Last news in Fakti

22 Януари, 2021 10:11 1 598 29

Калоян Методиев: Трябва ни ново, амбициозно управление

  • калоян методиев-
  • избори-
  • парламент-
  • демократична българия

Има алтернатива, всичко е в ръцете на избирателите

Калоян Методиев: Трябва ни ново, амбициозно управление - 1
Снимка: Архив

“Залогът на тези избори е дали ще си отиде една епоха, един модел на управление, олицетворяван от личността на Борисов и дали този модел ще се опита да мимикрира по някакъв начин в българското общество. Другият въпрос е имаме ли време да продължим да затъваме и да сме на последно място по социални показатели и развитие, или да тръгнем на амбициозно решаване на проблемите - икономически, социални, здравни.” Това заяви политологът и директор на институт “Рего” Калоян Методиев в студиото на TV1.

Той бе категоричен, че основният сблъсък на предстоящите избори ще бъде между БСП и ГЕРБ: “Това са двата мастодонта, които ще се сблъскат.”

Според Методиев има надежда: „ Цялата опозиция, независимо от идеологическите различия, заявява желание за радикална промяна, за ново начало и за смяна на този порочен модел на управление. Има заявка за промяна. Има го и човекът, който да направи промяната. Оттам нататък всичко е в ръцете на избирателите“.

На въпрос накъде върви БСП в момента, Методиев коментира, че съвсем наскоро левицата е решила голяма част вътрешните си проблеми с безапелационния избор на Корнелия Нинова за председател на БСП. Той подчерта, че новият курс е факт и не може да бъде отречен: “Това е единствената партия, която успя да проведе пряк избор, успя да изключи човек като Гергов, който тежеше на тази формация. Реформите са факт. Нещата там се сложиха на нови релси и вървят в правилната посока.”

Анализаторът посочи, че COVID кризата в България показала нивото на подготвеност и капацитета на управляващите. “Не можем да отречем, че от гледна точка на стабилност и устойчивост резултатите на управляващите са предвидими - те винаги са на последно място в ЕС, винаги са най-бавни, винаги са най-зле по отношение на политики, решения, правене на системи, организационна компетентност и на всичко, което може да доведе до някакъв напредък в обществото. Трябва ни ново, амбициозно управление.”, бе категоричен той.

Директорът на „Рего“ добави, че ваксинирането не е изключение и неслучайно ваксинацията в България върви 7 пъти по-бавно, отколкото в останалите страни в ЕС.

Методиев прогнозира, че не за всички ще има място в следващия парламент: “А и някои ще се разпаднат в движение - визирам проекта на Мая Манолова и Отровното дуо, защото доколкото разбрах проф. Минеков напусна. Там нещата ще свършат зле.”

Методиев коментира още: “Слави Трифонов направи кардинална грешка с удара по подадената му от лидера на опозицията ръка и то не за коалиция или коалиционно споразумение, а само за помощ за гарантиране на максимална честност и прозрачност на вота. Той ще загуби голяма част от привържениците си с това определяне на страната на управляващите по отношение на изборния процес”.

Той допълни, че Слави Трифонов стои в публичното пространство като шоумен и по никакъв начин не стои като политик: “В момента, в който започне да се заявява като политики и програми ще загуби.”

Разкритията на Цветан Цветанов за симбиозата между ГЕРБ и ДПС политологът определи като притеснителни: “Той е информиран човек, познава от първа ръка процесите в ГЕРБ. Все пак той е правил тази партия. Така, че думите му трябва да се вземат насериозно и за съжаление не получиха достатъчно публичност.”

Методиев сподели вижданията си и за Демократична България: “Досега не могат да излязат извън рамките на случая “Росенец. Не може да правиш само едно и също нещо и да искаш с него да привлечеш хората. Те имат своя електорат, но е нужно да говорят по повече теми, а не само за съдебната реформа и “Росенец”.

Помолен за коментар за подарената от премиерът Борисов картина на сръбския премиер Вучич, Методиев отговори, че правенето на такива подаръци подхожда на диктатори от африкански държави, но не на управници на европейски страни: “Това е един виц”, заяви Калоян Методиев.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ДОКО

    2 5 Отговор
    ТАКОВА УПРАВЛЕНИЕ Е САМО ОТ ЕВРОРОМА..
  • 3 Архиепископ

    8 8 Отговор
    Бойко е зло , тъпо и дивашко зло.
  • 4 Петьо Петров

    15 1 Отговор
    Някой май е объркал политологията с наркотик. Ако искаш да си експерт в тази област не трябва да показваш пристрастия към дадена партия или наркотик, трябва аналитична мисъл и реален поглед на обстановката. Тук не се изказва мнение на политолог, а по скоро агитация за конкретна партия.

    Коментиран от #13, #28

  • 5 въпросче

    2 5 Отговор
    Искаш да кажеш Баце с ново шкафче и нова метреса ли?
  • 6 !!!?

    5 5 Отговор
    Лаконичен и точен анализ на статуквото от Калоян Методиев, но спестява да назове, какво се крие зад основният сблъсък, а той е: Про Европа vs про Азия !!!?
  • 7 Левтер

    8 4 Отговор
    Грешите не щем и бсп...нито гроб....за други ще гласуваме!

    Коментиран от #8

  • 8 !!!?

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Левтер":

    Само се заблуждаваш...за същото ще гласувате...питай дядо си !!!?
  • 9 Сандо

    2 4 Отговор
    Какво ново управление?Та преди да сътавят правителството отиват на Козяк за одобрение!Да не говорим,че някои министри директно са назначени от Посолството.И след това няма мърдане:само слушаш и изпълняваш.А наивният народ се чуди защо няма разлика в управлението на различните партии,ами затова,защото се командват от един Господар и слушкат за да папкат.
  • 10 Реалист

    8 1 Отговор
    Този какво иска да каже да изберем другите по големи крадци
  • 11 Реалист

    10 3 Отговор
    Няма голяма алтернатива но в никакъв случай не трябва да допуснем Отровно трио Мая Христо Иванов
  • 12 !!!?

    8 5 Отговор
    ДБ иска да влезе в Парламента с "Мата Хари" и "Росенец", а "Изправи си ГЗ" - с чекмеджетата и кюлчетата на Боко...и това е "промяната" !!!?
  • 13 Другия с коня

    12 5 Отговор

    До коментар #4 от "Петьо Петров":

    И без да сме Политолози знаем,че тази Партия причини Три финансови фалита на България..Знаем,че хората,които ги причиниха са все още в ръководството й.Знаем,че Десет Олигарха и Приватизатора от БСП са в ареста...Знаем,че предстоят още арести на Окралите България от БСП...Осъден за кражбата на 20 милиона Р.Овчаров е в ИБ на БСП....Р.Гечев,финансов министър при Виденов и хипер инфлацията от 3 хиляди лева е в ръководството на БСП....Самата Приватизаторка,отказала и до днес да обясни откъде на 28 години има Капитал да приватизира Техноимпекс се предлага за Ново Начало....Я по- сериозно,другари и другарки....Може да сме прости,Народа,но не чак толкова,че да не гласуваме за ГЕРБ.....

    Коментиран от #16

  • 14 Народна

    3 1 Отговор
    Да ново управление но без теб
  • 15 един от многото

    5 2 Отговор
    При тази избирателна система не може да има ново , че и амбициозно управление. Надежда всяка оставете тука , трябва да се напише на всяка избирателна урна. Докато съществуват партиите , дотирани с нашите пари резултата ще е един и същ , бардака нов , но със старите каки.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Трябва ни нова

    0 3 Отговор
    философия, която да отговори на въпроса как да противостоим на дигиталната икономика, без това да се обвързва с отглеждането на зарзали.
  • 18 123

    8 0 Отговор
    Този Гн, казава че Нинова е новия Лидер Министър Председател на България само трабва да бъде избрана БСП на изборите.
    И веднага казава че България е на последно място по ваксинации, само че автора забравя удобно да каже че ваксините идват от САЩ и там има забавяне в производството им. Докато в България и между народа съществуват феновете на Руския и Турския отбор, а не се виждат всички като собствен Български отбор,не може да има значително подобрение в живота на средния Българин. Всичко в България е бавно, става много много бавно навсякъде трябва да се подписват и подпечатват разрешителни, няма никакви ясни правила и срокове за изпълнение,и става с много чакане, губене на работно време и пари на хората, отделно са си исканите подкупи от тях.В България се избират хораполитици за да крадът и лъжат народа,колкото по голям крадец и красноречив лъжец толкова по голям е всеки следващ спасител политик.Изберете си хора които да работат и направят реформи, тези нови политици нямат никакво намерение да работят за подобрение, а да се накрадът свободно.Нека всякапария да покаже какво е прдложила на предишните избори и какво е направил по този план?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 SDEЧЕВ

    5 2 Отговор
    ИСТИНАТА Е ,ЧЕ ПАРТИИТЕ СА ДВЕ ГЕРБ И БСП, ДПС СА КЪРЛЕЖ ,КОЙТО ВИНАГИ СЕ ЛЕПИ КЪМ ПОБЕДИТЕЛЯ ОТ ТЯХ БЯГАНЕ НЯМА. ТАКА ЧЕ, АКО НЕНАВИЖДАТЕ КОМУНЯГИ И ПАРАЗИТО-ПАРТИЗАНИ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ГЕРБ,ВЪПРЕКИ ,ЧЕ НЕ ГИ ХАРЕСВАТЕ,ВСЕКИ ГЛАС В ДЯСНО НЕ ЗА ГЕРБ Е ГЛАС ЗА ПАРТИЗАНИТЕ. ХРИСТО ИВАНОВ С НЕГОВИТЕ ПР КАМПАНИИ ПЪЛНИ ВОДА В МЕЛНИЦИТЕ НА ЧЕЛВЕНИТЕ ЛИСУНГЕРИ. НЕ СЛУЧАЙНО ТУК В ТОЗИ ЯРКО ЧЕРВЕН САЙТ ФАКТИ ИМА САМО ПОЛАЖИТЕЛНИ НОВИНИ ЗА ПАРТИЗАНИТЕ И ЗА ХРИСТО ИВАНОВ. КОЙТО ИСКА РЕФОРМАЦИЯ ДА СЕ ИНТЕГРИРА С ГЕРБ И АКО ТРЯБВА СМЯНА НА БОЙК ,НО НЕ И ДОПУСК НА УПРАВЛЕНИЕ НА ПАРТИЗАНИ С ТУРЦИ. СЕГА ЧЕРВЕНИТЕ ХМЕРИ ПЕЯТ ПАРТИЗАН ЗА БОЙ СЕ СТЯГА И СИ ВЪОБРАЗЯВАТ ЗА ПОДМЯНА НА АДМИНИСТРАЦИЯТА. НИКОГА ПОВЕЧЕ ЧЕРВЕНА БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #22

  • 21 Аз40🏴‍☠️

    2 1 Отговор
    У нас всеки амбициозен е тарикат. Така че като такива стигнат отдолу-горе и се почва пълнене на шкафчета, пистолети, злато, невръстна проституция ...
  • 22 Никога повече Бсп (БКП) на власт

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "SDEЧЕВ":

    @Светлин Горанов:
    "Понеже бях на 40 години, когато формално падна управлението на овчарите-комунисти, най-простия и селяндурски сбирщок от кръвожадни цървули, които биха могли да се съберат из Отечеството, да ви кажа - Не вярвайте, че по онова време България е била хубава и спокойна! Ще разкажа на младите, за да не вярват на старите с чугунените глави.:
    1. В България се строеше грозно и некачествено. Липсваха всякакви съвремени инструменти, бетон-помпи, машини и материали, липсваха и нормални кадри. Не се спазваха никакви норми за безопасност на труда. Липсата на качество е видно и до днес.Изразът "правено от КЕЧ" беше нарицателен. Говореше се, че в София има само един пътен участък, който е построен според нормите. Той се намира между Орлов мост и Университета.
    2. Мръсотията беше повсеместна. Млякото прокисваше поради липса на хигиена и хладилни камиони, а не защото беше истинско.В Търновската млекоцентрала случайно бяха хванали две жени от нощната смяна да се плацикат във ваните с мляко.
    ..3.Във бирената фабрика, пак в Търново, след източване на бирата от огромния резервоар намериха паднал и разложил се човек с мургава кожа. Bях вече изпил половин бутилка бира, когато видях, че вътре има удавена мишка.
    4. Обществените тоалетни излъчваха нечовешка смрад, а ползването на нарязан вестник закачен на ръждив пирон за бърсането- норма..
    5. Стая в курорт със санитарен възел се смяташе за супер лукс и беше достъпно само за хотелите за чужденци.
    6. Жените п

    Коментиран от #25

  • 23 Никога повече Бсп (БКП) на власт

    6 0 Отговор
    5. Стая в курорт със санитарен възел се смяташе за супер лукс и беше достъпно само за хотелите за чужденци.
    6. Жените ползваха лигнин за хигиени нужди. Нямаше нито "с крилца" нито "без крилца"
    7. Външните кенефи бяха във всеки учиищен двор, обилно поляти с вар..
    8. За пречиствателни станции и норми в сметосъбирането не можеше да става и дума.
    9. Населението се насърчаваше да доносничи. Морални изроди донасяха на милицията за съседи, приятели, съпрузи и родители.
    10. По фабрики и заводи се крадеше- кой колкото може. Ако е на по висок пост-повече!
    11. Забраниха да се продава лепилото "Кале", защото циганчетата бяха открили наркотичното му действие и го дишаха с найлонови пликчета
    12. През лятото ходехме задължително на бригади по полетата в селата. Дори на инженерите по заводите се искаше да направят десет дни бригади.
    13. Всяка седмица задължитело на политически кръжок. Всички! Задължително !И не членуваите в БКП.! Разучаваха се "трудовте" и "концепцийте" на Живков, Правеха се проверки и за не ходене се удържаха пари от зплатата
    14. Престъпността беше норма. Всички крадяха от държавата, а тия които не крадяха си мечтаеха да имат достъп до ресурс, който да откраднат.
    15. Липсваха стоки и постояно нещо беше в дефицит- я кафето, я тоалетната хартия в по късните години..
    16. Телефон в дома си беше лукс и се получаваше с връзки и рушвет.
    17. Западни парфюми и козметика .- само в КОРЕКОМ, но не и в "народните магазини". Върхът в мечтите на жените бе
  • 24 Никога повече Бсп (БКП) на власт

    3 0 Отговор
    17. Западни парфюми и козметика .- само в КОРЕКОМ, но не и в "народните магазини". Върхът в мечтите на жените бе да си намерят с връзки "Бич може" - полски парфюм
    18. Връзкарството беше норма. Без връзки си заникъде.Най беше ценно да имаш връзка с човек на висок партиен пост- например ГК на БКП или ОК на БКП.
    19. За извращенията в армията се носеха легенди. Не една прекършена съдба е заради казармата и дебилните военни. Да измиеш пода с четка за зъби или да бръснеш портрета на Ботев бяха хай невинните неща
    20. В болниците имаше специални отделения за чужденци, за да не гледат мизерията в останалата част. Така събираха и по малко долари от тях. Чирков казваше, че в Германия в подобни сгради не биха си гледали и прасетата.
    21. Лятото се крадяха дрехите от просторите на чужденците по морето. Дънки, шарени кърпи, бански.... а бе, лукс.Камериерка да си в хотел само за чужденци си е било голям късмет, защото заминавайко си чужденките си зарязвали плажните рокли и принадлежности. Падало е голямо надпреварване за почистване на стайте след чужденците. Но да си камериерка в такъв хотел е трябвало да минеш през иглените уши на ДС..
    22 Ходехме от нашия къмпинг с дървени бунгала да видим Слънчев бряг и да видим как по терасите на хотелите за чужденци съхнат големи шарени кърпи, и звучат радиокасетофони- нещо дето не можехме да имаме..Българина постилаше чаршаф на пясъка. Играеше на карти, жените крякаха по децата , а вечер се пиеше ракия пак карти!.
    23. Храната
  • 25 Петьо Петров

    2 3 Отговор

    До коментар #22 от "Никога повече Бсп (БКП) на власт":

    Хе хе!Май само Вие сте живели по лошото време,а дали е така.Нима няма и друга истина освен Вашата? Замислете се преди да насаждате омраза към миналото на един цял народ! Всеки строй си има и добрите и лоши страни,но това което правите си е чиста политпропаганда от време оно. Да,колко лошо беше в западния свят,и колко добре при нас. Грозно е,и не Ви прилича на годините,ако действително сте на толкова.
    Бъдете здрав!
  • 26 Никога повече Бсп (БКП) на власт

    4 1 Отговор
    23. Храната в столовете на почивните домове беше еднообразна. Тая смрад на паприкаш беше емблематична !
    24. Градският транспорт беше ужас.Хармониките- автобуси пътуваха с отворени врати, защото не можеха за се затворят от гроздовете хора, висящи по тях. Влаковете си бяха мръсни, като сега, с всички възможни атрибути: засъхнали изпражнения в тоалетната, туберколозни храчки по стъклата, пикня в коридорите, щото като е мръсен кенефа, се пикаеше в коридора...А локомотивите до 1971 година бяха парни! Едно пътуване от Горна Оряховица до София траеше шест часа! Веднъж пътувак от Велико Търново до Хасково.за рекордните 11 часа!!
    25. Да си разведен беше лошо. Наричаха жените, които не можеха да имат деца, "ялови" и ги презираха. Който не можеше да има деца плащаше Ергенски данък, за да му напомнят всеки месец за драмата му. Неженените и неомъжените също плащаха за нежеланието си да влезат в "малката клетка на соц обществото"
    26. Терминът "незаконно" дете е оттогава. Мигар има незаконен човек.?
    27. Директорът ми в една от местоработите ми беше с основно образование , но на всякъде се хвалеше, че Първия секретар на ОК на БКП е кум на сина му!.
    28. Нямало престъпност? Я гледайте "Оркестър без име" и репликата „Айде да слизаме, че долу съм оставил колата отключена“.Крадяха се чистачките на колите Ами филма "Маргарит и Маргарита" най добре отразява мракобесието в българските училища през 1958-1970 години. И похотливостта на преданите на Партията директори!
    29. Н
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Така е

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Петьо Петров":

    Методиев е много сериозен политолог, но да агитират за социализъм в 21век не е нормално...
  • 29 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    НА БЪЛГАРСКИ -КАЛ О ЯН Е "КАЛТАКЪТ ИВАНЧО " -МОЙ ПРЕВОД !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове