Last news in Fakti

23 Януари, 2021 12:37 3 275 28

Д-р Петър Марков: Очаква се имунитетът от ваксините да трае до 2 г.

  • петър марков-
  • мутации-
  • ваксина-
  • имунитет

Епидемиологът прогнозира, че светът ще се върне към нормалния си ритъм на живот до 1 г.

Д-р Петър Марков: Очаква се имунитетът от ваксините да трае до 2 г. - 1

Три различни научни екипа изследваха британския вариант на коронавируса, всички резултати показват, че модификацията е по-заразна и смъртоносна. Това обясни в „Тази събота“ по бТВ епидемиологът д-р Петър Марков, преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина.

Националният център по заразни и паразитни болести потвърди снощи, че мутацията е засечена и у нас.

По думите му мутацията е открита във Великобритания през септември, защото на Острова редовно се правят генетични изследвания на вируса. Според него ниската заболеваемост у нас се дължи на въведените мерки.

„От 10 дни случаите във Великобритания намаляват, дори от вчера при смъртните случаи има индикация за намаляване. Затегнатите мерки винаги помагат – вирусът има нужда от контакт между хората, за да се предава. Когато този контакт се намали или прекрати – броят на новозаразените веднага започва да спада“, каза д-р Марков.

Според него, ако се спазва дистанция, носят се маски, хората работят от вкъщи и не се посещават заведения – няма нужда от въвеждане на „локдаун“. Той обясни, че все още няма данни дали ваксината предпазва от новия вариант на вируса, но от научна гледна точка би трябвало да е така.

„Различията между трите ваксини се надценяват. И трите правят едно и също нещо. Просто ваксината на „Оксфорд“ го прави по различен начин от тези на „Модерна“ и „Пфайзер“. Аз бих препоръчал при първа възможност хората да се ваксинират. Ранната ваксинация е по-важна от финото избиране“, каза още имунологът.

Д-р Марков обясни, че очакванията са ваксините да изграждат имунитет срещу COVID-19 до 2 г. Според него вирусът трудно ще се елиминира, но с препарати може да се държи под контрол. Той прогнозира, че светът ще се върне към нормалния си ритъм на живот до 1 г.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    35 6 Отговор
    Значи на всеки няколко години - ваксина. Нямаш ваксина - нямаш работа.
  • 2 мунчо

    32 9 Отговор
    До кога ще показвате ТОЗИ МУНЧОВЕЦ /в отрицателен смисъл/.
  • 3 Личи

    32 5 Отговор
    Марков, много бъркаш и знаеш къде. Но мълчите за да гледате сеира на наш гръб. И хвани кажи истината за руските и китайската ваксина. Но не ти стиска, защото си на хранилка и ти. Бъди поне малко Мъж, не долна Утка.

    Коментиран от #5

  • 4 БАЙ Х@Й‼

    23 1 Отговор
    От цялата бля бля очаквал само : "Според него вирусът трудно ще се елиминира, но с препарати може да се държи под контрол. " е ФАКТ! Даже се знаят препаратите и самолетите и другите техники с които го държат под контрол !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 тарикату

    22 2 Отговор
    тоз капацитет пръщи от акъл
  • 7 Петър Марков клепоухо подобие на един

    18 4 Отговор
    Неудачник, бивш МИН. Председател!!! На слушахме се на глупавите ти коментари!!! Разскарай се!!
  • 8 Интересно

    26 1 Отговор
    Вчера на заседанието на ЕС казаха, че не е ясно, колко и дали изобщо ще действат ваксините срещу новите щамове, Пфайзер гарантират 6 месеца имунитет, Модерна - 4 месеца, но щом светилото в световната медицина, нобеловия лауреат по вирусология, доайена на имонулогията д-р Пешо казва, че е 2 години значи е така. ОК, ще ваксинирам, но само ако това докторче си сложи подписа, че ще ми плати 100 бона ако хвана коронката преди да изтекат двете години, дали ще е навит?
  • 9 От къде ги вадите

    21 4 Отговор
    Тези измислени доктори, професори и всякакви такива! Всеки си казва това което мисли без значение дали е вярно или не! Спрете да им правите реклами! Вируси и грипове е имало и ще има даже след края на света! Някои ще са леки други по- тежки!
  • 10 Имунолог

    20 0 Отговор
    Значи от 1 ден до 2 години. А може и да е ден и половина при повече късмет
  • 11 Титилов

    10 3 Отговор
    Неграмотен ЦАЙС!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Sss

    15 2 Отговор
    То по предположения не би трябвало да има странични ефекти в дългосрочен план нали бе професорче? Да ама производителите май ни си вярват много много, и си получиха "имунитет" срещу търсене на отговорност!
  • 14 Аз40🏴‍☠️

    14 2 Отговор
    Абсолютни лъжи говори този клакьор, защото им плащат в бонуси в Англия. Множество медици от цял свят от месеци казват, че ограничителните мерки не само, че не помагат, а вредят на здравето на хората (прочетете The Great Barrington Declaration). "Никога не се ваксинирайте с тези ваксини!" Това го казват множество медици по цял свят (знае се, четете).
  • 15 Rolex

    9 0 Отговор
    Нещо,като намаление до 70%
  • 16 5555

    14 1 Отговор
    Този доктор ли е, или врачка?
  • 17 Лелее

    15 1 Отговор
    Които доживеят 2 години след ваксинацията де , има в предвид лакеят !
  • 18 Всичко ще свърши

    12 2 Отговор
    Когато хора като Бил Гейтс, Илън Мъск и други милярдери включително и СЗО не кажат, че това е края на вируса! Всичко е създадено с цел от такива хора!
  • 19 Бай Трай

    7 2 Отговор
    Марков, недей да даваш надежди и да лъжеш хората. Много си млад и зелен още, за да даваш мнения! Едно е да си на терена, друго е да пишеш от компа. За тези неща ще бъдеш съден и ти със сигурност. Вземи се в ръце малко..
  • 20 Сезам

    12 1 Отговор
    Е как ги изчисли тези 2 години. Сигурно хвърляне на боб
  • 21 Рошко

    4 2 Отговор
    Като си я бие този брадатко, дано и месец не изтрае
  • 22 Тука има тука нема

    14 1 Отговор
    Нямало да има имунитет след 6 месеца, после имунитетът от ваксина бил по дълъг от този на преболедувалите, не е ясно колко ще трае имунитета след ваксина, щял да бъде за една година , хахаха сега пък за 2 години , аз съм грамотен човек с медицински познания та питам кога идиотите ще млъкнат
  • 23 Този ми заприлича

    5 2 Отговор
    На продавач- консултант в магазин за битова техника...Да господине! Ютията е добра! Има гаранция две години! Ако нещо се повреди има гаранционен сервиз.Гаранцията важи,само при правилна употреба. Ейй,ама много паплач изпълзя по екрани,сайтове, предавания.Я отговори бе," разбирач' ако се подведа по акъла ти,и се убода,и пак се " заразя" или нещо по лошо ме сполети,ти ли ще отговаряш? Не се ли усещаш,че не ми предлагаш кило брашно! Ами не струва- в кофата! Живееш в град.Имаш съседи.Да не се случи случка,някой от тях да те покани на бира,след като се е вслушал в компетентния ти съвет- мнение! Чул съм че " махмурлука" от бира е много болезнен.
  • 24 Centurion

    2 1 Отговор
    Значи препоръчваш да си имунизират Хората,и имунитета щял да покрива 2 г. Витиевати предположения!Хора които имат придобит естествен имунитет ,искате да ги имунизирате???Сега ,вземи и си накъсай дипломата на малки парчета и я изяш!Баща ти напразно си е давал парите!
  • 25 Страхлив Гал Фон

    1 3 Отговор
    Няма ли български доктори жевеещи и лекуващи в България за да проведете интервю? Стига с тези българи много успели след като са избягали от България! Не ме интересува и Котуошу сменил гражданството си от българско на японско. Не ме интересува Грищу живеещ в Монако. Не ме нтересува шахматиста Веселин Топалов живеещ Испания и т.н. Интересен ми е българският циганин живеещ в България до моята къща и работещ по малко от време на време!!!
  • 26 1520

    1 1 Отговор
    ваксината още не доказана този знаел до кога ще действа ощ се търсят опитни мишки
  • 27 1520

    1 1 Отговор
    и този слугува на пропагандата
  • 28 Светулка

    0 0 Отговор
    Интересува ни руската и китайската ваксина я вижте Турция колко е напред а ние шепа народ ще чакаме края на лятото така е като се бъркаме където не трябва и вирим носове
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове