кампания, която залага на това да критикува до болка познати проблеми, няма да постигне много.

- Има ли дори само една причина българският избирател да повярва на нечий политически катарзис? На ‘’човешкото лице на ГЕРБ‘‘, ‘’БСП в опозиция‘‘, на Мая Манолова…

- Не. Това е не само безотговорно, но и вредно. ГЕРБ, БСП, ДПС, Манолова и всякакви техни производни са вредни за страната ни. Те са част от проблема. Не могат да са решение. Всеки, който твърди обратното - или е глупак, или лъже.

- Започнахме разговора с това дали има политика у нас. Как оценявате това, че докато в Европа и САЩ се водят идеологически спорове за бъдещето, у нас все още нямаме консенсус за лустрацията, за тъмното ни комунистическо минало като страна?

- Причината да няма консенсус по тези теми е, че управленският елит в България дължи успеха си на комунизма. Няма как от номенклатурата и нейните потомци да очакваме да осъдят комунизма и да настояват за лустрация. Това трябва да е целта обаче на всички нормални граждани. Причината да не се случва е, че прекалено често се разсейваме с глупости. Оставяме се да ни манипулират. Тук вината вече наистина е в нас гражданите. Нямаме извинение, че толкова години не успяхме да се обединим върху 2-3 ключови за страната реформи.

- Отживелица ли са идеологиите – ляво, дясно, антикомунизъм, както твърди един български адвокат с политически амбиции?

- Напротив, не са отживелица. Лустрация, декомунизация, съдебна реформа, правов ред – това са все проблеми, които могат да се решат с принципна дясна политика. Казано по-просто, България може да излезе от блатото, в което е затънала, само ако завие надясно. Ама това истинското дясно, а не гербавото дясно, което е просто поредният зле маскиран ляв завой в българската политика. Та, адвокатът определено не е прав. Когато човек заговори как лявото и дясното са отживелица, той крие нещо. Бяга от отговорност. Не му е за пръв път.

Лявото и дясното не са отживелица, въпреки ситуацията, в която се намира България. Бъдещето на страната ни сега повече от всякога зависи от това на коя страна ще застане обществото ни в този идеологически спор. Ако продължим сегашния ляв курс, скоро ще полетим към бездната. Дясната алтернатива е ясна - край на милиционерщината, на сервилността към Русия, на бездействието на институциите, на държавното задушаване на общество, бизнес, култура и т.н. Повече от всичко дясната политика изповядва и убеждението, че човек трябва първо сам да си помогне. Е, време е и ние в България сами да си помогнем, а не да чакаме някой да ни оправи.

- За да завършим частта ‘’България’’, бихте ли отправили послание към хората от нашето поколение, които не се интересуват от политика и дори се гордеят с това?

- Те може да не се интересуват от политика, но политиката се интересува от тях. Когато се оплакват от лошото образование, здравеопазване, пътища, демографската криза и какво ли още не, те често пропускат, че всичко това е политика. Да се гордееш, че не се интересуваш от политика, е като да се гордееш, че си прочел само една книга. Ако това е примерът, който искат да следват, добре. Ако обаче искат да променят средата, в която живеят те и близките им, това няма как да стане с апатия.

- Да поговорим малко и за Великобритания. Каква е равносметката Ви за Брекзит като реални последици вече почти 5 години по-късно след направения избор от гражданите на Кралството?

- Реалните последици са едно разделено общество, общество, което само се простреля в крака. ЕС има много трески за дялане. Великобритания обаче беше най-привилегированата страна в ЕС. Тя имаше възможността да настоява за реформи, от които целият ЕС да спечели. Вместо това британското общество стана жертва на евтин, но най-вече вреден популизъм. Хората, които дойдоха на власт вследствие на този популизъм, сега са отговорни страната да се справя толкова зле с пандемията. Британците ще научат по трудния начин, че големите приказки, не означават качествено управление. Тръгнали са по нашия път, но дано им дойде акълът навреме.

- Естествен е преходът от Брекзит към популизма. Защо той е във възход и в цивилизования свят?

- Самодоволство. Самодоволство не толкова на обществата на Запад, а на управляващите ги. Изредиха са правителства и лидери, които бяха убедени в собственото си величие, но цената за некадърността им плащаха хората. Във Великобритания случаят е точно такъв. Фискалната политика на Дейвид Камерън удари най-уязвимите в британското общество, а в това време той не спря да повтаря какъв велик държавник е. Сигурен беше, че ще спечели референдума през 2016-та. Е, не успя. Подобно нещо се случи и в САЩ. Обама бе харизматичен президент, но външната му политика беше под всякаква критика. Отново цената за нея плати обикновеният американец. Не може да експериментираш с хората и да очакваш, че в някакъв момент на тях няма да им писне. Това недоволство, разбира се, беше подклаждано и от външни сили като Русия и Китай. Но намесата на външни сили не бива да бъде считана за първоизточника на това недоволство. Корените му, както казах, се коренят в самодоволството и самонадеяността на цели поколения западни лидери.

- Валидна ли е за Вас хипотеза, че глобализацията и огромният технологичен прогрес изместват фокуса от политиката, прекалено много я изпреварват и това води до триумф на апатията - от една страна, и от друга на глупостта, която често е в синхрон с популистичната реторика?

- Ако под глобализъм и огромен технологичен прогрес разбираме напредъка на социалните медии, да. Социалните медии като Фейсбук и Туитър подкопаха основите на демокрацията по цял свят. Не говоря конкретно за цензурата над Тръмп в случая. В неговия случай тя беше закъсняла и дойде, едва когато той загуби изборите и направи неуспешен опит за преврат. Например, Фейсбук през 2016-та продаде личните данни на милиони свои потребители, които бяха използвани в мръсни политически кампании в САЩ и Великобритания, а вероятно и другаде. Неограничената власт на технологичните гиганти е проблем, както и бягството им от отговорност.

Употребата им за политическа реклама, която често прераства в пропаганда, е още по-голям проблем. Тези платформи целенасочено радикализират обществото. Правят го, защото коментарите, споделянията, реакциите, това им носи пари. Печалбата им обаче се случва за сметка на хармонията и разбирателството в обществото. Ако това продължи, скоро ще изгубим способността си да комуникираме един с друг. Това вече се случва в САЩ. Там или не си говорят, или са се хванали за гушите.

- Ако приемем, че Брекзит и президентстването на Тръмп са следствие от недоброжелателна източна пропаганда, може ли да приемем, че образованието във Великобритания и САЩ е претърпяло провал и трябва да се ориентира в новата обстановка?

- Не точно. Студентите са твърдо против Брекзит и Тръмп. За тях гласуваха основно по-възрастните. Проблемът на Западното образование е друг. То наистина възпитава в критично мислене, но понякога границата се прекрачва. Да си критичен към себе си и околните е едно, да се самобичуваш е съвсем друго. В някои млади хора съществува усещането, че Западът си е заслужил всичките беди заради колониалното си минало. Това не е само пораженческо, но и много вредно. Какъвто и да е бил Западът някога, то той е най-доброто, с което човешката цивилизация разполага. САЩ и Западна Европа са пътеводни звезди за голяма част от хората по света. Ако те спрат да вярват в силата на примера, който дават, тогава не ни чака нищо хубаво.

- Ще си вземат ли поука американците от урока ‘’Тръмп‘‘?

- Смятам, че вече си я взимат. Неуспешният опит за преврат на 6-ти януари изкара много хора от летаргията, в която бяха. Тръмп е типичен пример за това колко е тънка границата между демокрация и авторитаризъм. Америка обаче издържа стрестеста успешно. Неслучайно САЩ са лидер на свободния свят. Тръмп урони доста престижа им, но е въпрос на време да се възстановят.

- И последно. Оптимист ли сте за възцаряването на демокрацията у нас, укрепването ѝ в останалата част от Европа и възстановяването ѝ в САЩ?

- За САЩ съм оптимист. Те са показали, че винаги се справят с предизвикателствата. За Европа имам известни притеснения, тъй като тромавата бюрокрация на ЕС изглежда сякаш не подлежи на никакви реформи. Това, че определени партии в Европейския парламент яростно защитават авторитарни правителства като това на Борисов, също е сериозен проблем. Ако Европа не се размърда и не преосмисли ценностите си, рискува да изостане в надпреварата с нарастващи заплахи като Русия и Китай.

Относно България не мога да кажа, че съм оптимист. Както казах в началото, у нас демокрацията беше разрушена успешно. Далеч съм от мисълта, че на парламентарните избори на 4-ти април ще успеем да си я върнем. Да сложим първата копка пак ще е нещо, но и това няма гаранция, че ще се случи. Причината за това не е, че ‘’всички са маскари’’. Причината е, че голяма част от сънародниците ни харесва случващото се. Ако не го харесват, то поне нямат против да живеят в пленена държава. Поне така изглежда на пръв поглед. Протестите лятото бяха глътка свеж въздух, но не бяха нито толкова продължителни, нито толкова многочислени. Въпреки всичко, не бива да подценяваме способността на ГЕРБ да са безкрайно нагли и безочливи. Може пък от сега до изборите да се издънят така, че дори и най-незаинтересованите от нас да прогледнат. В това отношение смятам, че битката тепърва започва. Резултатът зависи единствено и само от нас.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 56 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крис51

    73 41 Отговор
    Много правилен за мен анализ на случващото се в изстрадалата ни родина. Да видим какво ще измъдрят герберските тролове като отговор. Вероятно ще е много забавно.

    Коментиран от #22, #25, #43

  • 2 Този

    4 12 Отговор
    коментар е премахнат от модератор.
  • 3 КОТарАК

    76 9 Отговор
    още си играят на ляво и дясно...има правилна и неправилна политика , ляво и дясно няма
  • 4 Гост

    42 53 Отговор
    Това са глупости, у нас никога не е имало демокрация, ние сме продължение на кремълските олигарси и толкова.
  • 5 Аз40🏴‍☠️

    52 6 Отговор
    Горе-долу ти е наред мисловния капацитет, но много шаваш към комунизъм това, Запада онова, все едно всичко е черно на бяло само. Други свят, не запада, за да е такъв е заради цветните революции и икономически хватки на Запада. нали се сещаш, че ние не сме Запада, а от другите?
  • 6 Герб опростачи

    86 18 Отговор
    България , направи бандитски капитализъм , унищожи и излъга обикновения човек.

    Коментиран от #37, #56

  • 7 И зацарува

    42 10 Отговор
    мафията !
  • 8 !!!?

    46 48 Отговор
    Според този червената Мафия изгради "демокрацията" със мутрите, а сега ГЕРБ я руши като подони Черепа, Цв. Василев, Бобокови и другите солташаци на Фигуранта !!!?

    Коментиран от #15

  • 9 И ТОЗИ

    4 4 Отговор
    Коментар е премахнат от модератор.
  • 10 ежко

    55 9 Отговор
    "Дясната алтернатива е ясна - край на милиционерщината, на сервилността към Русия''?!? Ляво ,дясно -объркахте понятията!Разликата не е в кой как възприема Русия или милионерщината.
    Разликата е в разпределението.За това как се харчат общите /бюджетни/ пари!
    Емил Соколов да не се изказва неподготвен и да не борави с понятия които не разбира и им придава някакъв негов си смисъл!
  • 11 Българка

    61 6 Отговор
    Хора, престъпникът може да е и от ляво и от дясно, може да всякакъв цвят. Стига вече делене по посоки и цветове. Биткатая е жертвите срещу насилниците. Трябва общ антимафия фронт.

    Коментиран от #53, #54

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 !!!?

    33 52 Отговор
    По-правилно е да се каже: Черепче по Черепче ГЕРБ руши модела на червената русофилска Мафия !!!?

    Коментиран от #14, #18

  • 14 Де Факто

    47 19 Отговор

    До коментар #13 от "!!!?":

    Най-правилно е, чекмедже след чекмедже, ГЕРБавите ТУЛУПИ съсипаха страната ни.Окрадоха я.Опоскаха я.

    Коментиран от #21

  • 15 КОТарАК

    21 14 Отговор

    До коментар #8 от "!!!?":

    иска да каже , че я руши , като си пълнят чекмеджетата от Черепа и други подобни
  • 16 Коко

    49 3 Отговор
    Как може да се разруши демокрацията в България, след като такова чудо у нас не е имало.
  • 17 MGewehr

    22 3 Отговор
    С този "материалBG"..... за кого да гласувам???
  • 18 Sabaton

    33 18 Отговор

    До коментар #13 от "!!!?":

    Скоро ще измием гербераската тиня завинаги...
  • 19 СДС умреееее

    39 20 Отговор
    След 10 години ГЕРБ РБ Е НА ПЪРВО МЯСТО ПО СМЪРТНОСТ НА ПОСЛЕДНО ПО РАЖДАЕМОСТ И ДОХОДИ.

    Коментиран от #30

  • 20 Е те такива

    24 18 Отговор
    Объркани ще докарат великите демократи БСП и компания на власт

    Коментиран от #24, #33

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Българина

    36 3 Отговор

    До коментар #1 от "Крис51":

    Гласувай за българи, както турците гласуват за техните.
    По този начин ДПС ще остане извън НС.
    Мат'риала наистина е кофти, но по-добре българския кофти мат'риал, отколкото турския кофти мат'риал.

    Коментиран от #42

  • 23 А бе Соколов

    22 12 Отговор
    С кого беше на протест.С ОФ то на Кремъл.Егати демократа
  • 24 Бай Ганьо

    19 18 Отговор

    До коментар #20 от "Е те такива":

    Напротив.ТУЛУПА с КРАДЛИВОТО СИ УПРАВЛЕНИЕ, ще ДОВЕДЕ БСП на ВЛАСТ.
  • 25 Без фантазия

    23 13 Отговор

    До коментар #1 от "Крис51":

    Добър, интелигентен коментар на умен човек ! Но април 2021 год. / 1000 000 Герб, 700 000 БСП, 400 000 ДПС , Слави над 4% / извънземните ли ще направят промяната? Как си го представяш Крис? Партии, имена,реализация? Иначе мечтите са безплатни!
  • 26 Си ган

    28 4 Отговор
    Бившият прeмиeр Плaмeн Oрeшaрcки прeд Нoвa ТВ зa cвoя мaндaт
    Кaндидaтурaтa нa Дeлян Пeeвcки зa шeф нa ДAНC бeшe пoлитичecкo рeшeниe. Прeди три гoдини ви гo кaзaх, ceгa ви кaзвaм cъщoтo. Cъжaлявaм, чe нямa cтeнoгрaмa. Мoжe би cъм cбъркaл, кaтo cъм изпълнил тoвa пoлитичecкo рeшeниe. Мoжe би трябвaшe дa рaзтуря кaбинeтa."

    Тези са демократи викаш, а авторче!!!

    Коментиран от #29

  • 27 Родолюбец

    31 6 Отговор
    Крали са ни много като се почне от С*тани*шев и се стигне до *Б*Б*ойко. Разберете проблемите са от лакомите нагаждачи и подлоги само и само некадърниците да лапат. Борбата е между нас и тях пиявиците - грабители. Кой би спасил майка България? Герб, БСП, СДС, ДПС съмнявам се....

    Коментиран от #36

  • 28 Паринакоча

    20 20 Отговор
    Еййй,доживях да прочета един обективен коментар тука!Хвала на Факти,дано не ви санкционират!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Хайван

    19 7 Отговор

    До коментар #19 от "СДС умреееее":

    Светни ни , предишните 20 години на кое сме били по същите показатели ! Този процес започна веднага след 89-та година . Така че анализът на този човек , е безкрайно верен , но не дава посока на обикновените хора . Обезсърчава хората и не се вижда кого да последват , че нещата да тръгнат

    Коментиран от #45

  • 31 Надежда всяка тука оставете

    24 1 Отговор
    Старите хора казват - Запартък не се разваля , та и това жалко подобие на феодалов мутро колониализъм няма как да бъде развален повече от това . Така си тръгна , и така ще продължава , който и да дойде . Ние ще свършим колониализма няма да свърши.
  • 32 Знайко

    21 9 Отговор
    Борисов е популист като Волен. Не е нито ляв, нито десен, той е популист. Сега е така, след един час е наопаки. Борисов няма никакви принципи, нито десни, нито леви. Той е мошеник обещаващ на 30% герладжийски дебили у нас каквото искат да чуя. Другите 30% дебили са в БСП. След реално десните управления на Станишев, Орешарски и Борисов от последните 15 години. На България и трябва истинска лява данъчна политика, която да въведе необлагаем минимум и прогресивни данъци. И по-ниско ДДС за лекарства и основни храни. А не менте лявия популизъм на БСП или менте десния популизъм на Борисов.
  • 33 Живко

    23 5 Отговор

    До коментар #20 от "Е те такива":

    Те и сега са на власт ! Ако ми кажеш принципна разлика между ГЕРБ и БСП по фундаментален въпрос -евалата.
    и двете партии се ръководят от един център
    Самата партия ГЕРБ -ръководството , е съставена от членове на БКП . А да, и на ченгесарския проект НДСВ . Бойко Борисов е членувал и на двете места .
  • 34 ПЛАЗМОДИЙЙЙ

    10 13 Отговор
    ЕЙ АЛРЛЕКИНЧО ДЕМОКРАЦИЯТА БЕШЕ РАЗРУШЕНА ОТ КОМУНДЕТАТА КОИТО КОЗИРУВАХА И ПРИСЛУГВАХА НА ДС, СЪЩИТЕ ТИЯ СЕ ОПИТВАТ ДА СВАЛЯТ ПРАВИТЕЛСТВОТО И ДА НАЛОЖАТ ДИКТАТУРАТА ИМ НА НОВО КАРДИНАЛИТЕ НА БКП ИЛИ БСП И ТЕХНИТЕ ФОРМАЦИИ ТЕ СА ЕДНО И СЪЩО И ЕДНИ И СЪЩИ ЛАПАЧИ, ВЪЛЦИ В ОВЧИ КОЖИ КОИТО ИСКАТ ПАК ДА ВЛЯЗАТ В КОШАРАТА ЗА ДА ДАВЯТ НАРОДА.
  • 35 Неразбрал

    10 9 Отговор
    Хубава статия, но написаното в нея го знаят много хора. За съжаление това са само констатации и няма нито дума за това как да се излезе от тая ситуация. Ясно се казва, че никой от сегашния политически зверилник не става, но тогава ... ?!?!
  • 36 Знайко

    8 7 Отговор

    До коментар #27 от "Родолюбец":

    "Разберете проблемите са от лакомите нагаждачи и подлоги само и само некадърниците да лапат." Разбрал съм го отдавна. А ти разбери у нас "лакомите нагаждачи и подлоги" и "некадърниците". Са били мнозинство през всички изминали последни 75 години. Ще се оправим едва когато измрат по-голямата част от родените преди 1980 и дори 1985 г. Корона вируса съвсем леко е ускорил процеса, трябва ни много повече. Трябва ни по-тежка чума по пенсионерште и партийците от всички партии, за са се оправим.
  • 37 Знайко

    11 4 Отговор

    До коментар #6 от "Герб опростачи":

    България направи "преход" от бандитски московски комунизъм в бандитски московски капитализъм.

    Коментиран от #44

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Антигерб

    18 2 Отговор
    - "край на милиционерщината, на сервилността към Русия" - обаче за сервилността към краварника нищо не казва - впрочем казва:
    - "Неслучайно САЩ са лидер на свободния свят" - обаче видиш ли "Ако Европа не се размърда и не преосмисли ценностите си, рискува да изостане в надпреварата с нарастващи заплахи като Русия и Китай"

    Та това е поредния соросоид на който Русия и Китай са му виновни за всичко - за назначаването на Бойко въпреки че е назначен от американци и германци. За тоталното обедняване на българите въпреки че американците спряха всички енергийни проекти и ни вземат златото без пари, плащаме невъзможни пари за ток от "американските марици", платихме луди пари за самолети модел преди 50 години (най-скъпите в света) и не се знае дали изобщо ще ги получим, ползват бази в България без пари а не са инвестирали и един лев в икономиката ни обаче са големи "приятели".

    Не е лесно да се казва на черното бяло - та този изобщо не е от "грамотни, обективни и независими анализатори" - съвсем зависим си е.

    Та не ни ли стане ясно че докато на власт са хора които обслужват чужди интереси независимо леви или десни са България ще затъва все повече.
  • 40 Знайко

    3 14 Отговор

    До коментар #21 от "Гражданин":

    За 3 непълни мандата = около 10 години управление на Борисов. По 10-20 млрд. евро годишно държавен бюджет. Целия държавен бюджет е 150 млрд. евро като 55 млрд. евро. са дадени на пенсионерите за пенсии. Така, че няма как ГЕРБ да са откраднали толкова много/100 млрд. евро/.

    Коментиран от #41

  • 41 Антитрол

    16 2 Отговор

    До коментар #40 от "Знайко":

    А еврофондовете защо ги пропусна и защо пропусна взетите заеми които се изпариха.
  • 42 1234578

    20 3 Отговор

    До коментар #22 от "Българина":

    Шиши е български кофти материал, а не турски. Нито турци, нито цигани са ни виновни за това, че: Първо Сергей Стонишев, а после Бойко Борисов се прегръща и целуват със Сопол Сарайски, Мадридски Мошеник и Шиши. Турците и циганите и за безобразията на Георги Гергов, Бенчо Бенчев, Румен Овчаров ... ли са виновни?
  • 43 999999

    13 10 Отговор

    До коментар #1 от "Крис51":

    Герб са типичните българи,дето все търсят далаверата!До вчера-комунисти,днеска-демократи!За това и хората гласуват за тях!В тях виждат себе си!Червените са бесни за власт,ама няма начин,хората не ги искат!А форумните мераци със заклинания са празна работа!
  • 44 Антитрол

    16 5 Отговор

    До коментар #37 от "Знайко":

    България направи преход от бандитски московски комунизам към бандитски краварси капитализъм - едно към едно имитираме американския капитализъм, едни американци дойдоха след като свалиха дядо Тошо и ни даваха "съвети" как да разрушим икономиката си (Ран и Ът). Американския посланник ни "съветва" редовно а ако дойде някой американски държавен секретар веднага изпълняваме "съветите".

    Е да ама ставаме от зле по зле.
  • 45 Буха ха

    18 1 Отговор

    До коментар #30 от "Хайван":

    Преди се сърдехме и се обиждахме че от ЕС ни слагаха в една категория с Румъния, което ни дърпаше назад. Сега е точно обратното.
  • 46 Анонимен

    9 1 Отговор
    Хубаво си го наизустил, но с думи не само, а с дела. Много по умни има, завършиха на Запад и си останаха завинаги. Явно и ти си дете на номенклатурата. Мълчанието е злато. Дали помага, за мен си остава.
  • 47 Абе еййййй

    3 1 Отговор
    Кой почна още през 1989 г.ааааааааааа
  • 48 Докато

    13 2 Отговор
    такива, като Соколов дават акъл, нещата ще са зле. Никому неизвестен ръси глупости!
  • 49 cpv

    5 8 Отговор
    Добре,че пишеш глупости,но питай родителите да ти кажат каква демокрация беше 1996 год. когато хората които работеха вземаха 3 /три /долара заплата,а сега говориш демокрация...!

    Коментиран от #50

  • 50 555

    6 3 Отговор

    До коментар #49 от "cpv":

    3 долара пенсия умнико С тези 3 долара можеше да си платиш парно вода ток и оставаше за най нужното .Сега само с пенсия можеш да си платиш само парното .И последно Умнико колко се плащаше за здравеопазване тогава .
  • 51 Бай Курти

    7 4 Отговор
    И кой ще сложим след Боко.Нинова ,Манолова,Иванов или Слави!?Каква е различното от Борисов.Защото други кандидати за властта няма.
  • 52 ченко бс

    1 0 Отговор
    вярно, е но къде е месията ..............
  • 53 Филип Георгиев

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    ТОЧНО!!! ЗА МОМЕНТА ТОВА Е НАЙ ВАЖНОТО, ОБЩ ФРОНТ!!! ОБЩ ФРОНТ СРЕЩУ ЦЯЛАТА ИЗМЕТ, СРЕЩУ ДИКТАТУРАТА НА ПОСРЕДСТВЕНОСТТА. И АЗ НЕ ХАРЕСВАМ ТРИФОНОВ И ИМАМ СЪМНЕНИЯ ЧЕ ЩЕ БЪДЕ ПАТЕРИЦА НА БАЯ ВИ ГАНЯ, НО НЕ СЕГА МОМЕНТА.
  • 54 Тапата

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    В този общ антимафия фронт ще участват ли и мафиоти, защото не ясно кои са мафиотите и кои са порядачните.
  • 55 един от всички

    7 0 Отговор
    Първо,коментиращият явно не знае,че Русия е по-дясна държава отколкото България. Второ,ляво и дясно няма,единственото противоречие,вечното,бих казал на света е консервативно-либерално.Всички други само спадат към едното от тези две. И лявото,или комунистическото,то спада към либералното. На другия полюс е консервативното. И още -демокрация в днешно време,има само в една държава,и тя се нарича Швейцария. Няма друга.Същата тази Швейцария,която се отврати от ЕС и се отказа от членство,както и други,разбира се -като Исландия например,Норвегия пък никога и не е искала.
  • 56 Анти комунист

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Герб опростачи":

    Да всичките кумоняги станаха фашисти
  • 57 ттт

    7 1 Отговор
    Този "анализ" е лишен от смисъл, защото в България никога не е имало демокрация в вида за който автора претендира че познава. Още по малко познава и ситуацията в Европа и света и в частност в САЩ. Елементарната и подвеждаща логика, с която се опитва да ни внуши, че британците са сбъркали с Брекзит само потвърждава неговата некомпетентност.А в началото на интервюто където казва, че Герб, БСП, ДПС, Мая Манолова и другите им производни са вредни за страната го знаем всички и то отдавна. Когато критикуваш всички и всичко поне дай някаква рецепта как да излезем от тази ситуация, иначе си като най обикновените квартални критикари и лаладжии.
  • 58 ДОБРО УТРО

    3 1 Отговор
    Минке 30 г ни унищожават.
  • 59 Пешо

    4 0 Отговор
    Няма достойни партии.За президента без думи
  • 60 ник

    3 0 Отговор
    С изключение на анализа на действителността в България,всичко останало е бълнуване на един болен мозък.
  • 61 kara

    3 1 Отговор
    Я си мисли за докторантурата,не давай оценка на обстановката тук след като не си част от нея
  • 62 ДОКО

    4 1 Отговор
    НЯМА ТАКЪВ СТРОЙ ДЕМОКРАЦИЯ..ТОВА В КОЕТО ВИ УВЕРЯВАТ Е ДЕМАГОГИЯ..ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАПИТАЛИЗЪМ В ОВЧА КОЖА..
  • 63 Алооо

    6 0 Отговор
    Човека дава решеията ама няма кой да чете: Непримиримост към безобразията на властта (независимо от коя политическа сила е). Гласувайте за десни партии извън статуквото. Лустрция.
  • 64 Гост

    3 0 Отговор
    Този кво реве. Велилобритания е прекрасна страна, с толерантен народ. Да му имах парите, щях да запоша там висше и никога в бг. Тук е място само за бкп, независимо ляво, дясно, център. 10000 години напред са по толерантмост и възпитание. 3 годишно дете, родено в Лондон. Питай го бг или лондон. Отговаря ЛОНДОН. В бг кофти прости и неграмотни, дори по зле от тж. Всичко умно и младо се изнесе в ЕС. И добре сториха. Комунист хляб не дава, ако ще да си много умен. Не ни еня за България. Родината е там където ти е приятно да живерш, без диктатура, новочок, чадъри отровни. Знаем от къде иде мъст и като им кажем ти пълнят пред входа, в компютъра блиц пик поне е възпитан. Баща му е възпитан но блиц е много зле, явно са върли ченгета. Откачалки дал бог в бг. Нищо общо с европейски държави да ме извини байганю. Затова е редно при диктаторите от всички партии, без изключение. Мълчанието е злато. Живеете си в 19 и 20 век.
  • 65 аз съм Веска

    2 0 Отговор
    Това,че всички са маскари , СА ГО ВИДЯЛИ ПРИ МЕН - ИДВАТ ОМАСКАРЕНИ ОТ ЛЮБОПИТСТВО - КОЛКО СЪМ АДЕКВАТНА !?!
    А КАК ОЧАКВАТ ДА СЪМ АДЕКВАТНА,АКО ПОЛЗВАМ ПАРАЛЕЛНА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ.ДА УСПОКОЯ ЛЮБОПИТНИТЕ - КАРАМ НА СПОМЕНИ , КАКВО СЪМ ВИДЯЛА МНОООООООГО ОТДАВНА .
    А ТАМ ,ТВЪРДО ЗАЯВЯВАМ И ДНЕС - БИБИ Е С КОРОНА .А БЪЛАРИЯ ТРЪГВА ПО НОВ ПЪТ.
  • 66 Ххххл

    3 0 Отговор
    Всеки у нас идва на власт с добри намерения и си тръгва с един вагон жълтици.
  • 67 asd

    3 1 Отговор
    Тук демокрация няма. Винаги ще има комунизъм и комунисти ще ни управляват. Пускаш бюлетинката, а той отпадъка сталин го е казал "Не е важно кой за кого гласува, важно е кой брои гласовете." Бкп си има свойте филиали, герб бсп дпс патриоти славчовци и всички други подлоги, пък нека бкп да не съществува и комунизма да си е отишъл.
  • 68 Васил

    1 1 Отговор
    Демокрацията беше заменен от еднолична диктатура.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове