20 Януари, 2021 11:52 2 198 59

До 10 години България ще има седми блок в АЕЦ „Козлодуй“

  • аец козлодуй-
  • седми блок-
  • аец

Правителството даде зелена светлина

До 10 години България ще има седми блок в АЕЦ „Козлодуй“ - 1
Снимка: МС

До 10 години България може да има изградена нова ядрена мощност. В тази връзка днес правителството одобри доклад на министъра на енергетиката за предприетите действия и за резултатите от направеното проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка № 2 в АЕЦ „Козлодуй“. Действията по проекта са в контекста на постигане на целите на Европейския съюз за климатична неутралност до 2050 г. и диверсификация на енергийните ресурси, съобщиха от правителствената пресслужба.

В рамките на заседанието министърът на енергетиката Теменужка Петкова докладва на премиера Борисов и припомни, че на 14 октомври 2020 г. Министерският съвет взе решение, с което беше даден мандат на АЕЦ „Козлодуй“ да влезе в преговори с американски компании, които разработват последните достижения в областта на ядрената енергетика. „Целта бе да търсим възможност за реализация на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ на одобрената с решение на Агенцията за ядрено регулиране площадка №2 в АЕЦ „Козлодуй“ и влязлата в сила оценка за въздействие на околната среда по отношение на този проект“, подчерта Петкова. Със заповед на министъра на енергетиката се сформира работна група от експерти от АЕЦ „Козлодуй“, АЕЦ „Козлодуй - Нови мощности“, както и с привлечени и международни експерти. В рамките на вчерашния ден бе завършен докладът, отразяващ резултатите от свършената работата и предложенията на сформираната работна група.

„В хода на работата на групата са проведени разговори, разменена е кореспонденция, включително с колегите от „Уестингхаус“, тъй като три са одобрените технологии по ОВОС. Едната технология е американската за реактори „AP 1000“, другите две са руски технологии, които са реакторите за АЕЦ „Белене“, уточни министър Петкова. В доклада на експертите се отбелязва, че се подкрепя реализацията на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ с наличното оборудване от проекта за АЕЦ „Белене“.

„Това са изключително важни инфраструктурни проекти, които гарантират и националната сигурност, и енергийната сигурност, и диверсификацията. Освен това използват и платеното от държавата и данъкоплатците оборудване за АЕЦ „Белене“. Мисля, че след 7-и, ще отидем и на 8-и реактор“, заяви министър-председателят Бойко Борисов в хода на заседанието. Премиерът определи доклада като добра стратегия, в която има записани важни и бързи стъпки за действие по проекта.

„С нашия доклад сме дали възможност да се вземе едно обосновано, аргументирано и информирано решение за бъдещето на нашата енергетика. И този проект не е лесен, но при добра организация можем до десет години да пуснем един нов блок“, категоричен бе изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Наско Михов.

Според гласувания от правителството доклад днес министърът на енергетиката следва да предприеме необходимите действия за пълно използване на капацитета на одобрената със заповед на Агенцията за ядрено регулиране площадка №2 в АЕЦ „Козлодуй“ за изграждане на нова ядрена мощност, включващо рационалното използване на доставеното оборудване за АЕЦ „Белене“.

Министърът на енергетиката трябва да организира изготвянето на модел за финансово структуриране на проекта за изграждане на нова ядрена мощност и на правен анализ на приложимата национална, европейска и международна правна рамка. Също така министърът ще разреши продължаване на действията по проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност чрез използване на нови ядрени технологии за малки модулни реактори.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Протест срещу безобразията в България

    31 2 Отговор
    ВИЖДА ВИ СЕ КРАЯТ

    Коментиран от #15

  • 4 Аз40🏴‍☠️

    22 1 Отговор
    Боко:
    – А след още 500 г. "присъствие" ще ви направим канализация в цялата страна.
  • 5 реалистъ

    30 0 Отговор
    Може да има, ама може и да няма. След 15г. затварят ТЕЦ-овете. Потреблението на ел. енергия расте, а България ще бъде принудена да се върже към Турция и да взима ток от там. Колко патриотично и независимо, нали?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ТаУмВзе

    20 2 Отговор
    Само, че до 10 години няма да има Живи! Шизофренията е приятно заболяване за мутропитека.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 До 10 години

    20 2 Отговор
    Ако тия са на власт може и да няма България!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Сух

    20 2 Отговор
    АБЕ ЕЙЙЙЙ.. НАРОДЕ СЪБУДИ СЕ!!! ТЕЗИ ПРЕКАЛИХА..
  • 12 Стоян Александров

    14 1 Отговор
    Трябват ни ИСТИНСКИ ПОЛИТИЦИ
  • 13 защо

    18 1 Отговор
    АЕЦ не направиха ама не 7-ми а 700-тни блок фотоволтаици направи тиквата да щави народа със скъп ток
    - тока от аец е под 5 ст - ама ни грабят от години - икономическо робство - българина работи за храна и сметки
    - гадове ненаяли се

    Коментиран от #23

  • 14 Има няма

    15 1 Отговор
    Вас да ви няма
  • 15 Българин

    3 9 Отговор

    До коментар #3 от "Протест срещу безобразията в България":

    Това е само Началото.Тепърва предстои Най- доброто за България - Лустрация на Комунистическите партии и техните Правоприемници предстои...Глей кво става...
  • 16 БАЙ Х@Й‼

    14 1 Отговор
    За десет години НЕМОЖАХА, ама след десет можело да има!
  • 17 БАЙ Х@Й‼

    8 1 Отговор
    Фандъкова 2020- до три години ще има градини за всички деца ! ФАНДЪКОВА 2018- СЛЕД ДВЕ ГОДИНИ ЩЕ ИМА ГРАДИНИ ЗА ВСИЧКИ ДЕЦА !
  • 18 Абе Тикво

    18 0 Отговор
    Ти колко години държа реакторите завити с найлон? Че и в Иран ходи да ги продаваш.

    Коментиран от #22, #30

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 АНОНИМЕН

    9 1 Отговор
    Затова ли беше Херо Мустафа в Козлодуй наскоро!? Ужаст! Наясно ли е "калинка" Нушка, че за да прави хибриди, кръстоски, мулета, катъри и прочее с това атомно оборудване от площадката в Белене на която и да е друга площадка и трябва съгласието и гаранциите на доставчика на въпросното оборудване! Задал лие някой поне от проява на добро възпитание въпрос на Атомстройекспорт по темата?! Или е изплющял камшика в Тексас, а телетата тук изпадат в паника и мучат пред ТВ камерите?! Бойко не вдява от енергетика, но тези покрай него би трябвало! И ще ни натресат поредната простотия за плащане! А ония 600 милиона евра вече платени на Атомстройекспорт защо не си ги търсят с лихвите от оня началник-отдел дето подписа анекса през ноември 2008 година!? ЗНае се кой е! Подписа през главата на ресорния си министър, че и през главата на Станишката!
  • 21 пппп

    12 0 Отговор
    Тоя бандит пак ни лъже и то два месеца преди края му!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Вчера заредих 24литр. Дизел от Марешки

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "защо":

    И гледам на касовата бележка написал. Цена на горивото 18лв. ДДС и Акциз 24лв. А тиквата реве че нема пари
  • 24 Академик

    6 1 Отговор
    Поредната алабалистика!Зарязваме питомното за да гоним дивото!
  • 25 БАЙ Х@Й‼

    8 2 Отговор
    Руски реактор с щатски турбини ! За които не са наясно е като да запушил каца за зеле с кръгъл отвор с квадратно трупче!
  • 26 Не е

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Реалист":

    Никой не ги купи. Ей ся ги показаха по БТВ, под един Сандански са, и оси за генератори имаше.
  • 27 Не е

    5 1 Отговор
    Никой не ги купи. Ей ся ги показаха по БТВ, под един навес са, и ръждясали оси за генератори имаше.
  • 28 303

    8 1 Отговор
    АЙДЕ НЯМА НУЖДА ТИ ДА СТРОЙШ ,ЧЕ КАТО ТИ ГЛЕДАМ МАГИСТРАЛИТЕ КАКВИ СА ПРЕДСТАВЯМ СИ РЕАКТОРНОТО ОТДЕЛЕНИЕ КАКВО ЩЕ Е..
  • 29 Абе Тикво

    6 1 Отговор
    По добре недей да строиш бе, че много солено ни излиза. Като искаш да строиш, построи си у двора в Банкя
  • 30 АНОНИМЕН

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "Абе Тикво":

    Чешкото оборудване стоя под найлони на Белене от 1990 до към 2002 година. И бе продадено от "царя" и Милко Ковачев на руснаците на цената на метален скрап! При Станишев се водиха преговори и един началник-отдел подписа анекса за производство с руснаците през ноември 2008г. По после при Oрeшaрcки дoйдoхa тримa aмeрикaнcки кoнгрecмeни, "нaпляcкaхa" гo и AEЦ-Бeлeнe и Южeн пoтoк зaминaхa в нeбитиeтo! Това са фактите! Сега Бойко Борисов се върти като калайджия в тава и търси как да спаси поне малко от тая ситуация без да разсърди и американци и руснаци! Трудна работа при тия калинки около него - специално тоя Наско е толкова сдухан!

    Коментиран от #37, #41

  • 31 Македониус

    3 1 Отговор
    До 10 г.ке сме една дръжава веке,общо ке сме,со столница Скопие..

    Коментиран от #50

  • 32 АНОНИМЕН

    3 0 Отговор
    МAЛКO ИCТOРИЯ:
    Aтoмни рeaктoри, пaрoгeнeрaтoри, турбини, гeнeрaтoри, трaнcфoрмaтoри... и вcичкo другo зa Бeлeнe бeшe кoмплeктнa дocтaвкa oт Чeхия нa ШКOДAEКCПOРТ! През 2000 гoдинa чeхитe бяхa гoтoви дa дoйдaт и рaбoтят c нaши cпeциaлиcти нa AEЦ-Бeлeнe, нo нe би! Ceгa нa Бeлeнe имaмe плaтeнo дo cтoтинкa руcкo oбoрудвaнe зa 2 eнeргoблoкa пo 1000 МВт!
    Историята на АЕЦ-Белене на:
    (Хрoнoлoгиятa e нa издaниeтo 3е-nеws.nеt)

    Коментиран от #36

  • 33 Реакторите бяха поръчани.

    8 2 Отговор

    До коментар #22 от "Реалист":

    Руснаците ги произведоха. А Тиквата не искаше да ги купи, защо да дава пари на Руснаците като може да ги мушне в шкафа, на сигурно място. Руснаците заведоха дело и го спечелиха. И накрая Тиквата ги купи, малко по скъпичко обаче. Тиква та дрънка.

    Коментиран от #39

  • 34 Я камилата, я камиларят

    4 0 Отговор
    До 10-ет години. То си можеше и до сега, но е по удобно след 10 години. Виж горе.
  • 35 мнно му вервам

    2 1 Отговор
    България има вече и пълна диверсификация , ама па само с руски газ . Щом Бацко го е казал , така ще е , седми блок , ама с 5 и 6-ти номер , ако и тях не ги затрият.
  • 36 И кой ги е платил?

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "АНОНИМЕН":

    Костов ли? Щото 1997г държавата беше фалирала.
  • 37 Съгласен съм

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "АНОНИМЕН":

    Аз имам в предвид Руските реактори де Тиквата ходи да ги предлага на иранците. При това на по ниска цена.

    Коментиран от #42

  • 38 боце боце гьол

    2 0 Отговор
    Нали оди на някаква конференция ли беше , семинар ли беше , симпозиум ли беше и сега яко се е заредил на тема ядрена енергетика . До утре естествено.

    Коментиран от #44

  • 39 АНОНИМЕН

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Реакторите бяха поръчани.":

    Вярно! Прeз 2004 г. Миниcтeрcкият cъвeт взeмa принципнo рeшeниe зa изгрaждaнe нa ядрeнa цeнтрaлa AEЦ „Бeлeнe“, a прeз 2005 г. oпрeдeля прoeктa зa oбeкт c нaциoнaлнo знaчeниe и взeмa рeшeниe зa изгрaждaнe нa ядрeнa цeнтрaлa нa плoщaдкa „Бeлeнe“ c мaкcимaлнa инcтaлирaнa eлeктричecкa мoщнocт oт 2000 МВт.

    - Нa 29.11.2006 г. НEК пoдпиcвa cпoрaзумeниe c избрaния в рeзултaт нa прoвeдeнa oбщecтвeнa пoръчкa изпълнитeл "Aтoмcтрoйeкcпoрт" AД („ACE“) , c кoeтo cтрaнитe ce aнгaжирaт дa cключaт бъдeщ дoгoвoр зa инжeнeринг, дocтaвкa и cтрoитeлcтвo нa AEЦ „Бeлeнe“. Cрoкът зa cключвaнe нa дoгoвoрa мнoгoкрaтнo e удължaвaн, нo дoгoвoр нe e пoдпиcaн.

    - Нa 5.11.2008 г., въпрeки чe мeжду НEК и ACE нe e нaлицe Дoгoвoр зa ИДC, ce пoдпиcвa Дoпълнeниe 5 към Cпoрaзумeниeтo oт 29.11.2006 г. зa пoръчкa и прoизвoдcтвo нa oбoрудвaнeтo c дълъг цикъл нa прoизвoдcтвo (OДЦП) зa блoкoвe 1 и 2. В тoвa дoпълнeниe e включeнo ocнoвнoтo oбoрудвaнe зa цeнтрaлaтa (рeaктoрнa инcтaлaция, пaрoгeнeрaтoри, cиcтeми зa пacивнa зaщитa, прeзaрeждaщa мaшинa, пoлярeн крaн, пoртaлeн крaн, турбиннa инcтaлaция и др.).
    Анекса е подписан от един началник-отдел и се знае кой е! През главата на министъра и министър-председателя Станишев е подписал - поне така се казва на Женския пазар на нас простосмъртните!

    Коментиран от #43

  • 40 БАЙ Х@Й‼

    4 1 Отговор
    Гарантирано от ГЕРБ : Пътя за Рилски манастир - 10 дни , нова метролония - 5 месеца ....
  • 41 И плюем Костов

    0 3 Отговор

    До коментар #30 от "АНОНИМЕН":

    Че си сложи таралеж в гащите 97г. че да ни вкара в правия път. Черен бил. Крадец бил. Просто народ сме, та дрънка.

    Коментиран от #45

  • 42 АНОНИМЕН

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Съгласен съм":

    Бойко не можеше да ги продаде без да си оправи нещата с Атомстройекспорт - как продаваш нещо дето в момента го произвеждат, ни си го платил и естествено не е на 100% твое?! Нали ти е ясно, че всичко това са заигравки на руснаци и американци за които ние българите плащаме!

    Коментиран от #49

  • 43 Новобранец

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "АНОНИМЕН":

    Останалото от Wiki кога ще качиш?

    Коментиран от #47, #52

  • 44 Не е одил

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "боце боце гьол":

    Конференцията беше онлайн. И като го осветиха нашия че е наср. ни приеха в ОСИР
  • 45 АНОНИМЕН

    5 0 Отговор

    До коментар #41 от "И плюем Костов":

    Той си е за плюене специално за ТЕЦ-"Марица-Изток"3! Реновирана изцяло с държавни пари и подарена за експлоатация на кого?! Гълъбово и Обручище още се чудят как да си почистят землищата от азбестовите отпадъци!

    Коментиран от #53

  • 46 ТОДОР СТОЯНОВ

    5 1 Отговор
    ПРЕДИ ВСИЧКИ ИЗБОРИ, ВСИЧКИ "СЪБУЖДАТ" КОЗЛОДУЙ И БЕЛЕНЕ!
    НАРОДА ВЕЧЕ СЕ СЪБУДИ!ЗАТИШИЕТО Е ПРЕД БУРЯ!
    ВРЕМЕ Е ВИЕ ДА ЗАСПИТЕ...
  • 47 АНОНИМЕН

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Новобранец":

    Не е от там! По ТЕЦ-ове съм от 1978 година!
  • 48 Кси

    4 0 Отговор
    Всички въвеждат нови реактори, а ние затворихме преждевременно 3-ти и 4-ти през 2007г, а румънската на черна вода отвори тогава с протекцията на Франция, а на нас ни пращат френски комисии за проверка безопасност за вход в ЕС, как няма да сме бедни, стига все да сме губещи, сега Македония я лансират за вход в ЕС, на тях какво ще им вземат, или пак от БГ да мине, да ни вземат историята, стига сме търпяли кой откъдето се извърне
  • 49 За Бойко

    3 0 Отговор

    До коментар #42 от "АНОНИМЕН":

    няма невъзможни неща. Лично по телевизията ги е казал тези неща след една визита негова в Иран, а аз съм го гледал. Дрънкаше че се е охарчил за реакторите Станишев бил виновен, държавата била на червено, и Иран не искали да купят реакторите.

    Коментиран от #54

  • 50 Кси

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Македониус":

    Добре, ще му кажем на горният, дотогава пий хапчетата редовно
  • 51 Рашката

    2 3 Отговор
    Преди изборите окончателно ни зарабиха от Русията. Турски поток, ЛУКОИЙЛ, авиацията, Сръбския газопровод, санкциите. Кво друго не се дали на Рашката?
  • 52 АНОНИМЕН

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Новобранец":

    А да! Влизал съм и в реактор №6 на Козлодуй навремето като го строяха и още беше само един голям бетон! Закараха ни там групово от "Марица-Изток" да видим голямата ни атомна енергетика!
  • 53 Чудят се

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "АНОНИМЕН":

    Защото няма кой да ги контролира ТЕЦ-те. Костов не е фактор в България от 2001г. Навремето Костов даде авиокомпания Балкан на Израелците, ама и Костов ги изгони. И днес Тиквата търси концесионер за летището в София.
  • 54 АНОНИМЕН

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "За Бойко":

    За да продаде в Иран или другаде му трябваше съгласие от Атомстройекспорт! Сега вече не му трябва такова съгласие, но пък сме вече наведени и сега всяко наше движение накъдето и да е носи удоволствие на тези, които ни дишат топло във врата!
  • 55 БАЩИЦАТА....КОМАНДВАЩ ДЪРЖАВАТА

    1 3 Отговор
    ДАЙТЕ РАКТОРИТЕ НА СТАНИШЕВ И Р. ОВЧ. ДА ИМ ТЪРСЯТ КУПУВАЧ......И БСП ДА СЕ ВКЛЮЧИ.......ЧЕ ОПЛЕСКАХА ВСИЧКО
  • 56 Хората

    1 0 Отговор
    След 10 години ще живеят в марс
  • 57 Македониус

    0 1 Отговор
    С акъл као вашиот,след 10г.ке сте на газене ламби..

    Коментиран от #59

  • 58 Аферим

    0 0 Отговор
    Ма австралопитека не е разбрал, че тези "чайници" се правят по два.
  • 59 Кси

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "Македониус":

    Вие на какво сте, имате АЕЦ ли, смешник
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове