Last news in Fakti

23 Януари, 2021 09:05 3 133 90

Юруков: АЕЦ "Белене" е много остарял и ненужен проект за България

  • аец белене-
  • ядрен риск

"За нас остава само ядреният риск", заяви Пламен Юруков

Юруков: АЕЦ "Белене" е много остарял и ненужен проект за България - 1
Кадър България он ер

Правителството ще разгледа доклад за оборудването за АЕЦ "Белене".

"Самият проект АЕЦ "Белене", ако е трябвало да бъде направен, е щял да бъде направен още по комунистическо време. Занимавах се и много сериозно изучавах този въпрос. По всички изчисления този проект е бил за износ на електроенергия, тъй като прогнозата за консумация в България през 2000 г. за следващите 30-40 години е, че няма да бъде толкова голяма", каза членът на Националния съвет на СДС Пламен Юруков в студиото на "България он ер".

Ако този проект се даде на чужд инвеститор, той ще печели от него, смята той.

"За нас остава само ядреният риск. Това е ненужен проект за България, а в същото време е много остарял технологично, защото бъдещето на ядрената енергетика е в малки компактни ядрени централи, където рискът е много по-малък. Рискът при строежа и качеството също стоят под въпрос", допълни Юруков.

Според него кръстът на проекта е сложен предварително в неговата икономическа неефективност и в един момент имаме два реактора, които не знаем какво да ги правим.

"Единият вариант е да ги сложим в Козлодуй, вторият вариант е в Индия, Китай, където се правят ядрени централи. Турция също прави такава, така че се очертава, че това е едно излишно производство", категоричен бе специалистът.

Пламен Юруков коментира и новоизбрания американски президент Джо Байдън.

"Много хора чакаха посланията в речта на Байдън, но за мен по-важна беше клетвата на Камала Харис. Демократите спечелиха Белия дом, спечелиха Долната камара. В момента те могат да прокарат своите решения в Сената. Джон е голямата изненада, двама демократи сенатори. Освен това, Байдън печели електоралния вот с 13 000 гласа от общо 5,5 млн.", подчерта той.

И припомни, че от 1992 г. в Джорджия демократ, кандидат за президент, не е печелил.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бaро Вкаров

    58 8 Отговор
    Прав е тоя другар,ний си имаме дръва и кюмур!🐵

    Коментиран от #89

  • 2 chernobyl

    35 12 Отговор
    АЕЦ Козлодуй да не е първа младост всяка година има аварии ?!|

    Коментиран от #80

  • 3 Пеяме

    67 2 Отговор
    Този не беше ли кафеджия?
  • 4 РАДИО ЕЛТО

    36 0 Отговор
    всичко е политика интереса клати феса
  • 5 иванчо

    51 0 Отговор
    Крал-ят на кафето ,който довърши се-де се -то !!!!!!
  • 6 да де

    30 5 Отговор
    Е остаря де след още толкова време колкото оборудването лежа в калта направо ще си е за музея .
  • 7 324

    63 0 Отговор
    Този преди 10 години беше председател на СДС, такъв демократ, че съвсем го попиля, но бързо се отказа, защото май нямаше лапачка. Доколкото знам беше собственик на "Нова Бразилия, сега като атомен експерт се изявява.

    Коментиран от #13

  • 8 Добро Мутро

    27 4 Отговор
    Започна се промивката над хората за поредния провал на мутротиквата! Заради Белене очаквам тулупа да подари на Путин половината Стара Планина, както подари газопровода и ние ще платим 5 милиарда от нашия джоб!
  • 9 А бе Я

    41 0 Отговор
    А бе я!
    Ще ви плащаме над 2000 фотоволтаици, черпещи енергия от луната-гарантирано без да произвеждат ток, ВЕЦ-ове на Арсенова и Сербезова, перки-то няма вятър в БГ, и отровни ТЕЦ-ове, в които горите долнокачествени въглища и боклуци.

    Върнахте ни в 17 век да палим дърва и да ходим в тоалета със свещи.
    Докато вие с кървавите стотинки на българите си купихте хасиенди в Калифорния, Гърция, Аржантина, Малдивите.

    3 години държите 2 реактора под брезент-е нема такава държава.
  • 10 Юруков и ти си от тия които продадох те,

    31 0 Отговор
    СД С, като какъв се изказваш?? Като Предател и Ликвидатор на СДС!!! Няма да се очудиме, ако те видиме като кандидат депотат в Коалицията ГЕРБ СДС??? Щом се Показаш??? Колко човека сте,?? Нямаш идея колко хиляди бивши членове и синпатизанти на СДС ви мразят безплатно, по съвест!!
  • 11 Знаещ

    30 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: кръстът на проекта е сложен предварително в неговата икономическа неефективност
    но:
    Публикувано във факти.бг: Ако този проект се даде на чужд инвеститор, той ще печели
    Типично изказване на "голям" специалист, прочел тук-таме някоя брошурка за ядрената енергетика и захранен с западни ценности.
  • 12 Киро

    29 1 Отговор
    И ко прайм след 2030,когато няма вече АЕЦ Козлодуй?Ще въртим колелото с Динамо да си светим ли?Или ще купуваме свещи от църквата.Никой не мисли за нашите деца.Затова ще бягат от тук.

    Коментиран от #20

  • 13 Ангел

    10 2 Отговор

    До коментар #7 от "324":

    Напротив, ,,рядко умните" писачи нямат умствената способност да прочетат какво е завършил и работил преди да го наричат експерт.
  • 14 Сандо

    18 0 Отговор
    На някои и България не им е нужна!
  • 15 седеруга

    22 1 Отговор
    Седераст теб и другите седерасти трябваше да ви приберат в централния софийски за държавна измяна. Ти си остарял и вече много ненужен на България. Ако не бяхте предатели сега централата щеше да произвежда ток.
  • 16 Васил

    12 0 Отговор
    Остарял проект там няма централи кога остаря стар е Козлодуй така или иначе нови централи няма да има всичко става с пари никой няма да вдигне централа без пари такива бунаци няма.
  • 17 123

    17 0 Отговор
    Този става само за овчар,какото му и последното име.Топлоцентралите в Марица Изток ще бъдат затворени след 5-10 години което са общо 3000МГВ мощности., последните 2 по 1000 МГВ реактора в Козлодуи имат 40 до максимум 60 години живот ако това е възможно, а тези реактори са сега над 30 годишни. На Българиа и трабват минимално за първо време 4 по 1000 МГВ реактори, за да си гарантира собственната си електроенергия не за продаване извън страната.Някой ще трабва да ги плати и това ще са самите Българи.
  • 18 Любопитен

    20 0 Отговор
    Юруков, ти кога стана специалист по ядрени технологии? И защо говориш за технологии от които нищо не разбираш.
  • 19 От Юрук мнения не искам...

    17 0 Отговор
    Юруците са скитници....Народа не напразно е давал този прякор на фамилията...Номади!Скитници!Хора които са катунари не мислят за отседналост и бъдеще на държавата..На този АЕЦ не му трябва....
  • 20 РЕАЛИСТ

    19 2 Отговор

    До коментар #12 от "Киро":

    Спокойно, ще купуваме ток от новата турска АЕЦ. Преди те купуваха от нас и сега ние ще им върнем жеста. Важното е Турция да печели.
  • 21 Умен по цялата глава

    2 10 Отговор
    Стани шеф наля бетон за Два Милиарда в Белене за нещо,което знаеше,че няма а го има...В кои фирми влезнаха тези пари - в Гербаджийски ли....Цял Референдум прави Стани шеф за развитие на ядрената Енергетика...Бе вие как живеете с тази Деменция.....Прокуратурата не разследва ли Кой и Защо е похарчил Два милиарда и е поръчал Оборудване за още толкова.....
  • 22 В.В.П.

    15 1 Отговор
    СДС,осакатиха България..!!.ОТРЯЗАХА И РЪЦЕ И КРАКА,..За мижави кинти от САЩ...Затваряй всичко.!!!.Вече България,няма нужда от ток,защото
    няма индустрия..Вечее АЗ,нямам нужда от нищо..!!!..Едно колело и една свещ ми стигат..
  • 23 Зайко Байко многознайко

    17 0 Отговор
    Винаги се получава така с малките беэресурсни държави, те стават жертва на големите играчи! Те от своя страна поддържат в такива страни , като нашата т.н. васални правителства т.е. послушковци! Пример, видяхте ли как купихме никому не нужни самолети на эелено! Не скачайте , нито съм русофил, нито американофил, просто се опитвам фактологически да обясня случващото се! България никога не е блестяла с добри дипломати, прибавено към бедноста и корупцията е отлична рецепта эа раэруха!

    Коментиран от #41, #68

  • 24 Аха

    18 0 Отговор
    Прав е човека! Защо ни е АЕЦ, като можем да си горим западни боклуци в ТЕЦ-овете или да източваме язовирите за ВЕЦ-овете на Доган...
  • 25 Някой

    13 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Ако този проект се даде на чужд инвеститор, той ще печели от него, смята той- Значи чужд може да печели, но виждаш ли ако го направи България бил губещ.Интересна логика.Определено в тази държава има хора ,които работят за всякакви други интереси но не и за тези на България.Остана само оня с Трабанта да се изкаже по темата,че те също са големи любители на едни краварски интереси.
  • 26 Махмуд

    14 0 Отговор
    А преди 20 години бил ли е остарял и защо не е построен досега за да е нужен?Що Турция Чехия Унгария Великибритания и тн. Строят централи тогава?
  • 27 ттт

    12 0 Отговор
    Ако този проект се даде на чужд инвеститор, той ще печели от него. Само това изречение, казано от тоя "експерт" показва че трябва да се завърши АЕЦ Белене.
  • 28 Антигерб

    13 0 Отговор
    Турция също прави такава, така че се очертава, че това е едно излишно производство

    Поредния национален продажник - значи че щом Турция си правела реактори що ние да се напъваме - ей го ще си купуваме ток от там. Само че му се вика национална сигурност - ами ако турците решат да ни спрат тока защото не им играем по свирката.

    Ако дадели проекта на чужд инвеститор той щял да печели обаче ние ако го завършим щели сме да бъдем на загуба - разсъждения на продажен седесар. То за това избирателите им се събират в един файтон.

    "а в същото време е много остарял технологично" - хайде бе "експерте" това са най-новите реактори по най-новата технология - по-нова за сега няма.

    Цялата работа е че се защитават "американските" Марици - тъкмо Костов ни зароби да плащаме 8 пъти по скъп ток на тях от АЕЦ и трябва да вървят максимално дълго нищо че плащаме глоби за превишени въглеродни емисии.
  • 29 Ток&жица

    5 1 Отговор
    Носят се слухове за неизбежна национализация на много частни обекти от енергетиката, поради проблеми свързани с националната сигурност.

    Коментиран от #50

  • 30 Шекел

    9 0 Отговор
    Проблема на Аеца е че реакторите са Россииских а след 89-тя тщминахме под америианска юрисдииция които искат да мяхнят русняците ама и френски да бяха пак нямаше да стане америианците и немците искат територията за тях ама пусто Уестингхаус фалира а немците нямят ядрени теънологии и минаха на фотопанели е хубу ама енергията конвертирана от фотопанелите е скъпа а и не всеки мое си я монтира а когато някой си я монтира и почне да продава това ще вдигне общата цена на тока другото е газ ама нали искат да намалявят це о две емисиите и пак руската газ най ефтина или поне зя немците ама америианците не дават а американската пак по скъпа и те така.

    Коментиран от #35

  • 31 Аз40🏴‍☠️

    9 0 Отговор
    Да сте чули политик, експерт и там каквото да ви говори за първобитните потребности, от които имаме нужда като народ? Примерно канализационна система по населени места, пречиствателни структури. Асфалтирани улици. Не, нали? Все скачат в големите далавери, където имат келепир те, не ние.
  • 32 Малко известен факт

    9 0 Отговор
    При 2011 Росатом прави предложение на правителството на Борисов- построява Белене да своя сметка, експлоатира я в продължение на 25 години (без гарантирано изкупуване на тока), и след това централата си остава наша.
    Борисов е съгласен при едно условие - българското правителство да управлява финансите по проекта. Естествено, Росатом му показва комбинация от три пръстОВЕ, с преобладаващ среден.
    Между другото, АЕЦ "Акую" се строи точно по такава схема...
  • 33 Сатъра на Хана

    10 0 Отговор
    Имам 2 Мастърса по Природни науки , имам 3 печеливши патента , чакам да стана млад дядо И
    ВСЕ ОЩЕ СЕ СРАМУВАМ ДА КАЖА ЧЕ СЪМ ЕКСПЕРТ ,
    А РАЗНИТЕ ТУЛУПИ САЕКСПЕРТИ ПО ВСИЧКОЛОГИЯ
    ....... Ей това ще хххх мамата на България
  • 34 8888

    7 0 Отговор
    Проекта си беше супер!! Но така нареченитедемократи го съсипаха.през 90 те години на миналия век!

    Коментиран от #36

  • 35 Лайка

    6 3 Отговор

    До коментар #30 от "Шекел":

    Шекел, не пиши глупости за скъпите фотоволтаици и скъпата енергия от тях в Германия например. Почти на всяка къща и къде ли не има. Правителството помогна за това още преди 7 години. Лятото имат излишък и не плащат за енергия почти нищо. Хвани се образовай поне малко. Ние си бичиме на скъп ток та ушите ни пукат. Не можеш да им хванеш кражбите и какво правят нашите скъпи Гробаджии.

    Коментиран от #43, #53

  • 36 Лрачун

    7 0 Отговор

    До коментар #34 от "8888":

    Те тия разсипници сега са в Гроб. Другите избягаха навън или си въртят фирми с крадени от нас пари. СДС - БСП- Гроб - едни и същи са.
  • 37 В Белене

    7 0 Отговор
    вече отказваме кафето и СДС като вредни за здравето!
  • 38 Поли от Симитли

    9 0 Отговор
    "Специалист" един кафеджия....Стига бе...то по вашата логика и баничаря е специалист...
  • 39 Бесен Язовец

    12 0 Отговор
    1 - Седесето затвори 3-4 реактори на АЕЦ Козлодуй незаконно противодържавно. 2-АЕЦ Черна Вода в Румъния е построен на разлома Вранча и няма проблем обаче в РБ имало риск??!!! 3-Седесарските слуги отдавна обслужват чужди интереси не български. 4-Цял свят строи атомни мощности само в България са ненужни. 5 - вече ви направиха пазар на елекртоенергия, а преди 1989 НРБ продаваше. 6-седесето са турски слуги от едно време почнаха с приказките да продаваме оборудване на турците, тоо беше ясно, че до там ще се стигне с това протакане на проекта Белене. 7-СТАР РЕАКТОР НЕ РАБОТИЛ НЯМА НЕГРАМОТНИЦИ!!!!8-продажната седерастня знае само да продава и грани не знае да ГРАДИ!9-има референдум за АЕЦ Белене и той е ЗА СТРОЕЖА.
  • 40 НАТО ВЕЦ

    4 0 Отговор
    То и СДС - то ви е такова. Стар и ненужен проект.
  • 41 Сатъра на Хана

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "Зайко Байко многознайко":

    България не е Без-ресурсна ! Германци , Белгийци ,Канадците и Мултигруп КРАДАТ ВСЯКА ГОДИНА ОТ БЪЛГАРИЯ 3.2 МИЛИАРДА ЕВРО ОТ ПОЛЕЗНИ ИЗКОПАЕМИ ....... За 30 години са към 80-90 милиарда евро окрадени
  • 42 Енергетика

    7 0 Отговор
    КИТАЙ, ТУРЦИЯ, ИНДИЯ, ФРАНЦИЯ.. СА ПО ГЛУПАВИ, ЧЕ СТРОЯТ АТОМНИ РЕАКТОРИ, А БЪЛГАРИТЕ,, УМНИТЕ "НЕ СТРОЯТ!!!
  • 43 Шекел

    5 0 Отговор

    До коментар #35 от "Лайка":

    И що да са глупости.Използва ли германия още газ използва и що я използва и то иска руска ако панелите са им решили проблемите.Второ какъв е стандарта на живот в Германия и България и колко българи могат да си позволят панели.Трето защо в Германия още въглища и Аец дори ползват и май няма да си изпълнят обещанието до 2022-ра да си затворят Аец още си работят а сме 21-ва вече.Като не са ти ясни нещата бе пиши.Бяма как фотопанел преобразуващ по малко от 20% от падащите слънчеви лъчи в енергия и то при кристално ясно небе да е ефвктивен.Да за някой на вилата да си направи чай става ама за общата енергиина мрежа камо ли да смени Тецове и Аецове е абсурдно.
  • 44 къш

    4 0 Отговор
    Юруков,абе и ти си ненужен на България,ама нейсе...
  • 45 Иво

    3 0 Отговор
    Явно, на тая държава нищо не е нужно!
  • 46 Един

    4 0 Отговор
    Нужно е само да се краде!
  • 47 Бесен Язовец

    8 0 Отговор
    АЕЦ БЕЛЕНЕ е от стратегическо национално значение за икономиката на РБ като изключат 5-6 блок на,, АЕЦ Козлодуй" които са по 1000 mw.h и продават по 11ст kw.h с ДДС и почнете да купувате от Турция или Румъния ток по 1 лв. kwh, а няма,, АЕЦ Белене" ще разберете колко сте прост ама ще е вече късно !

    Коментиран от #57

  • 48 Лайка

    7 0 Отговор
    На този бих му казал да види сметките за ток. Сега си проверих моята - на 48.82 лева, след всичките магарии от вас, плащам 92.47 лева. Е, радвам се та ми се реве. Стига крадене. Съд и затвор за вас.
  • 49 ама разбира се

    4 0 Отговор
    Дайте да затворим и останалте два реактора в Козолодуй, че да може Ковачки, Доган и другите лапачи да ни продават скъпия си ток от ТЕЦ-ове, чиийто въглеродни емисии плащаме ние, че и да ни троват с горенето на забранени боклуци. Дайте да нацвъкаме плодородната ни земя и изсечените гори с фотоволтаици на всякакви лапачи, да позволим всяка година да се източват язовирите за да може приближените на властта да си пълнят джобовете от скъп ВЕИ ток.
  • 50 Abc

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ток&жица":

    Няма как да стане. Собственици са "наши хора" и няма да им ги вземат. Трябва тотално нещата да се обърнат на 180 за да се случи нещо, но идеята ти е добра.
  • 51 Иво

    5 0 Отговор
    Затворете държавата! И без това всичко върви към дъното!
  • 52 смЕЕЕЕЕх

    0 0 Отговор
    Аха, ама иначе няма проблем този остарял блок да се сложи в остарелия Козлодуй?

    И какво ще рече "занимаваш и изучавах много сериозно"? Ако ставаше с гледане. кучето щеше да е месар.
  • 53 наблюдения

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Лайка":

    По принцип си прав, но у нас всичко е на опаки. Я пробвай да си си сложиш фотоволтаици на покрива и да продаваш излишъка на ЕРП-то. Ще ти разрешат да се вържеш, ама на куково лято. Пълно е с административни спънки. Лапачката е резервирана само са големи риби, които засяват декари с фотоволтаици. Аз разбирам земята ни да беше пустиня, ама те го правят щото за друго акъла не им стига, а е най-лесно да крадеш от данъкоплатците.

    Коментиран от #64, #70, #78

  • 54 Даааааа

    3 0 Отговор
    Просто не решаваме ние, същото беше за южен поток. Решават други ние изпълняваме. Интересно защо Русия се хваща в тия капани. Те пак си изпълняват проектите чрез Турция, тях не ги бърка, а ние просто сами не решаваме. Просто ние ще зависим от Турция много повече отколкото досега. Уж сме били зависими от Русия, а за Турция това не важи. Но ние сме си такива каквито сме. Сега след години ще стане ясно че това което сам си направиш никой не може да ти го направи.
  • 55 КОНТРАТА

    5 0 Отговор
    Ама разбира се, че няма нужда от АЕЦ Белене как иначе американо- краваро ще си продават по 55ст киловата от ТЕЦ Мариците 1-3 ??? И друго Бате Реджеп нали затова строи АЕЦ с 4 енерго блока да ви продава ток по някое време!!

    Коментиран от #59

  • 56 Хасан

    5 0 Отговор
    Ядрената енергия е най евтината и занапред ще се увеличи потреблението на електричество ..но кой ще купува шистов газ и Ел енергия от американските Тецове ??
  • 57 Бай Трай

    6 0 Отговор

    До коментар #47 от "Бесен Язовец":

    Много си прав Язовец. Спомням си много добре още по Костово време, беше казано че цената е 4 цента на киловат. От тогава незнам колко реактора ни затвориха. Но дойдоха лапачите в Ел разпределението, разни външни фирми и ни .... от всякъде. Нито тока е ток, нито газта е газ. Само гърч за народа.

    Коментиран от #61

  • 58 Комуниста

    6 1 Отговор
    Седесарски майцепродаваци и друго има за вас в Белене и ви чака и не е остаряло!
  • 59 Лайка

    4 2 Отговор

    До коментар #55 от "КОНТРАТА":

    До миналата година, беше по 38 стотинки дневната. Сега сигурно са вдигнали и двете тарифи. Като си видиш сметката и ще разбере човек. Много безумие и крадене. Трябва да се спре!!!

    Коментиран от #62

  • 60 Кой68

    2 0 Отговор
    Да ненужен е?
    Ненужен е защото трябваше да бъде реализиран от РосАтом-Росия...
    Ще стане много нужен ако САЩ кажат че ще го направят ТЕ...
    Но след ръсенето на мозък от такива "иследователи",анализатори,"експерти"и капацитети в Турция си построиха и ще продължат като стават енергиен мастодонт в региона...
    И ние ще купуваме ток от тях....
  • 61 Бесен Язовец

    3 0 Отговор

    До коментар #57 от "Бай Трай":

    АЕЦ КОЗЛОДУЙ е нова централа, построена 1976г първите енерго блокове другите по късно 2000година тези затвориха енергоблокове на по 25 години, а във Франция има енерго блокове по 55 - 60 години още
    работещи. СДС са престъници лобисти на чело с Пръмовица,Костов, Бакърджиев, Петър Стоянов.. и се стигне сега до тези новите израстаци
  • 62 КОНТРАТА

    2 0 Отговор

    До коментар #59 от "Лайка":

    38 ст без ДДС!

    Коментиран от #69, #71

  • 63 !!!?

    1 3 Отговор
    Кремълските лакей направиха от България ядрен погреб, за да държи Балканите в икономическа зависимост от Москва. Помним как с шест ядрени кютуци в гащите българите стояха на режим за ток, защото приоритет беше износа, и то на безценица - за вражеска Турция, за предателска Югославия, за ЮР Македония. !!!?
  • 64 Лайка

    2 0 Отговор

    До коментар #53 от "наблюдения":

    Така е и точно си го написал. Няма спор за това което става В България. За това трябва нещата да се променят коренно.
  • 65 Нане

    1 1 Отговор
    партийните му геноси разрушиха и окрадоха, разпродадоха всичко читаво сторено от баща му и дядо му на тоя по татово време.
  • 66 Професора

    3 0 Отговор
    АЕЦ Козлодуй до 2000г когато СДС изкл 3-4 блокове беше Мега централата не само на Балканите но и в Европа със своите 3800 mwh на МАХ електроенергия която произвеждаше в Европа се броят на пръсти на едната ви ръка такива мощни АЕЦ централи.
  • 67 Голо

    4 1 Отговор
    Факти,Вие бяхте един от малкото сайтове който четях,и вярвах на информацията,която представяте.Уви в последните дни все повече заприличват на Блиц,непроверена информация,и снимки от социалните медии.На този човек,очевидно нещо му е обещано,както складовете но Билкокооп през 90 те,иванка на кафе без плащане на мита.

    Коментиран от #75

  • 68 Az2020

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Зайко Байко многознайко":

    Като цяло съм съгласен с Вас с две изключения - нито сме малка, по европейските стандарти, държава, нито сме безресурсна. Иначе, вероятно до 2030 година ще затворят тецовете, около 2027 година ще затворят и АЕЦ Козлодуй. После ток ще купуваме от занзибарците. Но нито управляващи, нито опозиция казват нещо по въпроса...
  • 69 !!!?

    1 2 Отговор

    До коментар #62 от "КОНТРАТА":

    1 Кв/ч. дневна тарифа = 18.88 стотинки с ДДС !!!?

    Коментиран от #74

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Лайка

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "КОНТРАТА":

    До миналата година лятото, дневната тарифа се връзваше на 38 стотинки с ДДС и всички други официално написани във една фактура. Ще сметна сега колко е, но виждам, че пак има пивишение.
  • 72 Майкъл

    3 0 Отговор
    Ако разбираш от енергетика,въобще няма да говориш така! Ако не се построи,България вместо да изнася електроенергия-ще стане така,че ще внася на 100 процента и тогава ще видиш,колко ще плаща българския потребител! А не смесвай комунизъм със сегашната власт-просто гледай бъдещето,мисли за България,тук/засега/ живееш! В енергетиката ни е силата,само че управлението и е грешно-гледат се само частните ВЕЦ централи,от които се знае кой си пълни гушата! Никой не мисли,правят се едни проекти-от некадърници,неразбиращи от енергетика!
  • 73 фатката е друга

    1 0 Отговор
    Схемата е друга Юруков , плащаш към бюджета фактическите разходи по проекта ''белене '' направени до тук и тогава ръсиш тъпотии , а не ръсиш тъпотии и прибираш кеш от простия за да замазваш простотията му.
  • 74 Здрасти

    2 1 Отговор

    До коментар #69 от "!!!?":

    Я сметни пак дали е 18 стотинки!!!! Викни някой за помощ и сметни.

    Коментиран от #82

  • 75 Лайка

    1 0 Отговор

    До коментар #67 от "Голо":

    Факти бг. И аз изразявам възмущение от много ваши статии. В същото време Вие самите взимате все още малко реално отношение. Не се плашете, нещата ще се променят и Ви бл агодаря, че имам възможноста да коментирам.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 gggw

    0 0 Отговор
    всякакви се упражняватна тема енергетика.. тоя сигурно и закона на Ом не знае, но знае за ядрени реактори
  • 78 Шекел

    2 0 Отговор

    До коментар #53 от "наблюдения":

    И да не би аз да съм глпака да ти плащам скъпият фотоволтаичен ток дето ще ми продаваш.Емиграция от тази дупка му е майката.Глупаци да ми продават на мене хаха в някой друг живот
  • 79 ДядоСтою

    3 0 Отговор
    АМИ НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ КАТ БЕШЕ МЛАД ГО БЛОКИРАХТЕ 30 ГОДИНИ ТРОШИХТЕ ГРЕШНИ ПАРИ САСИПАХТЕ ДОГОВОРИТЕ ДА УГОДИТЕ НА САЩ И МИСЛЯ ОТДАВНА СТЕ ЗА ЗАТВОРА ГАДИНИ МРЪСНИ Сега купувайте от Туциа пак риски газ и ток боклуци продажни
  • 80 gggw

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "chernobyl":

    какви аварии има? че е изключила защита не означава авария
  • 81 Тъп седераст

    5 0 Отговор
    Тази седерастка фекална издънка да обясни защо сега при отпадане на единия реактор в Козлодуй се изправихме на нокти поради липса на мощности.И как при уж 12000 МВт мощности имаме на разположение по малко от 8000.Цялата ни енергетика е пълен въздух под налягане , от която се краде като за световно.Имам лични наблюдения /над 40 години в системата/ и смело мога да кажа , че колапса няма да ни отмине.По идиотската му логика излиза, че не ни трябва кола с над 100к.с щом и колело ще ни свърши работа.От практиката съм научил едно-по вече мощност никога не е излишна.А спокойствието струва пари.Всичко друго е цървулска логика.

    Коментиран от #84

  • 82 !!!?

    1 0 Отговор

    До коментар #74 от "Здрасти":

    Прав си ! Сметнах: 2020 година 1 Кв/ч. дневна (с ДДС) = 30.295,8 ст.
  • 83 pbdan

    1 4 Отговор
    Добре, че не построихме АЕЦ "Белене" в срок. Сега щяхме да имаме 4 реактора по 1000МВт и да се чудим какво да ги правим когато консумацията през пролетта и през нощта пада до 2400МВт. Козлодуйските реактори имат 10-15г. живот а беленските щяха да са с още 15-20г. За 10г. трябваше да ги спираме всичките. Според мен трябва да се построи 7 блок в Козлодуй(те го искат това защото ще останат без работа). Мариците да минат на газ(тригенерация) но не повече от 1-1,5ГВт. Все пак трябват базови мощности. Добре, че имаме ПАВЕЦ "Чаира" и една по-малка за да са в симбиоза с ФЕЦ и ВяЕЦ.
  • 84 Безпристрастен

    1 0 Отговор

    До коментар #81 от "Тъп седераст":

    Чудесен коментар! Такива " пишман - експерти" подържат бек вокал единствено на чужди интереси.Интереса на Държавата не ги интересува.Сега ги активират,за да лобират индиректно реактора да отиде в Козлодуй.Кой иска да го получи срещу хартия,и след това да " избива" инвестицията във десетки милиарди печалба,е ясно и на слепия дядо Йоцо.Учебникарски пример са Мариците.Този всичколог има ли в прогнозите си ,дори и само бъдещото масово нахлуване на електромобилите.И колко ел.енергия ще се разходва само за тях? Говорим за ежедневен разход.А производство на стоки,преработване на суровини до краен продукт? Европа върви към все по голямо потребление на ел.енергия,а този шмекер,иска да ни постави в ъгъла.
  • 85 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ТОЗИ НЕ БЕШЕ ЛИ НЯКАКВО МАФИОТЧЕ НА СДС ????????
  • 86 каунь

    1 0 Отговор
    поредната хлебарка избълзяла от едно посолство
  • 87 Васил

    0 0 Отговор
    Добре че беше Бай Тошо да построи АЕЦ Козлодуй ако разчитаме на диктатора и кабели нямаше да има 80% в страната е наследство от Бай Тошо Герб само крадат те друго не знаят

    Коментиран от #90

  • 88 защо

    1 0 Отговор
    слид закриването на няки блокове изобщо не е за износ - а при спряния блок заради авария - др месец ще ни сцепят от надчислиния
    - ама герберастите направиха 3 пъги повече фотоволтаици от препоръчаните до 2030 година и 3 пъти по рано - ще пълнат чекмеджета на гърба на " богатия българин" - тук сме си за тражданска воина - и вс участвали във власта след промените по стълбовете - иначе няма оправяне
  • 89 Тиранозавър

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бaро Вкаров":

    Тази "кафе- дюмбелин",
    от къде го изтърсиха ,
    и кой му изтупа нафталина?
    Имаше мерак да оглавява СДС,
    но явно, не му стигнаха парите?
    а и мераклий да крадат , валяло
    колкото искаш, Бойко Борисовци?

    Дали и той яде, Делян- Пеевското колче?
  • 90 Горянин

    1 0 Отговор

    До коментар #87 от "Васил":

    Постройл ти Бай Тошо," Една Людмила" ,

    със един Иван Славков!

    Построиха АЕЦ , мама ,тате и баба и дядо???

    Това което, човек не го знае , не го боли ?

    - Ама аз , знам всичко!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове