22 Януари, 2021 11:09 1 207 11

Омбудсманът Диана Ковачева поиска отмяна на матурите за IV и X клас

  • диана ковачева-
  • ученици-
  • матури

Учениците повече от 5 месеца се обучават в електронна среда от разстояние

Омбудсманът Диана Ковачева поиска отмяна на матурите за IV и X клас - 1
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на образованието Красимир Вълчев с настояване да бъдат отменени изпитите за Национално външно оценяване (НВО) след завършване на IV и X клас през настоящата учебна година. Това съобщават от пресцентъра на Омбудсмана на Република България.

Повод за препоръката на доц. Ковачева са жалби и подписки на родители до обществения защитник, в които изразяват категоричното си несъгласие с провеждането на въпросните матури през 2021 г.

„Гражданите посочват, че учениците повече от 5 месеца се обучават в електронна среда от разстояние и това се отразява на тяхната подготовка, като усвояването на част от материала е недостатъчно задълбочено и няма как да той да бъде наваксан. Те смятат, че към момента „няма обоснован отговор защо тези изпити са задължителни за учениците, които искат да продължат образованието си в XI и XII клас, нито е утвърден материалът, който ще бъде включен на въпросните матури“. Според тях, децата им се нуждаят от подкрепа и от възможност да покажат знанията си в нормални учебни условия, а не в настоящата ситуация“, посочва омбудсманът.

В същото време, „за малките ученици от I до IV клас, които сега поставят основата на своето образование, онлайн обучението не спомага за създаването у тях на умения за учене, за комуникация с учителите и връстниците им и за адаптация към настоящата ситуация на онлайн обучение, което се отразява и на резултатите им в учебната дейност“, допълва Диана Ковачева.

„Във връзка с извънредната ситуация в страната и към момента учениците от V и ХII клас продължават да се обучават в електронна среда от разстояние, като за гимназиалния курс това вече е повече от два месеца без прекъсване. Не малка част от първия учебен срок на настоящата учебна година учениците са в онлайн обучение и в този смисъл резултатите на децата няма да са адекватни, защото онлайн обучението не е като присъственото“, пише още омбудсманът.

Тя припомня и сериозния проблем за дигиталното неравенство, породено от липса на електронни устройства и на интернет за не малка част от учениците, което прави невъзможен алтернативния метод за образование.

„Във връзка с описаното и на основание Закона за омбудсмана се обръщам към Вас с препоръка за отмяна на изпитите за НВО след завършване на IV и X клас през тази учебна година“, завършва в препоръката си до министъра на образованието омбудсманът.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пурко

    3 0 Отговор
    Учители - Лекари - НОЩ - Прокуратура - ГЕП = Мародери във всяка една форма на съществуване!
  • 2 ТаУмВзе

    4 1 Отговор
    Неуки Роби трябват. Предлагам да се направи национална програма за образование. Изразена в следното. Дава се по едно издание на Винету и Бухалка на всеки ученик и се закриват училищата!
  • 3 честен ционист

    4 1 Отговор
    Нулевата година се задава, до тук ви докара Баце и оня със селския диалект.
  • 4 7/8 тв

    1 0 Отговор
    локомотив 46003,46015,46017,46123
  • 5 Аз40🏴‍☠️

    4 0 Отговор
    Чета и си слушам "Още една тухла в стената" на Pink Floyd:
    🎵Нямаме нужда от образование
    🎵Нямаме нужда от контрол на мисълта
  • 6 Разгневен

    4 0 Отговор
    Алоо,аре стига вече с тия простотии обявявайте веднага нулева учебна година тая година е напълно загубена!
    Нулева година и децата в почивка от другата седмица чак до септември,това искаме побъркахте децата
    Аман от вашите глупости!
  • 7 unknom

    3 1 Отговор
    Ми да стоят негрмотни. Защо и да не махнем училищата. Е или някой да измисли вариант да се проведе обучението ама това мечти при нашета реалност.
  • 8 Алоо, Омбудсман

    4 0 Отговор
    Не се занимавай с глупости,за да имитираш активност.Започвай да гониш през днешните депутати и техните Партии, огромния проблем с Топлофикация. Изисквай да декларират спешно промени в дейността на този Монопол,който се е разгащил до крайност.Хиляди, десетки хиляди домскинства вече изнемогват буквално.Пандемията ги остави без доходи,или с мизерни такива.Кое да плащат напред: ток,вода,храна ли да купуват? А Топлофикация продължава през другата групировка- на чситата да пуска изпълнителни искове.И хиляди семейства се оказват изневидилица с блокирани заплати,пенсии.Оказват се без полезен ход за защита.Чсито директено блокира всички сметки,НОИ, агенция по вписванията.Хората разбират че са" осъдени" едва когато чси е взел директно сериозна част от мизерните им доходи,или пенсия.Защото Царските лобисти навремето им дадоха тази власт.Със мародерския член 417. Там удряй и търси подкрепа от Депутати и МС.Идват избори,и ще проличи кой мисли за хората,кой не! Притисни ги до стената. Тръгнахте матури да отменяте- чиста говорилня!
  • 9 позор

    5 0 Отговор
    Кой ги измисли тия матури? От матура на матура, през година- две- три- матура.
    Някога имаше матура само в 11. клас за тези, които имат оценки по- ниски от 5.00 по БЕ и математика.
    Във ВУЗ се влизаше с приемни изпити, а сега с тестове. Да махат матурите и да връщат приемните изпити в университетите.
  • 10 Българин

    4 0 Отговор
    Я закривайте училищата, учениците да учат дистанционно от кръчмите, а учителите да преподават онлайн от моловете и кафенетата, но им вдигнете заплатите два пъти, че дрешките и кафетата пари струват! При навървшване на 19г. да се явяват на изпит и ако кажат колко е 2+2 да взимат диплома, ако пък кажат колко е 7х8 да им се намира работа в министерския съвет.
  • 11 Воисил Граматик

    2 0 Отговор
    Простотията не бере гъби в гората.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове