16 228 43

Михаил Крутихин: Няма никакъв азерски газ в Балкански поток (ВИДЕО)

''Това е лъжа. И аз мисля, че Европейската комисия ще разберат тази лъжа и ще възникнат проблеми'', каза руският газов и енергиен експерт

Михаил Крутихин: Няма никакъв азерски газ в Балкански поток (ВИДЕО)
Асен Генов вляво, Михаил Крутикин вдясно, кадър: ''Контракоментар с Асен Генов''

''Ако от Гърция тръгне този втечнен природен газ, който в нормално състояние да стигне до България, това ще бъде диверсификация. Но засега ние не виждаме това да се случва''. Това заяви в интернет предаването ''Контракоментар с Асен Генов'' руският газов и енергиен експерт Михаил Крутихин. Той отговори на въпрос на водещия Асен Генов дали България е реализирала диверсификация в газовите си доставки.

''Прокарани са две тръби. Те са готови, предадени са за експлоатация, в техническо състояние, през Черно море. Минават през Тракия. Едната е за доставки на газ за турски компании, които постоянно търгуват с Газпром. Те се опитват да получат отстъпки, защото в Турция сега има толкова много газ, че могат да минат и без руски газ. Независимо, че през миналата година за използвали 50 млрд куб. м. газ, в т.ч. и руски, те много силно разработват терминалите за прием на втечнен газ. Те получиха нови обеми от Азербайджан. Пренасят този газ по ТАП и ТАНАП до Южна Италия. Турците се чувстват прекрасно и могат да диктуват цените. Могат да поставят условия на Газпром. Сега втората тръба. За нея още през декември 2014 г. Путин каза, че ще я прокараме до границата на Евросъюза, а от този хъб страните от Европа ще могат да получават колкото си искат някакъв газ…

Добре. Те го изградиха. На границата на Евросъюза сега е България. Тя организира приема на руски газ. Първо построиха реверсивен кран и обърнаха обратно няколко тръби от т.нар. Балканско направление през Украйна, Румъния и България към Турция, направиха обръщане. Вътре в България прокараха, вече завършиха строежа през цяла България на това, което в България се казва Балкански поток. Изкараха го на границата със Сърбия и буквално преди две седмици беше тържественото откриване и сега вече в Сърбия може да влиза руски газ. Българските власти, доколкото ми е известно, обявиха, че това не е част от Турски поток, че европейските регулатори не трябва да се притесняват, че това е монопол на Газпром, тъй като този маршрут ще насочва към Европа не само газ на Газпром, но и азерски газ, който вече е договорен от България. Второ, това е газ, който ще идва от Гърция, където се строи втори терминал за втечнен газ и България изглежда се кани да участва в компанията, която го строи в Александруполис.

Но, ако се вгледаме в този Балкански поток през България, ще видим, че има вход, има и изход. И на входа, и изхода на този маршрут, всички мощности са изцяло ангажирани за Газпром. Никакъв азербайджански газ няма там. Доколкото знам, обявиха, че ще има задръжки в доставката на азербайджанския газ. През тази година мисля, че са планирали 740 млн куб. м. да получат газ от Азербайджан, но всъщност няма никакъв азербайджански газ. Това е лъжа. И аз мисля, че Европейската комисия ще разберат тази лъжа и ще възникнат проблеми. Не знам как ще се развие тази конфликтна ситуация, но регулаторите на Евросъюза изисквания към това направление на Турски поток ще имат'', коментира детайлно експертът по газови и енергийни въпроси.

В разговора между Асен Генов и Михаил Крутихин стана дума и за Северен поток 2, но за него Ви предлагаме да изгледате видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 59 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Ва х ам муу

  91 11 Отговор
  тез хора ни зеха за мезе.. 3.5 млрд лева от който 50% краднати.. брей и пандемията и вируса му де е

  Коментиран от #27

 • 2 истина е

  101 14 Отговор
  Боко го лъжотят както си искат !! Тон не зне за какво е на чело на държавата !

  Коментиран от #3, #4, #37

 • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 4 барабус

  65 7 Отговор

  До коментар #2 от "истина е":

  Или он лАже кат сиган.
 • 5 Има

  36 6 Отговор
  балони !

  Коментиран от #39

 • 6 БОКО НЕ Е НАЧЕЛО НА

  66 13 Отговор
  ДЪРЖАВАТА. . В БЪЛГАРИЯ СЕ БОРИЧКАТ ГЕРБ С БСП. .КОЕТО Е ЧЕРВЕНИ СЪС СИНИ КОМУНИСТИ. ..И ЦРУ СЕ БОРИЧКА С КГБ! !!ХОРАТА ПОЛУДЯВАТ БАВНО НО СИГУРНО. .

  Коментиран от #11, #43


 • 7 Джони

  29 95 Отговор
  Тоя издухан руснак с вид на пропаднал пияница може да брътвежи до сутринта. Кой и кога е споменавал в едно изречение Балкански поток и Азерски газ? Азерския газ сега го получаваме през TANAP, TAP и връзката с Гърция през Кулата, по който тръбопровод преди Гърция получаваше природен газ от Русия.

  Коментиран от #9, #26

 • 8 Абе ще разберете ли?!

  65 48 Отговор
  Тръбата прави парата,а не втечненият газ.Втечненият е По Скъп.Тръбите са в РУСИЯ,никой друг няма тръби,само втечнено!Турция няма проблем с газ,Европа има.Тя е огромен газов сифон.Щатите увяхват пред СП-2,Европа пък увяхва пред техният втечнен,Кент Флош Роял за Русия,айде наздравичка..

  Коментиран от #40

 • 9 Behemoth

  42 41 Отговор

  До коментар #7 от "Джони":

  Получаваме ние в бутилки от кола кола...азерския газ...
 • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 11 Другия с коня

  23 21 Отговор

  До коментар #6 от "БОКО НЕ Е НАЧЕЛО НА":

  Точно това е проблема,че хората Полудяват сигурно,но Бавно.....

  Коментиран от #13

 • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 13 ЦЕННОСТНАТА СИСТЕМА

  28 10 Отговор

  До коментар #11 от "Другия с коня":

  И ОБРАЗОВАНИЕТО НА БЪЛГАРИНА ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ. ....ТАЗИ ЗАВИСТ ОМРАЗА ЛОШОТИЯ. .НЕ ЗНАМ ТУРСКО САМОСЪЗНАНИЕ ЛИ Е. .РУСКО ЛИ Е. .ИЛИ СЪС ЗАПАДНО ВЛИЯНИЕ. БЪЛГАРИНА ПУШИ ПИЕ ПРЕЯЖДА И НИКОГА НЕ Е ДОВОЛЕН. ..ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНИ СЪС ЗАКОН ПИЕНЕТО В БЪЛГАРИЯ. .
 • 14 томка бикова

  23 6 Отговор
  ТОЗИ пъже, ШЕФА каза, че се диферсифецирахме.
 • 15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

  35 28 Отговор
  Много лесно ще се разбере,ако руснаците спрат...Крана.....

  Коментиран от #20, #24

 • 16 Демек

  54 20 Отговор
  Построихме газопровод на Газпром за наша сметка.
 • 17 Магелан

  52 8 Отговор
  Рано или малко по късно ще излезе истината за предателството на крадливата 10гд.полетика на Управляваща гебаджийска шайка.
 • 18 Чики-Рики

  44 10 Отговор
  Доказан Празнодумец е Бойко Методиев Борисов!Той отлично знае , че азерския газ тук никога няма да потече,но типично в стила си на доказан лъжец и мошеник изрече тая пълна глупост пред всички камери, които го снимаха,(не че бяха много)!

  Коментиран от #29, #32

 • 19 !!!?

  43 33 Отговор
  Факта че всеки ден руски "експерти" изпадат в истерия по газовата диверсификация на България значи Кремъл не е на кеф. Явно с идването на новата Матрьошка на Кремъл в руското посолство в София хибридната война и пропаганда ще стигнат неописуеми размери до изборите, а ако червената русофилска Мафия ги загуби, делириума може да добие размерите на Тръмповята агония !!!?

  Коментиран от #25

 • 20 !!!?

  37 24 Отговор

  До коментар #15 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

  Няма да спрат крана руснаците, защото ще им лъснат лъжите, а ще умрат от глад !!!?

  Коментиран от #22

 • 21 Явно

  20 21 Отговор
  На Асен Генов руският език не му е силата! Човекът, реснакът говори едно, а Генов ?
 • 22 Дълбоко виждащ

  32 30 Отговор

  До коментар #20 от "!!!?":

  Все пак...Ако спрат крана.....с глада ще се справят,но какво прави Евросъюза....
 • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

  27 8 Отговор

  До коментар #15 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

  Спирането на газа ли? Т`вa e cтaр нoмeр нa "брaтушкитe", oщe oт 80 гoдини нa ХХ вeк, нo кoмунягитe нe му дaвaхa тoгaвa глacнocт. Cпирaхa ни гaзa нa 1 Януaри c aргумeнтa, чe трябвa нoв дoгoвoр зa нoвaтa гoдинa ...Тoгaвa пoлзвaхмe десетина дни гaз oт Чирeнcкoтo гaзoхрaнилищe дoкaтo тeчeшe пaзaрлъкa в Мocквa...
 • 25 заключение

  22 24 Отговор

  До коментар #19 от "!!!?":

  Точо обратното , щом соросите са хванали Генов да квичи към луната , значи на неговите шефове хич , ама хич не им е комфортно.
 • 26 ДАААА

  20 4 Отговор

  До коментар #7 от "Джони":

  Получаваше Азерски газ по Руска тръба?Алкохола не прощава.
 • 27 Батко

  16 23 Отговор

  До коментар #1 от "Ва х ам муу":

  Всякя страна си има около 10 процента предатели, ние трябва да ги ангажираме да работят за нас. Това са думи на един от ранните шефове но ЦРУ. В случая един български и един руски предатели изпълняват поръчка на американците.
 • 28 Антисорко

  12 34 Отговор
  Американците искат да ни продават три пъти по-скъп газ подобно на тока от американските ТЕЦ. Боко обаче, поне този път защитава българския интерес за разлика от крадливите костовисти и сороси.

  Коментиран от #30

 • 29 Батко

  20 26 Отговор

  До коментар #18 от "Чики-Рики":

  Ако азерския газ е по евтин от руския, ще потече. Но след като е зва пъти по скъп, за какво ни е диверсификацията?

  Коментиран от #42

 • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 31 Уйке

  15 2 Отговор
  Има-нема важното е Боко да се изхвърли като жаба в гьол, но скоро гьола ще пресъхне и той ще се разпльока на сухо!
 • 32 Пея

  2 10 Отговор

  До коментар #18 от "Чики-Рики":

  Има вече Ще идва от Комотини.
 • 33 мунчо

  12 3 Отговор
  ЧЕ ТО БЕШЕ ЯСНО ,ЧЕ НЯМЯ АЗЕРСКИ ГАЗ.ТОВА СИ Е ИЗМИШЛЬОТИНА НА Б.Б.ЗА ДА ЗАМАЖЕ ОЧИТЕ НА ХОРАТА.
 • 34 АЛО РАДЕЕЕВ

  11 3 Отговор
  ИМА АЗЕРСКИ ГАЗ ВЪВ САМОЛЕТИТЕ ДЕТО ЛЪЖЕЦА И ГЛАВЕН КРАДЕЦ НА РЕПУБЛИКАТА ,,КУПИ" , С АЗЕРСКИ ГАЗ ЩЕ РАБОТИ И АТОМНАТА ЦЕНТРАЛА НА ГАЗ В БЕЛЕНЕ КОЯТО УГЛАВНИЯ ПРЕСТЪПНИК ОКОНЧАТЕЛНО СЪСИПА ЗАЕДНО СЪС СТАНИШЕФ - ДРУГИЯ ГЛАВЕН ПРЕСТЪПНИК !
 • 35 МУТРО ДОЛНАА

  10 5 Отговор
  КАК НЕ ГО Е СРАМ ТОЯ ПРОСТАК ДА НИ ЛЪЖЕ ЧЕ ИМАМЕ АЗЕРСКИ ГАЗ - ЗНАЧИ ТОЙ МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕ ЧЕ ГАЗА Е ОТ РУСИЯ НО ЛЪЖЕ , ТОЯ ИЗРОД Е ЗА ЗАТВОРА НЕМЕДЛЕННО !

 • 36 ъъъъъ

  2 4 Отговор
  глупости . азерски идва през гърция. а 10 процента от балкански са ангажирани от швейцарска фирма.
 • 37 пуТкиняка

  28 1 Отговор

  До коментар #2 от "истина е":

  ами, не го лъготят, той е в схемата и не пропуска да си клъвне комисионното отвсекъде.
 • 38 любител

  3 2 Отговор
  още една лъжа на боко тиквата лъсна. няма ли малко срам да се скрие в миша дупка и да не се покаже повече.при всички други случаи в софийски централен затвор.
 • 39 Ейджей

  5 11 Отговор

  До коментар #5 от "Има":

  Ей вие от факти как се не спрете бе с тази пропаганда да очерняте Баце и да говорите само измишльотини и да давате думата само на олигофрени който още вярват че земята е плоска и че няма ковид че няма газ че не се строй газопровод че това което виждаме по телевизията е илюзия и не е вярно само незнам кой ви спонсорира че да съществуват такива сайтове за фалшиви новини а пък народа прост та нема накаде и ви вярва и цъка с уста и вика малееей

  Коментиран от #41

 • 40 Сирил

  7 1 Отговор

  До коментар #8 от "Абе ще разберете ли?!":

  Тоя неразбираем каламбур дето си го сторил.....сам ли го измисли или жена ти ти помагаше ?
 • 41 Супер

  1 3 Отговор

  До коментар #39 от "Ейджей":

  Това е истината
 • 42 pyccИБРИК

  23 0 Отговор

  До коментар #29 от "Батко":

  Глей ся, иБатко, кат лъжете, баре малко се постарайте да сте близо до истината. Прогнозната цена на газа (на Булгаргаз) за януари беше 29.70 лв/1,000 м3, преди да стане ясно, че азерската SOCAR ще може от 01.01 да пусне своя, по-евтин с цели 7€. Затуй сега газта е 26.93 лв, а с добавката на азерския ще се смъкне на 25.86 лв. Що толкова малко, ще попиташ - ми щото, скъпи ми хастари ушанкови, от SOCAR можем да купим само толкова, колкото ни разреши скъпия на сърцата ви Газпром – към 3% от капацитета. Не дават сеструшките ви да си внесем евтин газ, и така ще е чак до 2022. И още - има едни хиени от групичката на саша дончэв, Винтэрхаус и едни русскоговорящие "швэйцарци", които изпапкват като комисионни повечето от горните 7€, и за теб, мили ми иБатко, и за всички нас остава аванта от само към 1,5 €. Може да си отвориш сам сайтовете на Булгаргаз и на SOCAR, наплюнчи химическото моливче и си препиши тея цифрички в тефтерчето, дето ти го подариха от РКИЦ за 7 ноември. После седни да мислиш що си беден, гол и бос. Ако успееш да измислиш (не вервам, ама за 3 март може и да се случи чудо), помоли др. мутрофановна да ви дигне надника от 17 копейки за пост на барем 34. Аре успех, сеструшки!
 • 43 Бойко член на БКП и президент

  0 0 Отговор

  До коментар #6 от "БОКО НЕ Е НАЧЕЛО НА":

  Хитреца си е издействал от Москва и Вашингтон със съдействието на Ердоган и Меркел президентският под в България,пълна диверсификация на политически слугинаж.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.