Ресторантьорите организират национален протест на 27 януари пред Министерски съвет в София. Това се случва след като правителството не даде отговор кога браншът ще заработи отново, предаде "Евроком".
"На срещата, която се проведе с бранша и всички ресорни министри, заедно с доц. Ангел Кунчев, ни беше обещано, че днес на заседанието сутринта ще бъде решено какво ще се случи след 31-и януари със затворените бизнеси и най-вече с нашите обекти. Пуснахме писмо със стачна готовност, за да подканим и да кажем, че нямаме вече време и нашите членове не са готови да чакат повече, тъй като стоят затворени достатъчно дълго време и стоят без пари, и без абсолютно никакви средства", коментира председателят на Сдружението на заведенията в България Емил Коларов.
По думите му това с изчакването до 31 януари говори, "че няма да ни отворят и идеята е да стоим и да чакаме".
"За нас е необяснимо поради каква причина само нашият бранш е затворен, заедно с моловете и фитнесите, въпреки че фитнесите казаха, че ще ги отворят сега в началото на февруари. Това е абсолютна дискриминация в нашия бранш", каза Коларов.
Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията обявиха, че за тях основният дълг и отговорност е да защитават интересите на бранша, затова са насрочили този протест.
"Не разбираме защо ресторантите в хотелите могат да работят, а ресторанта извън хотела или пред хотела не може. Като дори смеем да твърдим, че в ресторантите извън хотелите е много по-безопасно, защото клиентелата там е почти една и съща, докато в хотела се събират хора от различни краища на страната, включително и чужденци. Ресторантите в хотели работят повече от месец и няма никакво повишаване на заболелите, а напротив - тя пада", коментира той.
По повод недоволството на бранша премиерът изтъкна, че само 6300 от 30 000 регистрирани в ресторантьорския бранш са подали заявления за подпомагане.
"При близо 30 000 обекта основният проблем е, че за всички мерки досега, включително и за тази, водещото условие, за да може да кандидатства една фирма е: кодът на икономическата и дейност (КИД) да е такъв на затворен бизнес. Това означава, че трябва да бъде ресторантьорство. Ако ресторантът или заведението, се стопанисва от фирма, чиято основна дейност е друга, тогава не можете да се възползвате от нищо", обясни Коларов и добави, че други фактори са дребните условия с малък шрифт, които автоматично изхвърлят от борда голяма част от фирмите и не на последно място е, че ресторантьорите са загубили доверие, че ще бъдат изплатени тези пари.
"За персонала положението е още по-трагично, защото тези прословути 24 лв., които трябваше персоналът да вземе за ноември, ги взе в средата на януари. Преди една седмица започнаха да се получават средства в по-малките населени места, а в София и по-големите градове нямаме информация някой нещо да е получил. Социалният министър Деница Сачева ни обеща, че ще се обърне повече внимание на мярката", обясни той.
По думите на Коларов единственото им условие е да ги оставят да работят. Ако протестът не изиграе своята ролята, ресторантьорите са готови да отворят врати в разрез на заповедта на здравния министър.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Бацо
23:05 21.01.2021
2 Последния Софиянец
Коментиран от #19, #28
23:06 21.01.2021
3 Шуши
23:07 21.01.2021
4 ТаУмВзе
Коментиран от #37
23:07 21.01.2021
5 Дельо Хайдутин
23:08 21.01.2021
6 Майна
Коментиран от #38
23:09 21.01.2021
7 Азззззззззз
23:09 21.01.2021
8 Този коментар е премахнат от модератор.
9 Шпек
Коментиран от #12
23:12 21.01.2021
10 Бат Бойко нощния бандит
23:12 21.01.2021
11 Карлуково
До коментар #8 от "БАЦЕТО МАЧКА":
Вземи си хапчетата и лягай!23:13 21.01.2021
12 гжо
До коментар #9 от "Шпек":
Точно казано. Мазния алибегов иска кючеци да върти23:15 21.01.2021
13 Бацето
До коментар #8 от "БАЦЕТО МАЧКА":
Бацето мачка чаршафите на кмета на Симитли.С 200 у дебелата дупара.23:15 21.01.2021
14 Българин
Коментиран от #24
23:16 21.01.2021
15 Оливерник
мене с касови апарати,
Коментиран от #17, #23
23:21 21.01.2021
16 Къна
Коментиран от #18
23:23 21.01.2021
17 Последния Софиянец
До коментар #15 от "Оливерник":
Ти от НАП ли си?Или от Агенцията по храните?Коментиран от #21
23:24 21.01.2021
18 Последния Софиянец
До коментар #16 от "Къна":
500 000 работят в този бизнес.23:25 21.01.2021
19 ШИШО БАШ БАКШИШО
До коментар #2 от "Последния Софиянец":
Абе и ти чакаш да ти оставят 0.50ст. бакшиш!!!Коментиран от #20
23:25 21.01.2021
20 Последния Софиянец
До коментар #19 от "ШИШО БАШ БАКШИШО":
Като се отделихте от нас ,какво направихте бакшишите?Нищо!23:32 21.01.2021
21 Робърт Де Ниро
До коментар #17 от "Последния Софиянец":
Не позна,аз съм от тези 5 000 бакшиши в София дето ги мразиш!!!Коментиран от #22, #25
23:33 21.01.2021
22 Последния Софиянец
До коментар #21 от "Робърт Де Ниро":
Нали уж сте с нас?23:34 21.01.2021
23 Шеф Манчев
До коментар #15 от "Оливерник":
100% точно и в десятката. Не утре, не след месец ами никога повече да не ги отварят тия мизерници...23:36 21.01.2021
24 Капитан планета
До коментар #14 от "Българин":
Отивай да воюваш пред компютъра във форума.23:37 21.01.2021
25 Този коментар е премахнат от модератор.
26 Дръвчо
23:41 21.01.2021
27 Този коментар е премахнат от модератор.
28 Контрол няма
До коментар #2 от "Последния Софиянец":
Познавам главен готвач в елитен столичен ресторант,който никога не се храни в подобни заведения и не ги посещава.А защо ? Отговорете си сами!
Коментиран от #31
23:56 21.01.2021
29 Този коментар е премахнат от модератор.
30 СЪВЕТ
Нека си ги отварят.Няма да им стъпя в кочините.
Нека сами, да си ядат помиите, и сами да си правят оборот.
00:02 22.01.2021
31 Последния Софиянец
До коментар #28 от "Контрол няма":
Всеки готвач мисли че само той може да готви.Много сме претенциозни.Коментиран от #33
00:08 22.01.2021
32 Този коментар е премахнат от модератор.
33 ХЕИ
До коментар #31 от "Последния Софиянец":
Един се явил на интервю за главен готвач в западнал ресторант. Задали му следната хипотетична задача:- Представете си, че в понеделник, в менюто се предлагат пържоли. Но по чиниите, клиентите оставят недоядени част от тях. Как ще постъпите?
- Ще смеля парчетата от пържоли в месомелачка и във вторник - ще приготвя кюфтета.
- Добре! Но да речем, че по чиниите останат части от недоядени кюфтета?!
- В сряда - ще направя от тях супа топчета!
- Много добре! Но ако и от топчетата останат някакви малки парченца?
- Ще ги използвам в четвъртък за мусака!
- Отлично, но ако и от мусаката останат парченца месо?
- В петък ще въртя пици и само ще ги поръсвам отгоре с миниатюрни частици каймичка!
- Супер! Добре, допускаме, че с месото приключихме! Обаче - от пиците останат тестени късове?
- Ще ги направя на крутони и в събота ще измайсторя супа, с която да подхождат!
- Ами ако от супата остане само воднистата част, как ще действате?
- В неделя - ще разреждам виното на клиентите с нея!
- Честито! Назначен сте!
00:17 22.01.2021
34 Диверсант
Коментиран от #35
01:19 22.01.2021
35 Затваряйте ги
До коментар #34 от "Диверсант":
Локдауна дава резултати именно защото затвориха развъдниците на вируса като заведенията и училищата. Без затварянето на тези, случаите се увеличаваха безкрай и болниците вече се бяха сринали. Та ей затова ни пречат. Да дават храна за вкъщи и да млъкват! Колкото и да чистят марките и да ми се преструват че щели да спазват дистанция вътре, вирусът се предава по въздуха в затворени помещения и хората ще се заразяват в тези дупки.02:17 22.01.2021
36 Верно
До коментар #8 от "БАЦЕТО МАЧКА":
ТАРАЛЕЖ !05:23 22.01.2021
37 88888
До коментар #4 от "ТаУмВзе":
Къв протест...къде това?06:08 22.01.2021
38 Този коментар е премахнат от модератор.
39 Много
Коментиран от #42
06:13 22.01.2021
40 Този коментар е премахнат от модератор.
41 Този коментар е премахнат от модератор.
42 Диверсант
До коментар #39 от "Много":
На мене пък ми е много важно психясалите да ми обяснят що е то пандемия. ..... В Италия на година умират около 48 000 човека ЗАРАЗИЛИ СЕ В БОЛНИЦА. Трябва ли да затворят болниците07:49 22.01.2021
43 Народът
09:13 22.01.2021
44 ЕПИЛ
10:08 22.01.2021