Last news in Fakti

23 Януари, 2021 11:38 1 696 35

Зарков: Пандемията осветли по брутален начин липсата на реформи

  • крум зарков-
  • реформи-
  • пандемия

На последните парламентарни избори НСИ е преброил около 5,8 млн. души, имащи право на глас, а в избирателните списъци е имало 6,8 млн. имена

Зарков: Пандемията осветли по брутален начин липсата на реформи - 1
Снимка: БСП

Пандемията естествено е голямо изпитание пред България, но не пандемията е виновна за рушенето на институциите. Не е пандемията виновна за систематичното погазване на всеки авторитет в България. Не е пандемията виновна, че благородната професия на учителите се извършва от хора в зряла възраст. Не е пандемията е виновна, че медицинските сестри в яслата, където ходи дъщеря ми, са също пенсионери - вършат своята работа със същата себеотдаденост, но го правят, защото пенсията не им стига и защото няма други, които да дойдат. Пандемията, с всичките си предизвикателства, осветли по брутален начин липсата на реформи и пропуснатите най-малко четири години от това управление. Това каза заместник-председателят на Парламентарната група на "БСП за България" Крум Зарков в предаването "Панорама" по БНТ.

Спирайки се на обсъждането в парламента на изборни правила, депутатът от левицата коментира: "Днес се обсъждаха изборни правила, които трябваше да направят две неща - да кажат на здравите избиратели как да гласуват и как ще гласуват карантинираните. На тези два въпроса днес в парламента на първо четене не получихме отговори".

Зарков акцентира, че проблемът с изборните правила не се е появил едва покрай пандемията. "В този мандат това е дванадесетия път, в който се разглежда Изборния кодекс. Проблеми, които стоят пред изборния процес и които пораждат недоверие от години, не бяха решени нито веднъж от тези дванадесет пъти", разкри той.

Социалистът посочи един от тези неразрешени въпроси, които БСП поставя вече няколко пъти - избирателните списъци. Той даде пример с последните парламентарни избори през 2017 г., когато НСИ е преброил около 5,8 млн. души в България имащи право на глас, а в избирателните списъци е имало 6,8 млн. имена.

"Предложението ни за въвеждане на видеонаблюдение след края на изборния ден, когато започва броенето на бюлетините и попълването на протоколите, ще доведе до по-голяма прозрачност и по-голямо доверие в процеса. Това е и една от темите, която срещна голям консенсус сред всички опозиционни политически сили, включително и тези, които участваха на консултациите при президента", каза още Крум Зарков.

По повод начина, по който ще се извърши това видеонаблюдение, Зарков обясни: "Повечето избори в България се провеждат в училищни стаи, които са оборудвани с камери. Става дума да се даде разрешение тези камери да бъдат използване за онлайн предаване. Всеки български гражданин ще може да гледа на живо какво се случва във всяка изборна секция".

Като най-голямото предизвикателство пред БСП на тези избори Зарков определи представянето на програма, която да убеди голяма част от хората да гласуват за нея.

"Гледайки последните социологически сондажи, има две реалистични възможности за следващо правителство - коалиция и управление около ГЕРБ и коалиция и управление около БСП. Това е изборът на тези парламентарни избори и нашата цел е да убедим хората да ни дадат доверие да съставим правителство", отбеляза Крум Зарков.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бонговец

    12 31 Отговор
    Вие и без пандемия само крадяхте а заплатите бяха 180 лева,другарю нагъл комунист

    Коментиран от #7, #18

  • 2 То няма нищо бе

    30 5 Отговор
    Какви реформи всичко е леш. Мизерия , гробищата се пълнят , самоубиват се , емигрират. Най лошята социялна политика в света - на практика почти няма такава. Промиване на мозъка на гражданите.

    Коментиран от #9

  • 3 Българка

    15 3 Отговор
    Зарков принципно е прав. Но аз питам БСП- защо отдавна внесеният в НС проектозакон за видеонаблюдени от ДБ, не беше придвижен за обсъждане, а чак сега БСП внасят свой такъв? Защо по време на пандемия 1 година не бяха внесени проектозакони за безопасно дистанционно гласуване и защо пък внесените от ДБ за дистанционно гласуване не бяха предложени от БСП за разглеждане и гласуване? Питам защо не е внесен проектозакон за дистанционно явно гласуване от българите в чужбина? Те са отправили към всички партии това предложение
  • 4 Аз40🏴‍☠️

    20 4 Отговор
    Какво може да очакваме от държава на 1400 г. почти, която няма дори изградена канализационна система? Всичко губи смисъл, всичко. Никой не се е мръднал от мързел и крадене.
  • 5 АНОНИМЕН

    7 12 Отговор
    Кризата от 2008-2009 година също! И какво?! И кой ли беше на власт тогава, че нещо ми се губи толкова далече назад във времето?!
  • 6 българка

    11 6 Отговор
    Програма ли - на народа вече му се повръща от вашите "програми"!
  • 7 сила

    10 6 Отговор

    До коментар #1 от "Бонговец":

    тогава Крумчо не беше роден,но Тиквата вече беше член на БКП другарю Бонговец....само за информация

    Коментиран от #10, #30, #31, #32

  • 8 Цигаристан

    8 8 Отговор
    БСП - Скромното и Почтено лице на Мафията, големите социалисти си гледат милионните бизнеси и са оставили тези аматьори - Нинова, Симов, Зарков да правят някакъв перформанс
  • 9 Антикомунист

    6 8 Отговор

    До коментар #2 от "То няма нищо бе":

    Те гробищата ГЕРБ ги измислиха. Преди да дойдат на власт,по времето на тройната коалиция никой не мреше. Баба доживя до 850 години. Чак костенурките и завиждаха. Никой не емигрираше по времето на тройната коалиция. А спомняте ли си каква беше безработицата? 35 процента. НИКОГА ВЕЧЕ КОМУНИЗЪМ!

    Коментиран от #11

  • 10 Бонговец

    4 6 Отговор

    До коментар #7 от "сила":

    Ейййй, Ти го изкара тоя Крумчо на 11 години бе? По времето на тройната коалиция,когато заплатите бяха 180 лева ,Крумчо не бил роден....Виж ти? Къса памет

    Коментиран от #13

  • 11 Герб ги напълниха гробищата

    10 6 Отговор

    До коментар #9 от "Антикомунист":

    За 10г с хора българи починали от мизеруване.
  • 12 Сватбата

    13 0 Отговор
    Тези хора, които наричат БСП - комунисти, а ГЕРБ - демократи и десни, имат голям проблем с реалността в България. В тази страна нито комунистите вярваха в комунизма, нито демократите в демокрацията. Тука политики няма, само няколкостотин човека крадлив "елит" и ние вечно сме в заблудата. Бог да пази България, жените и децата ни.
  • 13 сила

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Бонговец":

    говоря за соца мистър Бонго Бонго,не се прави на луд....

    Коментиран от #14

  • 14 Бонговец

    8 5 Отговор

    До коментар #13 от "сила":

    Аз ти говоря за геноцида на Станишев Доган и Симеон 2. Другарюююю. Много Ви е къса паметта. Ако бяхте много мислещи за народа ,нямаше да избутате само 1 мандат. Още щяхте да управлявате. За тоеа вече 12 години хората първосигнално гласуват за ГЕРБ. Щото ги е страх да не дойдете пак вие и пак да ни таковате мамата

    Коментиран от #17

  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 3 Отговор
    политиката е интереси а изборите герб ще ги манипулират те ще купуват ромски гласове герб теглиха милиарди заеми кой как ще ги връща

    Коментиран от #16

  • 16 Антикомунист

    4 4 Отговор

    До коментар #15 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Теглат заеми за да плащат пенсии на рантутници ,като теб, които са пенсионери от както са навършили пълнолетие

    Коментиран от #19, #21

  • 17 сила

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Бонговец":

    глупости,хората не ги е страх,просто в болшинството си са тъпи.....
  • 18 Бай Трай

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Бонговец":

    Абе по добре червената Чума от колкото само Гроб до дупка. Нещата се променят и въпреки всичко, хората ще гласуват против вас! След това ще има нови избори до късната есен. И от там много ще ходят в затвора. И Кьовеши е готова и чака да Ви тресне здраво. Тя не спи!

    Коментиран от #23

  • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "Антикомунист":

    рантурник си ти герб троле за твое сведение имам стаж работил съм но през 1989 година вие маргиналите ДЖУРОВ ЛУКАНОВ и сие направихте СДС през 1993 год такива као ИВАН КОСТОВ сдс фалираха БЪЛГАРИЯ много ХОРА бяха съкратени къде са заводи предприятия тпк на индвалидите
    ало какво са ти виновни на тебе индвалидите за това щото са нещастни а на твоя БОЙКО неговата шия нее от туршия
  • 20 Бай Стою касапина

    3 4 Отговор
    Комсомолецът с мазната коса и неизрязаните нокти, който една тоалетна не е построил през живота си пак дава акъл.

    Коментиран от #22

  • 21 СКОРПИОН

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "Антикомунист":

    да не се задавиш в омразата си и не обиждай хора в неравностойно положение те не са виновни за съдбата си но ти си лош човек студен безчуствен мразещ хората ти си самовлюбен егойст гербераст

    Коментиран от #24

  • 22 СКОРПИОН

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Бай Стою касапина":

    а ти какво си построил родил си злоба касапино ти колко животни си изклал гадино

    Коментиран от #29

  • 23 Бонговец

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Бай Трай":

    Само не разбрах,какво чака Кьовеши? Второто пришествие на Исус Христос или Бойко да се спомине от дълбока старост? И на какво е готова тая другарка? На това да стане поредната милиардерка?,щото вече е милионерка. Наивни хора,брей!
  • 24 Антикомунист

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "СКОРПИОН":

    А ти имаш 3 ник нейма. ГРАД КОЗЛОДУЙ! Шизофренията обхваща ли се от ТЕЛК? Пробвай ,може да ти вдигнат още пенсията
  • 25 Бутафорко

    2 2 Отговор
    Отвратителна физиономия и гнусна физиология.
  • 26 Българка

    4 4 Отговор
    Хора, гласувайте за извънпарламентарната опозиция. Но ако се колебаете между ГЕРБ, ДПС и БСП, изберете БСП!
  • 27 Българин

    4 4 Отговор
    Ако искате хляб от 120лв, пенсия от 2$,долар 3000лв гласувайте за БСП(БКП).
  • 28 Умен по цялата глава

    0 1 Отговор
    Това,че има разлика между имащи Право да гласуват и броя в Избирателни списъци влияе само на Процента гласували,ама това Червената Тиква няма как да го Осъзнае...За една Партия са важни Брой Действителни бюлетини за нея.В Списъка може да има още десет Милиона имена- Важното е колко са гласували за Вас.....Другарю,червен цървул,ама на тези Избори ще получите и един Пенсионерски Шут по задните части на Мерака ви да Управлявате....
  • 29 Бай Стою касапина

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "СКОРПИОН":

    Що се хващаш на въдицата, че съм касапин. Работих една година в Родопа и от там ми остана като прякор.Бях поддръжка. Между другото овладях и занаята. Справям се. А ти научи правописа. Наздраве пич.
  • 30 Якост

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "сила":

    Бсп/бкп е на 120 години а кауна е 4 год президент а краде като за последно
  • 31 Незнаеш ли

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "сила":

    Борисов не е бил роденкогато дядото на твоя крумчо /слушител генерал в дс/ е изгорил досто човешки съдби затова сме на това дередже от прости хора
  • 32 Бсп

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "сила":

    Крумчо не беше роден и когато на власт бяха луканов видинов /празни магазини и заплати на 5-6 месеца веднъж
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове