Last news in Fakti

22 Януари, 2021 12:40 1 568 8

Борис Бонев с доклад за пет нови детски градини

  • детски градини-
  • общинска собственост-
  • районни кметове

Списъкът с предлаганите сгради е съставен на базата на предложения, отправени от самите районни кметове

Борис Бонев с доклад за пет нови детски градини - 1

Общинският съветник Борис Бонев внесе доклад в Столичния общински съвет, с който предлага още един инструмент за разкриване на допълнителни места в детските градини и намаляване на недостига на места за малчуганите. Той предлага сгради, които са общинска собственост и които в миналото са били използвани като детски заведения, отново да бъдат трансформирани в детски градини и/или ясли. Докладът предвижда започването на процес по преобразуване чрез назначаване на технико-икономическа оценка за общо пет сгради в районите „Възраждане“, „Нови Искър“, „Красно село“, „Средец“ и „Надежда“.

Списъкът с предлаганите сгради е съставен на базата на предложения, отправени от самите районни кметове. След анализ на експерти от "Спаси София" са избрани онези сгради, чието преобразуване в детски заведения няма да навреди на социалните или други дейности, които вече се предоставят в районите. Изключение прави сградата в район „Надежда“, където към момента се помещава Центърът за подкрепа на личностното развитие – Център за изкуства, култура и образование „София“. Затова Борис Бонев предлага към преобразуването на този обект да се премине едва след като вече има осигурена алтернатива за Центъра в същия административен район.

„Наясно сме, че 5 сгради няма да разрешат трайно проблема с липсата на места за малчуганите, но бързо ще го облекчат. Строителство на нови сгради отнема години, но въпреки това в четири от тези столични района, дефицитът няма да бъде преодолян напълно дори и плановете на Столичната община за строеж на нови детски заведения да се реализират напълно, което е малко вероятно. Затова предлагаме краткосрочни мерки, които бързо ще облекчат недостига в тези квартали“, заяви общинският съветник.

Той подчерта и че в районите „Възраждане“, „Красно село“, „Средец“ и „Надежда“ недостигът е толкова сериозен, че той ще остане и след 2023 г., дори и ако се построят планираните нови детски градини. Именно затова е важно Общината да се възползва и от допълнителните възможности за разкриване на нови места, смятат градските активисти от "Спаси София".

Предложението идва след скорошните промени в наредбите на МРРБ и МЗ, които дават възможност на местните администрации по-лесно да преобразуват съществуващи сгради в детски заведения, в случай, че те отговарят на образователните и здравните изисквания, както и на нормативните актове за механично съпротивление и устойчивост на строежите, пожарната безопасност, опазването на околната среда, защитата от шум и икономията на енергия и топлосъхранение, което се установява чрез извършването на технико-икономическа оценка.

От "Спаси София" припомнят, че това е вторият доклад, който независимият съветник Борис Бонев внася в Общинския съвет за недостига на места в детските градини. Първият предоставяше пакет от дългосрочни мерки, който, за съжаление, беше отхвърлен от управляващите от ГЕРБ без сериозна аргументация. Затова той внася ново предложение за бързо, евтино и осезаемо облекчаване на родителите в пет от районите на София, където местата не достигат.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СПАСИ БОНЕВ

    4 15 Отговор
    Бонев, Фандъкова ще прави 24!!! НОВИ ГРАДИНИ. Колко още градини ще искаш? Или става въпрос за топлото ти местенце, пък и си нагъл да се кандидатира и за кмет.

    Коментиран от #3, #4, #6

  • 2 сила

    4 0 Отговор
    в Надежда да направят проверка на качеството и одит за разходваните средства за ремонтите на детските градини,извършени от подставени фирми на кмета МИТЬО ДОГРАМАТА....предполагам се досещате какъв е частния бизнес на това съмнително лице....
  • 3 Киро

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "СПАСИ БОНЕВ":

    Не заблуждавай Софиянци! Ремонтите в градини и ясли ги отчитат, като нови. В т.ч. разкриването на 1, 2 групи допълнително. Още чакам градината в Орландовци, обещана от кмета Борисов!
  • 4 Йордан

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "СПАСИ БОНЕВ":

    Тук ключовата дума е "ЩЕ" прави,кога не е важно.Всяка година септември едно и също гледаме и слушаме.Догодина пак ще е същото 2079 може и да има 1-2 построени.Всички виждат как строят тези хора и техните фирми.Как да вярваш на тези отрепки
  • 5 Кога ще направи 24 нови градини!!

    5 0 Отговор
    Нито ЩЕЕ Кметица, нито някой ще направи 24 нови градини!!! Предизборни Балони!!!!
  • 6 спаси София

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "СПАСИ БОНЕВ":

    Стига глупости ! Основният въпрос е как да СПАСИМ СОФИЯ от ПРОВИНЦИЯТА ??????????????

    Коментиран от #7

  • 7 сила

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "спаси София":

    връщане обратно по родните места на всички дошли в СОФИЯ СЛЕД ДАТАТА 10 НОЕМВРИ 1989 ГОДИНА.....естествено заедно с това което са наплодили в резултат на чифтосването със себеподобните си
  • 8 Мими

    4 1 Отговор
    Спаси София брат от селяндурите който превзеха Столицата’ Спри ги със Софийско жителство и те няма къде да ходят’ Време е😀
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове